Samsung Galaxy S23 versus Galaxy S23 Ultra: is de grote het waard?

Home » Blog » Samsung Galaxy S23 versus Galaxy S23 Ultra: is de grote het waard?

Samsung heeft ook verbeterde koeling beloofd met een nog grotere dampkamer. Dit zou natuurlijk van groter voordeel zijn in de S23 Ultra waar er daadwerkelijk ruimte is. Maar de Galaxy S23 deed het ook best goed in de stresstests!

Wat betreft opslag: we hebben een startniveau van 128 GB voor de S23 en vervolgens een upgrade van 256 GB. De Galaxy S23 Ultra begint bij 256 en heeft vervolgens upgradestappen naar 512 GB en 1 TB. De Galaxy S23 is ingesteld op 8 GB RAM, de Ultra begint bij 8 GB maar krijgt 12 GB als je meer opslagruimte wilt dan de basiseenheid.

Dit is het belangrijkste: de hele Galaxy S23-reeks beschikt over UFS 4.0-opslagchips, die meer dan 2x sneller zijn dan UFS 3.1. Spaar voor de Galaxy S23 met 128 GB opslagruimte – koop de goedkoopste versie van de telefoon en ontvang UFS 3.1. Gewoon iets om op te merken.

Wat betreft de software: we hebben Samsungs One UI 5.1 op Android 13, dezelfde heldere, gedurfde, aanpasbare en veelzijdige interface die we gewend zijn. Het is misschien een lepel voor nieuwe gebruikers, maar we zijn van mening dat de interface van Samsung, ondanks zijn rijkdom aan functies, het je gemakkelijker maakt en je langzaamaan al zijn eigenaardigheden leert.

Maar dan heeft de Galaxy S23 Ultra die S Pen die hem opent voor nog meer functies, zoals handschrift, gemakkelijker markeren, schetsen of het gebruiken als muisaanwijzer op de telefoon.

Galaxy S23 versus Galaxy S23 Ultra-camera’s

Upgrades voor de Ultra

Aangezien de Galaxy S23 Ultra de “cameratelefoon” is die alles biedt wat Samsung kan proppen, zal het degene zijn die de nieuwe 200 MP Samsung ISOCELL HP2-sensor verpakt. De nieuwe gekke resolutie geeft ons niet alleen toegang tot zeer gedetailleerde foto’s, het groepeert ook pixels in groepen van maximaal 16 voor een…iets verbeterde nachtmodus. De Galaxy S23 Ultra heeft echter ook een verbeterde optische beeldstabilisatie, die tweemaal de jitterafstand beslaat als voorheen.

De basis Galaxy S23 heeft geen 4e camera om in te zoomen, hij heeft een 3x telelens en dat is alles – de rest van het zoomen wordt digitaal afgehandeld. Dus de zoom van de Galaxy S23 tikt 30x aan, hij bereikt niet de 100x van de Ultra.

Zoom:

De Galaxy S23 behoudt een hoofdcamera van 50 megapixels die profiteert van de nieuwe Snapdragon met zijn snelheid en verwerking. Maar fysiek lijkt het dezelfde cameramodule te zijn als voorheen – wat prima is, want hij was toch behoorlijk goed. De S23 Ultra heeft een 200 MP hoofdsensor. Je kunt op beide telefoons foto’s met een hoge resolutie maken – de Galaxy S23 geeft je een 50MP-optie, de S23 Ultra geeft je een 50MP- en een 200MP-optie.

50 MP foto (100% bijsnijden)

50 MP (100%) versus 200 MP (dienovereenkomstig verkleind)

In alle opzichten, als je geïnteresseerd bent in het gebruik van camera’s, lijkt de Galaxy S23 Ultra aan te sluiten. Het heeft de nieuwe sensor, het heeft meer trucs, het heeft krankzinnige hoeveelheden on-demand zoomlens.

De Galaxy S23 is echter geen watje – zeer levendig en geweldige dynamiek van zijn kant. Details zien er ook geweldig uit op S23-foto’s. Het is in het slechtste geval betrouwbaar. Maar als je over-the-top camerafuncties wilt, is de Ultra … nou ja, ultra.

Audiokwaliteit en haptiek

De stereoluidsprekers van Samsung klonken redelijk goed op recente iteraties van Galaxy-telefoons. De Galaxy S23-serie ziet een upgrade op dit gebied en we houden echt van het geluid. Vanwege fysieke verschillen in grootte kan de reguliere S23 wat blikkeriger klinken, maar hij is nog steeds rijk en gedetailleerd. De Galaxy S23 Ultra breidt het geluidsbeeld uit en voegt meer bas toe.

Wat haptiek betreft, we zijn erg blij dat Android-fabrikanten ze nu al een half decennium serieus nemen. De Galaxies klikken en klakken met een aangename feedback bij elke tik – net als de S23-serie.

Galaxy S23 versus Galaxy S23 Ultra Batterijduur en opladen

Het is de maat

De Galaxy S23 krijgt een lichte toename van de batterijcapaciteit tot 3.900 mAh. Niet enorm volgens de normen van 2023, maar een indrukwekkend aantal gezien het kleine formaat van de telefoon. De Galaxy S23 Ultra behoudt die cel van 5000 mAh.

We hebben de telefoons aan onze tests onderworpen en zijn erg blij met de Galaxy S23 – hij presteert niet alleen goed in benchmarks, we hebben ook vastgesteld dat hij een zeer betrouwbaar uithoudingsvermogen heeft bij dagelijks gebruik. De Galaxy S23 Ultra is op zich niet slecht – het verbaasde ons gewoon op geen enkele manier, aangezien hij op dezelfde manier presteert als de S22 Ultra. Dat betekent dat u zonder veel zorgen een volledige dag gemengd gebruik kunt verwachten.

Als het op opladen aankomt, krijgen we 25 W Fast Charging op de Galaxy S23 en 45 W Fast Charging 2.0 op de Galaxy S23 Ultra. Niet geweldig… niet eens geweldig, vooral niet voor de Galaxy S23. Maar goed, als Samsung veilig en gemakkelijk met de batterijen van hun telefoons zou willen gaan, zouden we zeggen: “Ga ervoor!”.

Draadloos opladen is gelabeld als Wireless Fast Charge 2.0, wat snelheden van 15 W zou moeten betekenen met een compatibele Qi-oplader. Samsung speelt echter terughoudend en beweert in staat te zijn tot 10+W draadloos opladen. We gaan ervan uit dat er een soort thermoregulatie is.

Vergelijking van de specificaties van de Galaxy S23 en Galaxy S23 Ultra

Deze twee telefoons komen uit dezelfde familie en delen veel DNA. Een volledige gegevensbladvergelijking kan hier bekeken wordenmaar hier zijn de kliftonen:

Samenvatting en eindoordeel

Er zijn dus veel significante verschillen tussen deze telefoons om duidelijk te kunnen bellen. Als je op zoek bent naar de beste mobiele camera met tal van functies, zoom met één knop en een verbeterde 200MP-sensor, zul je aangetrokken worden tot de Ultra. U zult ook genieten van een groot scherm en een S Pen-stylus die precies in de telefoon past.

Aan de andere kant is de Galaxy S23 zeker geen slechte telefoon. Het zal zelfs de harten winnen van mensen die op zoek zijn naar een compacter toestel. Het is nog steeds krachtig, maar mist wat camera toeters en bellen en een stylus. het maakt je niet uit Misschien moet je wat geld sparen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *