Samsung Galaxy Z Fold 5 preview: opnieuw bedenken of reduxen?

Home » Blog » Samsung Galaxy Z Fold 5 preview: opnieuw bedenken of reduxen?

Samsung Galaxy Z Fold 5 introductie

We zijn ver in de hete zomer en Samsung maakt zich op om het een beetje heter te maken met een Uitgepakt evenement eind juli. Zoals nu traditie is, verwachten we daar de nieuwste opvouwbare producten van het bedrijf te zien – de Galaxy Z Fold 5 en Z-Flip 5.
Hier zullen we bespreken wat we verwachten van de Fold 5. De lange en korte is – we verwachten een marginale upgrade over de Z-vouw 4wat zelf een kleine update was van de Z-vouw 3. Leaksters die beweren enorme insiderinformatie te hebben, zijn niet enthousiast over de Galaxy Z Fold 5, maar we willen hier graag een stap terug doen.
De kans is groot dat als je al een Z Fold 4 hebt, je waarschijnlijk niet wordt aangespoord om te upgraden. Maar als dit je eerste uitstapje is naar super premium smartphones, dan zal de Galaxy Z Fold 5 best gaaf zijn. Laten we dus eens dieper ingaan op alles wat we tot nu toe weten.

Galaxy Z Fold 5-upgrades die we verwachten te zien

 • Verbeterd scharnierontwerp voor volledig sluiten en minimale vouw in het midden
 • Opnieuw een iets breder extern scherm
 • Overgeklokte Snapdragon 8 Gen 2, LPDDR5X, UFS 4.0 — hypermoderne, supersnelle hardware
 • Minimaal 12 GB RAM
 • Dezelfde interne schermgrootte
 • Mogelijk verbeterde verhulling van de selfiecamera onder het scherm

Inhoudsopgave:

Samsung Galaxy Z Fold 5 specificaties

Een hardwarehobbel om bij de tijd te blijven

De Galaxy Z Fold-serie heeft altijd veel warmte ingepakt – de nieuwste hardware en de meeste toeters en bellen die Samsung in de dunne flappen van een opvouwbare telefoon zou kunnen passen. Dat gezegd hebbende, de grootste uitdaging is altijd het batterijformaat en de cameramodule.

Hoewel de 50 MP-camera dezelfde resolutie heeft, gaan geruchten dat het een andere – misschien grotere – sensor zal zijn. Merk ook op dat de zoomcamera is verhoogd van 10 MP naar 12 MP, wat al dan niet een merkbare upgrade betekent voor portretten en zoomopnamen.

De Made for Galaxy Snapdragon is – natuurlijk – dezelfde Snapdragon 8 Gen 2 die we kennen en waar we van houden, maar dan iets overgeklokt. Zoals die in de Galaxy S23-serie.

Samsung Galaxy Z Fold 5 Ontwerp & Kleuren

Geen snoepkleuren

We verwachten vooral een herhaling van het ontwerp van de Galaxy Z Fold 4 te zien, met dezelfde voetafdruk en schermafmetingen. Samsung heeft echter zogenaamd het scharnier herwerkt, zodat de telefoon nu kan worden opgevouwen zonder enige opening tussen de twee flappen (waar er vroeger een kleine opening was bij het scharnier). Datzelfde scharnier zal ook verantwoordelijk zijn voor een minder zichtbare vouw die door het midden van het interne scherm gaat. Allemaal goede dingen.

Maar als je hier bent voor een ingrijpend herontwerp of een veel breder extern beeldscherm (a-la Google Pixel Fold) – dit gaat het niet worden.
Wat de kleuren betreft, zal Samsung vasthouden aan meer volwassen, neutrale kleuropties, die vaak worden gekozen voor premium telefoons. In het geval van de Z-vouw 5 kleuren, verwachten we zwart, beige en lichtblauw. Was vorig jaar de “speciale” kleur groen, nu gaat Samsung voor een stoer blauw, zo lijkt het.

Geen woord over een vingerafdrukscanner onder het scherm – we verwachten volledig dat deze weer in de aan / uit-knop is ingebed. Maar de selfiecamera aan de binnenzijde wordt verborgen onder actieve pixels van het scherm, dus technisch gezien zal er geen inkeping of perforatie zijn. Welnu, er zal er een op het buitenscherm zijn voor de selfiecamera van betere kwaliteit.

Samsung Galaxy Z Fold 5-scherm

Samsung is op het hoogtepunt van zijn AMOLED-game – de schermen zijn helder, levendig en zien er realistisch uit. En op de Z Fold-serie hebben we twee AMOLED-panelen: een normaal scherm aan de buitenkant en het opvouwbare scherm aan de binnenkant.

Beide ondersteunen nu een hoge verversingssnelheid van 120 Hz en hebben behoorlijk hoge resoluties – 2176 x 1812 pixels (373 PPI) op het interne scherm en 2316 x 904 pixels (401 PPI). Die cijfers zijn trouwens van de Galaxy Z Fold 4, maar we hebben niets gehoord over de Z Fold 5 die de specificaties hier dramatisch verhoogt. Dus we verwachten iets vergelijkbaars.

Samsung Galaxy Z Fold 5-camera

Net genoeg om in de categorie te blijven

De opvouwbare telefoons van Samsung zijn niet echt cameragerichte telefoons. Ten eerste zijn er ruimteproblemen waarmee rekening moet worden gehouden, ten tweede is er de prijs – de hele opvouwbare technologie kost al veel en dat is zonder een supergeavanceerde cameramodule te gebruiken.

Maar de Galaxy Z Fold-lijn blijft nog steeds met zeer adequate camera’s – alleen niet zo gek als de Galaxy S Ultra-modellen van het jaar. Voor de Galaxy Z Fold 5 hebben we gehoord:
 • 50 MP hoofdcamera
 • 12 MP camera met 3x zoom
 • 12 MP ultrabrede camera

Die specificaties komen dicht in de buurt van de Z Fold 4 van vorig jaar. De 50 MP-sensor heeft dezelfde resolutie, maar er wordt gezegd dat het een fysiek grotere sensor zal zijn, wat altijd fijn is. De zoomcamera was vroeger 10 MP, dus dat 12 MP-nummer impliceert een nieuwe sensorupgrade. Maar niks geks.

We hebben niets gehoord over de selfiecamera’s, dus we verwachten een 10 MP selfie-snapper aan de buitenkant en een 4 MP selfie-camera met lagere resolutie verborgen onder het externe scherm. Dit laatste is meestal niet geweldig voor selfies, maar het is OK voor videogesprekken.

Samsung Galaxy Z Fold 4 Prestaties en benchmarks

In de rijken van de Galaxy S23

We hebben niets concreets gehoord over een nieuwe Qualcomm-processor, dus we verwachten een Snapdragon 8 Gen 2 Made for Galaxy te zien in de Z Fold 5. Dat is dezelfde processor die de Galaxy S23-lijn aandrijft. Het is geklokt op 3,36 GHz, in tegenstelling tot de 3,2 GHz van “gewone” Snapdragon 8 Gen 2-modellen. Dat is natuurlijk niet zo’n grote hobbel, maar het feit dat Samsung samenwerkte met Qualcomm om de hardware te ontwikkelen die de telefoons aandrijft, wekt vertrouwen.

Wat RAM betreft, zetten Z Fold-telefoons zwaar in op hun multitasking-mogelijkheden met dat grote scherm dat ze hebben. Daarom is 12 GB een minimum, maar het is mogelijk dat we een stijging tot 16 GB zien, vooral op de duurdere modellen met meer opslagruimte. De Galaxy Z Fold 5 zal LPDDR5X-chips gebruiken, wat betekent dat 16 GB heel goed mogelijk is – de ROG Telefoon 6D Ultiem heb het vorig jaar gedaan.

Wat betreft opslag verwachten we UFS 4.0, dat twee keer zo snel is als de eerder gebruikte UFS 3.1. Met opbergmogelijkheden als volgt:

Samsung Galaxy Z Fold 5 One UI / Android-versie

De Galaxy-telefoons hebben hun eigen interface, genaamd One UI, bovenop het Android-besturingssysteem. Dus de Galaxy Z Fold 5, die wordt gelanceerd wanneer die is, zal Android 13 hebben met Samsungs One UI 5 er bovenop.

Het is een onderscheidende interface met veel felle kleuren, afgeronde hoeken en transparante elementen. Ook veel lades en docks die het gemakkelijk maken – je zelfs uitnodigen – om te multitasken. Het ondersteunt de S Pen, wat een uitstekende stylus is, en het heeft de DeX-desktopervaring – sluit de Galaxy aan op een dock en je krijgt een Android-desktopomgeving op je monitor.

Onlangs heeft Samsung zich gecommitteerd aan 4 jaar software-updates en 5 jaar beveiligingspatches voor de middenklasse en premium Galaxy-telefoons. Dit betekent dat we verwachten:

 • 2023: Galaxy Z Fold 5 wordt gelanceerd met Android 13
 • Eind 2023: Galaxy Z Fold 5 krijgt Android 14
 • Eind 2024: Galaxy Z Fold 5 krijgt Android 15
 • Eind 2025: Galaxy Z Fold 5 krijgt Android 16
 • Eind 2026: Galaxy Z Fold 5 krijgt Android 17
 • Medio 2027: 4-jarige updatebelofte loopt af. We kunnen wel of niet Android 18 krijgen
 • Medio 2028: laatste beveiligingspatches, einde ondersteuning

Samsung Galaxy Z Fold 5 batterij

Niet veel ruimte om mee te werken

De Galaxy Z Fold 4 had een 4.400 mAh-batterij en leverde een batterijduur die – indrukwekkend – dicht in de buurt kwam van de prestaties van de Galaxy S22 Ultra. Een vergelijkbaar verhaal verwachten we met de Z Fold 5.

Er is niet veel ruimte voor een enorme cel binnen slechts de helft van de telefoon, dus zelfs 4.400 mAh klinkt behoorlijk indrukwekkend. Zolang Samsung dezelfde batterijprestaties behoudt als de Z Fold 4, zouden we er vrede mee hebben. We laten ons natuurlijk graag verrassen.

Galaxy Z Fold 5 oplaadsnelheden

De vlaggenschepen van Samsung bieden ons alle oplaadopties van moderne telefoons: bedraad, draadloos en omgekeerd draadloos opladen waarmee u uw smartwatch of oordopjes kunt opladen door ze op de telefoon te plaatsen. Niet de beste manier van opladen, maar het helpt als we in de problemen zitten.

Wat betreft snelheden, de sterrenstelsels doen niet mee aan het waanzinnige, supersnelle opladen. We verwachten een veel eenvoudigere 25 W-draden en 10-15 W draadloos opladen. Om wat context te geven: de Z Fold 4 kan in 30 minuten worden opgeladen van 0% tot 50% wanneer hij is aangesloten op de 25 W power brick, dus hij is nog steeds redelijk goed.

Samsung Galaxy Z Fold 5 Audiokwaliteit en haptiek

De luidsprekers op de Z Fold-telefoons zijn de afgelopen jaren geweldig geweest. Brede soundstaging, zeer gedetailleerd geluid, een goede hoeveelheid bas en klinkende hoge tonen zonder hardheid. We houden echt van ze, en als de Z Fold 5 hetzelfde levert zonder verbeteringen, zal het nog steeds een heel, heel goed geluid zijn. Maar hey – als Samsung erin zou slagen om er een upgrade uit te persen, zouden we daar natuurlijk van genieten.

Wat betreft haptiek – dat is een raar onderwerp als het gaat om een ​​telefoon die zo groot is als een Z Fold. Ze hebben wel de clicky en nauwkeurige feedbackmotor die Samsung de afgelopen jaren heeft gebruikt, dus het voelt prima aan. Het is echter mogelijk dat u er niet van kunt genieten, afhankelijk van hoe u de opengevouwen telefoon op dat moment vasthoudt.

Samsung Galaxy Z Fold 5 Concurrenten

De grootste concurrent van Samsung dit jaar is de Google Pixel Fold, het lijkt. Het heeft de middelen en aanwezigheid om op dezelfde markten te verkopen en het is een alternatief voor het opvouwbare ontwerp dat je eigenlijk een iets andere ervaring biedt. Als je er een stylus op wilt gebruiken – de Pixel Fold is compatibel met USI 2.0-pennen – is dit een gloednieuwe standaard die ervoor zorgt dat fabrikanten en accessoiremakers gemakkelijk telefoons met styli kunnen combineren. U kunt dus voor een pen van derden gaan en schrijven of tekenen op de Pixel Fold-telefoon.

De Galaxy Z Fold 5 wint nog steeds in termen van hoeveel werk en hoewel Samsung in het multitasking-aspect steekt. Vooral als het om DeX gaat – het is absoluut een tool die je kunt gebruiken voor licht werk, en deze recensent heeft dagen gehad waarop hij naar kantoor ging met niets anders dan een Z Fold 4.

Dan is er de Oppo Zoek N2, wat ook een versie is met een breder extern scherm. Deze kan in Europa worden gekocht, niet zozeer in de Verenigde Staten. En het is een behoorlijk solide telefoon, maar er zijn enkele vraagtekens bij wat betreft softwareondersteuning en de mogelijkheid om de compatibele stylus te verkrijgen.

Samsung Galaxy Z Fold 5 Samenvatting en eindoordeel

Uiteindelijk zal de Galaxy Z Fold 5 solide opvouwbaar zijn, denken we, maar als je een Z Fold 4 of zelfs een Z Fold 3 hebt, hoef je je niet te haasten voor een upgrade. Mensen die op zoek zijn naar hun eerste opvouwbare versie, of willen upgraden van een oudere of inferieure versie, zouden best tevreden moeten zijn met de Z Fold 5. Hoe dan ook, Samsung zal over ongeveer een maand de volgende stap naar de opvouwbare toekomst introduceren, en we zullen zeker hier zijn om onze verwachtingen te toetsen aan het daadwerkelijke product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *