iPhone 15 Pro versus iPhone 12 Pro: wat heeft Apple in drie jaar tijd veranderd?

Home » Blog » iPhone 15 Pro versus iPhone 12 Pro: wat heeft Apple in drie jaar tijd veranderd?

Inleiding

De iPhone 15 Pro komt drie jaar na de iPhone 12 Pro en voor veel gebruikers is dit het moment om te upgraden, dus zijn de verbeteringen in de iPhone 15 Pro het waard?

De 15 Pro zal naar verwachting midden september in de winkels liggen en hoewel het nog niet officieel is, hebben tal van lekken en rapporten van analisten een bijna volledig beeld van de telefoon onthuld.

De headliner is een nieuwe Apple A17 Bionic-chip, ’s werelds eerste mobiele chip gebouwd op een 3nm-technologie, die grote winsten op het gebied van prestaties en energie-efficiëntie zou moeten opleveren. De A15 Pro heeft ook een verbeterd camerasysteem met een grotere sensor voor de hoofdschieter en schakelt over naar dezelfde USB-C-poort als al je andere gadgets.

Hoe verhoudt dat en al het andere zich tot de iPhone 12 Pro? Dat zoeken we uit!

iPhone 15 Pro vs iPhone 12 Pro verwachtingen:

  • Dezelfde schermgrootte van 6,1 inch, maar de 15 Pro ondersteunt 120 Hz ProMotion
  • Nieuwe A17 Bionic-chip is krachtiger
  • 8 GB RAM versus 6 GB
  • Drievoudig camerasysteem, maar de hoofdcamera heeft een grotere sensor op de 15 Pro
  • 3x zoom op 15 Pro versus 2x zoom op 12 Pro
  • Bijna 15% grotere batterijcapaciteit
  • Vergelijkbare laadsnelheden
  • 15 Pro heeft satellietconnectiviteit
  • 15 Pro is alleen eSIM in de VS

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Het 120Hz ProMotion-scherm is een enorme verbetering

Zowel iPhone 15 Pro als iPhone 12 Pro lijken van ver redelijk op elkaar: het formaat is ongeveer hetzelfde en beide hebben platte kanten.

Apple heeft echter enkele kleine wijzigingen aangebracht in de afmetingen van de telefoon en dat camerasysteem aan de achterkant is veel groter op de 15 Pro, dus dat betekent dat je oude iPhone 12 Pro-hoesjes niet op de nieuwe 15 Pro passen.

Qua materialen gebruiken beide glas en metaal, maar de iPhone 15 Pro heeft duurzamer glas en gebruikt in plaats van roestvrij staal titanium, een materiaal dat beter bestand is tegen allerlei soorten schade en het voordeel heeft dat het geen absolute vingerafdrukmagneet.

De grote verandering zit aan de onderkant waar de 15 Pro USB-C gebruikt, dezelfde poort als je laptop en de meeste andere moderne gadgets, en een welkome afwisseling van de verouderde Lightning-poort op de 12 Pro. Je zou verwachten dat je een USB-C-kabel in de doos krijgt met de iPhone 15 Pro, maar geen oplader.

Knoppen zijn grotendeels hetzelfde, je hebt een grote fysieke aan / uit-toets aan de rechterkant en volumeknoppen aan de linkerkant, maar in plaats van een mute-schakelaar zoals alle andere iPhones, zou de 15 Pro een nieuwe zogenaamde actieknop gebruiken. Deze nieuwe knop is programmeerbaar, zodat je hem kunt instellen om de telefoon te dempen of… om vrijwel alles anders te doen. Koel!

Beide telefoons hebben IP68 water- en stofbescherming en beide hebben geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

Qua kleuren verwachten we een matte glasafwerking op de achterkant van beide en vier kleuropties. Je hebt de standaard donkergrijze, zilveren en gouden kleuren op beide, maar de iPhone 15 Pro wordt ook verwacht in een nieuwe dieprode tint die er betoverend uitziet in de lekken.

Zowel de 15 Pro als de 12 Pro worden geleverd met een scherm van 6,1 inch en beide gebruiken OLED-technologie, zodat u een vergelijkbaar contrast en weelderige, diepe zwarttinten krijgt. De iPhone 12 Pro mist echter de belangrijkste functie waardoor moderne telefoons soepel werken: een snelle verversingssnelheid. De 12 Pro werkt alleen op 60 Hz, terwijl de 15 Pro 120 Hz ProMotion ondersteunt en dit is een enorme verandering omdat het ervoor zorgt dat scrollen en vegen boterzacht aanvoelt.

De 15 Pro wordt echter geleverd met veel dunnere randen rond dat scherm, zodat je een meer meeslepende, bijna volledige schermervaring krijgt.

Oh ja, en dat pilvormige ding dat je op de iPhone 15 Pro ziet, is het Dynamic Island dat Apple een jaar eerder introduceerde, dat de inkeping op de iPhone 12 Pro vervangt. Je krijgt een golfvorm te zien wanneer je daar muziek afspeelt, evenals snelle snelkoppelingen en statusupdates, het is een leuke kleine functie.

De schermkwaliteit is over het algemeen ook verbeterd met een iets betere kalibratie en de 15 Pro wordt een stuk helderder, waardoor hij gemakkelijker buitenshuis te gebruiken is op een zonnige dag.

Geen veranderingen in biometrie, aangezien beide telefoons vertrouwen op Face ID voor snelle en veilige 3D-gezichtsherkenning.

Prestaties en software

Nieuwe A17 Bionic-chip, meer en sneller RAM

De grote verandering met de iPhone 15 Pro moet de nieuwe A17 Bionic-chip zijn, die toonaangevend is in de industrie met 3nm-productie.

Vergeleken met de A14 Bionic op de 12 Pro is deze chip niet alleen sneller, maar ook energiezuiniger.

De 15 Pro wordt ook geleverd met 8 GB sneller LPDDR5 RAM vergeleken met de 6 GB langzamer LPDDR4 RAM op de 12 Pro.

Gemiddelde mensen zullen dat verschil waarschijnlijk niet zo veel opmerken, aangezien beide telefoons voor dagelijkse taken meestal goed werk leveren, maar voor intensere apps of voor gamen is de 15 Pro een grote upgrade.

Een gebied waarin Apple uitblinkt, zijn software-updates, dus daarom zou het je niet moeten verbazen dat de iPhone 15 Pro en iPhone 12 Pro naar verwachting op dezelfde iOS 17-software zullen draaien, zonder verschillen.

Houd er wel rekening mee dat Apple zijn iPhones meestal 5 of 6 jaar up-to-date houdt, wat betekent dat de iPhone 12 Pro (die gelanceerd werd met iOS 14) in de toekomst waarschijnlijk ook iOS 18 en iOS 19 zal krijgen.

Qua connectiviteit ondersteunen beide telefoons 5G, dus dat is goed, maar een coole nieuwe functie die alleen de 15 Pro heeft, is Emergency SOS via satelliet. Hiermee kunt u een noodbericht verzenden in gebieden waar u geen mobiele dekking heeft en dit kan levens redden.

Een andere bijzonderheid van de iPhone 15 Pro is dat het alleen eSIM is in de VS, wat betekent dat je niet zomaar je huidige fysieke simkaart kunt plaatsen zoals bij de iPhone 12 Pro. Houd er rekening mee dat dit alleen van toepassing is op de VS, aangezien internationale modellen van de 15 Pro mogelijk zowel eSIM als fysieke simkaart hebben.

Camera

Grotere sensoren en nieuwe functies zoals Cinematic Mode

Hoewel zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 12 Pro worden geleverd met drie camera’s aan de achterzijde, blijkt uit de enorme omvang van het 15 Pro-camerasysteem dat er enkele grote veranderingen zijn aangebracht.

Het begint allemaal met de hoofdcamera van 48 megapixels op de 15 Pro. Het maakt nog steeds standaard 12-megapixelopnamen, maar je hebt wel de mogelijkheid om ProRAW met de volledige 48-megapixels te maken en het verschil in detail met de 12-megapixelopnamen op de 12 Pro is groot.

Je hebt ook een verbeterde ultrabrede camera op de 15 Pro, en hoewel de resolutie hetzelfde is bij 12 MP, is de kwaliteit beter en kun je er macro-opnamen mee maken, iets wat je niet kunt doen op de 12 Pro.

Ook de derde zoomcamera is anders. Apple gebruikt een 3x zoomlens op de 15 Pro, langer dan de 2x zoomlens op de 12 Pro. En voor het geval u zich zorgen maakt over het verlies van die 2X-kwaliteit, moet u weten dat de 15 Pro sensorbijsnijden heeft, wat helpt om bijna optische kwaliteit te krijgen bij 2X zoomniveau en u hebt ook een 2X portretmodus op de 15 Pro. En natuurlijk produceren de nieuwere iPhones bij 3X en hoger veel meer details.

Al deze verbeteringen vertalen zich ook in video met betere kwaliteit en minder ruis ’s nachts.

De iPhone 15 Pro heeft de bioscoopmodus, een coole functie waarmee je de achtergrond kunt vervagen, net als de portretmodus, maar dan alleen voor video.

Het gerucht gaat ook dat de 15 Pro 8K-video-opname krijgt, maar deze functie is nog niet echt een slot, en we wachten liever op de officiële bevestiging van Apple hierover voordat we te hoge verwachtingen krijgen.

Audiokwaliteit en haptiek

Beide Pro iPhones worden geleverd met een systeem met twee luidsprekers, bestaande uit een naar beneden gerichte hoofdluidspreker en een secundaire luidspreker in de oortelefoon, maar de iPhone 12 Pro mist de indrukwekkende lage frequenties van recente iPhones en de verwachting is dat de 15 Pro behoorlijk zal zijn een merkbare upgrade voor audiokwaliteit.

Geen van beide telefoons heeft de 3,5 mm koptelefoonaansluiting voor het geval je het je afvraagt, maar er moet worden opgemerkt dat je de USB-C-poort op de 15 Pro en de Lightning-poort op de 12 Pro kunt gebruiken om een ​​bedrade koptelefoon aan te sluiten.

We verwachten geen veranderingen in de kwaliteit van de haptiek. Apple gebruikt al jaren dezelfde Taptic Enging en het is overal uitstekend geweest.

Batterijduur en opladen

Verwacht merkbare voordelen met het nieuwe model

De iPhone 15 Pro zou een zeer merkbare verbetering in batterijduur moeten zijn ten opzichte van de 12 Pro.

Ten eerste omdat de batterij naar verwachting bijna 15% groter zal zijn. De 15 Pro wordt naar verwachting geleverd met een batterij van ongeveer 3.200 mAh, vergeleken met een batterij van 2.815 mAh op de 12 Pro.

Maar ten tweede ook vanwege de energiezuinigere A17-chip.

Verwacht echter geen wonderen. De 15 Pro zal waarschijnlijk nog steeds een eendaagse aangelegenheid zijn en je moet nog steeds ’s nachts opladen, het is tenslotte een relatief compacte telefoon, maar hij zou langer moeten meegaan dan de 12 Pro, waarvan velen klagen dat hij zelfs voor het einde moet worden opgeladen van de dag als je het meer gebruikt.

Over opladen gesproken, je krijgt de nieuwe USB-C-poort op de 15 Pro, maar we verwachten geen grote veranderingen in de laadsnelheden. De 15 Pro zou moeten worden opgeladen met een snelheid van ongeveer 23 W, terwijl de 12 Pro 20 W opladen ondersteunt, en dat betekent voor beide een oplaadtijd van ongeveer 1 uur en 40 minuten.

Zowel de 15 Pro als de 12 Pro worden ook geleverd met MagSafe draadloos opladen met snelheden tot 15 W, en dat zou je ongeveer 2 uur en een half moeten kosten om beide volledig op te laden.

Vergelijking van specificaties

En hier is een overzicht van de specificatiesverschillen tussen de iPhone 15 Pro en de 12 Pro:

Samenvatting en eindoordeel

Dus… is het tijd voor iPhone 12 Pro-gebruikers om te upgraden?

Als je het de meeste mensen vraagt, zullen ze het er waarschijnlijk mee eens zijn dat de iPhone 12 Pro niet tot de beste Apple-releases behoorde en degenen die er nog steeds aan vasthouden, hebben veel redenen om te upgraden.

De nieuwe iPhone 15 Pro levert die soepele 120Hz ProMotion-goedheid, wat naar onze mening een game-wisselaar is, en er wordt ook verwacht dat de batterij merkbaar langer meegaat, en dit zijn de twee pijnpunten van de 12 Pro.

Daarnaast krijg je een verbeterd camerasysteem, het chique Dynamic Island, een elegantere look met de dunnere bezels en de USB-C-poort, maar dat zal je naar verwachting ook wat meer kosten als de 15 Pro basisprijs zal naar verwachting naar $ 1.100 springen. Toch ziet het er zeker uit als een waardige upgrade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *