iPhone SE (2022) versus iPhone SE (2020): alle verschillen

Home » Blog » iPhone SE (2022) versus iPhone SE (2020): alle verschillen

Inhoudsopgave:

Inleiding

De derde generatie iPhone SE (editie 2022) en de tweede generatie SE (editie 2020) lijken zo op elkaar dat het moeilijk is om ze uit elkaar te houden, zelfs voor een doorgewinterde telefoonexpert.

Beiden hebben die klassieke “iPhone met een knop”-look, en dat heeft zo zijn voordelen: de telefoons zijn zeer compact en licht van gewicht. Maar wat is er dan nieuw en anders aan de derde generatie SE? Er is geen enorme lijst met wijzigingen, maar je krijgt wel een nieuwere processor, 5G-connectiviteit, betere camera en een paar andere verbeteringen.

Is dit genoeg voor gebruikers om te upgraden van de tweede generatie iPhone SE (of van een nog ouder model zoals de iPhone 7/8, enz.)?

Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

iPhone SE (2022) versus iPhone SE (2020) verschillen in een notendop:

  • A15-chip versus A13-chip
  • Duurzamer glas op model 2022
  • Verbeterde beeldkwaliteit
  • Verbeterde videokwaliteit, vooral bij weinig licht
  • 5G-connectiviteit
  • Iets langere batterijduur
  • $ 30 hogere startprijs op nieuwer model
iPhone SE (2022) voor- en nadelen
iPhone SE (2020) voor- en nadelen

Ontwerp en weergavekwaliteit

Oud in plaats van goud

Traditioneel en klassiek zijn worden vaak als goede dingen beschouwd, maar het gaat echt om de woordkeuze. ‘Klassiek’ zijn klinkt cool, maar ‘oud’ zijn is niet iets dat je normaal gesproken wilt horen.

Toch heeft de tijd zijn tol geëist en het is een situatie waarin we hier een beetje van beide hebben, de “klassieke” en de “oude”.

Kijk eerst eens naar die randen en dat kleine scherm! Dat lijkt absoluut niet op zijn plaats op een telefoon die in 2022 is gelanceerd, zelfs als het een budgetmodel is.

Het verschil in bouwkwaliteit is moeilijk te zien, tenzij je naar het specificatieblad kijkt: de nieuwere SE (2022) heeft een nieuwer en duurzamer glas, dus hopelijk zal het niet versplinteren de eerste keer dat je het laat vallen. De kleuren zijn ook vergelijkbaar, het zwart en Product RED lijken ronduit hetzelfde, maar je hebt niet langer een “wit” model, en in plaats daarvan een iets modderigere “starlight” tint wit.

De fysieke afmetingen van deze twee zijn precies hetzelfde, maar het gewicht is een klein beetje anders: 148 g op het oudere model versus 144 g op het nieuwere model.

Onze grootste zorg is echter het scherm. 4,7 inch, LCD, 750p-resolutie op beide, met het vermoeide “Retina” -label erop. Dit is beslist een “oude” situatie in plaats van een “klassieke”. Dit scherm is net iets te klein voor mensen die daadwerkelijk dingen op hun telefoon doen. En het is LCD, de oudere schermtechnologie, waar kleuren somberder lijken dan OLED, en ze zijn gewoon niet zo levendig en aanlokkelijk. Geen HDR-ondersteuning op beide telefoons. Ja, we verwachten tegenwoordig veel meer van zelfs het scherm van een budgettelefoon.

Ook in de biometrie geen verschil, maar dat is misschien maar beter: de Touch ID-vingerafdrukscanner is hier snel en nauwkeurig op beide telefoons. En het maakt niet uit of je een masker op hebt of niet, het werkt prima in beide richtingen.

Prestaties en software

De A15 is sneller, ja, maar het gaat misschien meer om toekomstbestendigheid en nieuwe functies

Dus je herinnert je waarschijnlijk dat de iPhone SE (2020) twee jaar geleden de budget-smartphonemarkt op zijn kop zette met de combinatie van een budgetprijs en een vlaggenschipprocessor. Dat was toen nieuw en schokkend. Tegenwoordig zijn we hieraan gewend geraakt en het werd bijna verwacht voor de SE (2022), maar toch is het indrukwekkend.

Tegelijkertijd zullen veel mensen erop wijzen dat het hebben van de nieuwste en snelste processor nu het belangrijkste is, aangezien telefoons al snel genoeg zijn gegroeid. En dat argument zien we: de meeste basistaken lopen immers net zo goed op het 2022-model als op het 2020-model.

Dus hoewel de A15-chip geen grap is, gaat het evenzeer om snelheid als om toekomstbestendigheid en zorgen voor een lange updatecyclus op de nieuwe SE.

In termen van software-updates heeft het 2022-model daar de overhand: de SE (2020) zal uiteindelijk over waarschijnlijk 2-3 jaar vallen, terwijl de nieuwere versie waarschijnlijk nog 5 jaar relevant zal blijven. Dat is een groot argument dat niet over het hoofd mag worden gezien, vooral als je langer bij telefoons blijft.

Op het gebied van connectiviteit hebben beide modellen 4G LTE, maar de SE (2022) brengt ook 5G-kracht. Toegegeven, zonder de chique mmWave-magie voor stedelijke gebieden, maar je zou waarschijnlijk niet al te boos moeten zijn, want daarover is weinig berichtgeving. Het heeft sub6 type 5G waarmee je op veel meer plaatsen gedekt blijft.

Een ding dat ontbreekt in beide SE-versies is UWB, of ultrabrede band, iets handigs voor een snellere AirDrop-werking.

Camera

Eén camera, maar het is een doozy

Als je hoge verwachtingen koesterde dat de nieuwere SE meer camera’s zou brengen, nou, dat is niet zo.

Wat het echter doet, is de meeste rekenkundige magie uit de iPhone 13-vlaggenschipfamilie halen, inclusief computationele fotografiemagie, optimalisatie van foto’s voor kleur en detail, en de Smart HDR 4-engine die kleur, contrast en ruis verbetert. Je hebt ook ondersteuning voor fotografische stijlen om je persoonlijke goed… fotostijl te creëren!

Wat betekent dit voor echte foto’s?

iPhone SE 3 versus iPhone SE 2 cameravoorbeelden

Zoals je hierboven kunt zien, zien foto’s overdag er praktisch identiek uit. Je kunt iets meer verzadigde kleuren zien op de nieuwere telefoon, evenals een iets betere herkenning van objecten in portretmodus (delen van mijn bril zijn correct gescheiden van de achtergrond op de SE 3 versus SE 2), maar het is allemaal echt ongelooflijk vergelijkbaar .

Niet alleen dat, maar de A15 verhoogt ook de videokwaliteit op de SE (2022), waardoor ruis wordt verminderd, vooral bij weinig licht. Beide SE-versies gebruiken optische beeldstabilisatie (OIS) in plaats van de nieuwere sensor-shift-technologie op de iPhone 13-serie, voor het geval je het je afvroeg.

Als je de video even pauzeert, zou je gemakkelijk merken hoeveel meer verzadigd gras en kleuren er in het algemeen op de SE (2022) verschijnen, waardoor het beeld levendiger en levendiger aanvoelt. Tijdens de continue autofocustest kunt u ook zien hoe de nieuwe SE zich geleidelijker aanpast aan plotselinge veranderingen in de belichting.

Over het algemeen is de SE een subtiele verbetering ten opzichte van zijn voorganger, en beide blijven ondanks hun beperkingen een van de meest capabele telefoons in deze budgetprijsklasse.

Audiokwaliteit en haptiek

Apple heeft een van de beste luidsprekers op smartphones gemaakt met de iPhone 13-serie, het is gewoon ongelooflijk hoeveel pit en kracht je uit die luidsprekers kunt halen, maar de magie is niet volledig overgedragen naar de SE (2022), die gewoon te dun en compact, en het lijkt alsof het dezelfde geluidskwaliteit behoudt als het vorige model. Fatsoenlijk, niet geweldig. Zowel de nieuwe als de oudere versie hebben een naar beneden gerichte luidspreker die nauw samenwerkt met de hulpluidspreker in de oortelefoon.

En aan de voorkant van de koptelefoonaansluiting… kom op, je had niet echt verwacht dat Apple de aansluiting plotseling terug zou brengen, of wel?

Batterijduur en opladen

Onverwacht, klein, maar toch een verbetering

Een van de belangrijkste beperkingen van het iPhone SE-ontwerp is dat het zo dun en compact is dat je geen grote batterij in dat lichaam kunt plaatsen, en de nieuwe iPhone SE neemt die beperking helaas over.

Ondanks alles is Apple er op de een of andere manier in geslaagd om een ​​betere batterijduur te leveren! Dat is opwindend, want dit was de nummer één klacht van internet tegen de SE (2020).

Onze standaard batterijtests waarbij alle telefoons op dezelfde helderheid zijn ingesteld en webbrowsen, YouTube-streaming en 3D-gamingtests doorlopen, laten het volgende zien:

Resultaten batterijtest PhoneArena

En officiële Apple-cijfers laten zien dat de nieuwe iPhone SE 15 uur meegaat versus 13 uur voor de SE (2020) voor videostreaming. De iPhone 11 in vergelijking heeft een batterij die 17 uur onafgebroken videoweergave meegaat, hetzelfde met de iPhone 13 mini, en de grotere iPhone 13 kan tot 19 uur meegaan.

*alle bovenstaande waarden zijn gemeten in uren.

Dus ja, de levensduur van de batterij blijft nog steeds een beperking van de SE (2022), maar niet zoveel als voorheen.

De maximale oplaadsnelheden die deze nieuwe iPhone SE ondersteunt, zijn tot 20 watt, dus hier verandert niets. Volgens onze metingen krijgt u met een officiële Apple-oplader na 15 minuten opladen ongeveer 30% batterijduur terug, na 30 minuten opladen ongeveer 55% batterijvermogen en bij volledig opladen van 0 tot 100% ongeveer 1 uur en een half op beide. Absoluut niet de snelste die er is, dat is zeker.

Beide telefoons ondersteunen de zeldzame functie voor draadloos opladen in deze klasse, maar omdat ze zo dun zijn, krijg je niet de magneten voor MagSafe die je op de iPhone 12- en iPhone 13-serie hebt, dus hier zijn geen magnetische trucs mogelijk.

Samenvatting en eindoordeel

Dus… de iPhone SE (2022) is in wezen hetzelfde pakket. Het uiterlijk is niet veranderd, maar je krijgt nu 5G-connectiviteit, een snellere processor en een verbeterde camera. Het behoudt ook het vertrouwde “iPhone met knop” -ontwerp. Simpel gezegd, het is een klassieker waar Apple bij blijft.

Maar het lost de grote problemen met dit ontwerp niet op, zoals de zorgen over de levensduur van de batterij of het kleine scherm van de oudere generatie.

Een upgrade van het vorige model, lijkt niet echt heel dringend als je nog steeds blij bent met de 2020-editie.

Dus… heeft Apple genoeg gedaan en zou je een iPhone SE (2022) voor jezelf of familie en vrienden kopen? Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *