Samsung Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus: upgraden of niet?

Home » Blog » Samsung Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus: upgraden of niet?

Samsung Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus ontwerp en kleuren

De Gorilla Glass Victus en Armor Aluminium sandwich die de Galaxy S22 Plus is, roept zeker terug naar de ontwerptaal van de iPhone 12/13 met zijn platte voor- en achterplaten en bijna vlakke zijframe. De Galaxy S22 Plus voelt oersterk en degelijk aan, maar toegegeven, hij is mooier om naar te kijken dan om te gebruiken. De S22 Ultra is ergonomischer en comfortabeler in gebruik dan de Galaxy S22 Plus door het ontwerp van de laatste. De inspiratie van Samsung uit de ontwerptaal van Apple ziet er zeker cool uit, maar voegt niets positiefs toe aan de ergonomie van het apparaat.

Tegelijkertijd heeft de Galaxy S21 Plus beslist het kern-Galaxy-DNA diep in het exterieurontwerp geëtst. De Galaxy S21 Plus is onmiskenbaar een high-end Samsung-telefoon en combineert glas en metaal in een hoogwaardige mix die er zo chique uitziet. De achterkant van mat matglas ligt goed in de hand en laat geen vingerafdrukken achter, maar is zeker glad. Toch voelt de Galaxy S20 Plus, ja, het nog oudere model, op de een of andere manier beter in de hand, omdat de rondere buitenkant minder in de handpalm snijdt.

Als het gaat om kleurencombinaties, heeft de S22 Plus zeker de overhand met zijn meer ingetogen en stijlvolle kleurenselectie. De Galaxy S22 Plus is verkrijgbaar in wit, fantoomzwart, roze goud, groen en een heleboel online exclusieve kleuren. U kunt meer te weten komen over de Galaxy S22 Plus kleuren hier.

Samsung Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus-scherm

We hebben een iets kleiner, 6,6-inch LTPO Dynamic AMOLED-display op de Galaxy S22 Plus, iets kleiner dan het 6,7-inch exemplaar op de Galaxy S21 Plus. Beide schermen zijn volledig plat en bieden uitstekende kijkhoeken. Voorbij zijn de dagen van gebogen beeldschermen, althans voor Samsung, aangezien deze snel uit de mode raakten en iedereen klaar lijkt te zijn om over te schakelen naar het grotendeels platte, rechthoekige ontwerp dat door Apple nieuw leven werd ingeblazen met de iPhone 12-serie en nieuwer.

In termen van schermverversing schakelen zowel de Galaxy S21 Plus als de Galaxy S22 Plus dynamisch tussen 48 en 120 Hz verversingssnelheid, afhankelijk van de inhoud op het scherm, hoewel we aanvankelijk dachten dat het scherm helemaal terug zou kunnen gaan naar 10 Hz . Vervolgens werd duidelijk dat terwijl de GPU 10Hz-verversingsgegevens naar het scherm stuurt, het eigenlijke paneel nog steeds minimaal 48Hz ververst.

Afgezien daarvan bieden de schermen van beide apparaten uitzonderlijke kwaliteit: uitstekende levendige kleuren, geweldig contrast en scherpte ondanks de FHD + -resolutie die op beide gebruikelijk is.

Samsung Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus-camera

  • Galaxy S22 Plus: 50 MP hoofd, 12 MP ultrabreed, 10 MP telefoto
  • Galaxy S21 Plus: 12 MP hoofd, 12 MP ultrabreed, 64 MP telefoto

De Galaxy S22 Plus wordt geleverd met een verbeterde camera-instelling vanuit puur hardwareperspectief, maar de verschillen in beeldkwaliteit zijn niet zo groot… op een paar opmerkelijke uitzonderingen na.

Vanaf het begin lijkt de Galaxy S22 Plus een iets betere dynamische bereikresolutie te hebben en de hoogtepunten niet zo veel te verbranden in vergelijking met zijn voorganger, maar er is het probleem van merkbare oververscherping. De S22 Plus wordt geplaagd door dit probleem, wat resulteert in afbeeldingen die gedetailleerder maar vreselijk overdreven scherp lijken, wat op zijn zachtst gezegd niet ideaal is.

Deze oververscherping is vooral zichtbaar bij het fotograferen in de buurt van onderwerpen en met name bij portretten. Het stoort je misschien niet, maar in een directe vergelijking zal de Galaxy S21 Plus bijna altijd een iets natuurlijker beeld produceren, met minder overmatige verscherping.

Galaxy S22 plus

Galaxy S21 plus

Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus Portretvergelijking

Hier zijn nog enkele voorbeelden genomen met de Galaxy S22 Plus en de Galaxy S21 Plus om de verschillen in beeldkwaliteit te demonstreren.

Bij weinig licht is de oververscherping ook duidelijk in sommige scènes, vooral bij gebruik van de telelens, maar over het algemeen lijkt de Galaxy S22 Plus iets beter te zijn dan de S21 Plus bij het maken van foto’s bij weinig licht. Er is echter wat ruis op beide apparaten, maar niets ongewoons.

Selfies zijn op beide apparaten uitzonderlijk gedetailleerd. Onderwerpscheiding in portretten is ook uitstekend, en ere wie ere toekomt, de nieuwe Galaxy S22 Plus doet veel betere onderwerpscheiding dan zijn voorganger.

Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus specificaties en prestaties

Ondanks het gebruikelijke rumoer dat de Exynos-chipset in meer regio’s dan normaal te zien zal zijn, is de traditie van het gebruik van Qualcomm-chips wereldwijd in leven gehouden en is de Snapdragon 8 Gen 1-chipset een hoofdbestanddeel van de meeste sterrenstelsels buiten Europa gebleven.

In het laatste geval wordt de Galaxy S22 Plus geleverd met de Exynos 2200 aan dek, en dat is wat we bij de hand hebben voor onze synthetische benchmarktests. Er is een marginaal prestatieverschil in het voordeel van de nieuwe chip, wat logisch is, hoewel hij niet zo groot is als we hadden gehoopt.

De Qualcomm Snapdragon 888-chipset drijft de Galaxy S21-modellen in de VS aan, terwijl de Exynos 2100 in de rest van de wereld wordt gebruikt. Beide chipsets zijn gebaseerd op het nieuwste 5-nanometerproces, dat merkbare verbeteringen in de levensduur van de batterij mogelijk maakt, en bieden 5G-netwerkconnectiviteit.

De Galaxy S22 Plus wordt geleverd met 8 GB RAM en begint met 128 GB native opslag. Je kunt het ook hebben met 256 GB native opslag, hoewel het ontbreken van een microSD-kaartsleuf de mogelijkheid voor verdere hardware-opslaguitbreiding belemmert.

Standaard wordt de S21 Plus geleverd met 8 GB RAM, terwijl je in de Galaxy S21 Ultra 12 of 16 GB RAM vindt. Samsung zet standaard in op 128 GB opslagruimte met de optie van varianten van 256 GB, evenals een extra model van 512 GB voor de S21 Ultra.

Samsung Galaxy S22 Plus versus Galaxy S21 Plus batterijduur en oplaadsnelheden

Terwijl het oudere apparaat een flinke batterij van 5.000 mAh heeft, wordt de Galaxy S22 Plus geleverd met een sapcentrifuge van 4.500 mAh aan de achterkant. Heeft dit de levensduur van de batterij van de nieuwe telefoon ernstig verslechterd? De nieuwe processors aan boord zullen ongetwijfeld extra energiebesparende voordelen opleveren, maar het is altijd triest om te zien dat batterijen kleiner worden.

Tot nu toe verwachten we dat Samsung de Galaxy S22-serie zal sieren met 45 W opladen, waardoor ze niet op één lijn zouden komen met de snelst opladende telefoons die er zijn, maar die vervelende oplaadtijden zeker zouden verkorten. Ter vergelijking: de Galaxy S21 Plus laadt slechts tot 25 W op, en met de standaard 25 W Samsung-oplader duurt het ongeveer 70 minuten om van 0 naar 100% te gaan. Hopelijk zal de Galaxy S22 Plus die tijden minstens halveren.

De Galaxy S22 Plus is zeker beter dan de Galaxy S21 Plus op alle denkbare manieren. Betere weergave, prestaties, camera en batterijduur maken het een makkelijke keuze voor de Galaxy S21 Plus. De Galaxy S22 Plus moet zeker worden overwogen door degenen die niet worden verleid door de Galaxy S22 Ultra, maar toch het beste willen ervaren van de nieuwste vlaggenschipontwikkelingen van Samsung. Ondertussen blijft de Galaxy S21 Plus een uitstekend apparaat dat nog steeds een uitstekende ervaring kan bieden aan zijn huidige en potentiële adoptanten.

Welke moet je krijgen? Hangt ervan af hoe lang je van plan bent het vast te houden, echt waar. Als je niet echt van plan bent om de telefoon over een jaar of twee te gebruiken, zal de Galaxy S21 Plus je wat geld besparen. Als je jezelf echter niet snel afscheid ziet nemen van je toekomstige apparaat, wordt de Galaxy S22 Plus langer ondersteund, om nog maar te zwijgen van het feit dat het over het algemeen een beter apparaat is, alles bij elkaar genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *