iPhone 15 versus iPhone 11: hoe ziet vier jaar iPhone-evolutie eruit?

Home » Blog » iPhone 15 versus iPhone 11: hoe ziet vier jaar iPhone-evolutie eruit?

Inleiding

Met de iPhone 15 in het verschiet, is het de moeite waard om te onderzoeken hoe hij zich verhoudt tot de nu vier jaar oude iPhone 11. Op dit punt is er genoeg tijd verstreken om de upgrades van de iPhone door de jaren heen samen te voegen tot iets duidelijkers. Dus, op basis van wat we weten uit lekken en geruchten over de iPhone 15, hoe verhoudt het nieuwe vlaggenschipmodel van Apple zich tot elkaar?

Net als zijn oudere voorganger wordt de iPhone 15 een goed afgerond apparaat (minus de eigenlijke scherpe randen van zijn behuizing). In feite doet het behoorlijk denken aan hoe de iPhone 11 voor zijn tijd aanvoelde, dat wil zeggen over het algemeen erg goed, maar met een display dat meer te wensen overlaat en ontbreekt wanneer het naast zijn Android-concurrenten wordt geplaatst.
iPhone 15 versus iPhone 11 verwachtingen:

  • Aanzienlijk hogere prestaties
  • Scherper, helderder scherm met beter contrast en kleuren
  • Dynamic Island vervangt de inkeping
  • Scherpe versus gebogen randen
  • Hogere basisopslag (128 GB)
  • Sterk verbeterd camerasysteem
  • Nieuwe camerafuncties
  • Merkbaar betere batterijduur
  • Hogere laadsnelheden
  • USB-C

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Zichtbare evolutie
De iPhone 11 was de laatste generatie met een meer kiezelachtige behuizing met gebogen, gladde randen rondom. De aankomende iPhone 15 zal daarentegen hoogstwaarschijnlijk dezelfde boxy body hebben met scherpe randen die we de afgelopen drie jaar hebben leren kennen. De andere grote ontwerpwijziging is de geruchten overgang van notch naar het Dynamic Island dat Apple voor het eerst bij de jaar iPhone 14 Pro En 14 Pro Max. Gecombineerd met de andere lichaamsvorm, zorgt deze verandering ervoor dat de iPhone 15 er echt uitziet als een andere telefoon in vergelijking met zijn veel oudere broer of zus.

Een andere manier waarop de iPhone 15 zich zal onderscheiden van de iPhone 11, zijn de enorme cameralenzen op de achterkant. De camera’s op de iPhone worden elk jaar groter en groter, dus gezien hoeveel tijd er verstreken is, zou het contrast hier opvallend moeten zijn.

Een minder opvallende verandering is de overgang van de Lightning-poort van Apple naar USB-C. Er is zelfs vóór de iPhone-line-up van 2022 gesproken dat de iPhone 15-serie eindelijk de universele connector zou gebruiken, en dat lijkt het geval te zijn.

Wat het formaat zelf betreft, verwachten we niet dat de iPhone 15 te veel zal verschillen van de iPhone 14, dat wil zeggen ongeveer 5,78 x 2,81 x 0,31 inch. Met andere woorden, niet zo veel nieuws op dit front, met de iPhone 11 van 5,94 x 2,98 x 0,33 inch.

Verschillen weergeven

In alle opzichten beter, maar mogelijk toch teleurstellend
Het koste Appel nogal wat tijd om OLED-schermen op te nemen in de basis-iPhones. De iPhone 11 was de laatste generatie die er geen had, en hij had niet eens een Full HD-resolutie. Dat was destijds een grote teleurstelling.
Gelukkig heeft Apple met de iPhone 12-serie eindelijk al zijn iPhones geüpgraded om betere schermen te hebben, dus we kunnen gerust verwachten dat dit ook het geval zal zijn met de iPhone 15. Maar net als zijn 4 jaar oude voorganger, wijzen geruchten erop dat de nieuwe basis-iPhone van Apple zou ontbreken in vergelijking met de Android-concurrenten op de markt, dit keer door vast te houden aan een schermverversingssnelheid van slechts 60 Hz.

Natuurlijk kan Apple ons altijd verrassen met zoiets als een 90Hz-paneel, wat een zeer welkome aanvulling zou zijn op het algehele geweldige pakket dat de iPhone 15 gaat worden, maar de kans lijkt voorlopig vrij klein.

Prestaties en software

A16 Bionic versus A13

Apple staat bekend om de productie van enkele van de beste mobiele chipsets op de markt, en de A13 Bionic die in 2019 bij de iPhone 11 werd geleverd, lijkt het werk behoorlijk goed te doen, ook al is het bijna vier jaar geleden. Dat gezegd hebbende, zal de A16 Bionic-processor van iPhone 15 waarschijnlijk ongeveer 30-40% beter zijn in vergelijking.

Je kunt zelfs kijken hoe beide chips zich tot elkaar verhouden door simpelweg de iPhone 11 te vergelijken met de iPhone 14 Pro, aangezien de laatste al bij de A16 wordt geleverd. Bovendien zou de chip van de iPhone 15, naast de sprong in CPU- en GPU-prestaties, ook veel energiezuiniger moeten zijn in vergelijking met de A13 Bionic.

Voor RAM zou de iPhone 15 2 GB extra moeten krijgen, waardoor het in totaal 6 GB is, en het zou het snellere LPDDR5-type moeten zijn.

Ten slotte zullen beide telefoons Apple’s nieuwste versie van iOS ondersteunen, met het grote verschil dat de iPhone 15 nog ongeveer 5 jaar ondersteund zal blijven, terwijl de iPhone 11 – een veel ouder model – waarschijnlijk maar één of nog twee jaar grote OS-updates.

Camera

Een volledig superieure ervaring en kwaliteit
Elk jaar heeft Apple de camera’s op zijn telefoons tot een van de belangrijkste verbeterpunten gemaakt, met incrementele maar effectieve upgrades en soms grotere upgrades die een merkbare sprong in beeldkwaliteit vertegenwoordigen. lancering van de iPhone 11, zal de iPhone 15 in dit opzicht ongetwijfeld veel beter zijn. Er wordt zelfs gezegd dat het nieuwe basismodel dezelfde grote 48 MP-sensor heeft die debuteerde met de Pro-modellen van vorig jaar, die geweldige details en prestaties bij weinig licht biedt.

De 48MP-hoofdsensor die we op de iPhone 15 verwachten, zou ook moeten betekenen dat de telefoon in staat zou zijn tot een betere 2x zoom, ondanks het ontbreken van een speciale telelenscamera, wat mogelijk is door de sensor bij te snijden.

Afgezien van de hoofdschieter is de 12 MP ultrabrede camera echter ook veel beter in vergelijking met die op de iPhone 11 vanwege verschillende upgrades zoals lenzen met meer lagen, verbeterde beeldstabilisatie en een groter diafragma. Al deze upgrades resulteren in een groter vermogen om licht te absorberen, met als gevolg scherpere beelden en minder gevallen waarin de camera moeite heeft met scherpstellen.

De 12 MP selfie-snapper op de iPhone 15 zou ook moeten komen met een betere beeldkwaliteit, autofocus en optische beeldstabilisatie. Om nog maar te zwijgen van het grotere diafragma van f/1.9 dat opnieuw meer licht zou moeten binnenlaten voor de camera om mee te werken.

De iPhone 15 krijgt waarschijnlijk ook camerafuncties die simpelweg niet worden ondersteund door de iPhone 11, zoals de Cinematic-modus waarmee bepaalde delen van het beeld op intelligente wijze kunnen worden vervaagd, of de Action-modus die extreem wankele beelden stabiliseert.

Audiokwaliteit en haptiek

Apple heeft al een tijdje geweldige stereoluidsprekers, maar dat betekent niet dat ze niet zijn verbeterd sinds de iPhone 11. Zelfs modellen vóór de iPhone 15 boden al luidere volumes met een rijker geluidsprofiel, dus het nieuwe basismodel is gebonden om een ​​veel betere geluidskwaliteit te hebben dan zijn oudere broer of zus. Haptics, aan de andere kant, is een gebied dat Apple heeft vastgepind en misschien wel de nummer één plaats in dat segment inneemt. Zowel de iPhone 11 als de iPhone 15 zouden dezelfde Taptic Engine moeten hebben, dus er zouden hier geen verschillen moeten zijn.

Batterijduur en opladen

Voor en na
Apple worstelde een beetje met de levensduur van de batterij rond de tijd van de iPhone 11-serie. Dat veranderde echter drastisch met de introductie van de iPhone 13-serie, die in dat jaar de batterijkoning was.

Onnodig te zeggen dat de iPhone 15 de iPhone 11 uit het water zou moeten blazen met hoe lang de batterij meegaat, zelfs als het je op de een of andere manier lukt om een ​​iPhone uit 2019 te vinden die in 2023 een batterijstatus van 100% heeft. dezelfde batterijcapaciteit (3.279 mAh verwacht op de iPhone 15 versus 3.110 mAh), is de 16 Bionic-chipset in de komende generatie veel energiezuiniger.

Verderop zou de iPhone 15 ook in staat moeten zijn om iets sneller 20 W bedraad op te laden in vergelijking met de 18 W op de iPhone 11. De draadloze oplaadsnelheden hebben een groter verschil, waarbij de iPhone 15 MagSafe ondersteunt tot 15 W, terwijl het oudere model kan alleen tot 7,5 W gaan via normaal Qi-opladen.

Vergelijking van specificaties

Bekijk hieronder een samenvatting van de specificaties van zowel de iPhone 15 als de iPhone 11:

Samenvatting en eindoordeel

Het lijkt er dus op dat de appelboom vier generaties later duidelijk zichtbaar en sterk verbeterde vruchten is gaan produceren. Het is echter nogal ironisch dat de iPhone 15 – net als de iPhone 11 – mogelijk een teleurstellend beeldscherm heeft, waardoor het basismodel van Apple in dat opzicht tekortschiet in vergelijking met zijn concurrentie.

Desalniettemin is de evolutionaire weg van de iPhone hier goed zichtbaar, en deze vergelijking schetst een gedetailleerd beeld dat, hoewel telefoons langzamer verbeteren dan voorheen, ze met de tijd ongetwijfeld nog steeds indrukwekkender worden. Als je een iPhone 11 bezit en de telefoons van Apple wilt blijven gebruiken, zou de iPhone 15 op alle fronten een duidelijke upgrade zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *