Verwachtingen Samsung Galaxy Tab S9 Ultra: terugkeer van de plaat

Home » Blog » Verwachtingen Samsung Galaxy Tab S9 Ultra: terugkeer van de plaat

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra introductie

Vorig jaar schokte Samsung ons door een gigantische variant van de Galaxy Tab S8-familie uit te brengen: de Galaxy Tab S8 Ultra is een enorme plaat van 14,6 inch met een dunne rand, een gedurfde inkeping voor zijn twee (!) selfiecamera’s, en – van natuurlijk – super vlezige hardware.

Nu verwachten we een vermindering van die situatie – we zouden er minstens drie moeten krijgen (en misschien Tot vijf) nieuwe tablets van Samsung dit jaar. Een Galaxy Tab S9 Ultra is zeer waarschijnlijk.
Wordt het kleiner? Geen kans. Zal het boordevol zijn met de nieuwste en snelste hardware die Samsung erin kan stoppen? Zeer zeker. Moet je het misschien kopen? Nou… laten we eens kijken wat we tot nu toe weten.

Wat is er nieuw aan het apparaat

 • Processor – Snapdragon 8 Gen 2 Gemaakt voor Galaxy
 • Upgrade naar UFS 4.0 en LPDDR5X
 • Iets kleinere batterij dan Tab S8 Ultra
 • Kleine facelift?

Inhoudsopgave:

Galaxy Tab S9 Ultra-specificaties

Crème de la crème
De geruchtenmolen is behoorlijk maf over de Galaxy Tab S9-serie, maar dankzij sommigen veronderstelde benchmarkresultaten en… je weet wel, onderbouwde speculatie, we kunnen een idee krijgen van welke hardware de Galaxy Tab S9 Ultra zou hebben.

We hebben niets geks gehoord over supersnel opladen of enorme camera-upgrades. Daarom gaan we ervan uit dat deze specificaties hetzelfde blijven als voorheen. Maar wie weet – misschien is er een kleine update aan de horizon.

Galaxy Tab S9 Ultra-ontwerp en kleuren

Zal het ook dienst doen als surfplank?

De Galaxy Tab S8 Ultra was enorm — zo groot zelfs dat velen zich afvroegen of er vraag naar deze tablets zal zijn. Nou, blijkbaar is Samsung er blij mee, aangezien het een vervolg lijkt te overwegen.

De verwachting is dus dat de Tab S9 Ultra superdun en groot zal zijn, met weer dunne randen. We kunnen zelfs een kleine verkleining van de lichaamsgrootte krijgen, aangezien geruchten zeggen dat de batterij van de tablet iets kleiner zal zijn. Dat of misschien geen inkeping op het scherm? Er moet hier iets zijn…
Voor kleuren verwachten we keuzes tussen grijs, lichtgroen, lichtroze en zilver voor de Galaxy Tab S9-lijn. Echter, sinds de premie Galaxy Z Vouw 5 wordt naar verluidt gelanceerd in zwart, zilver en lichtblauw, we verwachten dat de premium Galaxy Tab S9 Ultra zal beantwoorden.

Galaxy Tab S9 Ultra-scherm

Een enorm 14,6-inch AMOLED-scherm is niets om naar te snaaien. Het is levendig, helder en mooi – dat was het geval met de Tab S8 Ultra en we verwachten niets minder van Samsung. Het bedrijf loopt immers al meer dan een decennium voorop op het gebied van OLED-technologie.

De resolutie van het model van vorig jaar was 2960 x 1848 pixels, wat ons een PPI van 239 opleverde. Niet waanzinnig compact en misschien zien we dit jaar een soort upgrade naar scherpte.

Galaxy Tab S9 Ultra-camera

Twee ogen die je aankijken

Tabletten leggen zelden de nadruk op hun camera’s aan de achterkant. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand met deze 14,6-inch plaat naar buiten zou gaan en… je weet wel – hem zou gebruiken als een echte camera, in een poging hoeken te krijgen, in elk hoekje en gaatje te passen.

We verwachten dus geen upgrade van de achterste module die een 13 MP hoofd- en 6 MP ultrabrede camera was. Het waren goede schutters, goed genoeg om foto’s van documenten of snelle kiekjes van iets willekeurigs te maken.

Maar de camera’s aan de voorkant doen er wel toe – er wordt van u verwacht dat u deze gebruikt voor videogesprekken en conferenties, natuurlijk. De Tab S8 Ultra ging verder dan slechts één camera. Je had de keuze tussen een 12 MP ultrabrede camera die je kan volgen met een digitale uitsnede; of een groothoeklens van 12 MP die details scherp houdt als je op één plek zit. Van de Galaxy Tab S9 Ultra verwachten we natuurlijk niets minder.

Galaxy Tab S9 Ultra Prestaties

Gemaakt voor Melkweg
Het grote probleem met premium Galaxy-apparaten dit jaar is dat ze een speciale chip van Qualcomm krijgen – een Snapdragon 8 Gen 2 “Made for Galaxy”. Kortom, een overgeklokte versie van de vlaggenschipprocessor die tot 3,36 GHz gaat (in tegenstelling tot 3,2 GHz). Het lijkt er ook op dat Samsung verbeterde koeling gaat gebruiken, waar de Tab S9 Ultra uiteraard de ruimte voor zal hebben. De eerder genoemde uitgelekte benchmarks scoorden al hoger dan de Galaxy S23 Ultra-telefoon die dezelfde chip heeft.

We zouden ook de upgrade naar UFS 4.0-opslag moeten krijgen – dat is een groot probleem, want die opslagchips zijn twee keer zo snel in lees- en schrijfsnelheden terwijl ze 45 (ish) procent energiezuiniger zijn. En een upgrade naar LPDDR5X RAM, dat iets sneller is dan voorheen.

Galaxy Tab S9 Ultra OS / Android-versie

Samsung’s versie van Android heet One UI – de meest recente grote versie is One UI 5.0. Het is bovenop Android 13 gebouwd, maar verandert de look en feel van de software volledig. We hebben de klassieke snelle schakelaars in het meldingenpaneel, we hebben permanente app-docks en een lade met favoriete apps aan de zijkant van het scherm. Eenvoudige toegang tot gesplitst scherm en ondersteuning voor zwevende apps.

De tablets van Samsung kunnen ook autonoom in de DeX-modus worden gestart – ze hoeven daarvoor niet op een extern scherm te worden aangesloten. DeX-modus zorgt ervoor dat uw tablet er in feite uitziet als een desktopcomputer (preciezer: een laptop). Het is nog steeds Android, maar de hele interface is herwerkt met een desktop met apps erop, een startmenu, taakbalk, et cetera.

Samsung belooft momenteel 4 jaar grote Android-updates en 5 jaar beveiligingspatches. Dus als de Galaxy Tab S9 Ultra wordt gelanceerd op de Uitgepakt evenement eind julidit is wat we verwachten voor software-uitrol:

 • 2023: Tab S9 Ultra wordt gelanceerd met Android 13
 • Eind 2023: Tab S9 Ultra krijgt Android 14
 • Eind 2024: Tab S9 Ultra krijgt Android 15
 • Eind 2025: Tab S9 Ultra krijgt Android 16
 • Eind 2026: Tab S9 Ultra krijgt Android 17
 • Medio 2027: 4-jarige updatebelofte loopt af
 • Medio 2028: laatste beveiligingspatches, einde ondersteuning

Galaxy Tab S9 Ultra-batterij

Kleiner? Echt niet…

Het was dus een beetje verwarrend toen we hoorden dat de Tab S9 Ultra mogelijk een kleinere batterij heeft dan voorheen: 10.880 mAh in plaats van 11.200 mAh. Maar… dat is niet zo’n groot verschil. En aangezien de Tab S9 Ultra de nieuwe processor met energiezuinigere opslagchips zal hebben, zal er uiteindelijk geen verschil zijn in batterijduur.

Wat het opladen betreft, u zult het waarschijnlijk opladen met een 45 W-oplader.

Galaxy Tab S9 Ultra-audiokwaliteit

De Galaxy Tab-serie heeft vier speakers in een stereo-opstelling. Het maakt niet uit of u zich in de liggende of staande modus bevindt – de 4 luidsprekers laten een linkerkanaal en een rechterkanaal horen. Omdat de Ultra zoveel ruimte heeft om geluid te laten rondkaatsen, zal hij zeker een behoorlijke hoeveelheid volume naar buiten duwen. We hopen echt dat we een upgrade krijgen in de basfrequenties, want de Tab S8 Ultra klonk een beetje dun voor zijn formaat.

Galaxy Tab S9 Ultra Concurrenten

Het is duidelijk dat de belangrijkste concurrent hier die van Apple zal zijn iPadPro 12.9. De enorme tablet van Cupertino is sinds 2022 niet meer bijgewerkt, maar hij is op een redelijk goede plek achtergelaten. Een Apple M2-processor erin, een upgrade voor de Apple Pencil die hover-functionaliteit toevoegt (Galaxy Tabs hebben dat echter al jaren).
Met zowel de Galaxy Tab als de iPad die toegang hebben tot hoogwaardige toetsenbordaccessoires en stylussen (de Galaxy Tab bevat het in de doos, ahem), zal de keuze tussen deze waarschijnlijk neerkomen op welk ecosysteem je verkiest.

Samsung heeft het concurrentievoordeel van de Galaxy Tab verbeterd door LumaFusion (video-editor) naar de Android-kant te brengen. Maar de reactie van Apple was snel: we kunnen Final Cut Pro en Logic Pro eindelijk op iPads krijgen!

Galaxy Tab S9 Ultra-verwachtingen

Dus de volgende premium-tablet van Samsung zal zonder twijfel weer een zware slagman zijn. Het zal ook duur zijn, maar we verwachten dat Samsung bij de lancering nog een ander verbeterd inruilpromotieprogramma zal uitvoeren. Wie weet, misschien wordt de geüpgradede opslaglaag ook voor de pre-orderperiode verlaagd naar de basisprijs, zoals we Samsung in het recente verleden hebben zien doen met andere premium-apparaten.

Zal het het waard zijn? Nou ja, als je van plan bent het veel te gebruiken, misschien. En we bedoelen voor meer dan alleen Netflix binging of Instagram scrollen. De Galaxy Tab S9 Ultra is een tool voor tekenen, bewerken en misschien zelfs tekst- en spreadsheetwerk dankzij DeX. Als u elke dag op de tablet doorbrengt en er in ieder geval een deel van uw werk op doet, zou dit uw workflow op de lange termijn moeten verbeteren.

Het enige dat ons zorgen baart, is de vormfactor. Het voordelige aanbod van tablets is meestal hun draagbare formaat. De Tab Ultra-modellen zijn allesbehalve. Ze zijn zo groot als een laptop, maar zeker dunner en lichter. Maar als je er een toetsenbord op slaat, is het eigenlijk hetzelfde. Gebruik je momenteel een Tab S8 Ultra? Hoe gaat het met je? Of zou je er een gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *