iPhone 15 Pro Preview: betreed het tijdperk van USB-C

Home » Blog » iPhone 15 Pro Preview: betreed het tijdperk van USB-C

iPhone 15 Pro-introductie

De iPhone 15 Pro komt dit jaar met een aantal grote veranderingen, te beginnen met de nieuwe A17 Bionic aan de binnenkant, ’s werelds eerste 3nm mobiele chip, en dan krijgen we eindelijk een USB-C-poort, dezelfde als op de meeste van je andere gadgets, plus er wordt ook verwacht dat het komt met een verfijnd ontwerp en verbeterde camera’s.

Natuurlijk is de iPhone 15 Pro nog niet officieel, dus wijzigingen in die lijst met functies zijn mogelijk, maar een aantal lekken en geruchten hebben een bijna compleet beeld geschetst van deze compacte telefoonkrachtpatser.

Laten we dus eens kijken naar alles wat nieuw en opwindend is aan de iPhone 15 Pro, en kijk of dit zo is de telefoon die u zou moeten kopen zodra deze in september uitkomt.

Wat is er nieuw aan iPhone 15 Pro

 • USB-C-poort in plaats van Lightning
 • Nieuwe A17-chip, zelfde opslagmogelijkheden
 • Opgewaardeerd naar 8 GB RAM
 • Dezelfde schermgrootte
 • Nieuwe titanium behuizing
 • Nieuwe actieknop in plaats van mute-schakelaar
 • Vergelijkbare batterijgrootte en oplaadsnelheden
 • Nieuwe dieprode kleur

Inhoudsopgave:

iPhone 15 Pro-specificaties

De belangrijkste hoogtepunten zijn de 3nm A17-chip, een sprong naar 8GB RAM en de nieuwe USB-C-poort

iPhone 15 Pro-ontwerp en kleuren

Dunste schermranden, titanium frame en geheel nieuwe dieprode kleur

Verwacht wordt dat de iPhone 15 Pro de bekende compacte 6,1-inch vormfactor zal behouden, maar hoewel de algehele vorm en grootte ongeveer hetzelfde blijven, zal hij niet helemaal hetzelfde zijn als voorheen.

De eerste verandering die Apple maakt, is een overstap naar een nieuw, duurzamer en ook lichter titanium frame. Het vervangt de glimmende roestvrijstalen rails die we eerder op Pro iPhones hadden, en het lijkt een goede keuze omdat het beter bestand moet zijn tegen krassen en het zal geen vingerafdrukmagneet zijn zoals roestvrij staal.

Vervolgens hebben we de USB-C-poort aan de onderkant. Apple is al lang geleden overgeschakeld op USB-C op zijn Macbooks en iPads, en alle Android-telefoons hebben de afgelopen vijf jaar of langer ook een USB-C-poort gebruikt, dus dit zal ons leven beslist gemakkelijker maken en we zullen geen om op elke reis een heleboel verschillende kabels mee te nemen.
Qua knoppen hebben we de bekende fysieke toetsen voor aan/uit (rechts) en volume (links), maar in plaats van de Mute Switch zal Apple naar verwachting een nieuwe, programmeerbare Action Button introduceren. Je kunt het instellen om de telefoon te dempen, als je wilt, maar je kunt het ook instellen om iets heel anders te doen naar keuze, wat geweldig is.

iPhone 15 Pro-scherm

De iPhone 15 Pro heeft dezelfde schermgrootte van 6,1 inch als voorheen, maar wat visueel is veranderd, zijn de randen rond dat scherm, die nu naar verwachting slanker zullen zijn, slechts 1,5 mm. Dit zou van de iPhone 15 Pro de telefoon met de dunste bezel ooit maken, een indrukwekkende prestatie.

Het scherm zelf wordt OLED en ondersteunt de 120Hz ProMotion-technologie, wat zorgt voor boterzacht scrollen. De iPhone 15 Pro krijgt ook de Always-on Lock Screen-functie, die Apple vorig jaar introduceerde.

We verwachten hier het nieuwste OLED-displaypaneel van Samsung te zien, met mogelijke verbeteringen aan de maximale helderheid en kleurbalans. Een ding dat we ook hopen te zien, zijn verbeteringen aan de minimale helderheid, zodat het comfortabeler is om de telefoon ’s nachts in bed te gebruiken. Houd ons in de gaten voor onze gedetailleerde schermmetingen die na de lancering van de telefoon in deze sectie zullen verschijnen.

En voor biometrie, geen veranderingen: Apple gebruikt Face ID ingebouwd in het Dynamic Island en het werkt erg goed.

iPhone 15 Pro-camera

Vrijwel hetzelfde als vorig jaar (en nee, geen periscoopzoomcamera op de Pro-versie)

De iPhone 15 Pro wordt geleverd met een drievoudig achteruitrijcamerasysteem, dat er bijna identiek uitziet als wat we vorig jaar op de iPhone 14 Pro hadden.

Dat wil zeggen dat we het volgende hebben:

 • 48MP hoofd-/breedbeeldcamera
 • 12 MP ultrabreed
 • 12 MP telelens met 3x zoom

We hebben enige speculatie gezien dat Apple een grotere sensor voor de hoofdcamera zou gebruiken, maar niets van gerenommeerde bronnen, dus we kunnen dit niet serieus nemen.

Zoals het er nu uitziet, heeft de iPhone 15 Pro mogelijk dezelfde camerahardware als zijn voorganger, maar de daadwerkelijke software en verwerking van de afbeeldingen kan veranderen.

En we hopen eigenlijk dat het zal gebeuren. We hopen minder van die extreme verscherping te zien die we met name op de 14 Pro zagen, en afbeeldingen hebben die zeer typische “smartphone-look”, wat niet altijd is wat je wilt en we hebben gezien dat andere telefoons het nu beter doen foto’s die er natuurlijker en echter uitzien.

Op het gebied van video beweren geruchten dat dit de eerste iPhone is met 8K-video-opname, een functie die degenen in kamp Android al een paar jaar hebben.

We hebben geen speculaties gehoord over verbeterde slow motion, maar 4K120 slow motion staat absoluut bovenaan ons verlanglijstje voor videofuncties.

Prestaties en benchmarks van iPhone 15 Pro

Een beest van een chip en meer RAM

Onder de motorkap zal de iPhone 15 Pro naar verwachting draaien op een gloednieuwe chip: de Apple A17 Bionic.

Dit wordt de eerste 3nm-chip, niet alleen voor Apple, maar voor de industrie als geheel. 3nm is een groot probleem en Apple loopt voor op iedereen bij het adopteren ervan.

Deze nieuwe fabricagetechnologie is baanbrekend en zal naar verwachting dubbele prestatieverbeteringen opleveren, maar wat nog belangrijker is, is dat het naar verwachting ook energiezuiniger zal zijn.

We hebben nog steeds geen benchmarkschattingen gezien, dus we kunnen u geen specifiek aantal geven, maar we zullen deze sectie bijwerken met veel meer details zodra die binnenkomen.

Apple verhoogt ook de hoeveelheid RAM naar 8 GB, een mooie verbetering, terwijl de opslagopties ongewijzigd blijven met een basismodel van 128 GB en vervolgens een optie van 256 GB/512 GB en 1 TB.

Je hebt ook een nieuwe modem aan boord, Qualcomm’s X70, die zou moeten helpen om een ​​beter en consistenter signaal te krijgen. Apple ontwikkelt zijn eigen modems om op een dag Qualcomm te vervangen, maar die dag is nog niet aangebroken.

Een ander ding om te onthouden is dat de iPhone 15 Pro alleen werkt met eSIM in de Verenigde Staten, dus je kunt niet zomaar je fysieke simkaart erin stoppen. Internationale modellen zullen echter waarschijnlijk nog steeds een fysieke simkaart toestaan.

iPhone 15 Pro-software: iOS 17

Zoals altijd zal de iPhone 15 Pro hetzelfde werken iOS 17 software als alle andere ondersteunde iPhones, teruggaand tot de iPhone XR.

Elk jaar voegt Apple nieuwe functies toe aan iOS en dit jaar, met iOS 17, omvatten de nieuwe functies gepersonaliseerde telefoongesprekken, een verbeterde typervaring, een gloednieuwe dagboek-app en een triljoen andere kleinere verbeteringen, zoals de mogelijkheid om je foto’s om te zetten in stickers en voicemail live getranscribeerd.

Het beste deel van het bezit van een iPhone is de ondersteuning voor software-updates. Apple levert doorgaans vijf of zelfs zes jaar software-updates, dus dit betekent dat een iPhone 15 Pro het volgende krijgt:

 • iOS 18 — 2024
 • iOS 19 — 2025
 • iOS 20 — 2026
 • iOS 21 — 2027
 • iOS 22 — 2028
En mogelijk zelfs iOS 23! Over een toekomstbestendig apparaat gesproken!

iPhone 15 Pro-batterij

Als er verbeteringen komen, zal dat vooral komen door de efficiëntere chip

De iPhone 15 Pro wordt naar verwachting geleverd met een batterij van 3200 mAh, hetzelfde formaat als het model van vorig jaar.

Er is simpelweg geen ruimte voor een enorme toename van het batterijformaat in dit huidige ontwerp, maar er gaan geruchten dat de iPhone 16 Pro van volgend jaar een iets groter chassis krijgt en zowel een periscoopzoomlens als een grotere batterij kan bevatten. Of een van deze twee.

Hoe dan ook, terug naar de iPhone 15 Pro, we verwachten een lichte verbetering van de levensduur van de batterij, maar dat komt vooral doordat de nieuwe 3nm A17 Bionic-chip minder stroom verbruikt.

Zelfs met zo’n verbetering, vergeet niet dat we nog steeds een vrij compacte 6,1-inch telefoon in handen hebben, dus eigenlijk zou je hem elke nacht ’s nachts moeten laten opladen.

iPhone 15 Pro oplaadsnelheden

Over de oplaadsituatie gesproken… USB-C is in!

Dit is een groter probleem dan het klinkt. Niet alleen betekent USB-C veel minder kabels en rommel in uw huis en op reis, het zou ook betekenen dat u moeiteloos een SSD of een SD-kaartlezer op uw iPhone kunt aansluiten om bestanden of foto’s over te zetten.

Het gerucht gaat dat de iPhone 15 Pro ook snelle overdrachtssnelheden ondersteunt, bij UFS 3.2, zodat je gemakkelijk nog grotere bestanden kunt overzetten.

De daadwerkelijke laadsnelheden zullen naar verwachting echter niet hoger worden met de overgang naar deze nieuwe poort. Verwacht dezelfde bekabelde oplaadsnelheden van 23 W en ongeveer 1 uur en 40 minuten om een ​​iPhone op te laden vanaf 1%.

Je hebt ook MagSafe draadloos opladen aan boord, dat werkt met snelheden van 15 W, dus net iets langzamer dan bekabeld opladen, maar potentieel handiger.

iPhone 15 Pro Audiokwaliteit en haptiek

Apple brengt kleine maar consistente tweaks en verbeteringen aan de audiokwaliteit op zijn iPhones en we verwachten dat dit opnieuw zal gebeuren met de iPhone 15 Pro.

Het is echter nog veel te vroeg om details te kennen, en er zijn geen geruchten en lekken geweest over belangrijke ontwikkelingen in de audiokwaliteitservaring op de 15 Pro.

Voor haptiek heeft Apple ons jarenlang getrakteerd op de Taptic Engine, die super mooie en strakke vibratiefeedback heeft, en we verwachten meer van hetzelfde met dit nieuwere model, dus geen veranderingen.

Samenvatting iPhone 15 Pro

Uiteindelijk is de iPhone 15 Pro een grotere verandering dan het op het eerste gezicht lijkt.

De grote technologische doorbraak is de A17 Bionic-chip, de eerste 3nm-chip en zo, maar zelfs eenvoudigere veranderingen, zoals de overgang naar een USB-C-poort, zullen een verschil maken in de manier waarop u deze telefoon gebruikt en in het dagelijkse gemak.

Wie op zoek is naar grote verbeteringen aan het camerasysteem, zal op dit kleinere model geen periscoopzoomcamera vinden zoals op de 15 Pro Max, dus dat is een compromis.

Maar als je een compacte vlaggenschiptelefoon wilt die geen compromissen sluit, dan is de iPhone 15 Pro precies dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *