iPhone 15 Pro versus iPhone 13 Pro

Home » Blog » iPhone 15 Pro versus iPhone 13 Pro

Inleiding

Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 15 Pro en de iPhone 13 Pro die twee jaar eerder is uitgebracht? En is de iPhone 15 Pro eindelijk het moment voor iPhone 13 Pro-gebruikers om te upgraden?

De iPhone 15 Pro wordt officieel onthuld in september, maar we hebben al genoeg lekken en rapporten van analisten hebben de meeste details over dit nieuwe Pro-model onthuld.

De eerste op de lijst met veranderingen is de nieuwe Apple A17 Bionic-chip, de eerste in de branche die de allernieuwste 3nm-productietechnologie gebruikt, en daarmee komen niet alleen snellere prestaties, maar we verwachten ook grote verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie. Hoewel de batterijcapaciteit naar verwachting ongeveer hetzelfde zal blijven, kan deze efficiëntere chip de iPhone 15 Pro helpen om een ​​iets langere batterijduur te krijgen.

De andere grote verandering is de USB-C-poort die de Lightning-poort vervangt, zodat je nu dezelfde kabel op de iPhone 15 Pro kunt gebruiken als al je andere elektronica. Er zullen ook verbeteringen aan het camerasysteem zijn, en meer. Lees verder om meer te weten te komen over alle nieuwe functies.

iPhone 15 Pro vs iPhone 13 Pro verwachtingen:

  • Snellere A17 Bionic-chip
  • 8 GB RAM versus 6 GB RAM
  • Dezelfde schermgrootte, maar dunnere randen
  • Dynamisch eiland versus Notch
  • Verbeterd camerasysteem
  • Hetzelfde batterijformaat
  • Dezelfde laadsnelheden
  • Satelliet-SOS op 15 Pro
  • 15 Pro is alleen eSIM in de VS

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Vergelijkbare 6,1-inch maat, maar nieuw titanium frame en dunnere randen op de 15 Pro

De iPhone 15 Pro en iPhone 13 Pro hebben ongeveer hetzelfde, maar ze zijn niet helemaal identiek, dus hoesjes van de 13 Pro passen niet op de nieuwere 15 Pro. Het nieuwere model is een haartje minder breed en heeft ook een veel groter camerasysteem.

De 15 Pro schakelt ook over op titanium voor het middenframe, een verandering ten opzichte van het roestvrij staal dat op de 13 Pro wordt gebruikt. Dat titanium wordt geleverd met een geborstelde afwerking en is niet zo glanzend en niet zo’n vingerafdrukmagneet als de glanzende roestvrijstalen rails op de 13 Pro.

Een belangrijk bijkomend voordeel van het gebruik van titanium is dat het een lichter materiaal is, dus we verwachten dat de 15 Pro minder weegt dan de 13 Pro.

De 15 Pro zal naar verwachting ook een geheel nieuwe actieknop introduceren, die de Mute-schakelaar vervangt die Apple op de 13 Pro gebruikt en al vanaf het allereerste begin gebruikt. Er wordt gezegd dat deze actieknop programmeerbaar is, dus je kunt hem zo instellen dat hij fungeert als een mute-schakelaar, maar ook als al het andere dat je maar wilt. De 15 Pro heeft dezelfde fysieke kracht- en volumetoetsen als de 13 Pro.

Aan de onderkant zul je echter merken dat het nieuwere model wordt geleverd met de USB-C-poort, dezelfde als je andere gadgets, terwijl de 13 Pro de oudere Apple Lightning-connector gebruikt.

Qua kleuren hebben beide modellen een matglazen achterkant met een zwarte, een zilveren en een gouden optie op beide, maar er wordt van je verwacht dat je een nieuwe dieprode kleur krijgt op de 15 Pro, terwijl de 13 Pro een zeer coole Sierra Blue-versie.

Beide hebben ook een IP68-classificatie voor water- en stofbescherming en geen van beide heeft een hoofdtelefoonaansluiting van 3,5 mm.

Je krijgt hetzelfde schermformaat van 6,1 inch op de 15 Pro en de 13 Pro, maar het nieuwere model heeft zeer dunne randen rond dat scherm voor een zeer elegante uitstraling, terwijl de 13 Pro grovere schermranden heeft.

Oh, en je krijgt dat pilvormige Dynamic Island op de 15 Pro, terwijl de 13 Pro de inkeping heeft.

Afgezien daarvan wordt verwacht dat de 15 Pro helderder zal worden, wat handig is op een zonnige dag, maar qua kleurnauwkeurigheid verwachten we geen grote veranderingen, en beide telefoons ondersteunen gemeenschappelijke HDR-standaarden.

Er is echter geen verschil in het Face ID-systeem, beide voelen snel en betrouwbaar aan.

Prestaties en software

A17 Bionic en meer RAM

De iPhone 15 Pro loopt twee generaties voor op de 13 Pro als het gaat om de processor, en het is deze nieuwste upgrade die het meest telt, aangezien de Apple A17 Bionic-chip 3nm-productietechnologie gebruikt. Dankzij dit baanbrekende proces kan Apple meer transistors in dezelfde ruimte proppen, wat resulteert in snellere prestaties en opmerkelijke verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie.

De iPhone 15 Pro springt ook naar 8 GB RAM, een stijging van 6 GB op de 13 Pro. Dit zou moeten helpen om meer apps op de achtergrond open te houden en daardoor krijg je een betere multitasking-ervaring.

Het mooie van iPhones is dat ze 5 of 6 jaar lang worden bijgewerkt, dus de iPhone 13 Pro heeft nog een flink aantal jaren software-ondersteuning over en ja, beide telefoons zullen dezelfde iOS 17-versie gebruiken zodra deze halverwege wordt uitgebracht September.

Beide hebben ook ondersteuning voor 5G-connectiviteit, maar een nieuwe functie die alleen beschikbaar is op de 15 Pro is satellietconnectiviteit, waarmee je een nood-SOS-bericht kunt sturen op plaatsen waar je geen mobiele telefoon hebt. Dat is zeker een welkome eigenschap.

We moeten ook vermelden dat de iPhone 15 Pro alleen eSIM is in de Verenigde Staten, dus je kunt niet zomaar een fysieke simkaart plaatsen zoals bij de 13 Pro. Internationale modellen van de 15 Pro ondersteunen mogelijk nog steeds een fysiek simkaartslot.

Camera

48 MP foto’s met hoge resolutie en 2X-modus zijn de belangrijkste voordelen van de 15 Pro

De iPhone 15 Pro heeft dit indrukwekkend grote camerasysteem op zijn achterkant, ze lijken gewoon elk jaar te groeien, en de iPhone 13 Pro, hoewel hij ook drie camera’s op zijn achterkant heeft, zijn ze niet zo groot.

De belangrijkste reden voor die stijging is dat Apple grotere camerasensoren gebruikt. Voor camera’s is de vuistregel om niet te kijken naar het aantal megapixels dat misleidend kan zijn, maar in plaats daarvan te kijken naar de sensorgrootte, wat meestal een goede indicatie is van de kwaliteit van een camera.

Dus de iPhone 15 Pro zal naar verwachting worden geleverd met een nieuwe en extra grote 48 MP hoofdcamerasensor, en vervolgens een 12 megapixel ultragroothoeklens en een 12 MP 3X zoomlens. De 13 Pro gebruikt daarentegen een 12MP hoofdcamerasensor.

De verandering in kwaliteit is te zien op alle drie de camera’s dankzij zowel de nieuwe hardware als de software, maar de grootste verandering moet zitten in de mogelijkheid om 48-megapixel foto’s met hoge resolutie te maken met de iPhone 15 Pro. Deze afbeeldingen hebben veel meer details in vergelijking met je 12-megapixelopnamen van de 13 Pro.

De 15 Pro wordt ook geleverd met een nieuwe 2X sensoruitsnede die u een betere kwaliteit geeft dan de eenvoudige 2X digitale zoom van de 13 Pro.

Het nieuwe model is ook veelzijdiger voor opnamen in portretmodus. Met de iPhone 13 Pro kun je alleen portretten maken met 1X en 3X zoom, terwijl de 15 Pro 1X, 2X en 3X portretten kan maken.

Al deze verbeteringen vinden ook hun weg naar de videokwaliteit, aangezien de iPhone 15 Pro naar verwachting verbeteringen zal opleveren in de helderheid van de opname, vooral die bij weinig licht.

Geruchten beweren ook dat we mogelijk een nieuwe 8K-video-optie op de 15 Pro zullen zien, maar we weten nog niet zeker of dit gebeurt.

Audiokwaliteit en haptiek

Beide iPhones worden geleverd met een dubbele luidsprekeropstelling met een naar beneden gerichte hoofdluidspreker en een secundaire luidspreker bovenaan in de oortelefoon.

De 13 Pro was een grote sprong voorwaarts in audiokwaliteit ten opzichte van eerdere generaties, maar sindsdien lijkt het erop dat de audiokwaliteit grotendeels hetzelfde is gebleven en we verwachten geen grote sprongen in audiokwaliteit op de 15 Pro. Enkele kleine aanpassingen en verbeteringen zijn echter zeker mogelijk.

Deze twee modellen vertrouwen op dezelfde Taptic Engine voor je haptiek. Deze vibratiemotor is toonaangevend in de branche en geeft uitstekende feedback, maar als je de kwaliteit van de haptiek wilt vergelijken, nou… verwacht dan niet veel verschil.

Batterijduur en opladen

Verwacht kleine verbeteringen in de levensduur van de batterij, geen grote verandering in laadsnelheden

De iPhone 13 Pro leverde een zeer indrukwekkende batterijduur voor zijn formaat, dus de iPhone 15 Pro heeft grote schoenen te vullen.

Hoewel we daar geen gelekte informatie over hebben, verwachten we dat de nieuwe iPhone 15 Pro een batterijcapaciteit van ongeveer 3.200 mAh heeft, terwijl de iPhone 13 Pro een batterij van 3.095 mAh heeft, een klein verschil van ongeveer 3%.

Het is echter de nieuwe, energiezuinigere A17-chip die een grotere bijdrage zou kunnen leveren aan de levensduur van de batterij, en we zijn optimistisch dat we eindelijk een langere batterijduur kunnen krijgen in de 15 Pro.

Verwacht alleen niet al te hoge verwachtingen: dat is tenslotte nog steeds een compacte telefoon en hij gaat waarschijnlijk niet langer dan een hele dag mee op één lading.

Over opladen gesproken, je zult bij geen van beide een oplader in de doos vinden, maar je zult verschillende poorten op elke telefoon vinden en ook verschillende kabels die in de doos zitten.

De iPhone 15 Pro maakt de overstap naar USB-C, wat overal is, terwijl de iPhone 13 Pro de oudere Lightning-connector gebruikt.

De laadsnelheden zullen naar verwachting echter niet veel veranderen en deze iPhones zullen nog steeds langzaam opladen dan de meeste andere telefoons op de markt. We verwachten dezelfde oplaadsnelheden van 23 W op de iPhone 15 Pro en iPhone 13 Pro. Volledig bekabeld opladen duurt op beide telefoons ongeveer 1 uur en 40 minuten.

Beide hebben ook MagSafe, de slimme draadloze oplaadstandaard van Apple, die de telefoons oplaadt met snelheden van 15 W, dus volledig opladen met MagSafe duurt op beide telefoons ongeveer 2 uur en 30 minuten.

Vergelijking van specificaties

Bekijk dit overzicht van de specificaties van de iPhone 15 Pro en de iPhone 13 Pro:

Samenvatting en eindoordeel

De iPhone 15 Pro zal naar verwachting een van de meest indrukwekkende nieuwe chips hebben die Apple ooit heeft gemaakt, de 3nm A17 Bionic, een nieuw en duurzamer titanium frame, de alom populaire USB-C-poort en verbeteringen aan het camerasysteem.

Het is echter niet zo dat de iPhone 13 Pro de afgelopen jaren veel aan charme heeft ingeboet. Op het fundamentele niveau lijken de iPhone 15 Pro en iPhone 13 Pro ongelooflijk op elkaar: ze voelen snel en vloeiend aan omdat ze allebei 120Hz ProMotion-schermen ondersteunen, ze hebben naar verwachting allebei een zeer solide batterijduur voor het formaat, beide hebben MagSafe, beide hebben vergelijkbare beeldkwaliteit en zelfs videokwaliteit.

Bovendien, vanwege die duurdere chip in de nieuwere iPhone 15 Pro, zou het apparaat als geheel beginnen bij $ 1.100 dollar voor het basismodel, een volle Benjamin meer dan de vanafprijs van de 13 Pro.

Hier komt het kort op neer: als je enthousiast bent over 48-megapixelfoto’s met hoge resolutie, de 4K Cinematic-modus, de nieuwe chip, het Dynamic Island en USB-C, dan is de iPhone 15 Pro zeker een solide optie, maar u hoeft zich waarschijnlijk ook niet al te veel zorgen te maken als u nog een jaar bij de 13 Pro blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *