iPhone 15 Pro versus iPhone 14 Pro: verwachte verschillen

Home » Blog » iPhone 15 Pro versus iPhone 14 Pro: verwachte verschillen

Inleiding

Welke nieuwe functies brengt de iPhone 15 Pro? En hoe verhoudt het zich tot het iPhone 14 Pro-model van vorig jaar?

Met de iPhone 15 Pro in de laatste ontwikkelingsfase vóór de verwachte lancering midden september, hebben we al gelekte onderdelen, ontwerptekeningen en rapporten van analisten over de belangrijkste nieuwe functies gezien, dus in dit artikel vergelijken we de iPhone 15 Pro versus 14 Pro op basis van die informatie.

Het grote hoogtepunt van de iPhone 15 Pro is de volgende generatie Apple A17-chip, de eerste die is gebouwd met behulp van de allernieuwste 3nm-technologie, maar je hebt ook een nieuwe titanium behuizing, een geüpgraded camerasysteem, een gloednieuwe USB-C-poort en meer.

Is dat genoeg om iPhone 14 Pro-gebruikers te overtuigen om te upgraden naar de 15 Pro? Laten we kijken.

iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro verwachtingen:

 • Nieuwe A17-chip
 • Een upgrade naar 8 GB RAM
 • Dezelfde schermgrootte
 • Zelfde opbergmogelijkheden
 • Grotere hoofdcamerasensor
 • Nieuwe titanium behuizing
 • Nieuwe dieprode kleur
 • Mute-schakelaar vervangen door programmeerbare actieknop
 • Hetzelfde batterijformaat
 • Dezelfde laadsnelheden

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Kleine verschillen in fysieke grootte, maar nieuwe titaniumafwerking, actieknop en USB-C!

De iPhone 15 Pro zal naar verwachting een vergelijkbare voetafdruk hebben als de iPhone 14 Pro, maar de grootte zal niet precies hetzelfde zijn, dus de kans is groot dat je iPhone 14 Pro-hoesjes niet in het nieuwe model passen.

We hebben nog niet de exacte afmetingen, maar rapporten suggereren dat de iPhone 15 Pro iets smaller zal zijn en mogelijk minder zal wegen dan de 14 Pro.

De gewichtsvermindering komt van het nieuwe materiaal dat Apple gaat gebruiken voor het middenframe van de 15 Pro. Dit wordt de eerste iPhone-generatie die titanium gebruikt, terwijl eerdere iPhone Pro-modellen gepolijst roestvrij staal gebruikten. Titanium is resistenter, dus het zou beter bestand moeten zijn tegen schade en het weegt ook minder. We hebben het al zien gebruiken op de Apple Watch Ultra, en het houdt daar heel goed stand.

Dit nieuwe materiaal zal ook een meer matte textuur hebben, een verandering ten opzichte van de glanzende afwerking die op de 14 Pro werd gebruikt, wat een absolute veegmagneet voor vingerafdrukken was.

Vroege geruchten beweerden ook dat de iPhone 15 Pro waanzinnige nieuwe haptische knoppen zal hebben in plaats van de fysieke toetsen, maar Apple heeft die plannen opgegeven. We zullen echter één nieuw element hebben: de zogenaamde actieknop die de huidige mute-schakelaar zal vervangen, en hij zal programmeerbaar zijn, zodat je hem nog steeds kunt instellen om de telefoon te dempen, maar je kunt er ook voor kiezen om iets anders te doen.

De meest impactvolle ontwerpwijziging is echter dat de iPhone 15 Pro overschakelt naar USB-C nadat Apple jarenlang zijn eigen Lightning-poort heeft gebruikt. De USB-C-poort ondersteunt naar verluidt hoge overdrachtssnelheden, maar je hebt mogelijk een MFi-compatibele kabel en oplader nodig om de volledige capaciteit te gebruiken.

Van zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 14 Pro wordt verwacht dat ze dezelfde IP68-classificatie voor water- en stofbescherming hebben, mocht je nieuwsgierig zijn.

De iPhone 15 Pro zal naar verwachting de bekende matte glazen achterkant aan de achterkant behouden, net als de iPhone 14 Pro. De kans is groot dat de 15 Pro verkrijgbaar is in vier kleuren:

iPhone 15 Pro / 14 Pro-kleuren:

 • Een beetje zwart
 • Een beetje wit
 • Een beetje goud
 • Dieprood op 15 Pro, dieppaars op 14 Pro

De 15 Pro zal naar verwachting ook in een vergelijkbare slanke doos komen als de 14 Pro met alleen een kabel, maar geen oplaadsteen.

Verschillen weergeven

Veel dunnere bezels voor een elegantere look

Zowel de iPhone 15 Pro als de 14 Pro krijgen hetzelfde 6,1-inch OLED-scherm.

Deze beeldschermen worden vervaardigd door Samsung met behulp van de nieuwste en meest geavanceerde OLED-panelen van het bedrijf. De iPhone 14 Pro bereikt een piekhelderheid van 2000 nits buiten, en de 15 Pro zou de lat op dat vlak misschien nog hoger kunnen leggen.

Verwacht kleine verbeteringen in de kleurnauwkeurigheid te zien, maar onthoud dat iPhones al ongelooflijk goed gekalibreerde schermen hebben, dus dat zullen waarschijnlijk geen verbeteringen zijn die de gemiddelde gebruiker veel zal opmerken.

Beide modellen ondersteunen ProMotion-technologie met een vernieuwingsfrequentie van 120 Hz, die kan gaan van 1 Hz voor statische inhoud zoals achtergronden op het vergrendelscherm tot 120 Hz wanneer u scrolt voor een boterzachte ervaring.

De meest opvallende verbetering zit echter misschien alleen in het uiterlijk van het scherm. Het gerucht gaat dat de iPhone 15 Pro extreem dunne randen rond het scherm heeft van slechts 1,55 mm, dunner dan de 2,17 mm op de 14 Pro. Dit zouden eigenlijk de dunste randen ooit op een smartphone zijn.

We verwachten geen veranderingen met Face ID. Apple introduceerde het Dynamic Island met de 14 Pro en het zal er ook zijn op de 15 Pro, dus het uiterlijk zal hetzelfde zijn.

Prestaties en software

Deze nieuwe A17-chip is een groot probleem

De iPhone 15 Pro wordt geleverd met de nieuwe A17 Bionic-chip, de eerste chip van Apple die is gebouwd met behulp van het nieuwe 3nm-productieproces.

Met slechts 3nm heb je een ongelooflijke miniaturisatie die het mogelijk maakt om veel meer transistors in een chip van dezelfde grootte te proppen en grote prestatie- en efficiëntiewinsten te behalen ten opzichte van de 5nm-technologie die Apple de afgelopen jaren heeft gebruikt.

We hebben nog geen uitgelekte benchmarkscores gezien die ons specifieke cijfers zouden geven, maar verwachten een solide dubbelcijferige groei in prestaties op de 15 Pro ten opzichte van de 14 Pro.

Dit betekent natuurlijk dat de spelprestaties ook een welkome boost krijgen, dus gamers hebben alle reden om enthousiast te zijn over de 15 Pro.

De nieuwe iPhone krijgt ook 8 GB RAM, meer dan de 6 GB RAM op de 14 Pro, en dit zou apps moeten helpen langer op de achtergrond actief te blijven en te helpen bij multitasking. En voor het geval je het je afvraagt, Apple houdt vast aan dezelfde LPDDR5 RAM-technologie op zowel de 15 Pro als de 14 Pro (een upgrade naar sneller LPDDR5X RAM wordt verwacht voor de iPhone 16 Pro-serie).

Wat de software betreft, zullen beide telefoons draaien op iOS 17, dat ook midden september verschijnt, net als de iPhone 15 Pro.

Er zijn geen verschillen in de software, beide telefoons worden geleverd met de gebruikelijke inzet van Apple voor vijf of zes jaar software-updates, meer dan andere fabrikanten. Het enige dat het vermelden waard is, is dat de iPhone 15 Pro – aangezien hij een jaar later uitkomt – een jaar extra software-updates krijgt.

Er gingen ook geruchten dat de iPhone 15 Pro zou komen met een nieuwe door Apple gemaakte modem. De afgelopen jaren heeft Apple gewerkt aan een eigen modemchip om de Qualcomm-modems die het momenteel gebruikt te vervangen, maar dit bleek een grotere uitdaging te zijn en de iPhone 15 Pro zal uiteindelijk worden geleverd met een Qualcomm-modem.

De kans is groot dat we de nieuwe Qualcomm X70-modem zullen zien, een upgrade van de Qualcomm X65 5G-modem die in de 14 Pro wordt gebruikt met enkele verbeteringen aan dekkingsbereik, latentie en energie-efficiëntie.

Beide telefoons ondersteunen ook de Emergency SOS via satellietfunctionaliteit, wat levensreddend kan zijn als je geen mobiel bereik hebt.

Camera

Meestal hetzelfde camerasysteem met een grotere hoofdcamerasensor

Je herkent een iPhone direct in een menigte alleen al vanwege die stovetop-look van het camerasysteem en dat verandert niet in de iPhone 15 Pro.

Beide telefoons hebben een drievoudig camerasysteem aan de achterzijde, bestaande uit een 48 megapixel hoofdcamera, een 12 MP ultragroothoeklens en een camera met 3x zoom.

U moet weten dat de mooie 5X-6X periscoopzoomlens niet naar deze kleinere iPhones komt, het zal een exclusief kenmerk zijn van het 15 Pro Max-model.

Wat betreft de verschillen tussen de 15 Pro en de 14 Pro, suggereren rapporten dat de belangrijkste 48-megapixelcamera daadwerkelijk een nieuwe en grotere sensor op de 15 Pro zal gebruiken, wat de beelden een kwaliteitsverbetering zou moeten geven, vooral bij weinig licht.

We hebben tot nu toe niet veel gehoord over upgrades van de ultragroothoek- en/of zoomcamera’s. We verwachten ook geen grote veranderingen

Apple is ook bekritiseerd vanwege het introduceren van overmatige verscherping op de iPhone 14 Pro, dus we zullen benieuwd zijn of het deze zorgen wegneemt in de 15 Pro.

Sommige geruchten suggereren ook dat de iPhone 15 Pro mogelijk 8K-video-opnames krijgt, maar we weten niet zeker of dit inderdaad gebeurt, dus laten we afwachten.

Audiokwaliteit en haptiek

Zowel de iPhone 15 Pro als de 14 Pro zullen naar verwachting een vrijwel identiek luidsprekersysteem hebben met een naar beneden gerichte hoofdluidspreker en vervolgens een secundaire luidspreker in de oortelefoon.

We verwachten geen grote veranderingen in de audiokwaliteit, en de iPhone 14 Pro biedt momenteel een solide audiokwaliteit met een goede hoeveelheid bas en een over het algemeen dreunende luidspreker.

Evenzo voor haptiek: Apple gebruikt de Taptic Engine al jaren en het is in dat opzicht een marktleider, dus we verwachten niet dat er veel zal veranderen in de iPhone 15 Pro.

Batterijduur en opladen

De efficiëntere chip zou moeten helpen om de levensduur van de batterij te verlengen

De iPhone 15 Pro zal naar verwachting ongeveer hetzelfde batterijformaat hebben als de iPhone 14 Pro, die wordt geleverd met een batterij van 3200 mAh.

We verwachten echter wel dat het nieuwe model de daadwerkelijke levensduur van de batterij zal verbeteren dankzij de efficiëntie die wordt geleverd met de nieuwe 3nm-processor. Verwacht geen enorme transformatie in de levensduur van de batterij, maar een kleine verbetering met dubbele cijfers is heel goed mogelijk.

Met de nieuwe USB-C-poort op de iPhone 15 Pro zijn alle ogen op Apple gericht wat betreft de laadsnelheden.

De iPhone 14 Pro ondersteunt onofficieel oplaadsnelheden tot 23 W, wat prima is, maar zeker langzamer dan veel concurrerende Android-telefoons. Het duurt ongeveer 1 uur en 40 minuten om de iPhone 14 Pro volledig op te laden, terwijl sommige Android-telefoons in minder dan 30 minuten volledig kunnen opladen.

De nieuwe USB-C-poort in de iPhone 15 Pro is een kans om daar verandering in te brengen, maar we hebben geen hoge verwachtingen dat Apple dit daadwerkelijk zal doen, dus houd ons in de gaten voor meer nieuws daarover.

Zowel de iPhone 15 Pro als de 14 Pro ondersteunen MagSafe draadloos opladen met de standaard oplaadsnelheid van 15 W.

Vergelijking van specificaties

We hebben alle belangrijke specificaties van de twee modellen hieronder samengevat:

Samenvatting en eindoordeel

Al met al vormt de iPhone 15 Pro zich tot een van de grotere upgrades in de serie met een nieuwe generatie chip, een duurzamere en lichtgewicht behuizing, een elegantere vormgeving met dunnere randen en de welkome USB-C-poort.

Er wordt echter verwacht dat dit alles een hoge prijs zal hebben: het gerucht gaat dat de startprijs van de iPhone 15 Pro $ 100 meer is dan die van de 14 Pro, wat betekent dat we kijken naar een mogelijke prijs van $ 1.100 voor het basismodel.

Moet je upgraden als je de 14 Pro al hebt? Het is natuurlijk nog vroeg om te zeggen, maar uit wat we nu weten, lijkt het erop dat de veranderingen voor ons niet zo belangrijk zijn om een ​​onmiddellijke upgrade te bepleiten, maar ze zijn iets ingrijpender dan normaal, dus degenen die van een ouder apparaat komen, moeten dat zeker doen overweeg de 15 Pro.

Naar welke nieuwe functie van de iPhone 15 Pro kijk jij het meeste uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *