OnePlus 9 review: het vlaggenschip van de kietelaar?

Home » Blog » OnePlus 9 review: het vlaggenschip van de kietelaar?

2023, Oneplus lijkt zijn smartphonestrategie te veranderen. Kijk, op het moment dat de 2021 OnePlus 9-serie gelanceerd, hadden we twee telefoons: de OnePlus 9 en Oneplus 9 Pro. Toen, in de eerste helft van 2022, was er alleen de Oneplus 10 Pro. Nu staan ​​we op het punt om een Oneplus 11 – geen Pro-bijnaam, niets, maar het bedrijf stelt dat dit zijn eersteklas telefoon is. In wezen laat het de “Pro” vallen, althans voorlopig, maar het vlaggenschip voor de eerste helft van het jaar is degene die je krijgt.
Laten we dus nog een laatste keer terugkijken op de “goedkope” OnePlus 9 – een behoorlijk goede deal toen hij nieuw was. Nu het voor spotprijzen uit de schappen zal worden gehaald, is het de moeite waard om te kopen? Het is dun, licht, ziet er stijlvol uit en biedt veel goede prestaties voor iemand die middenklasse geld betaalt voor zijn telefoon. En de camera van het merk Hasselblad is redelijk in orde, ondanks dat het geen neusje van de zalm is.

OnePlus 9 introductie

De OnePlus 9 was het “goedkopere” aanbod in het 9e generatie OnePlus-apparaatduo – tweede na de Oneplus 9 Pro. Toch werd de reguliere OnePlus 9 geleverd met een camera van het merk Hasselblad, net als de Pro, en had hij nog steeds een verversingssnelheid van 120 Hz op zijn OLED-scherm. Ook had de reguliere OnePlus 9 in plaats van een gebogen beeldscherm een ​​plat scherm, wat sommige gebruikers praktischer en aantrekkelijker vinden.

Het begon bij de lancering in 2021 bij $ 730, wat toen een redelijk goede prijs was. Tegenwoordig is het te vinden voor slechts $ 300 gloednieuw, en het biedt nog steeds veel voor het geld.

Inhoudsopgave:

OnePlus 9-specificaties

Omdat het een telefoon van de bovenste plank uit 2021 is, wordt de OnePlus 9 natuurlijk aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 888-processor. Dat is echter het enige stuk hardware dat op dit moment als “verouderend” kan worden beschouwd – met een scherm met een superhoge verversingssnelheid en de mogelijkheid om tot 12 GB RAM te gaan, is het verre van een verouderde telefoon . OnePlus heeft er ook Android 13-updates voor uitgebracht, dus het is nog steeds volledig relevant.

Het enige dat hier een beetje zorgwekkend is, is de 4.500 mAh-batterij. Ja, hij is nog steeds vrij groot, maar hij wordt verslagen door de meeste van zijn concurrenten in 2023. We hadden echter niet veel problemen met de batterijprestaties van de OnePlus 9, op voorwaarde dat we hem dagelijks oplaadden. Meer daarover in het gedeelte Batterij.

OnePlus 9-modellen

Dus, wat zijn de verschillen tussen de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro? Moet je mikken op het duurdere model?

Het meest opvallende verschil is volgens ons het feit dat de Pro een speciale telecamera heeft met een 3,3x zoom. Dit is prettiger voor portretten en biedt een beter basisniveau voor inzoomen voor verschillende toepassingen. Als je daar zonder kunt leven, kunnen we niet echt zeggen dat de Pro functies biedt die je echt kunnen verleiden om voor de duurdere variant te gaan.

OnePlus 9 versus OnePlus 9 Pro in een notendop:

  • OnePlus 9 – flatscreen; 9 Pro – gebogen scherm
  • OnePlus 9 – 6,55″; 9 Pro – 6,7 inch
  • OnePlus 9 Pro heeft een 3,3x telecamera
  • Beide hebben Snapdragon 888
  • Beide hebben een batterij van 4.500 mAh, 65 W opladen
  • OnePlus 9 Pro heeft 50 W draadloos opladen
  • Beide hebben 5G

OnePlus 9 ontwerp en kleuren

De telefoon voelt een beetje dik aan, maar ligt erg prettig in de hand. De gewichtsverdeling maakt hem uitgebalanceerd en de gebogen rug laat hem probleemloos in de handpalm rusten. De camerabobbel zorgt voor een balans tussen vertrouwdheid en uniciteit met zijn twee grote lenzen die stoutmoedig naar je terugkijken.
Het is verkrijgbaar in twee kleuren: een onopvallend Astral Black en een heel mooie, paarsachtige Winter Mist (op onze foto’s).

En natuurlijk mag ik niet vergeten die hardware-mute-knop te noemen – een schuifregelaar met 3 standen die schakelt tussen rinkelen, trillen en stil. Een buitengewoon handige functie en ik weet nog steeds niet waarom geen enkele andere Android-fabrikant het op hun telefoon zet.

OnePlus 9-scherm

De gewone OnePlus 9 heeft dit jaar een volledig plat scherm – in tegenstelling tot vorig jaar toen zowel de OnePlus 8 als de 8 Pro gebogen schermen hadden. Het is aan jou of je daar om geeft of niet – sommige mensen houden van gebogen schermen, sommigen vinden ze niet erg, anderen haten ze met een passie.

Het is in ieder geval een 6,5-inch scherm met een 20:9-verhouding en een resolutie van 2400 x 1080. Het is een OLED-paneel met levendige kleuren en een verversingssnelheid van 120 Hz. Met een paar kleurprofielen om uit te kiezen en extra instellingen om de kleurtemperatuur te wijzigen op basis van omgevingslicht – OnePlus sloeg het hier in feite uit het park. Het scherm van de OnePlus 9 is een absoluut juweeltje.

Er zit ook een vingerafdrukscanner onder dat scherm – het is het optische type en we durven te zeggen dat het snel en nauwkeurig werkt.

OnePlus 9-camera

OK, maar wat doen deze twee grote camera’s precies? Welnu, de belangrijkste snapper is een 48 MP-camera en die erboven is een 50 MP ultrabrede camera. Er is hier geen telelens, sorry, maar de software van de OnePlus 9 heeft nog steeds de zeer flexibele zoombediening. Het maakt gebruik van digitale zoom met die 48 MP-sensor met hoge resolutie om een ​​telecamera te “simuleren”, als je wilt.

De gebruikersinterface van de camera is snel, responsief en mooi ingedeeld. Er is een volledige handmatige modus die je toegang geeft tot ISO, sluitertijd en handmatige scherpstelling met mijn favoriete functie aan boord: focus peaking.

Oké, hoe zien de foto’s eruit? Qua detail zijn ze erg prettig. Mooi en scherp, zonder veel bewijs van oververscherping door software die het uiterlijk verpest. De kleuren komen inderdaad vrij dicht bij het echte leven.

Maar de foto’s missen een beetje een goede punch. De meeste komen uit met een consistente koude cast en het dynamische bereik van de camera is niet geweldig. Je kunt zien dat de samples er een beetje saai uitzien en wat pop missen, ondanks dat er een aantal kleurrijke onderwerpen in de scènes voorkomen.

Ter vergelijking: de camera van de OnePlus 9 Pro heeft een iets warmere cast en net iets meer dynamisch bereik, en de foto’s zien er meteen helderder, dieper en vrolijker uit als je wilt.

Desalniettemin zien de OnePlus 9-foto’s er “OK ​​uit” en laten ze een duidelijke midranger-nasmaak achter.

De portretmodus is redelijk goed in het scheiden van het onderwerp van de achtergrond, zolang het daar maar niet te druk is. U kunt een groothoekweergave gebruiken of 2x zoom gebruiken om het telefoto-effect te simuleren. Omdat het een digitale zoomlens is, zullen gelaatstrekken echter iets te zacht naar voren komen.

De hoofdcamera begint te worstelen bij weinig licht en uiteindelijk kregen we veel zachte of onscherpe foto’s, omdat de sluiter lange tijd open bleef. Opnamen in de portretmodus in de nacht zijn meestal wazig.

Je kunt Nightscape (nachtmodus) gebruiken om sommige van die problemen te verlichten, maar het is nog steeds een beetje wisselvallig.

De ultrabrede camera ziet er echt goed uit. Het is gekalibreerd om overeen te komen met het kleurprofiel van de hoofdcamera en de sensor met hoge resolutie zorgt ervoor dat u geen zachtere beelden krijgt wanneer u overschakelt naar ultrabreed.

Maar het is vermeldenswaard dat het gebruik van de ultrabrede camera voor video-uitsnedes in hard, in feite het ultrabrede effect tenietdoet. Nee, geen actiebeelden met deze telefoon.

Afgezien daarvan zien de video’s er scherp genoeg uit, maar hebben ze last van de nadelen van de hoofdcamera: een laag dynamisch bereik en een koude cast maken de scène dof.

OnePlus 9-prestaties en benchmarks

OnePlus-telefoons staan ​​bekend als razendsnel en de 9-serie stelt niet teleur. Kijk, OnePlus doet slechts een kleine reskin en tweaks aan de standaard Android, en stopt vervolgens de nieuwste hardware van het hoogste niveau in zijn telefoons.

Of je nu door apps suist, de nieuwste games speelt of foto’s maakt – de OnePlus 9 is snel. We weten dat dit klinkt als een tv-advertentie uit de jaren 90, maar ach, het is gewoon hoe blij we waren met het reactievermogen van de telefoon.

Dus, op naar de saaie dingen – de processor is een Qualcomm Snapdragon 888 en de OnePlus 9 kan worden geleverd met 8 GB RAM en 128 GB opslag, of 12 GB RAM met 256 GB opslag. Geen microSD-slot aan boord.

OnePlus 9 Android-versie

OnePlus heeft een aangepaste interface bovenop Android, genaamd Oxygen OS. In de kern deelt het basisfuncties met Oppo’s ColorOS, maar vanwege de vraag van de klant hielden OnePlus-telefoons het grootste deel van Oxygen OS intact. Het is een heel lichte reskin van Android, met niet veel toeters en bellen. Dit maakt het gemakkelijk te begrijpen, eenvoudig te gebruiken en snel uit te voeren.

Momenteel wordt OnePlus 9 geleverd met Android 11, en OnePlus beloofde 2 grote Android-upgrades en 3 jaar beveiligingspatches (tweemaandelijks verspreid). Vanaf de eerste helft van 2022 is OnePlus hard aan het werk om een ​​Android 12-update (geleidelijk) uit te rollen.

OnePlus 9-batterijduur

De OnePlus 9 wordt aangedreven door een vlezige 4.500 mAh-batterij. Ja, we hebben grotere gezien, maar deze cel klaart de klus. Het kan je een dag van gemengd gebruik aan zonder je fobie te verhogen. Maar zelfs als je in een krappe positie terechtkomt, is de nieuwe Warp Charge 65T supersnel en kan hij je telefoon in 30 minuten opladen. Nee, echt: van 0% naar 100% in een half uur.

OnePlus 9 audiokwaliteit en haptiek

Het is vermeldenswaard dat de OnePlus 9 een set stereoluidsprekers heeft: de bekende combinatie van onderste driver en oortje. Ze klaren de klus en kunnen luid worden, maar ze kunnen hard klinken en diepte missen. De stereoluidsprekers van de OnePlus 9 Pro klinken zeker veel beter.

Maar het goede nieuws: de OnePlus 9 heeft fantastische haptiek. Een precieze trilling van het tiktype die uw toetsaanslagen en het indrukken van knoppen kan onderstrepen voor een zeer, zeer aangename feedback.

OnePlus 9-concurrenten

Dus in 2023 kun je de OnePlus 9 kopen voor slechts $ 300 gloednieuw. Dat is een vrij goede deal en het is moeilijk te verslaan. Googles 2021 Pixel 6 kan worden gespot voor $ 400 en biedt een vergelijkbare schone Android-ervaring, maar met veel snellere updates, voor een langere periode, en betere cameraprestaties. Dus dat is degene om op te letten.
De Pixel 6a is een nieuwer aanbod van Google dat ook kan dalen tot $ 400 voor deals-evenementen – deze was bedoeld als een midranger, maar heeft de uitstekende cameraprestaties van Google.
De Galaxy A53 is veel goedkoper, met een adviesprijs van $ 449,99 die vaak ook daalt tot $ 400, en kan ook uitstekende cameraprestaties bieden voor nog minder geld dan de OnePlus 9.

Wat de OnePlus 9 te bieden heeft, is een lagere prijs dan al die andere (tijdens aanbiedingen), een uniek uiterlijk en een interessante kijk op de Android-telefoonformule – voor degenen die op zoek zijn naar iets meer … exotisch.

Eindoordeel OnePlus 9

De OnePlus 9 wordt misschien lang in de tand, maar het is nog steeds geen gemakkelijke telefoon om te overtreffen. Met name de prijs waartegen het wordt aangeboden, houdt het levensvatbaar. Er zit nog steeds meer ondersteuning in – het zou tot begin 2024 beveiligingspatches moeten blijven krijgen. Dus als u op zoek bent naar iets anders, goedkoop, maar geen compromissen wilt sluiten op het gebied van prestaties of oplaadsnelheden – de OnePlus 9 misschien net wat je wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *