iPhone 15 Pro versus iPhone 15: verwachte verschillen

Home » Blog » iPhone 15 Pro versus iPhone 15: verwachte verschillen

Inleiding

Moet je voor de iPhone 15 Pro gaan of wat geld besparen en in plaats daarvan het gewone iPhone 15-model kopen?

De nieuwe iPhone 15-serie komt in september uit, maar met ongebreidelde lekken en inzichtelijke analistenrapporten hebben we nu een bijna volledig beeld van hoe de nieuwe telefoons eruit zullen zien.

De iPhone 15 Pro en iPhone 15 zullen ongeveer hetzelfde compacte formaat van 6,1 inch hebben, met als belangrijkste verschillen de nieuwere en snellere A17 Bionic-chip op het Pro-model. Het Pro-model heeft ook 120Hz ProMotion voor superzacht scrollen, een functie die nog ontbreekt op het vanilla 15-model, en met de Pro krijg je een beter camerasysteem, vooral als het gaat om zoomen. Voeg een fraai nieuw titaniummateriaal toe dat de Pro-versie duurzamer zou moeten maken, en nog een paar tips en trucs.

iPhone 15 Pro vs iPhone 15 verwachtingen:

  • De prijs van iPhone 15 Pro kan beginnen bij $ 1.100, terwijl iPhone 15 begint bij $ 800
  • 15 Pro krijgt nieuwe A17 Bionic-chip, iPhone 15 draait op A16
  • 8 GB RAM versus 6 GB RAM
  • Beide hebben 6,1-inch schermen, maar 15 Pro heeft dunne randen
  • 15 Pro wordt geleverd met een extra camera met 3x zoom
  • Vergelijkbare batterijduur
  • Vergelijkbare laadsnelheden

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Dunnere schermranden zorgen voor een elegantere uitstraling van de 15 Pro

Zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 worden geleverd met een schermgrootte van 6,1 inch, waardoor deze telefoons vrij compact zijn in vergelijking met de Pro Max- en Ultra-telefoons van de wereld.

Maar hoewel de schermafmetingen van beide hetzelfde zijn, zal de werkelijke fysieke grootte van de telefoons naar verwachting enigszins verschillen, aangezien de 15 Pro dunnere randen heeft en dit helpt om hem een ​​klein beetje smaller te maken. Maar waarschijnlijk blijft het meest opvallende verschil het zwaardere gewicht van de 15 Pro in vergelijking met het vanillemodel.

Wat materialen betreft, zou de 15 Pro een nieuw titanium frame krijgen, een verandering ten opzichte van het roestvrij staal dat Apple op eerdere Pro-modellen heeft gebruikt. Deze titanium afwerking is beter bestand tegen beschadigingen en weegt aanzienlijk minder dan roestvrij staal ( maar vanwege toegevoegde camera’s zal de iPhone 15 nog steeds minder wegen). Het reguliere iPhone 15-model zal daarentegen gebruik maken van het bekende aluminium frame.

Een ander verschil is dat het achterglas van het Pro-model een matte afwerking moet hebben, terwijl de gewone iPhone 15 een glanzende glazen achterkant heeft.

De iPhone 15 Pro krijgt ook een nieuwe actieknop in plaats van de mute-schakelaar. Deze nieuwe knop is programmeerbaar, zodat je hem kunt instellen om te doen wat je maar wilt, inclusief nog steeds als dempknop. De iPhone 15 zal naar verwachting bij de mute-schakelaar blijven.

Aan de onderkant krijgen beide telefoons een USB-C-poort, een verandering ten opzichte van de Lightning-poort die Apple al jaren gebruikt. Dat is goed nieuws, want dit is dezelfde kabel die ook door de meeste andere elektronica wordt gebruikt.

Beide telefoons hebben een IP68-certificering voor water en stof.

Als het op de schermen aankomt, gebruiken beide een 6,1-inch OLED-paneel en we verwachten geen significant verschil in de kleurbalans en algehele kwaliteit van het beeld.

Wat anders zal zijn, is dat het Pro-model 120Hz ProMotion heeft, een feature die de vanilla iPhone 15 niet zal krijgen. Het ProMotion-scherm zorgt ervoor dat je heerlijk kunt scrollen en vegen, en wanneer het niet in gebruik is, zakt het scherm naar slechts 1 Hz en verbruikt het minder batterij.

De Pro-versie krijgt ook extreem dunne bezels voor een elegantere uitstraling, een mooie verbetering.

We verwachten wel dat de iPhone 15 Pro ook hogere piekhelderheidsniveaus zal bereiken, waardoor het scherm buiten op een zonnige dag gemakkelijker te zien is, maar dat is het zo’n beetje wat de schermverschillen betreft. Beide telefoons zouden worden geleverd met het Dynamic Island dat Apple in 2022 introduceerde.

Er is geen verschil als het om biometrie gaat: beide telefoons gebruiken Face ID, wat prima werkt.

Prestaties en software

A17 Bionic is sneller, maar het belangrijkste voordeel is misschien een verbeterde energie-efficiëntie

De iPhone 15 Pro zal de nieuwe A17 Bionic-chip hebben, wat een enorme sprong voorwaarts is, waardoor de sprong naar de allernieuwste 3nm-technologie wordt gemaakt, waardoor meer transistors kunnen worden geplaatst en meer vermogen en betere efficiëntie uit dezelfde matrijs kan worden geperst.

De reguliere iPhone 15 daarentegen zal worden aangedreven door de A16 Bionic-chip van de iPhone 15 Pro van vorig jaar.

Is alleen de nieuwe A17 Bionic-chip een reden voor een upgrade? Waarschijnlijk niet, want beide chips zijn snel genoeg, maar als het de 15 Pro helpt om een ​​aanzienlijk langere batterijduur te krijgen, is dat misschien een goede reden.

De 15 Pro springt ook naar 8 GB RAM, terwijl de iPhone 15 wordt geleverd met 6 GB. Dit zou het Pro-model moeten helpen met multitasken.

We zullen deze sectie binnenkort bijwerken met meer details over het prestatieverschil tussen deze twee chips, dus houd het in de gaten.

Qua software is er praktisch geen verschil tussen de 15 Pro en de 15. Beide zullen naar verwachting draaien op de nieuwste iOS 17 wanneer het tijd is voor de lancering in september.

Appel heeft het beste software-updatebeleid in de branche en beide telefoons zullen naar verwachting de komende vijf of zelfs zes jaar worden bijgewerkt.

Ten slotte is er voor connectiviteit geen verschil tussen deze twee, aangezien beide 5G-banden ondersteunen en beide de coole nieuwe Emergency SOS via satellietfunctie hebben, wat misschien wel een redder in nood is in gebieden zonder mobiele dekking.

Camera

De camera met 3x zoom blijft een Pro-aangelegenheid en er gaan geruchten dat we 8K-video op de Pro kunnen krijgen

Cameraliefhebbers weten dat een van de grotere redenen om ervoor te kiezen om de 15 Pro te verkiezen boven het vanilla 15-model, de camera met 3x zoom is, die hem meer zoomveelzijdigheid geeft en helpt bij opnamen in portretmodus.

De reguliere iPhone 15 krijgt dit jaar echter een flinke upgrade met een 48 megapixel hoofdcamerasensor en dat is goed nieuws. Laten we eens kijken of het ProRAW ondersteunt, een functie die voorheen was voorbehouden aan de Pro-modellen.

Over de Pro-versie gesproken, vorig jaar maakte het de sprong naar die 48-megapixelsensor met hogere resolutie, maar dit jaar wordt verwacht dat het een nog grotere 48MP-sensor zal gebruiken voor verbeteringen bij fotografie bij weinig licht.

Sommige geruchten beweren ook dat we voor het eerst 8K-video-opnamemogelijkheden zullen zien op de 15 Pro, maar neem dit met de spreekwoordelijke korrel zout.

Audiokwaliteit en haptiek

Met een naar beneden gerichte hoofdluidspreker en een hulpluidspreker in de oortelefoon heeft Apple pariteit bereikt op het gebied van geluidskwaliteit en we verwachten niet dat de 15 Pro een betere luidsprekerkwaliteit zal hebben dan de gewone iPhone 15.

Geen van beide heeft een hoofdtelefoonaansluiting, zoals verwacht, en laten we u er ook aan herinneren dat u de nieuwe USB-C-poort kunt gebruiken om een ​​bedrade hoofdtelefoon aan te sluiten.

Ook op de afdeling haptiek zijn er geen verschillen. Beide telefoons worden geleverd met de Taptic Engine die Apple al jaren gebruikt en die is al die jaren uitstekend bevallen.

Batterijduur en opladen

Kan de A17 de 15 Pro verbeteren in termen van batterijduur?

De grote vraag blijft of de iPhone 15 Pro daadwerkelijk een langere batterijduur krijgt dan het vanille iPhone 15-model.

We hebben het antwoord nog niet, maar de kans is groot dat beide telefoons worden geleverd met een batterijcapaciteit van ongeveer 3.200 mAh, met mogelijk een iets grotere celgrootte op de gewone iPhone 15, maar we hebben het over een 2% tot 3% verschil.

De game-wisselaar hier zou de nieuwe A17 Bionic-chip kunnen zijn. Het efficiëntere 3nm-proces zou moeten helpen om veel minder energie te verbruiken, althans dat is de hoop.

Wat het opladen betreft, verwacht ten eerste niet dat Apple je bij een van deze telefoons een oplader in de doos zal geven, dus je zou er een apart moeten kopen.

Toch krijg je waarschijnlijk een USB-C-kabel, maar we verwachten niet dat de werkelijke laadsnelheden zullen veranderen met de overgang naar USB-C. Als dat inderdaad het geval is, zoals we voorspellen, zouden we 23 W bekabelde laadsnelheden hebben op de 15 Pro en 20 W snelheden op de 15, geen significant verschil.

Beide worden ook geleverd met 15 W MagSafe-ondersteuning voor draadloos opladen.

Vergelijking van specificaties

En hier is een overzicht van de specificatiesverschillen tussen de Pro- en niet-Pro-modellen:

Samenvatting en eindoordeel

Het gerucht gaat dat Apple de startprijs van de iPhone 15 Pro met $100 zal verhogen, waardoor de kloof tussen de twee modellen nog groter wordt dan voorheen.

Is het gerechtvaardigd?

Ligt eraan hoe je je telefoon gebruikt. Ben je een zware gebruiker die de toegevoegde snelheid en soepele 120Hz ProMotion erg op prijs stelde? Ben je van plan de camera veel te gebruiken, en vooral voor het maken van portretten, zoomen en mogelijk 8K-video opnemen? Zal je de nieuwe actieknop waarderen?

Zo ja, dan zal de Pro u goed van dienst zijn.

Als je echter niet geobsedeerd bent door die functies en gewoon een betere iPhone wilt die je 90% van die ervaring geeft, levert de iPhone 15 dat zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *