Poco F5 review – PhoneArena

Home » Blog » Poco F5 review – PhoneArena

Poco F5 introductie

De Poco F5 is het meer betaalbare model uit de nieuwe F5-serie van Poco en is een directe opvolger van de Poco F4 uit 2022. Het begint bij $ 379 voor de basisvariant en loopt op tot $ 429 voor de optie met hogere specificaties. Ondanks dat hij geen “Pro” in zijn naam heeft, neemt de vanille F5 nogal wat van zijn duurdere broer of zus. Zo erg zelfs dat je je zou kunnen afvragen of je het extra geld wel moet betalen.

Als we de Poco F4 echter nader bekijken, valt direct op dat deze ook niet al te veel verschilt van de Poco F5. Waar moeten we hier precies mee werken? Laten we een diepere duik nemen en erachter komen.

Wat is er nieuw aan het apparaat

  • Snapdragon 7+ Gen 2-processor
  • Alleen opslagoptie van 256 GB
  • 16 MP selfie-camera
  • Audio kabel
  • Bluetooth 5.3
  • 5000 mAh-batterij

Inhoudsopgave:

Poco F5 uitpakken

De Poco F5 wordt geleverd met een vooraf geïnstalleerde schermbeschermer, een doorzichtige plastic behuizing en een 67W-oplader in de doos. Je krijgt ook een USB-C-oplaadkabel, evenals de gebruikelijke documentatie en een SIM-uitwerptool. Een behoorlijk genereus pakket tegenwoordig.

Poco F5-specificaties

Indrukwekkend voor de prijs

Op papier lijkt de Poco F5 dezelfde camera-instellingen, maximale RAM en oplaadsnelheid te hebben. Dat zijn drie gebieden die elkaar hier overlappen. Dat gezegd hebbende, is er een opmerkelijk verschil in de processors en het beeldscherm. Er is ook het feit dat draadloos opladen niet bestaat in dit specificatieblad. En omdat de telefoon van plastic is gemaakt, is hij relatief lichter.

Poco F5-ontwerp en kleuren

Een dunne lijn bewandelen tussen er goedkoop uitzien en er goed uitzien
In tegenstelling tot het duurdere model, wordt de Poco F5 geleverd in een plastic behuizing die wat boxer is, met rondom vlakkere randen. Omdat het van plastic is gemaakt, is het ook vrij licht voor zijn formaat, met een gewicht van 181 g. Het ontwerp van de camera is een beetje funky, maar ik zou het niet vreemd of slecht willen noemen.

Aan de rechterkant van de telefoon vind je de volumeknop en de aan/uit-knop, waarvan de laatste fungeert als de vingerafdruksensor van de F5 die snel en nauwkeurig werkt.

Aan de voorkant is Poco er verrassend genoeg in geslaagd om uniforme dunne randen te bereiken (vergelijkbaar met de F5 Pro). Het scherm wordt beschermd door Gorilla Glass 5 en je krijgt een IP53-certificering voor stof- en spatbestendigheid.

Qua kleuren krijg je drie opties met de Poco F5: zwart, blauw en wit. Alle drie lijken ze een andere afwerking op de achterkant te hebben. Ik moet spelen met de blauwe, die glad en enigszins mat is. Ik ben blij te kunnen zeggen dat het erin is geslaagd om vingerafdrukken vrij goed te bedekken, dus rekwisieten daarvoor. Aan de andere kant zouden veel kopers waarschijnlijk toch de gratis hoes gebruiken die erbij hoort.

Poco F5-display

Net als bij de F5 Pro is het display op de Poco F5 een van de betere eigenschappen. Het is misschien slechts 2400 x 1080 pixels, maar het wordt nog steeds geleverd met een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz om die soepele ervaring te bieden tijdens het navigeren door de gebruikersinterface. Het wordt ook veel helder en ik had geen probleem als ik de telefoon buiten gebruikte. Omdat het een AMOLED is, waren het contrast en de kleuren goed genoeg om van sommige online streamingdiensten te genieten.

Poco F5-camera

Goed voor de prijs

Het camerasysteem aan de achterkant van de Poco F5 lijkt misschien precies hetzelfde als dat van het Pro-model, maar het presteert niet op dezelfde manier. Dat kan worden toegeschreven aan de minder capabele Snapdragon-processor, of het kan zijn dat de beeldsensoren anders zijn, ondanks de overeenkomsten in het specificatieblad.

Net als bij de F5 Pro zijn de 8 MP ultrabrede en 2 MP macro-shooters echter niet iets om over naar huis te schrijven. De ultragroothoek mist detail en heeft de neiging het beeld te onderbelichten, terwijl de macro wederom niet in staat is om dicht genoeg bij het onderwerp te komen om echt de fotomacro te noemen.

Hoofdcamera – Dag

De bovenstaande fotovoorbeelden zijn niet verbluffend, maar ze zijn goed genoeg voor mij om ze online te delen. Wat meer detail was wel leuk geweest.

Hoofdcamera – Weinig licht

De nachtmodus doet goed werk om het beeld helderder te maken, maar ik ervoer wat focus-breathing (wanneer de camera in en uit focus gaat) terwijl ik probeerde deze foto te maken. De derde foto is degene die ik heb gemaakt terwijl de telefoon moeite had om scherp te stellen.

Macro-camera

De 2MP macrocamera op de F5 presteert ongeveer zoals die op de F5 Pro, dat wil zeggen dat hij een behoorlijke foto maakt, maar het is nauwelijks een macrofoto.

Portret-modus

De portretmodus op de F5 ziet er nep en onbruikbaar uit, afhankelijk van je tolerantie voor gemiste randen en ongelijke scheiding van de achtergrond.

Ultrabrede camera

Ik vind de ultrabrede camera op de F5 oké voor wat de telefoon kost, maar ik merkte dat hij problemen had met het dynamische bereik. Afbeeldingen hebben de neiging donkerder te worden dan zou moeten, en de telefoon belicht liever de hooglichten dan de schaduwen.

Selfies

Selfies zien er goed uit op de Poco F5 dankzij de nieuwe 16 MP camera aan de voorzijde. Het zijn misschien minder megapixels dan de Poco F4 (20MP), maar het lijkt betere beelden te produceren. Megapixels zijn niet alles, mensen!

Video kwaliteit

Het is geweldig om de mogelijkheid te hebben om in 4K te fotograferen met een telefoon die $ 379 kost. Het is op 30 fps, en je krijgt wel dat misselijkmakende pulseren als je te veel beweegt met de telefoon, maar het is nog steeds leuk om te hebben. Helaas blijft het probleem bestaan, zelfs tijdens het fotograferen in 1080p 60fps. Als ik een weloverwogen gok moet wagen, zou ik zeggen dat het iets te maken heeft met de optische beeldstabilisatie van het beeld. Wat het ook is, ik hoop dat Poco het oplost met een software-update.

Poco F5-prestaties en benchmarks

Enige inconsistentie, maar over het algemeen erg krachtig

De Poco F5 is de eerste telefoon met de Snapdragon 7+ Gen 2 die op de wereldmarkt komt. Dit is de mid-range versie van het krachtigere vlaggenschipmodel, de Snapdragon 8+ Gen 1 (waarmee de Poco F5 Pro wordt geleverd). Het wordt ook geleverd met de 8 GB en 12 GB RAM-opties. Wat betreft de opslag, je krijgt maar één optie: 256 GB.

De Snapdragon 7+ Gen 2 is een geweldig stuk silicium, en dat bleek tijdens het gamen met de Poco F5. Ik kon comfortabel wat meer grafisch intensieve titels spelen zonder dat de telefoon oververhit raakte of last had van framedrops. Net als bij het Pro-model wordt de Poco F5 geleverd met de eigen LiquidCool Technology 2.0 van het bedrijf, die volgens Poco de warmteafvoer met 35% verhoogt.

Met dat alles in gedachten, leken de incidentele UI-stotters en haperingen des te vreemder. Af en toe terwijl ik van app wisselde of de camera gebruikte, merkte ik dat de telefoon soms extra hard moest nadenken.

Prestatiebenchmarks:

Poco F5 MIUI / Android-versie

De Poco F5 wordt geleverd met Xiaomi’s MIUI 14-besturingssysteem (aangezien Poco een submerk is van Xiaomi), wat een skin is van Android 13. Als je echter geen ervaring hebt met MIUI, heb je misschien wat moeite om het uit te zoeken aanvankelijk.

Zie je, MIUI is een beetje een allegaartje. Je krijgt een beetje de iOS-look van Apple in sommige gebieden (voornamelijk het configuratiescherm) en Android in andere. Voor wat het waard is, werken de ontwerpkenmerken die MIUI van die twee besturingssystemen combineert redelijk goed samen. Al is het niet bepaald ieders kopje thee.

Wat voor sommige gebruikers een aantoonbaar groter probleem kan zijn, is de buitensporige hoeveelheid bloatware die bij de Poco F5 wordt geleverd. Natuurlijk kun je het meeste ervan verwijderen zodra je je telefoon hebt ingesteld, maar dat is gewoon weer een extra stap die je moet doorlopen (en een omslachtige stap) voordat het voelt alsof het echt van jou is.

Maar de grootste dealbreker is waarschijnlijk de vrij korte periode van softwareondersteuning die u krijgt met de Poco F5, namelijk 2 jaar grote OS-updates en 3 jaar beveiligingspatches. Met andere woorden, nieuwer dan Android 15 ga je niet.

Poco F5-batterij

Laat je niet hangen

De Poco F5 wordt geleverd met een batterij van 5000 mAh die, in combinatie met de super energiezuinige Snapdragon 7 Gen 2, zorgt voor een lange batterijduur. Toen ik eenmaal merkte hoe moeilijk het is om deze batterij leeg te maken, voelde ik me helemaal op mijn gemak en hoefde ik me geen zorgen te maken dat de telefoon zou afsterven tijdens een lange wandeling of een avondje uit.

Poco F5 oplaadsnelheden

Wat me hielp om me nog minder zorgen te maken over de levensduur van de batterij, was het 67 W bekabelde opladen van de Poco F5-ondersteuning, wat voldoende vermogen was om een ​​snelle boost te krijgen die me uren zou duren. Wat het nog beter maakte, was het feit dat ik geen oplader van 67 W hoefde te kopen, omdat deze in de doos zat.

In tegenstelling tot de F5 Pro is er echter geen draadloos opladen op de reguliere Poco F5.

Poco F5 Audiokwaliteit en haptiek

De dubbele luidsprekers op de Poco F5 worden net zo luid en klinken net zo goed als die van het Pro-model, wat in dit geval een groot pluspunt is. Je zult geen moeite hebben om naar inhoud te luisteren in rumoerige omgevingen, en de audiokwaliteit is geweldig om te kunnen genieten van wat je ook speelt. Ik verwachtte dat de haptiek hier een teleurstellende factor zou zijn, aangezien het een meer budgetvriendelijke optie is, maar het lijkt erop dat Poco moeite heeft gedaan om degenen die besluiten de telefoon te kopen te redden van de vreselijke papperige ervaring die je krijgt met veel andere handsets voor deze prijs. Het volstaat te zeggen dat u niet de behoefte zult voelen om trillingen uit te schakelen, tenzij u er in het algemeen niet van houdt.

De Galaxy A34 5G is zeer recent uitgekomen en je kunt hem kopen voor ongeveer $ 300 voor het 128 GB-model (je kunt hem uitbreiden via microSD), wat zelfs een stuk minder is dan de Poco F5. Ondanks zijn veel lagere prijs, krijg je nog steeds een goede hoofdcamera, geweldige weergave en audiokwaliteit, maar waarschijnlijk het belangrijkste: nog twee jaar software-ondersteuning en beveiligingspatches.

Je verliest wel het snel opladen en de optie om 12 GB RAM te krijgen.

Hoewel het ongeveer een jaar geleden is dat de Pixel 6a werd gelanceerd, is het nog steeds een geweldige optie om te overwegen, aangezien je hem nog steeds online en in winkels kunt vinden. Je krijgt die klassieke Android-ervaring met nog betere cameraprestaties en handige softwarefuncties.

De enige reden waarom ik de Pixel 7a hier niet voorstel, aangezien deze waarschijnlijk zeer binnenkort zal worden gelanceerd, is vanwege de geruchten over een prijsstijging. De Pixel 6a heeft nog steeds de normale prijs van $ 449 en is vaak te koop. Aangezien de nieuwe generatie voor de deur staat, zullen retailers ongetwijfeld racen om Pixel 6a-eenheden tegen een lagere prijs te verkopen, dus misschien krijg je het zelfs voor $ 300 of minder.

Poco F5 Samenvatting en eindoordeel

Uit de nieuwe Poco F5-serie zou ik zeggen dat de Poco F5 over het algemeen een betere waar voor je geld is. Ja, het mist een scherm met een hogere resolutie, maar het biedt nog steeds een geweldige kijkervaring en audiokwaliteit.

Zoals vermeld aan het begin van deze recensie, heeft Poco de F5 veel gegeven van wat geweldig is aan het duurdere model, dus je krijgt meer dan genoeg van die meer premium-ervaring voor minder geld: geweldig scherm en stereoluidsprekers om van inhoud te genieten; lange levensduur van de batterij en snel opladen; en een goede camera aan de voorzijde.

Het camerasysteem aan de achterkant van de telefoon zou beter kunnen, maar de hoofdschieter is goed genoeg om snapshots te maken en te delen met vrienden en familie op je sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *