iPhone 15 Pro versus Samsung Galaxy S23: verwachte verschillen

Home » Blog » iPhone 15 Pro versus Samsung Galaxy S23: verwachte verschillen

Inleiding

Als je op zoek bent naar een krachtige, compromisloze telefoon die niet te groot is, dan zijn Apple’s iPhone 15 Pro en Samsung’s Galaxy S23 duidelijk de eerste twee namen die in je opkomen.

Verwacht wordt dat Apple de iPhone 15 Pro in september officieel zal onthullen, maar dankzij talloze lekken en verhelderende analistenrapporten weten we op voorhand bijna alles over de aankomende telefoon.

Er zijn een paar grote nieuwe functies in de iPhone 15 Pro: ten eerste is er de nieuwe A17 Bionic-chip, ’s werelds eerste mobiele chip die is gebouwd op het geavanceerde 3nm-proces, wat hem voordelen geeft op het gebied van snelheid en efficiëntie, en vervolgens de overstap naar een USB-C-poort, dezelfde als op alle andere gadgets, en ook tal van kleinere verbeteringen aan het camerasysteem, een nieuwe actieknop en een fraai nieuw titanium frame.

De Galaxy S23 daarentegen is nog steeds minutieus gebouwd en beschikt ook over een krachtig drievoudig camerasysteem en een uitstekende Snapdragon 8 Gen 2-chip. Beide telefoons hebben ongeveer dezelfde afmetingen, maar de Galaxy zal naar verwachting degene zijn die minder weegt en ook veel betaalbaarder is. Dus… voor welke moet je gaan?

iPhone 15 Pro vs Galaxy S23 verwachtingen:

  • iPhone om de snellere chip te hebben
  • Beiden hebben 6,1″ schermen
  • Galaxy om minder te wegen
  • iOS op iPhone versus Android op Galaxy
  • Vergelijkbare cameramogelijkheden
  • iPhone heeft naar verwachting een batterij die langer meegaat
  • Galaxy verwachtte iets sneller op te laden

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Beide zijn even compact

Om te beginnen met het uiterlijk, beide zijn 6,1-inch telefoons en beide hebben ongeveer dezelfde fysieke voetafdruk.

De bouwkwaliteit zal naar verwachting net zo premium zijn als moderne telefoons met een matglazen achterkant op beide. Terwijl de Galaxy echter een aluminium frame gebruikt, gaat de iPhone voor titanium, een materiaal dat we nog niet op smartphones hebben gezien. Titanium heeft het voordeel dat het beter bestand is tegen allerlei soorten schade, en met een verwachte geborstelde afwerking zal het ook niet gemakkelijk vingerafdrukken opvangen.

Een pijnpunt van eerdere iPhones was dat ze behoorlijk zwaar waren voor hun formaat, en titanium helpt daar ook bij omdat het minder weegt dan het eerder gebruikte roestvrij staal.

Beide telefoons hebben een IP68-classificatie voor water- en stofbescherming, precies zoals je zou verwachten van een vlaggenschip uit 2023.

Apple zou echter één wijziging in de knoppen aanbrengen. Het gebruikt nog steeds fysieke toetsen voor stroom en volume (geruchten beweerden dat het zou kunnen overschakelen naar haptische knoppen), maar de mute-schakelaar die al vanaf het allereerste begin op iPhones zat, is nu vervangen door een nieuwe actieknop. Deze nieuwe knop is programmeerbaar, zodat je hem kunt instellen om elke gewenste functie te starten, en je kunt hem natuurlijk ook instellen om te werken als een mute-toets zoals voorheen. De Galaxy heeft zo’n knop niet en dat zouden we wel willen, het is zo’n fijn klein gemak.

Wat poorten betreft, zouden beide nu dezelfde USB-C-poort gebruiken, met dezelfde hoge USB 3.2-snelheden. Zo fijn om dat op een iPhone te hebben en niet te maken te hebben met de Lightning-kabels! Oh, en geen oplader in de doos voor een van deze.

Tot slot hebben beide qua kleuren een ietwat gedempt palet aan “pro”-kleuren: je hebt je standaard zwart/donkergrijs, goud en zilver, maar de Galaxy heeft ook een nette groene versie, terwijl de iPhone 15 Pro naar verluidt hebben deze indrukwekkende nieuwe dieprode kleur.

Verschillen weergeven

Beide telefoons hebben een schermgrootte van 6,1 inch en beide maken gebruik van door Samsung gemaakte OLED-panelen, dus ze lijken behoorlijk op elkaar. En ja, beide schermen zijn plat.

De iPhone is net iets scherper met zijn resolutie van 1179p in vergelijking met de 1080p op de Galaxy, maar dat merk je waarschijnlijk niet eens. En beide hebben dezelfde, iets bredere beeldverhouding dan veel andere telefoons van 19,5 tot 9.

Beide schermen hebben ook een dynamische verversingssnelheid van 120 Hz, dus scrollen en vegen ziet er boterzacht uit, maar de iPhone is iets geavanceerder omdat hij helemaal terug kan gaan tot slechts 1 Hz voor statische inhoud, terwijl de Galaxy S23 slechts zo laag kan gaan als 48Hz, wat niet zo energiezuinig is. Opnieuw een subtiel verschil, maar het vermelden waard.

We verwachten wel dat de iPhone, de nieuwere telefoon, een OLED-paneel van de nieuwere generatie zal hebben, en dit zou moeten komen met een iets hogere maximale helderheid en mogelijk een verbeterde kleurbalans, maar nogmaals, dit zouden zeer subtiele verschillen zijn als ze er al waren.

Een ding dat de iPhone verbetert, is de grootte van de rand rond het scherm, aangezien lekken zeggen dat het een rand van 1,5 mm zal hebben, een laagterecord in de branche, en dit zou moeten helpen voor een meer meeslepende all-screen look.

Op het gebied van biometrie past de iPhone bij het Face ID-systeem, terwijl de Galaxy vooral vertrouwt op de ultrasone vingerafdruklezer op het scherm. Je hebt wel een gezichtsherkenningssysteem op de Galaxy, maar dat is niet zo veilig als de 3D op basis van de iPhone.

Prestaties en software

A17 Bionic op iPhone 15 Pro zal naar verwachting de Snapdragon 8 Gen 2 in de Galaxy verslaan

Een van de meest indrukwekkende nieuwe functies op de iPhone 15 Pro is de Apple A17 Bionic-chip, ’s werelds eerste mobiele chip die is gebouwd met TSMC’s 3nm-technologie.

Dit geavanceerde proces maakt het mogelijk om veel meer transistors en prestaties in dezelfde matrijsmaat te verpakken, maar het belangrijkste voordeel is misschien wel de grote winst in energie-efficiëntie.

De Galaxy S23 van Samsung daarentegen wordt aangedreven door een van de beste Qualcomm-chips in jaren, de Snapdragon 8 Gen 2. Hij is vervaardigd met behulp van het 4nm-proces van TSMC en het is ook een uitstekende chip, maar er wordt verwacht dat hij een beat zal zijn langzamer dan de nieuwe A17.

Beide telefoons worden geleverd met 8 GB RAM, maar de Galaxy heeft eigenlijk de nieuwere en snellere LPDRR5X-soort, terwijl de iPhone de iets langzamere LPDDR5-standaard gebruikt.

En dan heb je nog de software waar de iPhone en de Galaxy niet meer van konden verschillen. De iPhone wordt naar verwachting gelanceerd met de nieuwste iOS 17, terwijl de Galaxy draait op Android 13 met Samsung’s One UI 5.1.

Apple heeft de afgelopen jaren veel nieuwe functies aan iOS toegevoegd en naar verwachting zullen er met deze release nog meer worden toegevoegd, en op bepaalde gebieden zoals de lockscreen-widgets, de briljante weer-app, de ecosysteemconnectiviteit met andere Apple-apparaten, iOS is ongeëvenaard geweest. Maar dan ontbreekt het nog steeds aan de juiste multitasking op gesplitst scherm, die je wel hebt op de Galaxy.

Samsung heeft ook de softwareondersteuning op zijn toestellen verhoogd en je krijgt nu gegarandeerd 4 jaar grote updates, maar Apple gaat nog een stap verder met minimaal 5 jaar grote updates, en vergeet niet dat iOS-updates veel sneller aankomen dan Android-updates op Samsung-telefoons, wat tot een half jaar na de release kan duren.

Als het op connectiviteit aankomt, heb je alle benodigde 4G LTE- en 5G-banden, maar de iPhone voegt ook satellietconnectiviteit toe, wat levensreddend kan zijn in geval van nood als je geen toegang hebt tot een mobiel netwerk, dus dat is netjes.

Camera

Een zeer nauwe strijd, maar Apple heeft misschien de overhand

Beide telefoons worden geleverd met een drievoudig camerasysteem en het lijkt oh zo op elkaar.

Je hebt een 48 MP hoofdcamera op de iPhone en een 50 MP hoofdcamera op de Galaxy, dan heb je een 12 MP ultrabrede camera op beide, en tot slot heb je weer een 3x zoomcamera op beide. Beide telefoons kunnen de ultrabrede camera ook gebruiken om macro-opnamen te maken.

De iPhone krijgt naar verwachting echter een nieuwe en grotere beeldsensor voor de hoofdcamera, wat hem het theoretische voordeel geeft.

En natuurlijk zal de beeldkwaliteit tussen de twee nog steeds verschillend zijn. Samsung staat bekend om zijn levendige, meer dan levensgrote kleurenwetenschap, die sommigen leuk vinden en anderen overdreven vinden, terwijl de iPhone minder extreme kleuren heeft, maar zijn eigen probleem heeft met extreme oververscherping om op te lossen.

Zoomkwaliteit is van oudsher een gebied waarop Samsung het beter heeft gedaan dan Apple, dus het is interessant om te zien of dat zal veranderen.

Voor videokwaliteit heeft de Galaxy het op één gebied echt verbeterd: videostabilisatie, die nu zo goed is op de Galaxy S23.

De iPhone is echter nog steeds de betere camera voor video in het algemeen, met schonere beelden met betere details.

Een gerucht beweert dat de iPhone ook ondersteuning kan toevoegen voor 8K-video-opname, iets dat de afgelopen jaren op Galaxy-vlaggenschiptelefoons is geweest. Laten we kijken of dat gebeurt.

Beide telefoons ondersteunen ook Cinematic Mode / Portrait Video waarmee je de achtergrond kunt vervagen, een effect dat je meestal krijgt met een goede stand-alone camera, maar nogmaals, de iPhone is beter in het daadwerkelijk doen van dat effect.

Audiokwaliteit en haptiek

Beide telefoons worden geleverd met een systeem met twee luidsprekers, bestaande uit een naar beneden gerichte hoofdluidspreker en een secundaire luidspreker in de oortelefoon.

De Galaxy S23 was een grote upgrade ten opzichte van zijn voorgangers, en we verwachten dat de geluidskwaliteit op deze twee telefoons ongeveer gelijk zal zijn, maar voor een grondige test moet je wachten tot de iPhone wordt gelanceerd.

Qua haptiek doet de Galaxy het goed, maar we geven nog steeds de voorkeur aan de ongelooflijk Taptic Enging die wat strakkere trillingswaarschuwingen geeft en verfijnder aanvoelt.

Batterijduur en opladen

Lorem ipsum

Eindelijk batterijduur! De iPhone 15 Pro zal naar verwachting een batterij van ongeveer 3.200 mAh hebben, terwijl de Galaxy S23 een batterij van 3.900 mAh heeft. Dat is een enorm verschil! De batterij van de Galaxy S23 heeft een bijna 20% grotere capaciteit!

Dan moet het toch beter zijn?

Nou niet echt. Het iOS-platform van Apple is beter in energie-efficiëntie en de praktijk heeft uitgewezen dat de iPhone doorgaans een langere batterijduur heeft dan de Galaxy, dus dat is wat we verwachten dat er zal gebeuren zodra de nieuwe 15 Pro in september wordt gelanceerd. Verwacht echter geen tweedaagse batterij van een van deze. Dergelijke compacte telefoons gaan immers meestal niet zo lang mee als hun grotere tegenhangers.

We zullen dit gedeelte bijwerken met onze onafhankelijke batterijtests zodra de iPhone 15 Pro wordt gelanceerd.

Wat het opladen betreft, we zijn zo blij dat we op beide telefoons dezelfde USB-C-poort hebben, dat is zo handig. Geen oplader in de doos, zoals we al zeiden, maar waarschijnlijk heb je er al een liggen.

Wat de snelheden betreft, verwachten we echter geen enorme toename met die overgang, dus de iPhone 15 Pro kan heel goed nog steeds opladen met dezelfde maximale snelheid van 23 W, terwijl de Galaxy S23 opladen met 25 W ondersteunt.

Beide telefoons ondersteunen ook draadloos opladen, waarbij de iPhone hier het snelst is met MagSafe met 15 W in vergelijking met het traditionele Qi-opladen op de Galaxy S23 met 10 W.

Vergelijking van specificaties

Hieronder kunt u het verschil in specificaties tussen deze twee bekijken:

Samenvatting en eindoordeel

Uiteindelijk zijn dit twee van je beste (zo niet de beste) opties als je op zoek bent naar een compacte vlaggenschiptelefoon.

De iPhone 15 Pro heeft een aantal verbeteringen, maar het blijft het iOS-ecosysteem dat mensen naar binnen lokt met zijn bekendheid, iMessage, ondersteuning voor Apple Watch, AirPods, AirDrop enzovoort. In termen van pure hardwareverbeteringen legt de iPhone 15 Pro zeker de lat hoger met de verwachte toonaangevende chip, verbeterde camera’s en tot slot een USB-C-poort.

De Galaxy S23 zou beter geschikt zijn voor iemand die wat geld wil besparen, maar ook voor iemand die de openheid en mogelijkheden van Android, zoals multitasking op gesplitst scherm enzovoort, op prijs stelt.

Wat is jouw reden om de een boven de ander te kiezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *