iPhone 15 Pro Max versus iPhone 15 Pro: verwachte verschillen

Home » Blog » iPhone 15 Pro Max versus iPhone 15 Pro: verwachte verschillen

Inleiding

Voor welke moet je gaan: de iPhone 15 Pro Max met zijn grotere scherm, grotere batterij en gloednieuwe periscoopzoomcamera, of de kleinere iPhone 15 Pro die dezelfde A17 Bionic-chip heeft, maar zoveel gemakkelijker te gebruiken is met één hand en draag in een zak?

Apple zal naar verwachting de iPhone 15 Pro Max en iPhone 15 Pro medio september officieel onthullen, maar lekken en rapporten van brancheanalisten hebben een bijna volledig beeld geschetst van hoe de twee apparaten eruit zullen zien.

Laten we dus eens kijken naar de verwachte verschillen en kijken wat de voordelen zijn van het kopen van de 15 Pro Max ten opzichte van de 15 Pro, en welke de betere keuze voor u is.

iPhone 15 Pro Max vs iPhone 15 Pro verwachtingen:

  • Pro Max heeft een 6,7-inch scherm, Pro heeft een 6,1-inch
  • Beide hebben een A17 Bionic-chip
  • Beide hebben 8 GB RAM, dezelfde opslagopties
  • Pro Max wordt geleverd met een veel grotere batterij
  • Dezelfde hoofd- en ultrabrede camera’s
  • 15 Pro Max heeft een 5X-6X zoomlens, 15 Pro heeft 3X zoom
  • Beide krijgen een USB-C-poort

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Het enige verschil is de grootte

Beide dragen de naam ‘Pro’, wat betekent dat ze een aantal gemeenschappelijke voordelen hebben ten opzichte van de reguliere iPhone 15- en iPhone 15 Plus-modellen.

Zowel de 15 Pro Max als de 15 Pro hebben namelijk een display met extreem dunne randen, beide gebruiken een nieuw en duurzamer titanium materiaal voor het frame, en beide hebben ook een veel groter en krachtiger camerasysteem. Oh ja, en beide hebben een matte glazen afwerking in vergelijking met de glanzende die wordt gebruikt op de niet-Pro-modellen.

Maar hoewel ze verschillen van de niet-Pro-versies, zijn er geen stijlverschillen tussen de 15 Pro Max en de 15 Pro.

Het enige verschil in ontwerp is het voor de hand liggende formaat: de iPhone 15 Pro Max blijft een extra grote telefoon die zwaar is, moeilijk met één hand te gebruiken en helemaal niet comfortabel om in een zak te dragen. De iPhone 15 Pro daarentegen, hoewel niet bepaald klein, is veel compacter en veel gemakkelijker te bedienen met één hand.

Beide toestellen wegen door hun toegevoegde features en extra camera meer dan de vanilla-versies. In vergelijking met de Pro iPhones van vorig jaar zou het lichtere titanium frame echter moeten bijdragen aan een lichte vermindering van het gewicht, wat zeker op prijs wordt gesteld.

Een nieuwe functie die de 15 Pro en Pro Max delen, is de nieuwe actieknop, die de mute-schakelaar vervangt, een element dat al vanaf het allereerste begin op iPhones zit. Deze nieuwe actieknop zal naar verwachting een exclusieve functie zijn voor de Pro-modellen, dus hij komt niet naar de vanille-modellen.

Eerdere geruchten beweerden dat we haptische volume- en aan / uit-knoppen de vertrouwde fysieke toetsen zouden kunnen vervangen, maar dat gebeurt toch niet en alle iPhone 15-modellen zullen dezelfde fysieke toetsen hebben als voorheen.

Alle iPhone 15-modellen worden geleverd met IP68 water- en stofbescherming, en ze hebben ook allemaal de nieuwe USB-C-poort, dezelfde poort die al je andere elektronica gebruikt, wat geweldig is. Er is ook geen verschil in het Face ID-systeem.

Prestaties en software

Dezelfde geweldige A17-chip op beide, dezelfde prestaties

Zowel de iPhone 15 Pro als de iPhone 15 Pro Max zullen worden aangedreven door de Apple A17 Bionic-chip. Dit is de eerste 3nm-chip op een smartphone, een grote technologische sprong voorwaarts ten opzichte van de eerder gebruikte 4nm-chips. Deze nieuwe dichtheid maakt veel meer transistors mogelijk en we verwachten opmerkelijke verschillen in beide prestaties, maar ook in energie-efficiëntie.

De 15 Pro en 15 Pro Max worden beide geleverd met 8 GB RAM, een verbetering ten opzichte van de 6 GB RAM in de 14 Pro-serie. Het type en de snelheid van het RAM-geheugen is echter niet veranderd, het is hetzelfde LPDDR5-type als voorheen.

De 15 Pro Max heeft dankzij zijn grotere formaat één voordeel: hij kan langer koel blijven, dus als je echt zware games speelt, zal hij minder gas geven en ondanks dat beide telefoons dezelfde chip hebben, voelt de 15 Pro Max misschien wat beter geoptimaliseerd aan voor gamen.

Zoals gewoonlijk gebruikt Apple dezelfde iOS 17-software op alle iPhones, dus hier zijn geen verschillen.

In de VS worden alle iPhone 15-modellen alleen met eSIM geleverd, net als de vorige modellen, maar houd er rekening mee dat u met deze telefoons geen fysieke simkaart kunt gebruiken. Internationale modellen ondersteunen mogelijk nog steeds de fysieke SIM-functie.

Camera

De 15 Pro Max heeft een nieuwe periscoopzoomlens, dus hij heeft een veel betere beeldkwaliteit dan 5x zoom

Op de achterkant van de iPhone 15 Pro en de 15 Pro Max heb je drie camera’s: een hoofdcamera, een ultragroothoeklens en telezoom.

Van beide modellen wordt verwacht dat ze een iets grotere sensor krijgen voor de 48 megapixel hoofdcamera (vergeleken met de vorige generatie), en beide delen dezelfde ultrabrede camera.

Hoewel de 15 Pro de bekende 3x zoomlens heeft, verwisselt de 15 Pro Max die voor een gloednieuwe zoomlens in periscoopstijl met een native 5x of 6x zoomlens.

Apple gebruikte eerder dezelfde zoomcamera op het Pro- en Pro Max-model, maar het lijkt erop dat deze periscoopzoomlens gewoon te veel ruimte in beslag neemt en het was niet mogelijk om hem in het kleinere 15 Pro-model te passen. Geruchten voorspellen dat er een iets groter iPhone 16 Pro-model in de maak is en dat er volgend jaar een periscooplens in past.

Wat betekent dit voor de beeldkwaliteit?

Allereerst zal de 15 Pro Max duidelijk een enorm voordeel hebben in beeldkwaliteit bij langere zoombereiken en zal hij waarschijnlijk verder gaan dan de huidige 15x zoomlimiet. Verwacht een veel groter zoombereik tot 30X. Het ontbreken van een 3X native lens heeft echter ook enkele nadelen: de beeldkwaliteit bij 3X tot 5X zal eronder lijden en je hebt mogelijk niet langer een 3X portretmodusoptie op de 15 Pro Max.

De videokwaliteit wordt op een vergelijkbare manier beïnvloed met die nieuwe periscoopzoomlens.

Geruchten suggereren dat Apple voor het eerst 8K-video-opname op de 15 Pro-serie op een iPhone zou kunnen introduceren. We zouden ook graag slow motion 4K120-beelden zien, zoals Sony Xperia-telefoons hebben, maar dat blijft niet erg waarschijnlijk.

Audiokwaliteit en haptiek

Beide iPhone 15 Pro-modellen worden geleverd met een naar beneden gerichte hoofdluidspreker en een secundaire luidspreker in de oortelefoon.

Met de iPhone 13-familie heeft Apple een grote sprong gemaakt in de luidsprekerkwaliteit, maar sindsdien heeft het een limiet bereikt en we verwachten dit jaar geen enorme verbeteringen in de audiokwaliteit, maar er is nog steeds een kleine verbetering mogelijk. Het grotere 15 Pro Max-model heeft vanwege zijn enorme omvang meestal een dreunender geluid dan de compactere 15 Pro.

Qua haptiek gebruikt Apple al jaren de toonaangevende Taptic Engine en zal dit blijven doen in de iPhone 15 Pro-serie. Verwacht dezelfde uitstekende haptiek als voorheen, geen veranderingen op dat vlak.

Batterijduur en opladen

De 15 Pro Max zal naar verwachting bijna 35% groter batterijformaat hebben

We weten nog niet de exacte batterijformaten voor de iPhone 15 Pro en de 15 Pro Max, maar aangezien de schermgrootte en de algehele afmetingen van de telefoon nauwelijks veranderen, kunnen we er gerust van uitgaan dat de batterijen ongeveer even groot zullen zijn als op de vorige generatie.

Dat zou een batterij van ongeveer 4.300 mAh betekenen voor de 15 Pro Max en ongeveer 3.200 mAh voor de 15 Pro. We hebben de wiskunde gedaan en het komt neer op een bijna 35% grotere batterij op het Pro Max-model. Combineer dit met de grotere vormfactor die beter bestand is tegen oververhitting en enkele voordelen heeft op het gebied van energie-efficiëntie, we kunnen een bijna 40% langere batterijlevensduur verwachten met het Pro Max-model.

Voor de meeste gebruikers zou dit betekenen dat je met een iPhone 15 Pro Max twee dagen tussen oplaadbeurten kunt zitten, terwijl je met de kleinere iPhone 15 Pro elke nacht moet opladen.

Dit zijn natuurlijk slechts voorspellingen en we zullen het met zekerheid kunnen zeggen in september, maar stel uw verwachtingen rond dat niveau.

De nieuwe USB-C-poort op beide iPhones is uitstekend nieuws, dus je kunt dezelfde kabel gebruiken die je voor al je andere elektronica gebruikt, dus daar zijn we erg blij mee.

Het gerucht gaat dat beide 15 Pro-modellen ook snelle UFS 3.2-overdrachtssnelheden ondersteunen, wederom goed nieuws.

Deze nieuwe USB-C-poort betekent echter niet dat we daadwerkelijk hogere laadsnelheden zullen krijgen, en tot nu toe betwijfelen we of dat het geval zou zijn. We verwachten dus dat beide iPhones nog steeds volledig opladen in ongeveer 1 uur en 40 minuten met dezelfde snelheden als voorheen (27 W voor de 15 Pro Max, 23 W voor de 15 Pro).

En ja, beide hebben de coole MagSafe draadloze oplaadtechnologie die werkt op 15W.

Vergelijking van specificaties

Hier is een overzicht van de specificaties van de iPhone 15 Pro Max en de 15 Pro:

*uitgaande van hetzelfde batterijformaat als op de apparaten van vorig jaar.

Samenvatting en eindoordeel

Dit jaar heb je nog een reden om de iPhone 15 Pro Max te kopen in plaats van de compactere iPhone 15 Pro: de periscoopzoomcamera. Als u van plan bent om dat grotere zoombereik te gebruiken en als u geeft om de langere batterijduur en het grotere scherm, is de 15 Pro Max een goed idee.

Voor wie de voorkeur geeft aan een compacte telefoon is er echter niet veel veranderd. De 15 Pro Max voelt nog steeds behoorlijk gigantisch aan en zal ondanks een verwachte gewichtsafname toch aan de zware kant zijn. Die mensen zouden beter af zijn met de kleinere iPhone 15 Pro.

Tot welk kamp behoor jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *