Sony Xperia 10 V review: langeafstandsloper

Home » Blog » Sony Xperia 10 V review: langeafstandsloper

Zou je liever Usain Bolt of Mo Farah zijn als je plotseling vastloopt in de woestijn? Het antwoord zou duidelijk moeten zijn: soms wint uithoudingsvermogen het van pure snelheid, en tenzij je wegrent voor een cheetah, is het niet nodig om 100 meter in 6 seconden af ​​te leggen (de cheetah krijgt je toch te pakken).

De Sony Xperia 10 V is de Mo Farah onder de moderne smartphones: bescheiden, eerlijk, bewonderenswaardig en klaar om een ​​stap verder te gaan (bedoelde woordspeling). Sony vond in 2019 een geweldige budgetniche en vulde deze met de al even geweldige Xperia 10. Sindsdien heeft het bedrijf zijn budgetaanbod geperfectioneerd en de Xperia 10 V zit nu bovenop die evolutionaire boom.

Laten we dus zonder verder oponthoud diep in de genetica van deze langeafstandsloper duiken.

Wat is er nieuw aan de Sony Xperia 10 V?

  • 1,5x helderder scherm buiten
  • 1,6x grotere beeldsensor
  • Stereoluidsprekers voor
  • 3 jaar toekomstbestendige batterij
  • Corning Gorilla Glass Victus op de voorkant

Inhoudsopgave:

Sony Xperia 10V uitpakken

Op blote voeten rennen

Sony is erg trots op zijn Road to Zero-initiatief, dat kort gezegd het doel heeft om een ​​nul-koolstofuitstoot te bereiken. De doos van de Sony Xperia 10 V is erg Spartaans; het bevat alleen de telefoon en niets anders. De doos zelf is gemaakt van 100% recyclebaar karton.

In het begin was ik nogal sceptisch over dit idee om accessoires te verwijderen om de planeet te redden (wat dacht je ervan om in plaats daarvan 5 jaar softwareondersteuning aan te bieden, elektronisch afval te verminderen en mensen hun telefoons vast te laten houden?), maar toen ik naar alle kabels en opladers keek rondslingeren in mijn huis, begin ik het punt te begrijpen.

Sony Xperia 10 V-specificaties

Epigenetica ontgrendeld!

De Xperia 10 V heeft dezelfde genenpool als zijn voorganger, maar heeft enkele epigenetische eigenschappen ontgrendeld die hem nog aantrekkelijker maken. Als we de biologie-analogie even laten staan ​​en het over pure specificaties hebben, wordt de Xperia 10 V nu geleverd met naar voren gerichte stereoluidsprekers (een zeldzaamheid voor deze prijs), een 1,5x helderder scherm, een grotere hoofdcamerasensor, een lichtere behuizing (zij het slechts met 2 gram), en Corning Gorilla Glass Victus op de voorkant.

De telefoon heeft dezelfde Snapdragon 695 5G-chipset als zijn voorganger en de batterij wordt wederom op 5.000 mAh gehouden. De geheugenconfiguratie is 6 GB/128 GB en… wacht erop… er is een microSD-kaartsleuf die kaarten met een capaciteit tot 1 TB ondersteunt. Oh, en de 3,5 mm audio-aansluiting is er ook nog. Bedankt, Sony!

De bovenstaande verklaring is vrij specifiek, maar ik geef Sony de eer voor het proberen om het op de Xperia 10 V te houden door 2 gram van het totale gewicht af te werpen (159 gram versus 161 gram). Weet je, om een ​​langeafstandsloper te zijn, moet je lichtgewicht zijn! Esthetisch gezien ziet en voelt de telefoon hetzelfde aan als zijn voorganger: de behuizing is van plastic, maar voelt niet goedkoop aan, en de achterkant buigt of kraakt niet als hij naar beneden wordt gedrukt.

Het 21:9 6,1-inch scherm neemt de voorkant in beslag, maar zit nu onder een stuk Gorilla Glass Victus, wat leuk is om te hebben. Ik noemde al de naar voren gerichte stereoluidsprekers, de microSD-kaartsleuf en de 3,5 mm audio-aansluiting. Er is een aan de zijkant gemonteerde vingerafdruklezer / aan / uit-knop, een volumeknop en de typische pilvormige camerabobbel aan de achterkant. De beschikbare kleuren zijn zwart, wit, saliegroen en lavendel

Sony Xperia 10 V-scherm

Schijn op je gekke diamant

Het 6,1-inch OLED-display van de Xperia 10 V is erg helder. Ik was in staat om 972 nits te behalen in Max Auto, een score die kan wedijveren met veel vlaggenschepen die er zijn. De resolutie is FHD+ (1080 x 2520 pixels) en het is een scherm met een beeldverhouding van 21:9 zonder onderbrekingen zoals inkepingen en uitsparingen.

Je hebt een aantal aanpassingsopties voor het scherm, zoals de kleurtemperatuur en beeldkwaliteit, maar het zijn basisdingen en er is geen optie die altijd aan staat. Uit de doos is het scherm redelijk goed gekalibreerd (voor zijn klasse), maar de flagrante omissie is het ontbreken van een hoge verversingssnelheid van het scherm – het is beperkt tot 60 Hz.

Sony Xperia 10 V-camera

De basis behandelen

De Xperia 10 V heeft een behoorlijk flexibele camera-instelling, wederom voor zijn klasse. Er is de belangrijkste 26 mm groothoeklens die boven een 1/2 “sensor zit (48 MP, in feite 12 MP met pixelbinning), een 16 mm ultrabrede lens (ik neem aan dat deze rechtstreeks van het vorige model is genomen) en een 54 mm telelens. De hoofdcamera ook sport optische beeldstabilisatie voor foto’s en video’s.

Afbeeldingen die met de hoofdcamera zijn gemaakt, zien er redelijk goed uit, vooral bij goede lichtomstandigheden, en er zijn voldoende details opgelost. Een ding om op te merken is dat de Xperia 10 V de neiging heeft om de opnames een beetje te overbelichten, wat resulteert in zachtere en wat warmere foto’s.

De telecamera heeft een brandpuntsafstandsequivalent van 54 mm, en dat is geweldig als je een opname van dichtbij wilt kadreren, maar fysiek niet dichtbij genoeg kunt komen. De kwaliteit is goed en de tonaliteit van de beelden lijkt sterk op die van de hoofdcamera. Nogmaals, er is een lichte neiging om de foto’s te overbelichten. Ik ontdekte dat als je gewoon de foto maakt en niet op het scherm tikt om scherp te stellen, je betere resultaten krijgt.

De ultrabrede camera is meer van hetzelfde: niets spectaculairs, maar nogmaals, zeer dicht bij de andere twee in kwaliteit, opgeloste details en tonaliteit. Deze camera produceert opnamen met een uitgebalanceerde belichting, en hoewel u er waarschijnlijk geen fotoprijzen mee zult winnen, presteert hij solide.

Het is moeilijk te zeggen of de nieuwe, grotere beeldsensor bij weinig licht beter presteert dan die van het vorige model. Er is een nachtmodus aanwezig op de Xperia 10 V, en deze werkt vrijwel zoals verwacht, waarbij afbeeldingen met verschillende belichtingen worden gestapeld om een ​​zeer gedetailleerde HDR-nachtopname te produceren. Je kunt het in- of uitschakelen of deze modus op automatisch laten staan. Ik merkte dat foto’s bij weinig licht er beter uitzien met de modus ingeschakeld, hoewel niet erg natuurlijk.

De selfiecamera is een 8MP-snapper – niets om over naar huis te schrijven – maar je kunt wat bokeh toepassen op je selfies, waardoor ze veel aangenamer worden. Als je de schuifregelaar in het midden laat staan ​​(50% bokeh), krijg je volgens mij het beste resultaat.

Er is een portretmodus op de hoofdcamera en je kunt wat computationele bokeh toepassen via een schuifregelaar in het menu. Als je model charmant genoeg is, kun je wegkomen met het gebrek aan rekenkracht, maar alle grappen terzijde, de Xperia 10 V doet het op dat vlak behoorlijk. Overdrijf het gewoon niet aan de onscherpe achtergrond, omdat dit artefacten in het eindresultaat kan introduceren.

Op het gebied van video heeft Sony helaas besloten om de Snapdragon 695 te behouden, wat betekent – geen 4K. De opnamecapaciteit is 1080p@60fps, en hoewel de resultaten in die specifieke resolutie er goed uitzien, had ik graag gezien dat er minimaal 4K@30fps beschikbaar was. De beeldstabilisatie is ook redelijk goed, maar de autofocus is nogal traag, dus je moet erop wachten en je frames vooruit plannen.

Sony Xperia 10 V Prestaties

De klus klaren

Er zit een Snapdragon 695 5G-chipset in de Xperia 10 V, hetzelfde silicium drijft het vorige model aan. Hoewel de processor de klus klaart, had ik graag iets krachtigers gezien dat ook in staat was om 4K-video’s op te nemen.

Om eerlijk te zijn, de telefoon werkt soepel zonder veel stotteren, en als je wat opmerkt, heeft het waarschijnlijk meer te maken met de vernieuwingsfrequentie van het scherm dan alleen met de processor. De synthetische benchmarks laten een vreemde discrepantie zien in de 3DMark-test, het vorige model deed het veel beter, wat vreemd is gezien dezelfde hardware in beide telefoons.

6 GB RAM is een gezonde hoeveelheid, en je kunt de 128 GB aan opslag aan boord uitbreiden via de microSD-kaartsleuf, dus op dat vlak valt er niets te klagen.

De aan de zijkant gemonteerde capacitieve vingerafdruklezer is een allegaartje, ik geef normaal gesproken de voorkeur aan hun optische of ultrasone tegenhangers onder het scherm, maar alle Xperia-modellen hebben door de jaren heen een beetje geworsteld met de snelheid en nauwkeurigheid van de vingerafdrukscanner.

Sony Xperia 10 V-software

Kun je de zijkant voelen?

De Xperia 10 V wordt geleverd met Android 13 uit de doos, en voor degenen onder u die graag een schone Android-ervaring rocken, zijn er hier weinig tot geen aanpassingen. Helaas is Side Sense nog steeds aan boord, het is een klein strookje dat je kunt activeren door twee keer aan de rand van het scherm te tikken. Je kunt het gebruiken om apps te starten, snel naar de 21:9 gesplitste schermmodus te gaan om te multitasken, en meer.

In de praktijk is het erg moeilijk om deze functie consistent te laten werken, en de meeste mensen zouden het waarschijnlijk na een paar keer klikken en missen gewoon uitschakelen. Verder is het de standaard Android-ervaring; er zijn hier geen fancy pro-grade creators-dingen, alleen je basisdingen.

Sony Xperia 10 V-batterij

Dat is Olympisch zilver

Het vorige model stond bovenaan onze batterijkaarten en ik verwachtte hetzelfde van de Xperia 10 V. De telefoon heeft hetzelfde 60Hz-scherm en dezelfde Snapdragon 695-processor. De Xperia 10 V won de browsewedstrijd met een verbluffende score van meer dan 28 uur. Dat is 7 uur meer dan de voorganger.

De videostreamingtest en de 3D-gamingtest leverden beide echter ongeveer een uur minder batterijduur op. Wat geeft?

Na analyse van de variabelen kwam ik tot de conclusie dat het voornamelijk te danken is aan de stereoluidsprekeropstelling (ook 20% luider) en de toegenomen helderheid van het scherm. De resultaten zijn erg indrukwekkend, begrijp me niet verkeerd; het is gewoon zo dat de Xperia 10 IV zijn batterijkampioenstitel kon verdedigen en 2 van de 3 categorieën won in deze specifieke strijd.

Sony Xperia 10 V audiokwaliteit

Kijk me aan als ik tegen je praat

Als je het mij vraagt, moeten alle smartphoneluidsprekers naar voren gericht zijn. Dit zou niet alleen elke onbalans tussen de linker- en rechterluidspreker verhelpen, maar het zou ook resulteren in een veel meeslependere multimedia-ervaring, EN naar voren gerichte luidsprekers zijn veel moeilijker per ongeluk af te dekken en te dempen.

De stereo-installatie van de Xperia 10 V klinkt erg goed: luid en gedefinieerd, maar zonder vervorming bij maximaal volume. Wat nog indrukwekkender is, is dat de telefoon wordt geleverd met een 3,5 mm audio-aansluiting, zodat u uw favoriete audiofiele hoofdtelefoon kunt aansluiten, of u kunt de LDAC-ondersteuning gebruiken om draadloos een betere geluidskwaliteit te krijgen.

Sony Xperia 10 V Alternatieven

Het is een koude, koude wereld

De Xperia 10 V wordt verkocht voor 449 euro, of ongeveer 485 dollar. Dit plaatst de telefoon op een zeer dichte plek, vol met concurrenten. De voor de hand liggende is de nieuwe Galaxy A54 5G midranger van Samsung, met een kloksnelheid van $ 449,99. De Galaxy wordt geleverd met een 120Hz AMOLED-scherm, een microSD-kaartsleuf en een batterij van 5000 mAh.

Voor ongeveer $ 500 kun je een Google Pixel 7a en sluit je aan bij het G-kamp. De nieuwe Pixel wordt geleverd met een 90 Hz-scherm, prestaties van vlaggenschipkwaliteit, Face Unlock en draadloos opladen, en het is notoir moeilijk te verslaan als het gaat om computationele fotografie.
Er zijn een aantal Motorola’s, een paar Redmi’s en zelfs de iPhone SE dezelfde marktpositie innemen, om nog maar te zwijgen van het aanbod van OnePlus, dus het zal erg moeilijk worden voor de Xperia 10 V om te concurreren, ook al krijg je veel telefoon voor je geld.

Samenvatting Sony Xperia 10 V

De Xperia 10 V is een geweldige budgettelefoon. Het perfectioneert een toch al geweldige formule door stereoluidsprekers toe te voegen, een helderder scherm, een iets betere hoofdcamera en dezelfde verbluffende batterijduur te behouden in een zeer compact en lichtgewicht pakket.

Er zijn echter enkele omissies die het vermelden waard zijn. De vernieuwingsfrequentie van 60 Hz behoort tot het verleden, zelfs op budgettelefoons. De aan de zijkant gemonteerde vingerafdruklezer zou wat R & D-werk kunnen gebruiken, en het prijskaartje drijft de zaken een beetje op. De Snapdragon 695 wordt nu oud en het ontbreken van 4K-video-opname en -streaming is een nieuwe klap voor de Xperia 10 V.

Maar over het algemeen, als je van de Xperia-esthetiek en het 21: 9-scherm houdt, je niet druk maakt om verversingsfrequenties, en je een “Mo Farah” nodig hebt in plaats van een “Usain Bolt”, is deze telefoon een geweldige optie.

Meer Lezen

Geen berichten gevonden

Sorry, geen andere berichten over dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *