iPhone 15 versus iPhone 13: wat is er na twee jaar nieuw?

Home » Blog » iPhone 15 versus iPhone 13: wat is er na twee jaar nieuw?

Beeldcredits MacRumors.

Inleiding

Vorig jaar zagen we niet zo’n grote sprong voorwaarts als het ging om Apple’s vlaggenschipmodellen op instapniveau, maar met de iPhone 15 die in september uit zou moeten komen, verwachten we zeker aanzienlijke upgrades. Dat geldt des te meer als we de aankomende generatie vergelijken met de iPhone 13 uit 2021.

Zoals je misschien al vermoedt, is er al heel wat bekend over de iPhone 15 dankzij tal van lekken en tips die op een of andere manier online zijn opgedoken, dus we kunnen alvast beginnen aan een denkbeeldige vergelijking met de iPhone 13.

Hoeveel beter kan de iPhone 15 zijn dan de iPhone 13? Is het de moeite waard om te upgraden? Nou, we zullen het pas zeker weten Appel maakt de aankondiging, maar de geruchten wijzen op upgrades in veel van de belangrijkste gebieden waaruit een goede telefoon bestaat, zoals het camerasysteem, het display en de prestaties.

iPhone 15 versus iPhone 13 verwachtingen:

  • A16 Bionic-chip
  • 6 GB sneller RAM
  • Helderder scherm
  • Dynamic Island vervangt de inkeping
  • Zelfde opbergmogelijkheden
  • 48MP hoofdcamera
  • Hetzelfde batterijformaat
  • Dezelfde laadsnelheden
  • USB-C

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Apple bereikt een dynamisch eiland en ontdekt USB-C
Apple heeft langzaamaan gewerkt aan het verwijderen van de iconische inkeping van zijn telefoons, en dat is eindelijk gelukt met de nieuwste generatie. Helaas was die wijziging alleen voorbehouden aan de Pro-modellen, maar de iPhone 15 zou ook het Dynamic Island gebruiken. Dit zou waarschijnlijk het meest zichtbare visuele verschil zijn met de iPhone 13, afgezien van de kleuren, waarover we nog niet veel weten. Het andere verschil in ontwerp is de geruchten USB-C-poort aan de onderkant van het frame van de telefoon. , dezelfde plek waar de iPhone 13 de Lightning-poort heeft. Verwacht echter geen praktische verbeteringen met deze nieuwe toevoeging aan de basis-iPhone, afgezien van het feit dat je niet langer verschillende kabels bij je hoeft te hebben. Dat komt omdat de reguliere iPhone 15-modellen naar verwachting niet zullen profiteren van deze nieuwe USB-C-oplaadpoorten wat betreft laad- of overdrachtssnelheden.

De rest van de iPhone 15 is qua ontwerp in wezen hetzelfde als de iPhone 13, inclusief het uiterlijk en de IP68-classificatie voor stof- en waterbescherming. Met andere woorden, een glazen sandwich met een aluminium frame, een mute-schakelaar en volumeknoppen aan de linkerkant en een aan-uitknop aan de rechterkant.

Verschillen weergeven

Twee generaties later, geen veranderingen
De iPhone 13 wordt geleverd met een 6,1-inch OLED-scherm, met een maximale vernieuwingsfrequentie van 60 Hz en een piekhelderheid van ongeveer 1200 nits. Op basis van wat we weten over de komende iPhone 15, verwachten we niet dat een van deze specificaties zal veranderen, althans niet met een significante marge.

Helaas lijkt het erop dat Apple zelfs in 2023 nog steeds wegblijft van het toevoegen van een scherm met een hogere verversingssnelheid aan zijn niet-Pro-modellen. Het zou echter een leuke verrassing zijn als we in ieder geval een 90Hz-paneel zouden zien toegevoegd aan de basis-iPhones van dit jaar .

Het enige dat we verwachten anders te zijn met betrekking tot het display van de iPhone 15, is het eerder genoemde Dynamic Island, dat de inkeping zou vervangen.

Prestaties en software

Snellere processor en meer RAM

Apple staat erom bekend niet duidelijk aan te geven hoeveel RAM (geheugen) zijn telefoons hebben, maar elk jaar wordt dit onthuld door vrijgegeven benchmarkresultaten. De iPhone 13 werd geleverd met 4 GB RAM, maar er wordt gezegd dat de iPhone 15 6 GB zal hebben, en dat het een sneller type zou zijn dat LPDDR5-geheugen wordt genoemd. Dit alles betekent dat de iPhone 15, in vergelijking met het model uit 2021, meer taken tegelijk aankan en over het algemeen sneller aanvoelt.

Wat betreft de chipset, het is een upgrade van Apple’s A15 Bionic naar de A16 (ook te zien in de iPhone 14 Pro En 14 Pro Max), wat niet veel verbetert als het gaat om de verwerkingskracht van de telefoon, maar dankzij een nieuwe penta-core GPU zijn de grafische prestaties met 24-28% verbeterd.
Dan zijn er nog een paar dingen die we kunnen afleiden op basis van de iPhone 14, aangezien dat de generatie is tussen de twee telefoons die we hier bespreken. Zoals bijvoorbeeld van Bluetooth 5.0 naar 5.3 gaan. Of een snellere, energiezuinigere 5G-modem. Om meer van dit soort voorbeelden te vinden, moeten we echter kijken naar het camerasysteem dat naar verwachting bij de iPhone 15 zal komen.

Camera

In alle opzichten beter

De iPhone 13 had geweldige camera’s toen hij werd uitgebracht en twee jaar later bieden ze nog steeds geweldige prestaties. Dat gezegd hebbende, het gerucht gaat dat de iPhone 15 de 48 MP hoofdcamera krijgt die debuteerde met de iPhone 14 Pro en de eerste sprong was in het aantal megapixels op een iPhone sinds altijd.

Helaas betekent het feit dat er 48 MP is niet dat je 48 MP-foto’s kunt maken. Hoogstwaarschijnlijk zal de iPhone 15 een proces genaamd pixelbinning gebruiken om ze te combineren tot 12 MP. Desalniettemin biedt deze nieuwe hoofdcamera nog steeds een veel grotere sensor, wat meer details, een beter dynamisch bereik en beelden van hogere kwaliteit bij weinig licht betekent.

Voor het maken van opnamen in 48 MP moet de gebruiker fotograferen in het Apple ProRAW-formaat, dat alleen beschikbaar is op de “Pro” -telefoons van het bedrijf. Er is echter een goede mogelijkheid dat u een foto van 48 MP kunt maken met apps van derden die dit mogelijk maken.

De ultrabrede camera op de iPhone 15 zal waarschijnlijk hetzelfde blijven als die op de iPhone 13, maar dankzij de Photonic Engine van Apple (opnieuw, kwam voor het eerst met de iPhone 14), zou hij veel beter moeten presteren bij weinig licht. Aan de andere kant moet de selfie-shooter worden geleverd met een diafragma van ƒ/1.9, optische beeldstabilisatie en autofocus.

Wat de functies betreft, zijn een paar verschillen tussen de iPhone 13 en iPhone 15 de mogelijkheid om opnamen te maken in de 4K Cinematic-modus met 30 fps en de videostabilisatie in de actiemodus.

Audiokwaliteit en haptiek

Zowel de luidsprekers als de haptiek van de iPhone 13 zijn om te beginnen al geweldig. Er wordt niet verwacht dat de iPhone 15 iets nieuws zal toevoegen en verbeteren, en hoewel dit misschien als een nadeel overkomt, is dat niet het geval wanneer de luidsprekers al een geweldige geluidskwaliteit bieden.

Het volstaat te zeggen dat u een goed uitgebalanceerd audioprofiel kunt verwachten met goede hoeveelheden bas uit het duo van de onderkant en de oorstukluidspreker, evenals strakke en sterke haptische feedback tijdens het gebruik van de telefoon.

Batterijduur en opladen

In sommige gevallen iets betere batterijduur

Een van de dingen die de iPhone 13 in 2021 populair maakte, was de uitstekende batterijduur. Afgaande op de resultaten van de generatie van vorig jaar, verwachten we dat de iPhone 15 in sommige opzichten iets beter zal zijn, ondanks dat hij dezelfde batterijcapaciteit van 3.227 mAh zou hebben.

Onze tests lieten ons zien dat de iPhone 14 wat langer meegaat als het gaat om videostreaming en surfen op het web, maar op de een of andere manier veel minder als het gaat om mobiel gamen. Aangezien de iPhone 15 zogenaamd veel leent van zijn voorgangers, kunnen we gerust zeggen dat de resultaten vergelijkbaar zijn als we hem vergelijken met de iPhone 13.

Wat het opladen betreft, is er de nieuwe USB-C-poort waarvan wordt beweerd dat deze bij de iPhone 15 komt, maar de wijziging kan alleen van invloed zijn op het type kabel dat u kunt aansluiten. De oplaadsnelheden zullen waarschijnlijk dezelfde blijven als die van de iPhone 13. Er is ook geen woord over eventuele verbeteringen met betrekking tot het 15 W MagSafe draadloos opladen.

Vergelijking van specificaties

Bekijk hieronder een samenvatting van de specificaties van zowel de iPhone 15 als de iPhone 13:

Samenvatting en eindoordeel

Als je een iPhone 13 bezit en je het gevoel hebt dat je moet upgraden, garandeert de iPhone 15 een voldoende grote sprong op meerdere gebieden. U krijgt een veel beter camerasysteem met nieuwe functies, afbeeldingen van betere kwaliteit en verbeterde mogelijkheden bij weinig licht. Er is ook de A16 Bionic, die betere prestaties levert in grafisch-intensieve scenario’s.

Wat het ontwerp betreft, is er het Dynamic Island, dat nieuwe functionaliteit en interactie met de gebruikersinterface van de telefoon biedt, dus als je dat eens wilde proberen, is dit een goede kans. Bovendien bespaart de USB-C-poort u het gedoe van het wisselen tussen verschillende kabels voor al uw apparaten.

Dat gezegd hebbende, als je niet zeker weet of je wilt upgraden naar een nieuwere telefoon vanaf je iPhone 13, biedt de iPhone 15 misschien niet genoeg om van gedachten te veranderen. Ja, hij heeft een aantal belangrijke voordelen die hem erg aantrekkelijk maken, maar de basis-iPhone uit 2021 is zelfs twee jaar later nog steeds een geweldige telefoon. Maar wie weet, misschien verrast Apple ons met meer upgrades en dwingt ons om die verklaring te wijzigen, dus laten we afwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *