iPhone 15 Pro versus iPhone 11 Pro: wat zijn de verwachte veranderingen?

Home » Blog » iPhone 15 Pro versus iPhone 11 Pro: wat zijn de verwachte veranderingen?

Inleiding

Wat is er veranderd in de vier jaar tussen de iPhone 15 Pro en de iPhone 11 Pro?

En is het eindelijk tijd voor degenen die nog steeds vasthouden aan hun oude iPhone 11 Pro-modellen om eindelijk te upgraden naar de nieuwe iPhone 15 Pro?

De 15 Pro maakt zijn officiële debuut in september, maar zelfs nu kennen we de meeste nieuwe functies dankzij een groot aantal lekken en rapporten van analisten. De belangrijkste verbeteringen zijn onder meer een van de meest indrukwekkende chips ooit op een nieuwe iPhone, de A17 Bionic. Deze chip zal worden gebouwd met behulp van 3nm geavanceerde productie en zou aanzienlijk sneller moeten zijn dan de verouderde A13 Bionic op de 11 Pro.

Met de 15 Pro krijg je ook een gloednieuw ontwerp met platte zijkanten en een mooie titanium behuizing, krijg je een 120Hz ProMotion-scherm met het nieuwe Dynamic Island, een verbeterd camerasysteem, een nieuwe programmeerbare actieknop en nog veel meer. Oh ja, en hij laadt nu op via een USB-C-poort zoals de meeste andere elektronica. Dat zijn veel nieuwe functies, dus laten we ze opsplitsen.

Verwachtingen van iPhone 15 Pro versus iPhone 11 Pro:

  • Vier jaar verschil
  • A17 Bionic is veel sneller dan A13
  • Groter scherm van 6,1 inch
  • 120Hz ProMotion op 15 Pro
  • Camera-verbeteringen
  • 5G-connectiviteit
  • Emergency SOS via satellietverbinding
  • Langere batterijduur op 15 Pro
  • MagSafe draadloos opladen

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Geheel nieuw ontwerp en nieuwe titaniumafwerking op de 15 Pro

De iPhone 11 Pro is de laatste iPhone met de oude designstijl en het kleinere schermformaat van 5,8 inch. Veel mensen houden van dit kleinere formaat en de gebogen zijkanten, maar het ontwerp van de iPhone 15 Pro heeft ook zo zijn voordelen. De platte zijkanten zorgen ervoor dat de telefoon gemakkelijker van een tafel te pakken is en ziet er voor veel mensen gewoon cool uit.

Een ding dat in de loop van de tijd is veranderd, is dat nieuwere modellen consequent zwaarder worden, maar de iPhone 15 Pro gebruikt een nieuw titaniummateriaal voor het frame, dus wordt verwacht dat hij lichter is dan voorheen en qua gewicht vergelijkbaar is met de iPhone 11 Pro. We hebben nog steeds niet het exacte gewicht van de iPhone 15 Pro, maar we zullen je updaten zodra we daar meer over horen.

Een opwindende nieuwe functie op de 15 Pro is de actieknop die de mute-schakelaar vervangt. Dit is een programmeerbare knop die je kunt gebruiken om een ​​aangepaste actie in te stellen, en het is een leuke kleine toevoeging waar veel mensen van zullen genieten.

Aan de onderkant vind je een Lightning-poort op de iPhone 11 Pro, terwijl de 15 Pro eindelijk de sprong maakt naar een USB-C-poort, net als op de meeste andere gadgets. Wat een welkome afwisseling!

Beide telefoons hebben IP68 water- en stofbescherming, dus op dat vlak is er niet veel veranderd. De 15 Pro gebruikt echter een iets nieuwere generatie van het geharde glas aan de voor- en achterkant van de telefoon, dus theoretisch zou hij betere kansen moeten hebben om een ​​val te overleven.

Verschillen weergeven

Als het op de schermen aankomt, heb je een 5,8-inch scherm op de 11 Pro en een groter, 6,1-inch scherm op de 15 Pro.

Beide zijn OLED-panelen, dus kleuren zien er mooi en levendig uit met die typische diepe zwarttinten en uitstekend contrast. De 15 Pro is echter veel nieuwer en heeft rondom verbeteringen.

Het belangrijkste onderscheid hier is de verversingssnelheid. De oudere 11 Pro ondersteunt alleen een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz, terwijl de nieuwere 15 Pro 120 Hz ProMotion heeft voor supervloeiend scrollen en vegen.

Een andere is gewoon de enorme omvang van de randen rond het scherm. Met slechts 1,5 mm wordt gezegd dat dit de dunste rand is die ooit op een telefoon is gebruikt, en het zorgt voor een indrukwekkende en futuristische stijl.

Ook is de inkeping van de 11 Pro nu vervangen door het zogenaamde Dynamic Island, wat een coole kleine functie is. Het is niet helemaal de game-wisselaar die velen hoopten te worden, maar toch leuk.

Het iPhone 15 Pro-scherm kan ook een veel hogere piekhelderheid bereiken, waardoor de telefoon zoveel gemakkelijker buitenshuis te gebruiken is op een zonnige dag.

Geen groot verschil in biometrie echter. Beide telefoons vertrouwen op Face ID voor authenticatie en het werkt erg goed op beide.

Prestaties en software

De A17 Bionic is sneller, maar het is ook prettig om 128GB opslag in het basismodel te hebben in plaats van 64GB

Onder de motorkap wordt de iPhone 15 Pro aangedreven door de nieuwe A17 Bionic-chip, ’s werelds eerste die is gemaakt met het geavanceerde 3nm-productieproces. Ter vergelijking: de iPhone 11 Pro draait op de A13 Bionic, een uitstekende chip voor zijn tijd, maar niet alleen zo snel als deze nieuwe.

En dan is er nog de upgrade in RAM: je hebt dubbel zoveel RAM in de iPhone 15 Pro! Het wordt geleverd met 8 GB snel LPDDR5 RAM, vergeleken met slechts 4 GB van het langzamere type LPDDR4 RAM op de 11 Pro.

We moeten nog benchmarks zien van de nieuwe A17 Bionic-chip, maar de kans is groot dat hij meerdere keren sneller zal zijn dan de 11 Pro, en de overstap naar 3nm-productie zou hem ook moeten helpen om een ​​veel betere energie-efficiëntie te krijgen.

Gamers zouden deze upgrade zeker moeten overwegen, vooral als je wilt genieten van de meest veeleisende mobiele games die er zijn.

Qua software draaien beide telefoons op dezelfde iOS 17-versie met dezelfde functies, en dat is geweldig.

Apple werkt zijn iPhones minstens vijf jaar bij en heeft in dat opzicht de beste staat van dienst in de branche, dus de iPhone 11 Pro heeft waarschijnlijk nog een of twee updates te wachten, maar de 15 Pro is natuurlijk toekomstbestendiger in dat opzicht.

Wat connectiviteit betreft, ondersteunt de iPhone 11 Pro geen 5G, wat momenteel niet echt een probleem is, maar in de toekomst mogelijk een probleem zal zijn.

De 15 Pro heeft ook de coole nieuwe Emergency SOS via satellietfunctie, die een redder in nood kan zijn in kritieke situaties waarin je geen mobiel bereik hebt.

Camera

48MP magie en nieuwe functies zoals Cinematic Mode maken het verschil

Op de achterkant van zowel de 15 Pro als de 11 Pro vind je een drievoudig camerasysteem, maar kijk eens naar het verschil in grootte: die camera’s op de nieuwere 15 Pro zijn zoveel groter.

Dat komt door de grotere sensoren die worden gebruikt, maar in wezen zijn de systemen vergelijkbaar: je hebt een hoofd-, een ultragroothoek- en een zoomcamera.

Het zoombereik is 2X op de 11 Pro en 3X op de 15 Pro, maar met de nieuwere iPhone heb je ook een 2X sensor crop-modus, dus het is nog steeds een win-winsituatie.

De grote upgrade voor de meeste gebruikers is echter die 48 megapixel hoofdcamera. Door de hogere resolutie en ondersteuning voor ProRAW kun je waanzinnig mooie foto’s maken met veel meer detail dan de 12-megapixel-shooter van de 11 Pro.

Apple heeft ook heel wat nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd.

Portretmodus werkt beter en je kunt 3X portretten maken op de 15 Pro, wat je niet kunt doen op de 11 Pro.

Je hebt de Cinematic-modus die de achtergrond in video’s vervaagt en die eigenlijk heel goed werkt op de 15 Pro. Nogmaals, niet beschikbaar op de 11 Pro.

Je kunt verder en beter inzoomen, en zelfs de selfiecamera is enorm verbeterd en zoveel scherper op de nieuwere iPhone.

Geruchten beweren zelfs dat we 8K-video-opnames op de 15 Pro kunnen krijgen, vergeleken met de 4K die op eerdere iPhones wordt ondersteund, maar daar zijn we nog niet zeker van.

Audiokwaliteit en haptiek

Apple heeft enorme sprongen gemaakt in audiokwaliteit met de laatste paar generaties iPhones en degenen die overstappen van de iPhone 11 Pro zullen het zeker merken.

De luidsprekeropstelling is nog steeds praktisch hetzelfde met een naar beneden gerichte hoofdluidspreker en een hulpluidspreker in de oortelefoon, maar de kwaliteit die je eruit haalt is verbeterd met een rijker, dreunender geluid op de nieuwere generatie met een veel betere dekking van de lagere frequenties .

Wat betreft de haptiek, geen veranderingen! De Taptic Engine is misschien oud, maar het is nog steeds de industriestandaard voor aangename, uitgebalanceerde vibratiefeedback op een telefoon.

Batterijduur en opladen

Beide moeten nog steeds ’s nachts worden opgeladen, maar we verwachten merkbare verbeteringen in de 15 Pro

Door het grotere formaat van de iPhone 15 Pro kan Apple een grotere batterij gebruiken en de verwachting is dat de batterijcapaciteit rond de 3.200 mAh zal liggen, terwijl de iPhone 11 Pro wordt geleverd met een batterij van ongeveer 3.050 mAh, dus we hebben het over een 5% toename in batterijcapaciteit.

We moeten echter ook rekening houden met de verwachte grote boost in energie-efficiëntie op de nieuwe A17 Bionic-chip, en daarmee kunnen we gerust uitgaan van zeer solide batterijprestaties op de 15 Pro.

Houd er echter rekening mee dat beide telefoons niet de gigantische batterijen van de Pro Max- en Ultra-telefoons hebben, dus we hebben het nog steeds over elke nacht opladen.

Over opladen gesproken, je hebt de nieuwe USB-C-poort op de iPhone 15 Pro, een welkome afwisseling aangezien de meeste andere elektronica ook dezelfde poort gebruiken. Momenteel verwachten we echter geen grote veranderingen in laadsnelheden, dus we kijken naar 23W-snelheidsopwaarderingen op de 15 Pro, slechts iets sneller dan de 18W-snelheden op de 11 Pro.

Beide telefoons hebben ook ondersteuning voor draadloos opladen, maar de 15 Pro is veel sneller en handiger met MagSafe die tot 15 W snelheden gaat in vergelijking met de helft van die van de 11 Pro.

Vergelijking van specificaties

Benieuwd naar elke individuele specificatie van deze twee telefoons? Bekijk onze uitgebreide vergelijking van iPhone 15 Pro vs iPhone 11 Pro-specificaties, of bekijk de snelle hoogtepunten in de onderstaande tabel.

Samenvatting en eindoordeel

Aan het eind van de dag is de iPhone 15 Pro duidelijk een enorme upgrade, maar tegelijkertijd blijft de essentie van de iPhone-ervaring ongeveer hetzelfde en heeft hij een welkome vertrouwdheid.

De belangrijkste veranderingen waar je om zou moeten geven zijn de nieuwe en efficiëntere A17 Bionic-chip, we denken ook dat het 120Hz ProMotion-scherm een ​​absolute game-wisselaar is, de camera is in kleine stappen geëvolueerd met camera’s die 48MP ProRAW-foto’s gebruiken en Cinematic-modus als de functies dat maakt echt het verschil. De verandering in ontwerp is een subjectief iets, maar de meeste mensen zouden de geëvolueerde stijl van de 15 Pro waarschijnlijk waarderen, en we zijn super blij met het hebben van een USB-C-poort op een iPhone.

iPhone 11 Pro-gebruikers zouden waarschijnlijk moeten upgraden, maar als je echt een krachtige zoomcamera met groot bereik wilt, nou, in dat geval moet je weten dat die in de iPhone 16 Pro komt. Maar dat is ongeveer het enige dat je tegen kan houden.

Dus… wat is de enige functie waar je het meest enthousiast over bent in de iPhone 15 Pro?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *