iPhone SE (2022) versus iPhone 13 mini: verschillen

Home » Blog » iPhone SE (2022) versus iPhone 13 mini: verschillen

De derde generatie iPhone SE (editie 2022) is niet alleen het goedkoopste model in de line-up van Apple, maar hij is ook kleiner dan de meeste andere telefoons op de markt… behalve één: de iPhone 13 mini!

Dus als je op zoek bent naar een echt compacte telefoon, dan zouden deze iPhone SE en de 13 mini bovenaan je lijst moeten staan.

Maar wat heeft de duurdere iPhone 13 mini dat de iPhone SE mist? En uiteindelijk… welke moet je kiezen?

In dit artikel gaan we in detail in op de verschillen tussen deze twee, dus laten we geen tijd verspillen en ze van dichterbij bekijken.

iPhone SE (2022) versus iPhone 13 mini verschillen:

  • iPhone 13 mini is kleiner, maar SE is iets dunner
  • SE heeft grote randen rond het scherm en een kleiner schermformaat
  • 13 mini gebruikt een helderder en scherper OLED-scherm
  • 13 mini heeft Face ID, terwijl SE Touch ID gebruikt
  • SE heeft slechts 64 GB basisopslag, terwijl 13 mini 128 GB opslag heeft
  • Beide draaien op dezelfde A15-chip
  • 13 mini batterij gaat langer mee
  • SE kost $ 430, de 13 mini – $ 700
iPhone SE (2022) voor- en nadelen
iPhone 13 mini voor- en nadelen

Ontwerp en weergavekwaliteit

Je geeft misschien niet om stijl, maar de 13 mini is echt compact en het scherm is gewoon veel beter

De iPhone SE (2022) ziet eruit als een beetje antiek in de technische wereld van vandaag met zijn grote randen rond het scherm en het gedateerde ontwerp, terwijl de 13 mini een veel eigentijdsere uitstraling heeft met een scherm van rand tot rand en platte zijkanten.

Maar zelfs met zijn verouderde ontwerp voelt de SE helemaal niet slecht gemaakt aan. Het heeft een glazen achterkant en een aluminium frame, net als de 13 mini, en beide telefoons hebben ook water- en stofbescherming. Er is een klein verschil in de beschermingsgraad: je hebt IP67 op de SE versus IP68 op de 13 mini, maar dat is echt een te verwaarlozen verschil.

U kunt een exacte visualisatie van de verschillen tussen deze twee zien in onze maatvergelijkingstool hieronder:

Natuurlijk doet de iPhone 13 mini zijn naam eer aan en is hij inderdaad een beetje kleiner, plus hij is ook een beetje lichter. Beide geven echter de indruk extreem licht van gewicht te zijn en comfortabel in een zak te dragen.

Wat de bruikbaarheid betreft, maakt het ontwerp met platte zijkanten van de 13 mini het gemakkelijker om de telefoon van een tafel te pakken. De SE daarentegen wordt geleverd met gebogen zijkanten die bijdragen aan een comfortabeler gevoel in de hand.

Maar hoewel we kunnen discussiëren over schoonheid en esthetiek, is er geen discussie over de schermkwaliteit: de iPhone 13 mini heeft het betere scherm, en dat is gemakkelijk te zien. Het heeft een groter 5,4-inch paneel versus 4,7-inch op de SE. Ze hebben ook verschillende afmetingen: de 13 mini is groter en smaller, terwijl het SE-scherm bredere afmetingen heeft.

Wat hier echter het belangrijkst is, is schermtechnologie. De SE gebruikt de oudere LCD-technologie, terwijl de 13 mini inzetten op modernere OLED-technologie. Het OLED-paneel heeft perfecte zwarttinten, uitstekend contrast, levendige kleuren, geen nevenbeelden en een scherpere resolutie (750p op de SE versus 1080p op de 13 mini). We merkten dat de SE zwakker was, trager reageerde, ghosting en slechtere kijkhoeken. Een gemakkelijke overwinning voor de 13 mini.

In termen van biometrie vertrouwt de 13 mini op Face ID, terwijl de SE de Touch ID-startknop terugbrengt. Face ID voelt moeiteloos aan (en werkt nu ook met maskers), maar er is iets geruststellends aan het hebben van een fysieke homeknop met Touch ID en die vingerafdruksensor is betrouwbaar als altijd.

Prestaties en software

A15 soort kracht.

Apple deed een paar jaar geleden de markt voor budgettelefoons opschudden met de originele iPhone SE, die een vlaggenschip-processor had… destijds ongehoord in een budgettelefoon! Tegenwoordig waren we niet zo verrast om te zien dat de nieuwste Apple A15-chip de iPhone SE aandrijft. Maar zelfs als het verrassingselement weg is, kunnen we het nog steeds waarderen. Een budgettelefoon met dezelfde vuurkracht als de 13 mini, dat is opmerkelijk.

Zoals u weet, beschrijft het woord “krachtig” de A15 Bionic-chip niet volledig. Het is meer dan dat, het is de snelste chip op de markt en dat zou wel eens zo kunnen zijn in de komende paar jaar. Bekijk hieronder enkele benchmarks die bewijzen dat:

Op grafisch vlak hebben beide iPhones dezelfde chips, maar het is interessant hoe de iPhone 13 Mini sneller en harder gas geeft.

In termen van software, beide gelanceerd met iOS 15, maar hebben sindsdien de iOS 16-update ontvangen en zullen waarschijnlijk de typische Apple-behandeling krijgen met 5 of 6 jaar software-updates (gerekend vanaf het jaar van hun lancering), dus dat zou je niet moeten doen maak je zorgen over een van deze telefoons die de tand des tijds doorstaat.

Camera

SE zoals in “Enkele camera-editie”

Oké, de waarheid is dat SE staat voor “Special Edition”, of in ieder geval vroeger, maar het wordt inderdaad geleverd met slechts één camera op de achterkant, terwijl de 13 mini dezelfde brede lens heeft, maar dan met een ultrabrede lens te.

Het is eigenlijk best leuk om te zien dat de SE (2022) allemaal dezelfde rekenkundige toeters en bellen heeft, zelfs Smart HDR4 en verbeteringen aan de videokwaliteit, en het enige dat ontbreekt op het specificatieblad van de camera is de sensor-shift videostabilisatie die je krijgt op de 13 mini.

iPhone SE (2022) versus iPhone 13 mini-cameravoorbeelden

Het belangrijkste verschil bij foto’s bij daglicht komt vooral van de bredere camera op de iPhone 13 mini in vergelijking met de SE, maar voor al het andere zijn de kleuren, details en dynamisch bereik opmerkelijk vergelijkbaar.

iPhone SE (2022) versus iPhone 13 mini nachtfoto’s

Bij weinig licht ondersteunt de SE echter geen nachtmodus en dit is te merken aan de foto’s die net de helderheid en levendigheid missen die je uit de iPhone 13 mini haalt. Het is een veel merkbaarder verschil.

Maar hoe zit het met de videokwaliteit?

Nogmaals, het bredere gezichtsveld op de iPhone 13 mini is merkbaar, maar terwijl ik rondloop, zie je ook hoe je behoorlijk wat jitter krijgt op de SE terwijl de 13 mini veel stabieler blijft.

Bij weinig licht gaat het niet alleen om de videostabilisatie: detail lijkt wazig op de SE terwijl het scherp blijft op de 13 mini, en ook kleuren blijven beter behouden. Merk ook op hoe elke beweging van de camera resulteert in ghosting op de SE, terwijl de 13 mini de beeldkwaliteit behoudt.

Audiokwaliteit en haptiek

De iPhone 13 mini mag dan klein zijn, hij is krachtig met de luidsprekers. De SE maakt ook gebruik van een soortgelijk systeem met dubbele luidsprekers met een naar beneden gerichte hoofdluidspreker, geholpen door een secundaire luidspreker in de oortelefoon, maar je zou een verschil moeten kunnen horen. Houd ons in de gaten voor meer indrukken binnenkort.

En wat betreft de koptelefoonaansluiting, nou… die ontbreekt. Dat is de afgelopen jaren het geval geweest en het komt zeker niet terug op iPhones.

Batterijduur en opladen

Verwacht hier geen wonderen

Een mini-telefoon en een SE-telefoon lopen een bar binnen, en… ga meteen op zoek naar een oplader!

Oké, zo gaan deze grappen niet, maar zo zal de realiteit met deze telefoons gaan als je ze intensiever gaat gebruiken.

Is er een verschil in batterijduur tussen de SE (2022) en de 13 mini? We hebben onze drie onafhankelijke batterijtests uitgevoerd waarbij telefoons op identieke helderheidsniveaus zijn ingesteld voor een gelijk speelveld. Dit zijn de resultaten:

Resultaten batterijtest PhoneArena

Ah, kleine telefoons en batterijduur! Niet de gelukkigste koppels, maar als we de onvermijdelijke zucht laten gaan en de realiteit onder ogen zien, zouden we zien hoe de SE daadwerkelijk is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, maar het is de 13 mini die wat langer meegaat.

We halen gemakkelijk een volledige dag met gemiddeld gebruik op de 13 mini, en dat is tenslotte waar het om gaat, maar deze telefoons zullen zware gebruikers teleurstellen of ze in ieder geval vaak aan een oplader vastmaken.

De maximale laadsnelheid van beide is beperkt tot 20 watt, en realistisch gezien zelfs iets lager.

Zowel de SE als de 13 mini ondersteunen draadloos opladen, maar je krijgt het mooie en snellere MagSafe magnetisch opladen op de 13 mini, terwijl de SE niet zo strak kan klikken en gewoon niet zo cool is met zijn gewone draadloze oplaadspoelen.

Samenvatting en eindoordeel

Dus… het is tijd om terug te gaan naar de vraag waarmee het allemaal begon: zou je bijna het dubbele moeten uitgeven aan de $ 600 iPhone 13 mini als je een iPhone SE (2022) kunt krijgen voor $ 430?

Als je gewoon een gemiddelde gebruiker bent die vooral een iPhone wil die ze als telefoon zouden gebruiken met een beetje sociale media en berichten, zouden we zeggen dat de iPhone SE perfect zal volstaan ​​en je wat geld in je zak zal laten.

Maar dat prijsverschil is echt niet zo groot. En als u de meer veeleisende soort bent die daadwerkelijk een ultrabrede camera zou gebruiken, en de levendige kleuren van het OLED-scherm waardeert door veel video’s te bekijken, en als u waarde hecht aan de extra levensduur van de batterij, ga dan zonder twijfel naar voor de 13 mini. Het is in vrijwel alle opzichten leuker.

Maar die SE? Het brengt serieuze nostalgische gevoelens terug en ja, het is een solide telefoon met een knop. Zo maken ze ze niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *