Samsung Galaxy Z Flip 5 Preview: een klaptelefoon met een bruikbaar coverscherm

Home » Blog » Samsung Galaxy Z Flip 5 Preview: een klaptelefoon met een bruikbaar coverscherm

Samsung Galaxy Z Flip 5 introductie

Laten we het meteen zeggen: de Samsung Galaxy Z Flip 5 wordt naar verwachting de grootste upgrade in de Flip-serie tot nu toe met een nieuw, veel groter Cover Screen dat je kunt gebruiken om veel van je dagelijkse taken uit te voeren zonder ooit de telefoon uit te vouwen.

Maar deze innovatie is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Na jarenlang ongestoord de vouwtelefoonruimte in handen te hebben gehad, heeft Samsung nu wat concurrentie. Telefoons zoals de Motorola Razr Plus zijn al op de markt met een all-screen voorkant, wat Samsung ertoe aanzet om te innoveren en het sneller te doen.

Dus heeft Samsung gereageerd op deze nieuwe dreiging? En wordt de Galaxy Z Flip 5 de beste clamshell-vouwtelefoon op de markt of krijgen we een nieuwe koning op de troon?

Dat zoeken we uit.

*Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op voorlopige informatie uit lekken en geruchten. Samsung zal de Galaxy Z Flip 5 op 26 juli officieel aankondigen en dan hebben we alle officiële informatie.

Wat is er nieuw aan de Samsung Galaxy Z Flip 5

 • Cover Screen is veel groter
 • Je kunt veel taken aan zonder uit te vouwen
 • Nieuwe en snellere processor
 • Verbeteringen aan het scharnier
 • Iets verbeterde levensduur van de batterij
 • Kleine aanpassingen aan de camera’s

Inhoudsopgave:

Samsung Galaxy Z Flip 5 specificaties

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties van de Flip 5 en hoe deze zich verhouden tot de Galaxy Flip 4 en Motorola Razr Plus:

We verwachten geen grote verschuivingen in de fysieke grootte van de nieuwe Flip 5, maar vanwege een verwachte verandering in het scharnier kunnen we enkele kleine veranderingen zien.

Samsung Galaxy Z Flip 5 Ontwerp & Kleuren

Nieuw scharnier voor een minder opvallende vouw

Het enige element dat Samsung zou hebben veranderd in de Flip 5, is waarschijnlijk het meest cruciale in de flip-telefoonruimte: het is het scharnier.

Het gerucht gaat dat de nieuwe Galaxy Flip 5 wordt geleverd met een druppelvormig scharnier, wat zijn concurrenten zoals de Oppo Find N2 Flip en de Motorola Razr Plus gebruiken. Met zo’n scharnier kan de telefoon stevig worden gesloten, terwijl het vorige scharnier een merkbare opening zou laten als de telefoon gesloten is. Het nieuwe scharnier helpt ook om een ​​minder opvallende vouw te krijgen.

Onze ervaring is echter dat een druppelvormig scharnier meestal niet zo stevig is als wat Samsung eerder heeft gebruikt en bij telefoons met dit type scharnier zal het bovenste gedeelte meestal een beetje wiebelen als je de telefoon schuin houdt en heftig schudt. We zijn benieuwd of Samsung dat op de een of andere manier heeft weten te verbeteren in de Flip 5.

Het nieuwe scharnier heeft nog een voordeel: een mogelijk betere stofbestendigheid. De Flip-serie van Samsung heeft tot nu toe waterbescherming gehad, maar is nooit beschermd tegen het binnendringen van stof, en een dergelijke verandering zou zeer welkom zijn.

Samsung Galaxy Z Flip 5-scherm

Eindelijk een groter afdekscherm!

Hoewel we geen grote veranderingen verwachten in het hoofdscherm van de Flip 5, zal het “Cover Screen” aan de voorkant volledig worden getransformeerd en veel groter worden, en bijna de hele voorkant van de telefoon beslaan, met uitzondering van een uitsparing voor de camera’s.

Geruchten suggereren dat het een 3,4-inch scherm zou zijn, net iets kleiner dan het 3,6-inch scherm op de Motorola Razr Plus (dat scherm strekt zich uit over de camera’s op de Motorola).

Lekken suggereren dat sommige Google-apps zullen worden geoptimaliseerd en werken op dit kleinere scherm, en we verwachten wat native functionaliteit, maar tot nu toe lijkt het erop dat je niet alles op dit scherm kunt doen (zoals je kunt op de Motorola Razr Plus) .

We zullen meer details over het scherm hebben, evenals gedetailleerde schermmetingen na de officiële lancering, dus kom daar zeker nog eens op terug.

Wat biometrie betreft, verandert er niets: je hebt een traditionele vingerafdrukscanner ingebed in de aan / uit-knop.

Samsung Galaxy Z Flip 5-camera

Dubbele camera met bescheiden verbeteringen is wat we verwachten

Hoewel het scherm en het scharnier nieuw zijn, verwachten we geen baanbrekende veranderingen aan het camerasysteem van de Galaxy Z Flip 5.

De telefoon wordt geleverd met een dubbel hoofdcamerasysteem, bestaande uit een brede en een ultrabrede shooter, en er komt ook een selfiecamera op het hoofdscherm, maar net als bij eerdere foldables kun je ook selfies maken met de hoofdcamera’s en krijg beelden van betere kwaliteit.

Alle moderne flip-telefoons die we hebben getest, worden geleverd met twee camera’s en tot nu toe hebben we geen speciale zoomlens gezien op een opvouwbare telefoon in clamshell-stijl, dus misschien is dat iets dat we zouden kunnen zien in een toekomstige generatie, maar niet op de Flip 5.

We zullen dit cameragedeelte bijwerken met voorbeeldfoto’s en -video’s uit de echte wereld en de prestaties analyseren in vergelijking met de vorige Flip en andere concurrenten, dus houd het in de gaten.

Samsung Galaxy Z Flip 5 Prestaties en benchmarks

De eerste klaptelefoon met een Snapdragon 8 Gen 2

Het gerucht gaat dat Samsung de nieuwste Snapdragon 8 Gen 2-chip op de Galaxy Flip 5 zal brengen, en dit zou de nieuwe klaptelefoon van Samsung de absolute kampioen maken als het gaat om prestaties en snelheden.

Concurrenten van Motorola en Oppo gebruiken alleen de oudere Snapdragon 8+ Gen 1-processor, een prima high-end chip, maar wel wat langzamer dan deze nieuwere SoC.

We verwachten ook een bescheiden boost in het RAM-geheugen, gaande van 6 GB naar 8 GB op de Flip 5, maar dat is nog niet bevestigd.

Momenteel zijn de verwachtingen dat het basismodel van de Galaxy Z Flip 5 128 GB opslag en verkoop zal hebben voor ongeveer dezelfde prijs of iets hoger dan het model van de laatste generatie.

Samsung Galaxy Z Flip 5 Android-versie

De Galaxy Flip 5 zal naar verwachting aankomen met Android 13, maar houd er rekening mee dat Google dit najaar officieel de nieuwe Android 14-versie zal pushen, dus de Flip 5 krijgt die nieuwe versie kort na de lancering.

Het meest interessante deel van de software is eigenlijk hoe Samsung het Cover Screen heeft geoptimaliseerd: hoe zien apps eruit? Kun je typen op het omslagscherm? Zou je video’s kunnen bekijken of op internet kunnen surfen? We weten het nog niet, en dat zijn de interessante vragen.

We weten nog steeds niet voor hoeveel jaar software-updates Samsung zich zal inzetten, maar als we aannemen dat het vier jaar grote OS-updates zijn, zou dat moeten betekenen dat de Flip 5 de volgende updates krijgt:

 • Android 14
 • Android 15
 • Android 16
 • Android 17

Samsung Galaxy Z Flip 5 batterij

Geen grote veranderingen

Hoewel we het nog steeds niet zeker weten, is de verwachting dat de Flip 5 absoluut hetzelfde batterijformaat zal hebben als zijn voorganger.

Dat betekent een batterij van 3.700 mAh, een behoorlijke omvang, die je zonder veel problemen een enkele dag zou moeten gebruiken.

Verwacht echter geen batterijduur van twee dagen bij gemiddeld gebruik.

Samsung Galaxy Z Flip 5 oplaadsnelheden

We verwachten geen grote veranderingen in de laadsnelheden van de Flip 5, wat betekent dat hij het volgende zal hebben:

 • 25W bedraad opladen
 • 10W draadloos opladen

Dit zijn prima snelheden, ook al zijn ze niet de snelste die er zijn. Geen oplader in de doos natuurlijk, maar dit verwacht je toch wel in 2023?

Samsung Galaxy Z Flip 5 Concurrenten

Samsung heeft de afgelopen jaren geen concurrentie gehad, maar nu is dat anders. We hebben een nieuwe kanshebber voor de titel van beste klaptelefoon en dat is de Motorola Razr Plus.

Deze nieuwe Razr heeft een iets groter scherm dan de Samsung-telefoon en een zeer strak design dat velen zullen waarderen. Het voelt ook krachtig aan, laadt snel op en heeft schone software met een aantal leuke gebaren. Voor een prijs van $ 1.000 is het ook niet erg duur.

We moeten nog zien of de Galaxy een volledig functioneel frontscherm heeft als de Motorola, en je moet ook wachten op onze vergelijking van de camera’s waar Samsung naar verwachting nog steeds de overhand zal hebben.

De Oppo Find N2 Flip is een andere rivaal, maar die telefoon heeft een aantal tekortkomingen, te beginnen met de zeer beperkte beschikbaarheid. Maar zelfs als je hem kunt vinden waar je woont, heeft hij een wankel scharnier, wat je onder bepaalde hoeken misschien opmerkt, en een kleiner voorscherm dat niet de functionaliteit heeft van de Galaxy of de Motorola.

Samsung Galaxy Z Flip 5 Samenvatting en eindoordeel

Voor het eerst voelt het alsof Samsung een inhaalslag speelt in de opvouwbare telefoonruimte.

De Galaxy Z Flip 5 moet passen bij het grotere voorscherm en alle functionaliteit die daarbij hoort op de Motorola Razr Plus. Samsung is echter nog steeds het meer gevestigde merk en we verwachten dat het een goede batterijduur en solide cameraprestaties zal leveren.

Wordt de Flip 5 de beste opvouwbare clamshell-telefoon op de markt? Het is veel te vroeg om te zeggen, maar het heeft goede kansen. Het is duidelijk de meest verbeterde Flip tot nu toe, dus dat is zeker iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *