Samsung Galaxy S23 versus Galaxy S22: wat is er nieuw, is het het waard?

Home » Blog » Samsung Galaxy S23 versus Galaxy S22: wat is er nieuw, is het het waard?

Invoering

van Samsung Galaxy S23-serie werden allemaal positief ontvangen. Qua ontwerp zijn ze een beetje aan de veilige kant, met een kleine facelift, meer niet. Maar er zijn nieuwe prestaties onder de motorkap en enkele kleine aanpassingen aan de camera om de serie in de vlaggenschiprace (en ervoor) te houden.
Maar de een jaar oude Galaxy S22 was geweldig bij de release en het is nog steeds een redelijk goede telefoon. Het heeft nog steeds 3 jaar Android-updates op de roadmap en het gaat vaker in de uitverkoop omdat het een apparaat van de laatste generatie is.

Laten we de verschillen tussen de twee telefoons eens bekijken en vergelijken: ontwerp, beeldscherm, camera, prestaties en batterij.

Galaxy S23 versus Galaxy S22 volgens lekken:

  • S23 krijgt een nieuw ontwerp – slank, met cameraringen
  • S23 krijgt een helderder scherm
  • S23 krijgt een speciale editie overgeklokte Snapdragon-chip
  • S23 heeft een iets grotere batterij
  • S23 krijgt UFS 4.0 als u het model van 256 GB koopt (dubbele lees- en schrijfsnelheden)
  • 8K 30 FPS video-opname nu mogelijk op S23 (vs. 8K 24 FPS)
  • Geen enorme verandering aan de hoofdcamera, maar wel iets verbeterde selfiecamera’s

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Uitstekende Samsung AMOLED op beide telefoons

Het is moeilijk voor te stellen dat Samsung momenteel iets kan doen om zijn schermen te verbeteren. De fabrikant heeft zijn AMOLED-technologie gedurende vele jaren geperfectioneerd en de Galaxy S22 heeft uitstekende, scherpe en levendige displays. De enige upgrade hier is echt maximale helderheid – de Galaxy S22 heeft 1.500 nits op zijn hoogtepunt, de Galaxy S23 kan het naar 1.750 nits duwen. Maten en afmetingen blijven hetzelfde, beide schermen meten 6,1 inch diagonaal en hebben een beeldverhouding van 19,5:9. De resoluties op beide zijn 1080 x 2340, voor een verpakte pixeldichtheid van 425 PPI.

Wel is er een merkbare verschuiving in het ontwerp. De Galaxy S22 en S22+ hadden een metalen plaat over de camera’s aan de achterkant die was versmolten met het metalen frame van de telefoons. Het zag er cool en fris uit, maar verschilde aanzienlijk van de Galaxy S22 Ultra, die er schoner uitzag en alleen metalen ringen om de cameralenzen had.

De Galaxy S23-serie leent die laatste look – het is een stijlvolle nieuwe kijk op de cameramodule (of het ontbreken daarvan). Omdat de metalen ringen aan de achterkant uitsteken, schommelt de telefoon nog steeds ongelijkmatig als hij plat op een tafel ligt. Maar we kunnen de esthetische upgrade niet ontkennen.

Wat ergonomie betreft, hebben we aan de zijkanten hetzelfde bijna platte metalen frame en vooraan een volledig plat scherm. De niet-ultrastelsels hebben het edge-display allang achter zich gelaten en zijn veel hoekiger.

Wat betreft de kleuren S22 is verkrijgbaar in 5 kleuren – Zwart, wit, paars, groen en roségoud – maar er zijn ook 3 exclusieve verfafwerkingen beschikbaar in de Samsung.com Store: grafiet, paars en hemelsblauw. Zojuist is de Galaxy S23 aangekondigd met 4 basiskleuren — Fantoomzwart, crème, groen, lavendel. Er zijn ook een paar exclusieve kleuren voor als je winkelt op Samsung.com – Graphite en Lime. Ja, die vinden we ook niet zo spannend.

Wat biometrie betreft: de ultrasone vingerafdrukscanner keert terug en is veilig genesteld onder het scherm waar hij de laatste 4 generaties Galaxies is geweest. Het voelt snel en nauwkeurig aan op beide telefoons, en dankzij de ultrasone technologie kan het uw vinger scannen, zelfs als uw handen nat of vlekkerig zijn.

prestaties en software

De Galaxy S23-serie gaat nog een stap verder met een speciale editie van de Qualcomm-chip: het Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform voor Galaxy is gezamenlijk ontwikkeld door de twee fabrikanten en heeft een licht overgeklokte prestatiekern. Het stelt de Galaxy ook in staat om “semantische segmentatie” te gebruiken voor zijn selfiecamera, wat zou moeten leiden tot mooiere selfies in portretmodus.

Ook is er deze keer geen Exynos. Terwijl de Galaxy S22 in twee varianten wordt verkocht – Snapdragon en Exynos – voor verschillende markten, wordt de Galaxy S23 geleverd met één chip en dat is alles.

Dat is enorm, want het verschil tussen de Exynos en Snapdragon was niet alleen pure prestatie – de twee chips verwerken camerabeelden ook anders, wat voor veel verwarring online zorgt. “Met welke Galaxy-variant zijn deze monsters genomen, welke processor is gebruikt voor deze batterijtest?”. Al deze vragen zullen hopelijk tot het verleden behoren.

Natuurlijk wordt de Galaxy S23 geleverd met Android 13 en Samsung’s One UI 5.1 bovenop. Maar ook de Galaxy S22 wordt up-to-date gehouden en draait op dit moment One UI 5 op Android 13.

We herinneren je eraan dat Samsung 4 jaar softwareondersteuning heeft beloofd voor zijn vlaggenschepen (en 5 jaar doorlopende beveiligingsupdates), wat betekent dat de Galaxy S22 Android 16 zal ontvangen en begin 2026 zal stoppen. De Galaxy S23 zou Android 17 moeten krijgen en dan is het klaar.

camera

Geen grote verbetering?

Hoewel de Galaxy S23 Ultra een enorme upgrade krijgt met een nieuwe 200MP-sensor, lijkt het erop dat de reguliere S23 niet wankelt als het gaat om de cameramodule. Het houdt vast aan de beproefde cameracombinatie aan de achterkant – 50 MP hoofd, 12 MP ultrabreed, 10 MP telefoto – net als zijn voorganger.

camera monsters

Kleur ons onder de indruk. De eerste samples laten zien dat de Galaxy S23 foto’s knalt met een warmere kleurtemperatuur en details. Dynamiek wordt heel, heel goed behandeld, maar we kunnen zien dat sommige mensen hier de voorkeur geven aan de opnamen van de S22, omdat ze er wat ‘echter’ uitzien, met hun onvolmaakte zwarttinten en bijna uitgeblazen highlights. De camera van de S23 maakt foto’s die bijna plat lijken, maar op een goede manier.

Hetzelfde conflict is te zien in de ultrabrede samples. We zijn ook blij om te zien dat de kleurverzadiging een beetje is afgezwakt. Ja, niet veel, maar in ieder geval zijn de greens in het gras dichter bij de realiteit gebracht met de Galaxy S23.

De zoomkwaliteit is nek aan nek. We geven zelfs de voorkeur aan de prestaties van de Galaxy S22 hier in sommige delen van de foto’s waar de S23 de zaken een beetje leek te smeren. Maar dit zijn snelle kleine voorbeelden, dus we hebben uitgebreidere tests nodig.

Goede foto’s van beide telefoons, hoewel de bokeh er niet overtuigend genoeg uitziet. Hier hadden we gehoopt op een meer realistische vervaging van de S23. Anders produceerde de Galaxy S22 kleurrijkere en contrasterende portretten, dus neigen we ernaar toe te leunen.

We kunnen scherpere details zien op de selfies van de Galaxy S23, wat zeer op prijs wordt gesteld. Maar verzadiging en huidskleur lijken hier beter te zijn op de Galaxy S22-selfies.

Audiokwaliteit en haptiek

De Galaxy S22 klinkt redelijk goed – hij bevat stereoluidsprekers die passen bij de knowhow van AKG sinds Samsung het audiobedrijf heeft overgenomen. Ze zijn luid, een beetje middelmatig, maar nog steeds rijk aan details. Ze missen misschien een beetje knal in de bas, dus we zijn benieuwd of de Galaxy S23 dat kan verbeteren. Maar goed, dit zijn piepkleine, dunne smartphones, dus laten we geen wonderen verwachten.

Over haptiek gesproken – het vlaggenschip Galaxy-telefoons hebben de afgelopen jaren geklikt en geklikt met zeer aangename en geruststellende feedback. Samsung (en andere fabrikanten van Android-telefoons) hebben in de loop der jaren moeite gehad om trillingen vast te houden, maar we zijn blij te kunnen zeggen dat ze het tegenwoordig goed doen.

Batterijduur en opladen

Kan de Galaxy S23 ons choqueren?

Dus de Galaxy S23 heeft een iets grotere batterij – 3.900 mAh versus 3.700 mAh in de Galaxy S22. Dat klinkt… veelbelovend gezien de verbeteringen in energie-efficiëntie van de Snapdragon 8 Gen 2.

De Galaxy S22 heeft ons al ruim 12 uur schermtijd gegeven tijdens het browsen, waardoor het een betrouwbare dagelijkse driver is. De Galaxy S23 is echter consequent beter – een mix van energiezuinige hardware en een iets grotere batterij zal het lukken. We waren positief verrast door de enorme sprong in uithoudingsvermogen in 3D-gaming. De Galaxy S23 is misschien wel de kleinste S23-telefoon, maar hij heeft ervaren gebruikers iets te bieden!

Wat betreft draadloos opladen: deze twee telefoons ondersteunen alleen snelladen van 25 W, aangezien 45 W is gereserveerd voor de Plus- en Ultra-modellen.

specificatie vergelijking

Welnu, hier is een goede blik op de specificatiebladen van de twee telefoons.

Samenvatting en eindoordeel

Dus als je een Galaxy S22 bezit, moet je je dan zorgen maken? Moet je haast maken om over te stappen naar een Galaxy S23? Niet echt – de Galaxy S22 is nog steeds een geweldig apparaat met een goede camera en betrouwbare prestaties.

Als je wat meer pit wilde, dan is de S23 misschien waar je op hebt gewacht. Dus nu is het tijd om in te stappen. De Galaxy S23 heeft een goede boost in zowel prestaties als batterijduur. De camera-upgrades zijn klein, maar verbeteren waar het telt. En het nieuwe ontwerp is fris!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *