Oppo Find X5 Pro review: vrolijke MariSilicon X

Home » Blog » Oppo Find X5 Pro review: vrolijke MariSilicon X

Oppo Find X5 Pro geeft kwaliteit en design weer

Een mobiel display uit de top drie op een hoogwaardige keramische behuizing

De Find X5 Pro kan worden gekocht in de kleuren Ceramic White en Glaze Black, waardoor het premium materiaal dat wordt gebruikt voor de IP68-gecertificeerde behuizing van de telefoon, een fooi geeft. De keramische achterkant is twee keer sterker dan een gewoon glazen paneel van een telefoon en twee keer beter in warmtegeleiding, waardoor de Find X5 Pro effectief koeler blijft onder gamingdruk.

Het camera-eiland heeft ook een zeer kenmerkend asymmetrisch ontwerp zonder scherpe randen dat geleidelijk omhoog gaat vanaf de achterkant en meer naadloos overgaat in de achterkant dan de gebruikelijke rechthoekige of vierkante eilanden. Net als bij de laatste OnePlus-telefoons, wordt het Hasselblad-camerapartnerschap ook prominent op de achterkant weergegeven, evenals de tip dat de X5 Pro de interne MariSilicon X neurale beeldverwerkingseenheid bevat.

De telefoon is iets zwaarder dan de Find X3 Pro vanwege de keramische achterkant, maar voelt stevig in de hand met een goed verdeelde gewichtsverhouding. Het lange en smalle ontwerp met gebogen schermzijden zorgt voor een ergonomische grip in termen van gebruik met één hand en terugvegen.

Over het algemeen laat de Find X5 Pro een blijvende ontwerpindruk achter, vooral wanneer de Ceramic White-versie wordt gecombineerd met de semi-transparante siliconen hoes in de doos die een deel van het ontwerp van de telefoon zichtbaar laat voor de wereld achter de lens.

Vorig jaar had het 6,7-inch 1440p-paneel van de Find X3 Pro het breedste verversingsbereik van alle telefoons, tot 5 Hz bij het weergeven van statische beelden, om vervolgens tot 120 Hz te gaan tijdens gamesessies met 120 fps. Oppo’s zusterbedrijf OnePlus en, nu, Samsung met de Galaxy S22 Ultra, kondigden achteraf telefoons aan met 1Hz-120Hz-schermen en, inderdaad, het 6,7-inch WQHD + gebogen OLED-scherm van de Find X5 Pro doet nu hetzelfde 1Hz-120Hz-lied en dans .

Er is nu niet eens een optie om een ​​vaste 120Hz-verversing te kiezen, aangezien Oppo zijn dynamische verversingssysteem automatisch heeft ingeschakeld, afhankelijk van het type inhoud dat de telefoon weergeeft, en de enige andere optie die u kunt kiezen, is het scherm 60Hz houden als u absoluut moeten besparen op de batterij.

Zoals gebruikelijk bij Oppo, sinds de samenwerking met Pixelworks, is er een Delta E-fabriekskalibratie per eenheid, voorinstellingen voor kleurenblindheid en een camera-naar-scherm breed kleurbeheersysteem. Het LTPO-paneel is in de fabriek gekalibreerd en levert een van de beste kleurgeloofwaardigheid Delta-metingen die we ooit hebben gedaan, waarbij alleen de Pixels van Google hier beter zijn.
Bovendien heeft de Find X5 Pro de beste witbalansscore, het dichtst bij het 6500K-referentiepunt, wat betekent dat de schermkleuren perfect zijn in termen van warmte, niet te geelachtig, noch koud en blauwachtig. Door de hoge typische of piekhelderheidsniveaus toe te voegen, is het bedrijf erin geslaagd zijn eigen niveaus te verslaan beste telefoonschermen dossier.

Om optimaal te profiteren van de mogelijkheden van het uitstekende weergavepaneel, maakt de Find X5 Pro gebruik van een “kleurkalibratie met meerdere helderheid”, wat betekent dat het scherm onder alle lichtomstandigheden even geloofwaardig is, of het nu op het strand is of in het donker.

Oppo Find X5 Pro prestaties en software

Snapdragon 8 Gen 1 en de X60 5G-modem leveren

De Find X5 Pro wordt aangedreven door de nieuwste Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-processor in combinatie met de 10 Gigabit X60 5G-modem, 12 GB RAM en 256 GB intern geheugen. We hebben 700+ Mbps 5G-downloadsnelheden geklokt, maar deze zijn natuurlijk volledig afhankelijk van wat uw 5G-providernetwerk naar keuze op de locatie en op dit moment kan opbrengen.

De snelheid van de processor en de algehele prestaties zijn vergelijkbaar met wat men zou verwachten van de vlaggenschip-chipset.

In onze dagelijkse interactie met de Find X5 Pro gedurende het weekend verliep alles soepel en ononderbroken en merkten we geen stotter- of laadproblemen op. Dit kan ook te wijten zijn aan de uitstekende ColorOS 12.1-overlay die Oppo gebruikt over de Android 12-versie op de Find X5 Pro.

We zullen geen commentaar geven op de interface-specificaties, aangezien Oppo nog een paar updates moet verzenden om het op winkelniveau te brengen, maar op basis van onze ervaring met de Find X3 Pro is ColorOS 12.1 misschien wel de beste balans tussen functies, beelden en prestaties wat Android-interfaces betreft, heeft Oppo hier in een tijdsbestek van slechts een jaar of twee echt een lange weg afgelegd.

Camerakwaliteit en voorbeelden

Nachtelijke en ultrabrede bekwaamheid, gelijkheid van zoombereik

De andere grote verandering in de Find X5 Pro komt in de vorm van beeldverwerking. Hoewel de handset wordt aangedreven door de vlaggenschip Android-processor uit 2022 – Qualcomm’s Snapdragon 8 Gen 1 – ontwikkelde Oppo zijn eigen imaging-NPU, MariSilicon X genaamd, om de beeldvorming bij weinig licht van de camerakit van de X5 Pro te vergroten.

MariSilicon X wordt gemaakt op een modern 6nm-chipproductieproces en is in staat om het record voor een mobiele NPU van 18 biljoen bewerkingen per seconde (TOPS) te halen, terwijl het tegelijkertijd de minste hoeveelheid stroom verbruikt om die te leveren. De krachtige algoritmen voor ruisonderdrukking “detecteren en verminderen ruis in elk frame, pixel voor pixel, met behoud van fijnere details, huidskleur en kleurnauwkeurigheid.” Als resultaat krijgen we een 4x hogere waargenomen nachtvideoresolutie, extreem snel om nachtopnamen te maken en verbeterde kleurreproductie zonder dat al deze beeldverwerking zijn tol eist van de levensduur van de batterij.

Zoals je kunt zien, levert het een veel beter dynamisch bereik en aangenamere nachtelijke foto’s dan wat de voorganger van de Find X5 Pro met dezelfde camerakit verzamelde, om nog maar te zwijgen van de uitdagende foto met weinig licht en hoge lichten die we maakten met de X5 Pro hieronder was bijna onmiddellijk vergeleken met de nachtopname van de Find X3 Pro van dezelfde scène, waarvan de HDR-algoritmen twee of drie seconden nodig hadden om het resultaat te produceren.

We hebben dezelfde groothoek- en ultragroothoekcamerasensoren – Sony’s vlaggenschip 50MP IMX766 met een sensorgrootte van 1/1,56 inch en 2um pixelgrootte na binning – om consistentie van kleur en witbalans te garanderen tussen opnamen met de twee camera’s. Er is ook een camera met 3x telezoom, maar weg is de Microlens-camera van de X3 Pro die microscopisch kleine close-ups maakte.

Oppo vroeg Sony ook om de IMX709-sensor van de selfiecamera aan de voorkant van de Find X5 Pro aan te passen en te integreren met het MariSilicon X-beeldverwerkingssysteem voor “meer textuur en nauwkeurigere kleurweergave” in scenario’s met weinig licht. De selfie-snapper verbreedt ook automatisch het beeld van een hoek van 80 naar 90 graden wanneer meer mensen in beeld springen om ze allemaal vast te leggen.

Net als op de telefoons van zijn zusterbedrijf OnePlus, heeft de Oppo Find X5 Pro een Hasselblad-camera-branding die verwijst naar de aanwezigheid van zijn Natural Color Calibration-technologie in Pro-modus, evenals een reeks “creatieve Master-filters, die iconische natuurlijke kleuren, professioneel kleurprofiel en stijl toevoegen aan mobiele fotografie.”

Hoe verging het de MariSilicon X in werkelijkheid? Heel goed inderdaad, met extreem snelle scherpsteltijden, uitstekend dynamisch bereik, mooie scheiding van portretonderwerpen en geloofwaardige kleurweergave. We stellen het vooral op prijs dat de kleuren en witbalans van zowel de hoofd- als de ultragroothoekcamera’s consistent met elkaar zijn, met misschien wel het enige zwakke punt van de Find X5 Pro-camera het matige 3x telezoombereik dat wordt geleverd door een run-of-the molen 13MP-sensor.

Oppo Find X5 Pro batterijduur en oplaadsnelheden

Overal uitstekend

De 5000 mAh-eenheid van de Find X5 Pro is opgedeeld in twee eenheden om sneller op te laden, en het leverde zeer goede resultaten op met betrekking tot de levensduur van de batterij in onze benchmarktests. Het slaagde er zelfs in om Apple’s iPhone 13 Pro Max te verslaan in de YouTube-streamingtest, wat een behoorlijk respectabel resultaat is gezien het huwelijk van interne hardware en software dat Apple kan realiseren.

In onze dagelijkse interactie met de telefoon merkten we dat het zeer gestaag leegloopt bij gemiddeld gemengd gebruik, ondanks dat we altijd hebben getest met beide simkaartsleuven actief en 5G aan. Nadat we het tot 100% hadden opgeladen, controleerden we het batterijlogboek de volgende dag en we hadden 45% over na 23 uur met iets meer dan drie uur scherm-aan-tijd. Als we hieruit extrapoleren, zou de telefoon heel goed een weekend zonder de oplader kunnen meegaan met in totaal ongeveer zes uur scherm-aan-tijd, een zeer goed resultaat voor een krachtig vlaggenschip met 120Hz 1440p-scherm.

Opladen

Bovendien beschikt de Oppo Find X5 Pro over een van de snelste flitsoplaadtechnologieën op een vlaggenschiptelefoon – de 80W SUPERVOOC – waardoor hij van een bijna lege 5000mAh-batterij in slechts 12 minuten voor 50% is opgeladen, aldus Oppo. Dat is precies wat we ook hebben gemeten, en we zijn erin geslaagd om de 5000 mAh-batterij slechts een half uur leeg te vullen, een behoorlijk verbazingwekkende prestatie voor een vlaggenschiptelefoon die je nu kunt gaan kopen.

Het draadloze AIRVOOC-oplaadsysteem van 50 W is ook niet traag, want het laadt de batterij volledig op in slechts 47 minuten. Ter referentie: het draadloos opladen op de Find X5 Pro alleen is sneller dan de snelheid waarmee Samsung dezelfde capaciteit batterij oplaadt op de Galaxy S22 Ultra met de 45W bedrade oplader die je bovendien apart moet kopen.

Samenvatting

De Find X5 Pro heeft een van de drie beste beeldschermen die we ooit in een telefoon hebben gezien, en kan vlaggenschepen zoals de S22 ultra of iPhone 13 Pro Max op de meeste andere gebieden, zoals cameraprestaties, batterijduur, 5G-connectiviteit of oplaadsnelheden.

We zouden met name de nadruk moeten leggen op de ultrabrede camerakwaliteit die overeenkomt met die van de hoofdsensor, evenals de snelle nachtopnamen die zijn verwerkt door de interne MariSilicon X NPU, waarbij alleen het zoombereik van de telefotocamera zich aan de midrange-kant bevindt.

Ondanks zijn vele deugden, zal de premium keramische Oppo Find X5 Pro met 1299 EUR, zoals gewoonlijk, vergelijkbaar zijn met die van Samsung of Apple, wat bij de lancering een zware heuvel zou zijn om te beklimmen. Als je het uit Azië haalt, waar het veel goedkoper zou zijn, dan is de Oppo Find X5 Pro zeker een aanrader, om nog maar te zwijgen van het feit dat je daar ook een exclusieve blauwleren versie kunt krijgen.

Meer Lezen

Geen berichten gevonden

Sorry, geen andere berichten over dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *