Verwachtingen Samsung Galaxy Z Fold 5 vs Galaxy S23 Ultra: voor welke premium moet je gaan?

Home » Blog » Verwachtingen Samsung Galaxy Z Fold 5 vs Galaxy S23 Ultra: voor welke premium moet je gaan?

Inleiding

Het is tot nu toe een spannend jaar geweest voor premium smartphones en we zijn nog niet eens klaar – de Galaxy Z Vouw 5 is wordt eind juli onthuld! En ja, het is zeker de meest premium smartphone die Samsung verkoopt – het is momenteel de duurste. Tenminste in termen van MSRP, maar gelukkig biedt Samsung genereuze inruilopties als je er zin in hebt.
Maar de Z Fold-serie is niet de enige topklasse die Samsung te koop heeft. Aan een andere kant van het bord is er de Galaxy S23Ultra – een cameragericht, S Pen-beest van een smartphone die zijn eigen voor- en niet veel nadelen heeft.

Dus, het is redelijk om de vraag te stellen: als je een premium Samsung-smartphone wilt, koop je dan de bekendere Galaxy S23 Ultra of ga je helemaal uit voor een waanzinnige opvouwbare smartphone? Laten we nadenken terwijl we wachten tot de Z Fold 5 wordt gelanceerd.

Galaxy Z Fold 5 vs Galaxy S23 Ultra verwachtingen:

  • Opvouwbare semi-tablet versus chocobar met groot scherm
  • Drievoudige camera’s versus 4 camera’s met meer zoomopties
  • Zelfde processor en geheugen
  • S23 Ultra wordt geleverd met S Pen erin, Z Fold 5 ondersteunt S Pen (voor Fold)
  • Z Fold 5-speakers zouden beter moeten zijn
  • S23 Ultra zou een betere batterijduur moeten hebben

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Voors en tegens

OK, natuurlijk zal de Galaxy Z Fold 5 hier het meer radicale ontwerp hebben met een groot 7,6-inch scherm aan de binnenkant waarmee je 3 apps tegelijkertijd kunt gebruiken… enigszins comfortabel. Aan de andere kant zal het dik zijn wanneer het is opgevouwen en het externe scherm heeft de supergrote beeldverhouding van 23: 9. Dus de ergonomie wanneer je het als een “normale telefoon” probeert te gebruiken, zal niet ideaal zijn – niet wanneer het in een zak past, en niet wanneer je er met twee duimen op typt. Dat is onze ervaring met de Z Fold-modellen die tot nu toe zijn gekomen.

Als klap op de vuurpijl: als je een S Pen aan een Z Fold-telefoon wilt toevoegen, is dat een aparte aankoop, en als je een hoesje met een S Pen-silo wilt – dat is meer extra omtrek. Alle geruchten zeggen dat plannen om een ​​S Pen-silo in de Z Fold 5 te hebben (als ze ooit hebben bestaan) zijn geschrapt.

Dat gezegd hebbende, er gaat niets boven het openen van een Z Fold om een ​​lang artikel te lezen, een YouTube-video te bekijken terwijl je door iets anders bladert, of zelfs om wat games te spelen.

Dus met de Z Fold 5 zul je natuurlijk wat ergonomisch gemak inruilen voor een kleine vierkante tablet die in je zak past.

De Galaxy S23 Ultra heeft ook veel schermruimte – een 6,8-inch scherm met een beeldverhouding van 19: 9 (ish). Het is lang en breed en je kunt twee apps in een gesplitst scherm hebben. Natuurlijk kun je er ook een aantal openen in de zwevende venstermodus, maar het wordt vrij snel krap. Maar het goede nieuws is dat als je het scherm niet wilt vullen met apps, maar je gewoon afvraagt ​​welke van deze telefoons beter is voor het bekijken van video’s: een Galaxy S23 Ultra die in landschap is gedraaid, toont je ongeveer een even grote video als een Galaxy Z Fold 4 (en, zoals we verwachten, een Z Fold 5). Dat komt omdat de vierkante beeldverhouding van de Fold het scherm gewoon vult met zwarte balken.

Verschillen weergeven

Het is veilig om te zeggen dat beide apparaten uitstekende schermen zullen hebben. De AMOLED-panelen van Samsung zijn absoluut fenomenaal met hun kleuren en pixeldichtheid. En beide apparaten hebben een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz en ondersteunen HDR-video. Dus vloeiende animaties, tophelderheid – het is er allemaal.

Zelfs het externe beeldscherm van de Z Fold, dat als “secundair” wordt beschouwd, is geüpgraded naar een verversingssnelheid van 120 Hz met de Z Fold 3. Dus op dat vlak maken we ons geen zorgen, helemaal niet.

Wat biometrie betreft, heeft de S23 Ultra een ultrasone vingerafdrukscanner onder het scherm, terwijl bij Z Fold-apparaten de scanner is ingebed in de aan / uit-knop. Onze ervaring is dat beide typen snel, nauwkeurig en veilig zijn. We vinden de plaatsing op de aan / uit-knop aan de zijkant wat lastiger, bijvoorbeeld wanneer je de telefoon probeert te ontgrendelen wanneer deze op een tafel ligt of in een autohouder is geplaatst. Niet bepaald een dealbreaker, maar een stokpaardje.

Prestaties en software

Hoe race je zelf?

De Galaxy S23 Ultra werd eerder dit jaar gelanceerd met een speciale processor: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Made for Galaxy. Ja, Samsung en Qualcomm werkten samen aan deze inspanning en plaatsten een licht overgeklokte Snapdragon 8 Gen 2 in deze telefoons. Het is op 3,36 GHz, in tegenstelling tot 3,2 GHz in vergelijking met de “gewone” chips, dus het is geen enorm verschil als het gaat om brute kracht. De boodschap die deze bijnaam uitzendt, is echter dat Samsung nauw betrokken is geweest bij het maken van de hardware van de telefoon, wat meer vertrouwen wekt in de nieuwe Galaxies.

Maar dat is niet eens de grote upgrade met de Galaxy S23-lijn. Ze kregen ook UFS 4.0-opslagchips, die twee keer zo snel is als de eerder gebruikte UFS 3.1 en meer dan 40% energiezuiniger is. En ze worden geleverd met LPDDR5X, wat iets sneller is dan de gewone LPDDR5.

Ja, we zeggen dit allemaal omdat we volledig verwachten dat de Galaxy Z Fold 5 ook wordt geleverd met UFS 4.0 en LPDDR5X. Dus… zal er een verschil in prestatie zijn?

Er kunnen al dan niet enigszins verschillende punten van beperking zijn vanwege de verschillende vormfactor en de verschillende manieren waarop Samsung omgaat met thermiek in deze telefoons. Maar over het algemeen verwachten we dat ze de benchmarkresultaten even sterk zullen halen.

Wat software betreft, we hebben twee telefoons die worden gelanceerd met Android 13 en One UI 5 er bovenop, en beide krijgen de 4-jarige software-update (5 jaar beveiligingspatches) van Samsung. Dus, alles goed daar.

De kernfuncties, zoals het opslaan van app-paren voor direct gesplitst scherm, DeX-modus, S Pen-bewegingen en de Notes-app die comfortabel is om te schrijven – het komt allemaal op beide telefoons. De Z Fold 5 krijgt natuurlijk ook het permanente app-dock, wat gewoon een andere manier is om apps snel te starten voor vloeiendere multitasking. Maar aangezien de Edge-panelen (de zijbalk die favoriete apps opent) beschikbaar zijn op alle premium telefoons, is het niet zo’n enorme upgrade.

Camera

Ik kan folden! Ik kan 100 keer zoomen!

Samsung scheidt de Galaxy S Ultra-serie heel duidelijk als de “cameracentrische telefoons”. De S23 Ultra heeft vier camera’s aan de achterkant: 12 MP ultrabreed, 100 MP breed, 10 MP 3x zoom en 10 MP 10x zoom. Dan, met de magie van digitale verbetering, biedt het 100x zoom. Om eerlijk te zijn, het ziet er niet geweldig uit, maar het is behoorlijk ongelooflijk om zoveel vergroting van de tap te hebben, en het heeft zijn nichegebruik.

De Galaxy Z Fold-serie heeft meestal een iets zwakkere cameramodule – we vermoeden vanwege ruimtebeperkingen maar ook prijsoverwegingen. Voor de Z Fold 5 verwachten we een 50 MP hoofdcamera, 12 MP ultrabreed en 12 MP 3x zoom. Ja, de Z Fold houdt zich niet bezig met Space Zoom, Moon Shot en al die toeters en bellen. En we stellen ons voor dat pixelpeeters zouden kunnen zien dat de foto’s van de S23 Ultra iets beter zijn. Maar we wachten om het in handen te krijgen en een diepgaande vergelijking te maken.

Geluidskwaliteit

De Galaxy Z Fold-serie klinkt fantastisch – ook al zijn de stereoluidsprekers in een dunne flap geplaatst die de helft van de behuizing van de telefoon is, ze klinken op de een of andere manier breed, luid, gedetailleerd en helemaal niet hard. We hopen hetzelfde te zien met de Z Fold 5.

Vreemd genoeg zijn de Galaxy S-telefoons jaar na jaar wisselvallig met hun luidsprekers. Op dit moment vinden we de luidsprekers van de Galaxy S23 Ultra behoorlijk vlezig en gedetailleerd, hoewel een beetje middelmatig. Ook niet zo breed klinkend als de Fold 4. Maar dat is muggenziften als je ze 1:1 vergelijkt. Op zich klinkt de S23 Ultra geweldig en dat is prima.

Batterijduur en opladen

Kijk, mAh! Geen oplader!

De Galaxy Z Fold 5 zal naar verwachting een batterij van 4.400 mAh bevatten. Het is niet enorm groot, maar een indrukwekkende capaciteit als je bedenkt hoeveel ruimte de batterij moet passen. Dat is hetzelfde formaat als de Z Fold 4 en hij was in staat om de lichten een comfortabele tijd aan te houden. Misschien zou je het tussen poweruser-sessies op een draadloos oplaadstation moeten plaatsen, maar verder zou het een dag kunnen duren.

De Galaxy S23 Ultra heeft een cel van 5000 mAh, wat ons een behoorlijk respectabele gebruikstijd opleverde, zoals 8 uur non-stop videostreaming.

Voor het opladen ondersteunen beide telefoons 25 W bekabeld en tot 15 W draadloos opladen met de juiste puck (van het merk Samsung). Anders kunnen ze opladen op elke 7,5 W Qi-oplader.

Vergelijking van specificaties

Dus als we naar een specificatieblad kijken, kunnen we zien dat de Galaxy Z Fold 5 van binnen echt een S23 Ultra is … slechts een die zich uitvouwt en een andere (inferieure?) Cameramodule heeft.

*speculatie

Ongetwijfeld zijn deze twee absolute krachtpatsers en kunnen ze worden opgepikt door iedereen die productief wil werken aan een smartphone. Hoewel we ons voorstellen dat het bewerken van video of afbeeldingen misschien beter is op de Z Fold 5.

Samenvatting

Op het eerste gezicht, als de Galaxy S23 Ultra geweldig is, dan is de Z Fold 5 “meer geweldig”. Er zijn een aantal dingen waarmee u rekening moet houden – het is duidelijk dat de prijs moeilijk te overzien is. En dan zijn er de ergonomische ongemakken die het met zich meebrengt als je het gewoon probeert te gebruiken als een mobiele telefoon.

Als het gaat om “dingen doen” (afgezien van fotografie) – de Z Fold 5 zou alles moeten kunnen doen wat de S23 Ultra kan, terwijl hetzelfde niet andersom kan worden gezegd.

Als je rekening houdt met de camera… dan wordt de keuze weer evenwichtig. Dus u moet bellen – cameragerichte chocobar van een telefoon in een bekende vorm, of een juweel van mobiele technologie met een groot scherm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *