iPhone 15 versus Galaxy S23: welk basismodel is beter?

Home » Blog » iPhone 15 versus Galaxy S23: welk basismodel is beter?

Inleiding

Apple zou ergens in september zijn nieuwe iPhone 15 moeten aankondigen, wat betekent dat we er niet zo ver van verwijderd zijn. Een van de belangrijkste concurrenten zal niemand minder zijn dan Samsungs eigen vlaggenschipmodel: de Galaxy S23.

Op basis van wat we tot nu toe weten, dankzij lekken en geruchten die de ronde doen in de mobiele technologie, hebben we een vrij goed mentaal beeld van wat de iPhone 15 zou inhouden, dus het enige logische wat we kunnen doen is beginnen met het plaatsen van deze populaire telefoons tegen elkaar.

Natuurlijk hebben we het hier over twee zeer verschillende systemen (iOS versus Android/One UI), dus er zou altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur zijn. Toch zijn er enkele opvallende verschillen, zoals een extra camera en snellere schermverversingssnelheid op de S23 of mogelijk een betere hoofdcamera op de iPhone 15.

Hier wordt nader bekeken wat de twee onderscheidt en waar de lijnen vervagen met vergelijkbare specificaties en mogelijkheden.

iPhone 15 vs Galaxy S23 verwachtingen:

  • Zelfde prijs
  • A16 Bionic versus Leeuwebek 8 Gen 2
  • Meer RAM op de Galaxy
  • iPhone heeft een opslagoptie van 512 GB
  • Galaxy S23 wordt geleverd met een derde camera (telefoto met 3x zoom)
  • De S23 heeft tweemaal de vernieuwingsfrequentie van het scherm van de iPhone
  • Dezelfde batterijduur en oplaadsnelheden (waarschijnlijk)

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

De veilige route
Zowel de aankomende iPhone 15 als de reeds uitgebrachte Galaxy S23 zijn de twee meest gangbare vlaggenschip-handsets op de markt en hun ontwerp speelt daarin een grote rol. Beide telefoons zien er ingetogen, schoon en gemakkelijk sympathiek uit. Ja, je kunt ze saai noemen, maar saai betekent ook dat de kans kleiner is dat een koper wordt uitgeschakeld door het ontwerp.

Gezien het feit dat de iPhone 15 naar verwachting ergens in de buurt zal komen van die van de iPhone 14, kunnen we veilig speculeren dat hij qua grootte in dezelfde gewichtsklasse zou vallen als SamsungGalaxy S23. Appel heeft de neiging om zijn telefoons een beetje zwaarder te maken, en de nieuwe basis-iPhone zou niet anders moeten zijn.

Even terzijde: er zijn verschillende lekken geweest over de nieuwe iPhone 15 Pro-modellen die lichter zijn dankzij nieuwe materialen, maar het gerucht gaat dat de basis-iPhone 15 niet dezelfde behandeling krijgt.

De schermen op beide telefoons zijn plat, en de iPhone 15 zal naar verwachting de boxy-look voortzetten die Apple sinds de iPhone 12 heeft geïmplementeerd. De Galaxy S23 daarentegen heeft randen die iets meer afgerond zijn, waardoor hij comfortabeler in de hand ligt.

Een groot verschil – als de geruchten waar blijken te zijn – is de acceptatie door de iPhone 15 van het Dynamic Island, dat wordt geleverd met een verscheidenheid aan softwarefunctionaliteit. De Galaxy S23 kan echter bogen op een minder opdringerige uitsparing voor de selfiecamera, wat minder storend kan zijn bij het bekijken van inhoud op de telefoon.

Verschillen weergeven

Het is tijd om met de tijd mee te gaan

Laten we, weg van inkepingen en eilanden, praten over de belangrijkste aspecten van het scherm van een telefoon. De Galaxy S23 wordt geleverd met een 6,1-inch AMOLED-scherm met een vernieuwingsfrequentie tot 120 Hz. Helaas wijzen lekken erop dat de iPhone 15 nog steeds slechts een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz ondersteunt, hetzelfde als bij alle voorgaande generaties.

Een hogere verversingssnelheid betekent veel vloeiendere animaties, en hoewel dit op papier misschien niet zo belangrijk klinkt, weet je dat als je een telefoon met een hogere verversingssnelheid hebt uitgeprobeerd, dit een aanzienlijk verschil maakt in de gebruikerservaring. Desalniettemin blijft de hoop bestaan ​​dat Apple ons uiteindelijk zal verrassen met op zijn minst enige tijd van upgrade in dit opzicht.

In termen van helderheid en andere factoren die de beeldkwaliteit beïnvloeden, zullen de iPhone 15 en Galaxy S23 naar verwachting grotendeels op één lijn liggen.

Prestaties en software

A16 Bionic versus Leeuwebek 8 Gen 2

De iPhone 15 zou de A16 Bionic-chipset krijgen die vorig jaar voor het eerst verscheen in de iPhone 14 Pro en Pro Max. Aan de andere kant van de ring hebben we de beste chipset die Qualcomm momenteel heeft, namelijk de Snapdragon 8 Gen 2 (en het is zelfs een speciaal getunede versie voor de S23-serie).

Aangezien we het echter over verschillende soorten besturingssystemen hebben, is het vergelijken van de twee chips een gecompliceerde en aantoonbaar irrelevante zaak. De twee kunnen verschillende resultaten laten zien in benchmarktests, maar wat belangrijk is, is dat beide op een vergelijkbare manier echte use-case scenario’s aankunnen.

Hetzelfde kan gezegd worden over het verschil in RAM, namelijk 6 GB op de iPhone en 8 GB op de Galaxy. Beide telefoons gebruiken RAM op hun unieke manier, dus de cijfers hier zouden u niet al te veel zorgen moeten baren. Het goede nieuws is dat het type geheugen hetzelfde snelle LPDDR 5-geheugen is.

Het enige verschil tussen de twee is de hoeveelheid maximaal geheugen waarin ze worden geleverd, namelijk 256 GB voor de S23 en 512 GB voor de iPhone 15.

Als het op software aankomt, wint de iPhone met 5 jaar grote OS-updates, terwijl de Galaxy met 4 jaar in de buurt komt. Een voordeel van Android 13 en Samsung’s One UI 5.1 is echter dat het over het algemeen meer aanpasbaar is in vergelijking met iOS.

Camera

Meer is… meer?

Het meest voor de hand liggende verschil tussen de camerasystemen van de iPhone 15 en de Galaxy S23 zou de extra 10 MP-telefotoshooter zijn die op de mededinger van Samsung te zien is. Het hebben van die 3x optische zoom is vaak handig, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat Apple er in 2023 een aan zijn basismodel zal toevoegen.

Dat gezegd hebbende, zou de iPhone 15 de nieuwe 48 MP hoofdbeeldsensor gebruiken die bij de iPhone 14 Pro En 14 Pro Max, wat een enorme stap vooruit is ten opzichte van de vorige 12MP. De telefoon zou waarschijnlijk in staat zijn om die grote sensor bij te snijden om een ​​hoogwaardige 2x zoomlens te bereiken, dus niet zo goed als de S23 als het gaat om dichter bij het onderwerp komen, maar de kwaliteit zou net zo goed moeten zijn, zo niet beter.

De hoofdcamera van 50 MP op de Samsung Galaxy S23 is ook behoorlijk hoog als het gaat om beeldkwaliteit, dus we zouden gewoon moeten wachten en de twee telefoons in het echt moeten testen voordat we conclusies trekken – blijf op de hoogte.

Beide telefoons worden geleverd met 12 MP ultrabrede camera’s en selfiecamera’s die autofocus ondersteunen.

Audiokwaliteit en haptiek

De Galaxy S23 kwam met merkbare verbeteringen als het gaat om de dubbele luidsprekers en de geluidskwaliteit die ze produceren. Beide telefoons zouden geweldig moeten klinken als ze van achteren naar achteren worden vergeleken, maar we verwachten dat de iPhone 15 iets beter zal zijn, met een rijkere bas, gezien waar eerdere iPhone-generaties toe in staat zijn op dit front. Hetzelfde geldt voor de haptiek.

Batterijduur en opladen

Vergelijkbare resultaten

De levensduur van de batterij kan variëren, afhankelijk van het scenario, maar over het algemeen zou de verwachte batterij van 3.279 mAh van de iPhone 15 bij normaal gebruik ongeveer even lang meegaan als de batterij van 3.900 mAh op de S23. Met andere woorden, hier geen duizelingwekkende verschillen.

Wat betreft het uitpersen van deze baby’s, het gerucht gaat dat de iPhone 15 wordt geleverd met dezelfde 20 W maximale bekabelde lading, ondanks de nieuwe USB-C-poort. De Galaxy S23 zou in vergelijking iets sneller moeten zijn, aangezien hij maximaal 25W is. De draadloze oplaadsnelheden zijn echter voor beide hetzelfde, tot 15 W.

Vergelijking van specificaties

Hier is een samenvatting van de specificaties voor zowel de iPhone 15 als de Galaxy S23:

Samenvatting en eindoordeel

Als we deze strijd tussen de iPhone 15 en de Galaxy S23 in vogelvlucht bekijken, kunnen we al snel zien dat de S23 – althans op papier – meer waar voor je geld biedt. Een speciale telelenscamera, iets sneller bedraad opladen (misschien), en misschien wel het belangrijkste is die snelle vernieuwingsfrequentie van 120 Hz.

Al deze voordelen die bij het model van Samsung horen, kunnen echter gemakkelijk rechtstreeks uit het raam verdwijnen als je een fan bent van iOS en het ecosysteem van andere producten van Apple. Er is ook een argument te maken over welke camera beter zou zijn als de iPhone 15 uitkomt.

Als het je echter niet uitmaakt of je team Apple of team Samsung bent, klinkt de Galaxy S23 op dit moment als het betere waar voor je geld. Bovendien kun je het nu kopen. Dat gezegd hebbende, als je nog steeds niet zeker weet welke je meer zou willen, is het misschien het beste om te wachten op de aankondiging van Apple van de iPhone 15-serie in september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *