Het over-oor volgen Sony WH-1000XM5bracht het Japanse bedrijf onlangs ook de LinkBuds S uit als alternatief voor de oudere LinkBuds.
Omdat het op dit moment de kleinste en lichtste * oordopjes ter wereld zijn (met veel sterretjes), zijn de nieuwe echt draadloze LinkBuds S van Sony een waardige optie voor $ 200, vooral als je waarde hecht aan comfort en krachtige ANC (actieve ruisonderdrukking).
Ze zijn nu verkrijgbaar in zwart, wit en een extra kleur ecru, exclusief voor Best Buy.
*Kleinste en lichtste ruisonderdrukking, Hi-Res echt draadloze hoofdtelefoon.
Ontwerp en pasvorm
De LinkBuds S worden geleverd in een hoesje dat lijkt op de AirPodsProgeval, behalve mat. Het voelt echter prettig en soepel aan. Het deksel gaat echt niet zo ver open als ik had gewild, maar het klikt wel magnetisch dicht met een geruststellende “clank”.
Binnenin hebben we de kleine LinkBuds S-oordopjes zelf. Qua ontwerp zien ze er op het eerste gezicht redelijk traditioneel uit, met rubberen oordopjes, platte, aanraakgevoelige gebieden en misschien wel het meest opvallend een ventilatierooster op elk oor.
De oordopjes voelen net zo prettig aan als het hoesje, gemaakt van exact hetzelfde matte plastic, en liggen inderdaad vrij licht in de hand. Verwacht echter niet dat ze worden weggeblazen door hun formaat, ze zien er behoorlijk gemiddeld uit, ondanks Sony’s “kleinste en lichtste” beweringen.
Over hun ontwerp en bouwkwaliteit gesproken, de LinkBuds S hebben de classificatie IPX4, wat betekent dat ze waterbestendig genoeg zijn om zelfs het ergste trainingszweet te overleven. Ik zou het echter niet riskeren met meer dan dat, zoals regen, juist vanwege die bovengenoemde ventilatieopeningen. Dat zijn absoluut geen zwembestendige oordopjes, dus houd ze uit de buurt van het zwembad of strand, en eerlijk gezegd ook uit de buurt van de regen.
Dus, hoe passen en voelen de nieuwe LinkBuds S (die Sony overigens ook wel WF-LS900N noemt) in het oor? Met die beweringen dat ze superlicht zijn, waarschijnlijk geweldig, toch? Ik wilde dit niet rijmen. Maar ja.
Normaal gesproken ben ik iemand die niet tegen rubberen oordopjes kan, ze kunnen mijn oren irriteren, dus neig ik naar oordopjes die ze niet hebben, zoals de GalaxyBuds Live.
Maar om eerlijk te zijn, de LinkBuds S zijn licht genoeg dat dit hier geen probleem is. En ik durf te wedden dat de meeste gebruikers er prima urenlang gebruik van zouden kunnen maken. Ze zijn zo licht en gemakkelijk te vergeten.
En het zit ook nog eens goed, ze vliegen niet van je oren tijdens een krachtige training, zelfs niet als je als een gek je hoofd schudt. Absoluut geen klachten hier, als het gaat om het ontwerp, de pasvorm en het gevoel van de LinkBuds S.
In de doos vind je de oordopjes in hun hoesje, 3 sets rubberen oordopjes in verschillende maten om uit te kiezen, en een USB Type-C oplaadkabel.
Controles
We hebben hier de gebruikelijke aanraakbedieningen, waar je nu zeker aan gewend bent als je ooit eerder Sony- of Samsung-oordopjes hebt gebruikt.
U kunt op de platte, aanraakgevoelige gebieden op elk oordopje tikken om af te spelen en te pauzeren, een nummer over te slaan, terug te gaan naar een vorige, een virtuele assistent zoals Siri, Alexa of Google Assistant op te roepen, te schakelen tussen ANC (actieve ruisonderdrukking) en omgevingsgeluid, enzovoort.
De belangrijke vraag is: zijn die aanraakbedieningen op de LinkBuds S net zo goed en nauwkeurig als op de XM5s?
Antwoord – dat zijn ze inderdaad. In tegenstelling tot de meeste echte draadloze oordopjes van Samsung, kan de Sony LinkBuds S in uw oor worden aangepast, verwijderd of aangebracht, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat u per ongeluk een aanraakgebaar activeert.
Sony was slim om die oordopjes een oppervlak te geven waar je ze aan vast kunt pakken, gescheiden van hun aanraakgevoelige zijkanten, die zelf klein genoeg zijn om alleen met opzet te activeren. En de aanraakbediening werkt perfect om te herkennen wat u probeert te doen, ook daar geen problemen.
Zoals ik al zei in onze XM5-recensie, rekwisieten voor Sony voor het beheersen van aanraakbedieningen, iets waar ik meestal bang voor ben als het gaat om koptelefoons en oordopjes.
Geluidskwaliteit en ruisonderdrukking
De Sony LinkBuds S klinken geweldig, duidelijk en eenvoudig. Er is een perfecte balans tussen geluidshelderheid, definitie en bas. Hoewel de XM5s voor mij, een basliefhebber, een beetje teleurstellend aanvoelden, vooral in het basgebied, beknibbelen de LinkBuds S niet op die dikke bas die je misschien gewend bent. Tenminste als je een liefhebber bent van moderne elektronische dansmuziek.
Dit is misschien onwenselijk voor sommigen die de voorkeur geven aan een meer “plat” geluid met minder uitgesproken bas, maar voor mij, en voor wat ik aanneem is de meerderheid van de mensen die waarschijnlijk oordopjes van $ 200 kopen om gewoon te luisteren – er valt hier niets te klagen , Ik heb alleen maar leuke dingen te zeggen.
Er is geen vervorming of oorverdovende hoge tonen die je misschien hebt ervaren met mindere oordopjes, en begrijp me niet verkeerd over de bas – het is geen ultravette, modderige bas die een nummer volledig vernietigt. Het is schoon en qua luidheid precies goed. En je kunt het afzwakken via de Sony-app, waar we het later over zullen hebben.
Laten we verder gaan met de ruisonderdrukking, die op typische Sony-manier indruk maakt. U kunt op het linkeroordopje tikken om te schakelen tussen ANC en omgevingsgeluid, waarbij de laatste de microfoons van de oordopjes gebruikt om de omgevingsgeluiden (stemmen, enz.) Binnen te laten zodat u ze kunt horen. Maar schakel over naar ANC en de wereld wordt stil.
Ik hou niet van je, er vliegen luide meeuwen rond en er zijn minstens twee constructies in mijn buurt, het werd allemaal doodstil toen ik de LinkBuds S aanzette. Ik kan je er niet genoeg over verkopen – zelfs als ik me uitrek om iets te horen, zijn het alleen de toetsenbordtoetsen die klikken terwijl ik dit schrijf, samen met vage, gedempte hoogfrequente geluiden van buitenaf, zoals het getjilp van vogels.
Net als bij de Sony XM5s ben ik hier erg onder de indruk van de ANC, vooral gezien het feit dat we te maken hebben met kleine oordopjes en geen over-ear koptelefoons. Sony beweert zelfs dat het ANC van de LinkBuds S vergelijkbaar is met dat van de XM5’s, wat ik, nadat ik ze allebei heb gebruikt, wil geloven.
App en functies
En nu om te praten over iets waar ik niet zo dol op ben. Dat hoeft niet, maar als je wilt, kun je de Headphones Connect-app van Sony downloaden om je LinkBuds S-ervaring verder te verbeteren.
Nadat u akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden en het u lastigvalt om een account bij Sony aan te maken (gelukkig kunt u dat overslaan), krijgt u toegang tot enkele extra functies.
Met name die omvatten de teleurstellende 360 Reality Audio-functie, die maar met een paar apps werkt en nauwelijks het vermelden waard is, maar Sony doet dit de hele tijd.
Maar je kunt ook je favoriete stemassistent instellen, zodat je deze kunt oproepen met commando’s (bijvoorbeeld “OK Google” of “Alexa”).
Je kunt de ingebouwde equalizer van de app gebruiken om je muziek min of meer basachtig te laten klinken, je kunt ook een handige tutorial bekijken over het gebruik van deze oordopjes en vooral – hun aanraakbediening, geweldig voor beginners.
Vanuit de app kun je ook Speak-to-Chat inschakelen, wat een erg handige functie is die je muziek automatisch pauzeert wanneer je met iemand begint te praten, en deze voortzet kort nadat je bent gestopt. Erg handig als je bijvoorbeeld in een kroeg zit en iemand brengt je een lekker koud biertje, dan kun je meteen een gesprek aanknopen zonder iets aan te raken; je muziek pauzeert vanzelf, zolang dat gesprek duurt!
Vanuit de app kun je ook DSEE Extreme inschakelen, wat standaard uitstaat. Nu is die functie zeker de moeite waard om aan te houden, omdat het alle gecomprimeerde muziek die je speelt opschaalt, waardoor de bemonsteringsfrequentie en bitsnelheid worden verhoogd. Voel je een verschil? Wie weet, misschien met YouTube. Het kan in ieder geval geen kwaad om het aan te houden, toch?
Natuurlijk gebruik je deze app ook om je LinkBuds S-software bij te werken wanneer er nieuwe versies uitkomen. Maar uiteindelijk, als niets hier uw interesse wekt, kunt u gemakkelijk gaan zonder deze app te downloaden.
Bel kwaliteit
De Sony LinkBuds S hebben automatische windruisonderdrukking, en dat is zeker te zien. Zelfs in de wind was mijn stem helder en beknopt in gesprekken, ook al klonk het een beetje mono-achtig, alsof ik door een buis sprak.
Het volstaat te zeggen dat de spraakhelderheid erg goed is, en je kunt de LinkBuds S prima gebruiken voor af en toe een Skype- of Zoom-gesprek. Maar dit zal niet de high-end microfoon zijn die je wilt gebruiken om een podcast te starten of voor Twitch-streaming en wat niet.
Om eerlijk te zijn, de meeste microfoons van draadloze oordopjes in deze prijsklasse klinken gemiddeld ongeveer op hetzelfde niveau als LinkBuds S, dus laat mijn kleine problemen met de spraakkwaliteit je niet ontmoedigen om deze te kopen.
Andere opmerkelijke kenmerken en specificaties
Net als bij onze Sony XM5-recensie, zijn hier enkele van de waardevolle functies en specificaties van de LinkBuds S die we ofwel niet of niet genoeg hebben genoemd, voor de extra technisch onderlegde onder jullie…
- Drivers van 5 mm, krachtige neodymiummagneten
- Hi-Res audio, LDAC en DSEE Extreme-ondersteuning
- Frequentiebereik (44,1 kHz sampling): 20 Hz – 20.000 Hz
- Frequentiebereik (LDAC 96 kHz sampling, 990 kbps): 20 Hz – 40.000 Hz
- Bluetooth 5.2
- Bluetooth-bereik: 10 meter
- De ANC-sterkte is vergelijkbaar met de Sony WF-1000XM3
- Snel paar / Snel paar
- IPX4 waterbestendig
- Opladen via USB Type-C, geen draadloos opladen
Bovendien – ja, de LinkBuds S pauzeert je muziek automatisch als je ze uitzet, wat altijd handig is. Ze komen ook in een milieuvriendelijke verpakking, wat – nogmaals – altijd goed is om te zien.
Batterijduur
Op zichzelf gaan de Sony LinkBuds S-oordopjes ongeveer 6 uur mee op een enkele lading met ANC aan, of tot 10 uur met ANC uit. Maar in combinatie met hun hoesje kunnen ze je gemakkelijk tot 20 uur gebruiken.
Vooral voor het kleine formaat van de oordopjes zijn die 6 op zichzelf staande uren behoorlijk indrukwekkend, en de extra 14 uur die je kunt krijgen als je ze in hun hoesje opbergt, betekent dat je klaar bent voor het weekend. Of langer dan twee dagen, afhankelijk van hoe lang je muzieksessies duren.
Het is ook vermeldenswaard dat Sony zegt dat als je de case in 5 minuten snel oplaadt, je tot een uur extra afspeeltijd krijgt, dus als je altijd onderweg bent, zul je dit zeker op prijs stellen.
Er is een keerzijde: ondanks hun prijs van $ 200 ondersteunt de behuizing van de LinkBuds S geen draadloos opladen. Alleen bedraad, via de USB Type-C-poort aan de achterkant.