iPhone 15 versus iPhone 14: de Pro van vorig jaar in vermomming?

Home » Blog » iPhone 15 versus iPhone 14: de Pro van vorig jaar in vermomming?

Inleiding

Apple zal de iPhone 15 ergens half september van dit jaar lanceren, wat betekent dat we niet zo ver verwijderd zijn van het leren van wat de nieuwe generatie zal verbeteren in vergelijking met de iPhone 14. Vorig jaar zagen we geen al te grote sprong in qua prestaties en ontwerp met de basisversies, dus de vraag is of dat deze keer hetzelfde zou zijn. Welnu, op basis van de gelekte informatie die tot nu toe aan het licht is gekomen, zou de iPhone 15 moeten komen met hardware die nieuw is voor de iPhone-basismodellen, waardoor ze beter zijn dan wat het bedrijf vorig jaar bood. Welke nieuwe hardware vraag je? Waarschijnlijk het meest opwindende van allemaal is de 48 MP hoofdcamera van de iPhone 14 Pro.

Andere verbeteringen zijn onder meer een snellere chipset en RAM, en het overnemen van het ontwerp van het Pro-model. Maar laten we dieper ingaan en kijken wat de details zijn terwijl we uitzoeken hoe de iPhone 15 en iPhone 14 zich verhouden.

iPhone 15 versus iPhone 14 verwachtingen:

  • A16 Bionic-chip
  • Dezelfde 6 GB RAM, maar met hogere LPDDR5-snelheden
  • Dezelfde schermgrootte (misschien helderder)
  • Dynamic Island vervangt de inkeping
  • Zelfde opbergmogelijkheden
  • 48MP hoofdcamera
  • Hetzelfde batterijformaat
  • Dezelfde laadsnelheden
  • USB-C

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Twee belangrijke wijzigingen: Dynamic Island en USB-C
Apple heeft al een tijdje geen gekke ontwerpwijzigingen aangebracht en dat is niet anders met de iPhone 15. In tegenstelling tot de Pro-modellen zijn er niet veel lekken geweest met betrekking tot de afmetingen van de iPhone 15, maar we verwachten dat ze dat zullen zijn min of meer hetzelfde als die van de iPhone 14. De jury is er nog niet uit of je dezelfde hoesjes en schermbeschermers zou kunnen passen.

Geruchten zeggen dat het algehele uiterlijk van het instapmodel iPhone 2023 hetzelfde zal zijn als dat van het model van vorig jaar, inclusief de glazen achterkant, het aluminium frame en de knoppen. Gelukkig komt een van de belangrijkste nieuwe attracties die debuteerde met de iPhone 14 Pro naar de 15: het Dynamic Island. We nemen eindelijk afscheid van de inkeping die op iPhones leefde sinds de iPhone X.

Het Dynamic Island is een van de twee belangrijkste ontwerpwijzigingen op de iPhone 15 die hem onderscheidt van de iPhone 14, en de andere is de overgang naar USB-C. Ja, er is een zeer goede mogelijkheid dat we het eindelijk zullen zien Appel gebruik de universele oplaadpoort die alle andere telefoons al jaren gebruiken. Raak echter niet te opgewonden, zoals gezegd, dit zal niet resulteren in snellere oplaadsnelheden in vergelijking met de iPhone 14.

Wat de bescherming tegen de elementen betreft, zou de iPhone 15 een IP68-classificatie voor water- en stofbescherming hebben, net als zijn toekomstige voorganger.

Hoe zit het met de kleuren? Ze maken altijd een groot deel uit van een nieuwe iPhone-lancering. Helaas hebben we, in tegenstelling tot de iPhone 15 Pro en Pro Max, nog steeds geen idee van de kleuropties van de iPhone 15. Dus houd ons in de gaten en kom hier in de nabije toekomst terug om het opnieuw te controleren, zoals hen als er lekken zijn vóór de aankondiging.

Ten slotte verwachten we dat de bokservaring van de iPhone 15 grotendeels identiek zal zijn aan die van de iPhone 14, wat betekent dat het apparaat zelf, een oplaadkabel (nu USB-C naar USB-C) en geen oplaadsteen is. Ja, je zou denken dat het veranderen van de oplaadpoort zo laat in het spel zou kunnen betekenen dat Apple voor deze ene keer een oplader in de doos toevoegt, maar nee, hoogst twijfelachtig.

Verschillen weergeven

Niets ongewoons
De iPhone 14 wordt al geleverd met een geweldig scherm. Het wordt erg helder, de contrastniveaus zijn fantastisch dankzij het OLED-paneel en de kleurkalibratie is een van de beste in de game (zo niet de beste), wat betekent dat je nauwkeurige kleuren krijgt in alle inhoud. Dat gezegd hebbende, mist het één belangrijk aspect dat veel Android-telefoons hebben: een hoge verversingssnelheid.

Helaas wordt er niet beweerd dat de iPhone 15 een hogere verversingssnelheid heeft dan de normale 60 Hz. Dit is misschien wel de grootste teleurstelling over de telefoon. Zelfs een 90Hz (Pro-modellen hebben 120Hz) zou een mooie upgrade zijn geweest om hier te zien, maar het lijkt erop dat Apple denkt dat het de kloof tussen de Pro- en niet-Pro-modellen te veel zou overbruggen. Naast het camerasysteem is een hogere verversingssnelheid van het scherm zeer waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen waarom gebruikers toch voor de duurdere modellen kiezen.

Er is echter een mogelijkheid dat de iPhone 15 een hogere piekhelderheid zou hebben in vergelijking met de iPhone 14, dus daar is dat.

Zoals eerder vermeld toen we het hadden over het ontwerp van de telefoon, wordt verwacht dat de inkeping eindelijk zijn langdurige heerschappij zal verlaten en zal worden vervangen door het Dynamic Island dat voor het eerst verscheen met de iPhone 14 Pro. Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 15 en 14.

Prestaties en software

A16 Bionic en verbeterde RAM

Vorig jaar rustte Apple de iPhone 14 uit met in principe dezelfde chipset als de iPhone 13-serie kwam met, wat een controversieel onderwerp was. Deze keer doet het bedrijf hetzelfde, waarbij de lekken wijzen naar de iPhone 15 die de A16 Bionic-chipset van het bedrijf op zijn kop zet, wat de iPhone 14 Pro En 14 Pro Max hebben ook.
Dit klinkt in eerste instantie misschien als een totale teleurstelling, aangezien we nog steeds gewend zijn om de nieuwste processors te krijgen met vlaggenschiptelefoons, maar er kan hier een vermomde zegen zijn. Zie je, de iPhone 15 Pro en Pro Max zullen zeer waarschijnlijk worden geleverd met de A17 Bionic, de eerste chipset die is gebouwd op het 3nm-proces (extreem compact, energiezuiniger en krachtiger). Die upgrade is echter ook de belangrijkste boosdoener voor de geruchten over een prijsstijging van $ 100 die de nieuwe Pro-modellen naar verwachting zullen ontvangen.

Aangezien de A16 zelfs naar de huidige maatstaven al een perfect krachtige chipset is, is het misschien niet zo erg dat de gewone iPhone 15 hem voor dezelfde prijs houdt als de iPhone 14 in 2022.

Wat RAM betreft, zou de iPhone 15 dezelfde 6 GB behouden als de iPhone 14, zij het met de meer capabele LPDDR5 (iPhone 14 heeft LPDDR4X).

Softwaregewijs valt er niet veel te zeggen dat als nieuw of een upgrade zou worden beschouwd, afgezien van alle extra UI-functionaliteit en functies die bij het Dynamic Island horen, die de iPhone 14 simpelweg niet heeft. Er is ook het feit dat de iPhone 15 een jaar meer grote OS-updates en beveiligingspatches krijgt, aangezien hij in vergelijking daarmee een jaar nieuwer is. Anders zullen beide telefoons praktisch hetzelfde zijn als het gaat om de gebruikerservaring.

Camera

Meestal hetzelfde camerasysteem met een grotere hoofdcamerasensor
De iPhone 14 wordt geleverd met een 12MP-hoofdcamera die het redelijk goed doet, maar de iPhone 15 zou de 48MP-camera gebruiken die bij de iPhone 14 Pro werd geleverd (de eerste sprong van 12MP op een iPhone in jaren). Wat betekent dit?

Welnu, het zou een 65% grotere sensor kunnen betekenen, die een uitstekende beeldkwaliteit biedt en waarmee de telefoon veel betere foto’s kan maken die zijn gemaakt met 2x zoom, omdat deze wordt bereikt door in te snijden op de hoofdsensor.

Er is echter triest nieuws dat Apple iPhone 15-gebruikers waarschijnlijk niet de mogelijkheid zal geven om 48 MP ProRAW-foto’s te maken, ondanks dat ze de grotere en veel betere beeldsensor hebben. Die functie is altijd exclusief geweest voor de meer premium modellen, en de kans dat het doorsijpelt naar de basisversie is vrij klein.

Gelukkig zijn er apps van derden waarmee je in RAW-indeling kunt fotograferen en daardoor meer details in het afbeeldingsbestand kunt weergeven, wat kan resulteren in een afbeelding met een veel betere kwaliteit. Het enige nadeel van het RAW-formaat is de aanzienlijk grotere bestandsgrootte.

Naast de hoofdcamera zullen de ultrabrede en selfie-shooters op de iPhone 15 naar verwachting hetzelfde blijven als die op de iPhone 14.

Audiokwaliteit en haptiek

De iPhones van Apple staan ​​erom bekend enkele van de beste luidsprekers te hebben die je op een telefoon kunt vinden. Die bewering geldt voor de iPhone 14, en dat zou ook moeten gelden voor de iPhone 15, aangezien verwacht wordt dat deze wordt geleverd met hetzelfde paar luidsprekers: een die uit de onderkant van het frame van de telefoon schiet en een die in de oortelefoon is ingebed. kan een gebalanceerde audio-audiosignatuur verwachten met helderheid en een respectabele hoeveelheid bas, aangezien we het hebben over telefoonluidsprekers.

Wat de haptiek betreft, is er tot nu toe niets vermeld dat op verrassingen wijst. De Taptic Engine die Apple al jaren in zijn telefoons gebruikt, is altijd eersteklas geweest, dus er valt hier niet veel te verwachten, en zowel de iPhone 15 als de iPhone 14 zouden in dat opzicht dezelfde ervaring moeten bieden.

Batterijduur en opladen

Niet beter, maar ook niet slechter
Het batterijformaat van de iPhone 15 zou gelijk moeten blijven aan dat van de iPhone 14, namelijk 3.279 mAh. Ondanks de nieuwe A16-chipset zou er niet veel verschil moeten zijn in termen van stroomverbruik, aangezien het op dat vlak niet veel verschilt in vergelijking met de A15.

En ja, er wordt een USB-C-oplaadpoort verwacht op de iPhone 15, maar de oplaadsnelheden zullen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde blijven als die op de iPhone 14. Er wordt ook voorspeld dat het 15 W MagSafe draadloos opladen hetzelfde zal blijven.

Vergelijking van specificaties

Bekijk hieronder een samenvatting van de specificaties van zowel de iPhone 15 als de iPhone 14:

Samenvatting en eindoordeel

Dus aan het eind van de dag voelt het vergelijken van de iPhone 14 met de iPhone 15 als het vergelijken met de iPhone 14 Pro. De meeste verbeteringen aan de iPhone 15 zijn rechtstreeks overgenomen van de Pro-modellen die Apple vorig jaar lanceerde. In feite is het eigenlijk een beetje erger, omdat je de verversingssnelheid van 120 Hz of de telecamera op de achterkant niet krijgt.

Als je deze vergelijking in vogelvlucht bekijkt, is het enige echt nieuwe ding de USB-C-oplaadpoort, die, let wel, zeer waarschijnlijk geen echte voordelen zou bieden in het geval van de iPhone 15.

De vraag is dus waarom geen iPhone 14 Pro kopen? Als je het vindt met een hot aanbod of zelfs gebruikt, is het vrijwel zeker de betere optie. Aan de andere kant kunnen we het nooit zeker weten totdat Apple de aankondiging doet op het podium of in een vooraf opgenomen video op Hollywood-niveau, dus er is altijd ruimte voor verrassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *