Motorola Razr (2023) hands-on review: eerste indrukken met de nieuwe generatie Razr!

Home » Blog » Motorola Razr (2023) hands-on review: eerste indrukken met de nieuwe generatie Razr!

Opvouwbare smartphones beginnen langzaamaan populair te worden. Om daar te komen, hebben ze twee dingen nodig: verbeterde technologie die het scharnier dun en betrouwbaar maakt, en eenvoudigere massaproductie, zodat ze betaalbaarder kunnen zijn.

De Razr (2023) probeert duidelijk een rare balans te vinden tussen een meer betaalbare opvouwbare telefoon zijn, maar ook niet te veel bezuinigen op interne componenten. Toch zorgen sommige hardwarekeuzes ervoor dat we een dubbele take doen. Hier is de tabel met de benodigdheden:

OK, er zijn dus enkele regionale verschillen. NA-markten krijgen de snellere LPDDR5 RAM en een kleinere opslagchip. Internationale markten krijgen echter LPDDR4X en 256 GB UFS 2.2 – dat is een beetje een lage klap, UFS 2.2 wordt momenteel behoorlijk lang in de tand. Hoewel we geen concrete informatie hebben over de opslagchip voor Amerikaanse markten, leek het erop dat alleen de 256 GB-modellen de langzamere chip zullen krijgen.

Bovendien krijgen internationale markten de 33 W-turbolader in de doos, terwijl deze apart wordt verkocht in NA-markten.

Motorola Razr (2023) Design & kleuren

Vegan leer is het nieuwe zwart!

De Motorola Razr (2023) ooit zo iets smaller en iets groter dan de Razr (2022) van vorig jaar. Dit resulteert in een veel bredere (hogere?) Beeldverhouding van het interne scherm – 9:22. Het goede nieuws is dat het ook lichter is – het weegt ongeveer net zoveel als a Galaxy Z Flip 4.
Het scharnier voelt een beetje los aan – niet wiebelig, maar niet zo strak als bij de Flip 4. Maar een groot voordeel hier is dat er niet veel vouwen zijn om over te klagen – nog steeds aanwezig, veel minder uitgesproken.

De achterkant is bedekt met een veganistische lederen afwerking, die we ongeveer een maand geleden voor het eerst hebben ervaren met de Motorola Edge 40. Echt mooi materiaal – het heeft super grip, het voelt als een ontsnapping aan de huidige meta van metaal en glas, en het ziet er erg stijlvol uit! De kleuropties voor de Motorola Razr (2023) zijn:

  • Salie groen
  • Vanille Crème
  • Zomer lila

Die in wezen groen, beige en paars zijn – we vonden het leuk hoe ze er persoonlijk uitzagen, en ze vertalen zich goed naar foto’s.

Je zult ook merken dat de achterkant een verhoogde camerastrip heeft – een beetje zoals op Pixels, maar niet precies. Dit ding herbergt de twee cameralenzen en een klein 1,5-inch OLED-scherm – een om je meldingen te laten zien, of om te gebruiken als een mini-zoeker wanneer dat nodig is. Nu is dit ontwerpelement een beetje gedateerd, aangezien andere clamshells al op weg zijn naar een groter scherm op de achterkant.En inderdaad, de Plus heeft een all-screen-look op zijn schaal, wat er best cool uitziet.

Maar de reguliere Razr (2023) heeft hier alleen de ticker. We zien hier een direct voordeel: je hebt geen groot scherm op de externe schaal van je opvouwbare telefoon, dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over krassen. In plaats van er een plastic hoesje op te slaan, kun je genieten van die leerachtige afwerking.

Andere weetjes zijn de vingerafdrukscanner in de aan / uit-knop en twee afzonderlijke knoppen voor volume omhoog en omlaag.

Motorola Razr (2023) beeldscherm

Het binnenscherm is een mooi AMOLED-paneel dat een verversingssnelheid van 144 Hz kan halen. Niet alleen dat, als u de spelmodus activeert, neemt de aanraakbemonsteringsfrequentie toe van 240 Hz naar 360 Hz. We hebben dus duidelijk de basis voor een zeer responsieve, vloeiende operatie.

De schermkleuren zagen er bij nader inzien goed uit en die resolutie van 2640 x 1080 pixels is ruim voldoende voor een scherp beeld. Motorola zegt dat de piekhelderheid hier 1.400 nits is – uiteraard kan het scherm HDR10-inhoud weergeven en moet het gemakkelijk te zien zijn in direct zonlicht.

Zoals we al zeiden in het ontwerpgedeelte, is de vouw veel minder prominent en veel gemakkelijker te negeren dan wat we gewend zijn van de Galaxy Z Flip 4. We waarderen ook dat de randen iets dunner zijn dan op de Motorola Razr (2022). ).

Het externe OLED-displaypaneel heeft een diagonaal van 1,5 inch en is in feite een notificatie-ticker, dus daar valt niet veel over te zeggen. Als je de afgelopen 3 jaar clamshell-foldables hebt gevolgd, heb je zo’n ontwerp gezien en zijn beperkingen, maar het is veel leuker om te hebben dan een eenvoudige meldings-LED, vooral op een telefoon die letterlijk gesloten is wanneer hij niet in gebruik is.

Motorola Razr (2023)-camera

Enigszins hoopvol

De hoofdcamera heeft wat lijkt op een nieuwe sensor met een nieuwe lens – 64 MP met een diafragma van f/1.7. Standaard zijn er 16 MP-opnamen met 1,4 μm binned pixels. We moeten opmerken dat dit niet de grootste individuele pixels zijn die we de laatste tijd op smartphones hebben gezien, dus lichte verzameling kan al dan niet een probleem zijn. Het licht (hij-hij) aan het einde van de tunnel is het grote diafragma – f/1.7 is nog steeds behoorlijk groot volgens moderne smartphonestandaarden, dus dat kan genoeg zijn om de sensor de benodigde informatie te geven voor korte sluitertijden en scherpe foto’s.

De ultrabrede camera is nog steeds een 13 MP-sensor met een f/2.2-diafragma – dezelfde specificaties als vorig jaar. Het valt nog te bezien of er enige verbetering is, aangezien we vonden dat de ultrabrede snapper in de Razr (2022) iets ontbrak.

En aan de voorkant is er een 32 MP selfie-snapper. Nu moeten we ons afvragen waarom Motorola erop staat sensoren met een hoge dichtheid in deze kleine selfiecamera’s te plaatsen, vooral omdat een van de verkoopargumenten van deze telefoon is dat je het externe beeldscherm als zoeker kunt gebruiken en selfies kunt maken met de hoofdcamera. Maar nogmaals, we zullen de prestaties beoordelen als het tijd is om het apparaat te beoordelen.

Motorola Razr (2023) Prestaties en benchmarks

Dat is alles

De Motorola Razr (2023) wordt geleverd met een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1. Toen die chip een jaar geleden werd aangekondigd, presenteerde Qualcomm hem als een keuze voor goedkope gaming-telefoons – een downgrade van de Snapdragon 8 Gen 1, maar een die de kern draagt elementen die de chip tot een high-performer in smartphones zouden maken.

Sindsdien hebben we het niet meer gezien op veel reguliere of westerse apparaten, hoewel HTC dit onlangs wel heeft aangekondigd U23 pro met een Snapdragon 7 Gen 1 erin.

Het zal duidelijk geen chipsets verslaan zoals de geweldige Snapdragon 8+ Gen 1, maar het is niet traag. We zouden voorspellen dat de Motorola Razr (2023) het prima zal doen voor de meeste alledaagse gebruikssituaties van vandaag, maar de ruimte zal missen om het meerdere jaren in de toekomst te maken. Maar het zou goed moeten zijn om in ieder geval de belofte van drie jaar software-updates van Motorola waar te maken.

Motorola Razr (2023) OS / Android-versie

En ja, zomaar zijn we overgegaan op het softwaregesprek. Motorola-telefoons hebben meestal een zeer vanille-versie van Android. Er zijn enkele lichte software-elementen toegevoegd om de UX te verbeteren, zoals Moto-gebaren, aanpassing van app-pictogrammen en apparaatthema’s.

Je krijgt ook 3 jaar Android-versie-updates – wat betekent dat Android 14, 15 en 16 in de kaarten zitten – en beveiligingspatches voor nog een jaar of in totaal vier jaar. Dat is een behoorlijk solide updatetoezegging van Motorola.

Motorola Razr (2023) Batterij

Wat een grote sprong!

De Motorola Razr (2023) heeft een batterij van 4.200 mAh, wat niet de grootste is die er is, maar zeker een flink stuk powerpack. De Razr (2022) had 3.500 mAh en de Galaxy Z Flip 4 heeft een cel van 3.700 mAh.

Als we dat samenvoegen met de chip die geen absoluut energievreter is, hebben we goede hoop dat de Razr (2023) echt een behoorlijk batterijduurzaamheid biedt!

Je kunt het ook opladen met een turbolader van 33 W (de telefoon zelf ondersteunt tot 30 W voor snel opladen). Internationale modellen krijgen die stekker in de doos, in de VS is dat een aparte aankoop. Informatie over of u snelladers van derden kunt gebruiken, is nog in behandeling, maar we gaan ervan uit dat u dat wel zou moeten zijn.

De Motorola Razr (2023) ondersteunt ook draadloos opladen, maar slechts 5 W, dus daar niet bepaald “snel”.

Motorola Razr (2023) Audiokwaliteit en haptiek

De Razr (2023) heeft stereospeakers en toont trots een Dolby Atmos-certificering. Het zijn niet de luidste speakers die er zijn, maar ze klinken wel gedetailleerd en ruimtelijk. We zullen ze nog een keer moeten beluisteren in een rustige omgeving, maar we zouden zeggen dat ze vergelijkbaar zijn met de luidsprekers van de Motorola Edge 40, die we best aardig vonden, zij het een beetje boxy. Natuurlijk is er geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

Wat haptiek betreft: Motorola heeft de kliks en klappen en die knowhow lijkt de Razr (2023) te hebben gehaald. De telefoon trilt met nauwkeurige, zelfverzekerde feedback.

Motorola Razr (2023) Concurrenten

De Razr (2023) wordt in juli gelanceerd met een prijskaartje van € 899 in Europa. We gaan uit van iets in de marge van $ 900 in de Verenigde Staten, maar prijsconversies zijn niet altijd 1 op 1.

In ieder geval zal de Razr (2023) voor die prijs de Galaxy Z Flip 4 iets onderbieden, als we de constante staat van korting van laatstgenoemde niet meetellen. Natuurlijk, de Galaxy Z Flip 5 is ook minder dan 2 maanden verwijderd, dus dat wordt meteen de volgende concurrent.

Wat heeft de Razr (2023) er bovenop? Absoluut een uniek ontwerp en gevoel, een iets lagere prijs en een minder opvallende vouw in het scherm. Plus, een schonere Android-ervaring, als dat is wat u zoekt.

De Z Flip-telefoons hebben de krachtigere hardware, een groter buitenscherm (de Z Flip 5 heeft mogelijk een echt volledig scherm aan de buitenkant, zoals de Motorola Razr +) en het ecosysteem van Samsung ondersteunt ze.

Dan is er ook nog de Oppo Zoek N2 Flipwat geen slechte telefoon is, maar de beschikbaarheid op westerse markten is beperkt, en dat geldt ook voor uw kans om er een te vinden voor een goede prijs.

Motorola Razr (2023) Samenvatting en eindoordeel

We zijn enigszins in de war door de splitsing tussen Razr (2023) en Razr+ (2023). Degene die we hier bekijken, is duidelijk bedoeld als de meer “budget” keuze, maar we kunnen niet zeggen dat € 900 precies budgetbereik is. Voor die prijs krijg je zeker een hit in specificaties en extern beeldscherm voor bruikbaarheid. Het is dus absoluut een telefoon voor mensen die echt heel graag een opvouwbare telefoon willen.

Maar dan, de Galaxy Z Flip 4 zweeft ook rond die prijs en lijkt te bieden… een beetje meer waarde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *