iPhone 15 versus iPhone 13 mini: is het tijd om de mini te laten vallen?

Home » Blog » iPhone 15 versus iPhone 13 mini: is het tijd om de mini te laten vallen?

Inleiding

De iPhone 13 mini was Apple’s tweede poging tot de kleine, krachtige telefoonvormfactor en – voor alle doeleinden en doeleinden – het was een goede. De waarheid is echter dat een kleiner formaat zijn beperkingen heeft, en hoewel er zeker mensen zijn die de voorkeur geven aan een kleinere telefoon, wijzen de cijfers erop dat zoiets als de aankomende iPhone 15 een succesvoller product is.

Een grotere telefoon betekent meer schermruimte, een langere batterijduur en in het algemeen meer ruimte voor betere hardware. Een heel goed voorbeeld is de veel grotere hoofdcamerasensor waarvan wordt beweerd dat deze bij de iPhone 15 wordt geleverd, waarvan het moeilijk voor te stellen is dat hij in een kleinere behuizing past, zoals die van de iPhone 13 mini.

Dus, is het de moeite waard om de compactheid van Apple’s laatste (voorlopig) mini achterwege te laten voor alle upgrades die de iPhone 15 naar verwachting zal hebben? Nou, eerlijk gezegd is dat een zeer subjectieve zaak, maar laten we eens kijken hoe deze telefoons zich ten opzichte van elkaar kunnen verhouden, te oordelen naar wat we hebben meegemaakt met de iPhone 13 min en wat we weten uit lekken over de iPhone 15.

iPhone 15 versus iPhone 13 mini-verwachtingen:

  • A16 Bionic-chip
  • 6 GB sneller RAM
  • Helderder scherm
  • Dynamic Island vervangt de inkeping
  • Zelfde opbergmogelijkheden
  • 48MP hoofdcamera
  • Betere batterijduur
  • Dezelfde laadsnelheden
  • USB-C

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Iets andere look, naast het duidelijke verschil in grootte

Laten we vanaf het begin het verschil in grootte uit de weg ruimen. De iPhone 13 meet in 5,18 x 2,53 x 0,30 inch, terwijl de iPhone 15 naar verluidt ergens in de buurt komt van de grootte van de iPhone 14, die 5,78 x 2,81 x 0,31 inch is. Het gewicht is natuurlijk ook verschillend tussen de twee: 4,97 oz versus 6,07 oz.

Oké, nu het voor de hand liggende uit de weg is, laten we het hebben over het niet zo voor de hand liggende (soort van). Aangezien de iPhone 15 naar verluidt de eerste is buiten de Pro-modellen van Apple die de inkeping weggooit en vervangt door de Dynamic Island, spreekt het voor zich dat dit een van de meest opvallende ontwerpwijzigingen is.

Het andere, veel minder opvallende kenmerk dat naar verluidt bij de basis-iPhone uit 2023 komt, is een USB-C-oplaadpoort, die anders is dan de Lightning-poort op de iPhone 13 mini. Dit was een langverwachte en verwachte verandering, en een die Appel is al lang bekritiseerd omdat het niet eerder is gemaakt.

Qua kleuren weten we nog niet wat we kunnen verwachten van de iPhone 15. Waar we echter meer zeker van zijn, is dat het van dezelfde materialen zal worden gemaakt en hetzelfde niveau van water- / stofbescherming zal bieden als de iPhone 13 mini, namelijk IP68.

Verschillen weergeven

Niets wat je niet zou verwachten

Het is verbazingwekkend hoe groot een scherm je kunt passen in een telefoon die zo klein is als de iPhone 13 mini, maar hoeveel je die randen ook verkleint, je krijgt nog steeds geen scherm dat zo groot is als het scherm dat we verwachten te zien op de iPhone 13 mini. iPhone 15.

Als we het echter over iets anders hebben dan de grootte, houden de verschillen op. Als de geruchten en lekken tot nu toe waar zijn, zijn alle andere beeldschermspecificaties grotendeels hetzelfde. Met andere woorden, een maximale schermverversingssnelheid van 60 Hz, vergelijkbare resolutie en piekhelderheid van 1200 nits.

En ja, als je een vloeiendere weergave met een hogere verversingssnelheid wilt, zou je waarschijnlijk nog moeten upgraden naar de Pro-modellen.

Prestaties en software

Betere grafische prestaties en meer RAM

De iPhone 13 mini is gewoon geweldig als je bedenkt wat de A15 Bionic-chipset kan doen in zo’n kleine behuizing. De iPhone 15 daarentegen zal waarschijnlijk worden geleverd met de A16 Bionic, die ook op de iPhone 14 Pro en Pro Max te zien is.

Nu is de A16 geen upgrade die drastisch andere resultaten zou opleveren, althans dat ontdekten we tijdens onze eigen tests. Maar het komt met 24-28% betere grafische kracht, wat handig zou moeten zijn bij mobiel gamen of het gebruik van applicaties die extra paardenkracht nodig hebben.

Het geheugen zou ook van het snellere LPPDR5-type moeten zijn, en het zou ook 6 GB moeten zijn, in tegenstelling tot de 4 GB van de 13 mini. Dit betekent alleen dat apps en functies sneller moeten worden geladen en dat de telefoon meer tegelijk moet kunnen verwerken.

Enkele andere upgrades die logischerwijs met de iPhone 15 zouden moeten komen, aangezien ze ook aanwezig waren op de Pro-modellen van vorig jaar, zijn ondersteuning voor Bluetooth 5.3 en een efficiëntere 5G-modem die het stroomverbruik zou verminderen.

De software-ervaring zou ongeveer hetzelfde moeten zijn, met als enige verschil dat alle functionaliteit rond het Dynamic Island draait. Dat, evenals het feit dat de iPhone 15 twee jaar nieuwer zou zijn, wat betekent dat hij waarschijnlijk twee jaar later software-updates zou blijven ontvangen, waardoor het een betere toekomstbestendige optie zou zijn.

Camera

Echt een stap omhoog

Zoals eerder vermeld, zou de iPhone 15 worden geleverd met een veel betere hoofdcamera die dezelfde 48MP-hoofdsensor zou moeten rocken die vorig jaar debuteerde met de iPhone 14 Pro en Pro max. Dit zou ongetwijfeld moeten resulteren in een veel betere beeldkwaliteit, zowel in normale omstandigheden als in situaties waarin u zich op een plek met weinig licht bevindt, vooral als u rekening houdt met de Photonic Engine die fotografie bij weinig licht nog beter helpt maken.

De iPhone 15 zou ook moeten komen met een nieuwe selfie-shooter met een diafragma van ƒ/1.9, optische beeldstabilisatie en autofocus. Je kunt ook nieuwe camerafuncties verwachten, zoals de 4K Cinematic-modus met 30 fps en Action Mode met videostabilisatie. De 12 MP ultrabreed zal naar verwachting echter hetzelfde blijven.

Audiokwaliteit en haptiek

De iPhones van Apple hebben over het algemeen een geweldige geluidskwaliteit in elke line-up die in de loop der jaren is gelanceerd. Dat gezegd hebbende, vanwege zijn kleinere behuizing, zal de iPhone 13 mini waarschijnlijk niet zo goed klinken als hij naast de aankomende iPhone 15 wordt geplaatst. Een grotere telefoon zorgt voor grotere luidsprekers, dus een beter en luider geluid.

Haptics zou echter even goed moeten zijn tussen de twee telefoons. Er wordt niet gezegd dat Apple op dat vlak verbeteringen aanbrengt, althans op basis van wat er tot nu toe is uitgekomen op het gebied van lekken. De Taptic Engine is misschien wel de beste in zijn klasse, dus het is moeilijk om boos te zijn op het gebrek aan verandering hier.

Batterijduur en opladen

Grootte doet er toe

De iPhone 12 mini was een vrij kleine telefoon met veel kracht voor zijn formaat, maar hij had één groot minpunt en dat was de batterijduur die nauwelijks te overzien was. Apple corrigeerde die fout met de iPhone 13 mini, waardoor hij in ieder geval een normale gebruiksdag meegaat.

Hoe het ook zij, het is echter hoogst onwaarschijnlijk dat de iPhone 13 mini zelfs maar in de buurt komt van hoe lang de batterij van de iPhone 15 meegaat. De reden is voornamelijk te wijten aan de grootte van de telefoon en dus aan de grootte van de batterij die erin past.

De iPhone 13 mini wordt geleverd met 2.406 mAh, terwijl de iPhone 15 naar verwachting een exemplaar van 3.279 mAh krijgt. Ook zou de A16 Bionic, die naar verwachting de chipset van de iPhone 15 zal zijn, energiezuiniger moeten zijn in vergelijking met de A15 van de iPhone 13 mini.

Dan is er het opladen dat ondanks de gloednieuwe USB-C waar de iPhone 15 naar verwachting mee komt, qua snelheden hetzelfde zou moeten blijven. De geruchten zeggen dat Apple zou kunnen afzien van het geven van upgrades aan de reguliere modellen van de generatie van dit jaar in dit opzicht. Hetzelfde geldt voor het MagSafe draadloos opladen, dat blijft op maximaal 15W.

Vergelijking van specificaties

Hier is een algemeen overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen de iPhone 15 en iPhone 13 mini:

Samenvatting en eindoordeel

Dit is een moeilijke. We hebben het hier tenslotte over een aanzienlijk verschil in grootte, dus het hangt er echt van af hoeveel waarde je daar als gebruiker in steekt. Als je het ongemakkelijk en onhandig vindt om elke dag een grotere telefoon te gebruiken en je wilt upgraden naar de iPhone 15 die uit de iPhone 13 komt, dan heb je waarschijnlijk wat tijd nodig om je aan te passen.

Als we nu de iPhone 13 mini zouden vergelijken met zoiets als de iPhone 15 Plus of 15 Pro Max, zou het een ander verhaal zijn, aangezien het verschil in grootte en gewicht daar drastisch is en een beetje schokkend kan zijn, maar in het geval van de basismodel, zou de overgang niet al te slecht moeten zijn.

Als we de afmetingen buiten beschouwing laten, is de iPhone 15 qua specificaties in veel opzichten technisch superieur aan de kleinere voorganger. Je krijgt een groter scherm om van inhoud te genieten, betere grafische prestaties, maar het belangrijkste is dat je een enorme sprong maakt in het camerasegment dankzij die nieuwe 48 MP hoofdsensor en camera aan de voorkant.

Dus, met andere woorden, als je denkt dat je plezier hebt gehad met het gebruik van de mini en niet vermoedt dat een wat grotere telefoon te veel gedoe voor je zou zijn, dan is de iPhone 15 misschien een mooie upgrade voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *