iPhone 15 Pro Max versus iPhone 13 Pro Max: komt het tijd om te upgraden?

Home » Blog » iPhone 15 Pro Max versus iPhone 13 Pro Max: komt het tijd om te upgraden?

Inleiding

We zijn goed op weg naar een ander Apple iPhone-evenement – we moeten alleen de zomer doorkomen. Voor nog een jaar op rij verwachten we een viervoudige lancering van twee niet-Pro-modellen en twee Pro-merkvarianten.

De grootste en meest geavanceerde zal, zoals gewoonlijk, de Pro Max zijn: de iPhone 15 Pro Max. Het zal komen met een aantal upgrades in de camera-afdeling, een altijd verwachte prestatieverbetering, mogelijk kleine schermupgrades. Niet veel als je de iPhone 15 Pro Max versus de iPhone 14 Pro Maxmaar het kan een goede sprong zijn als je een ouder model hebt – een iPhone 13 Pro MaxBijvoorbeeld.

Dus, is 2023 het moment om te upgraden? Hoeveel beter is de iPhone 15 zal zijn? Is de iPhone 13 Pro Max nog goed genoeg? Laten we alles onderzoeken wat we weten:

iPhone 15 Pro Max versus iPhone 13 Pro Max verwachte verschillen:

  • Licht herontwerp
  • Dynamisch eiland versus Notch
  • Titanium frame op de 15
  • Mute-schakelaar wordt geüpgraded naar Action Switch
  • A17 Bionic om een ​​merkbaar snellere processor te zijn
  • 8 GB LPDDR5 RAM (geüpgraded van 6 GB LPDDR4X)
  • Zelfde opbergmogelijkheden
  • Verbeterde 48 MP hoofdcamera
  • Nieuwe periscoopzoom
  • USB Type C in plaats van Lightning

Ontwerp en maat

Een kleine sprong in de toekomst

De iPhone 13 Pro Max heeft nog steeds het “oude stijl” -ontwerp – met een inkeping aan de bovenkant van het scherm. De iPhone 15 Pro Max zal naar verwachting dezelfde Dynamic Island-uitsparing hebben als op de 14 Pro Max… in voor- en tegenspoed.

Nou, naar verluidt werkt Apple er hard aan om het Dynamic Island… beter te maken.

De verwachting is dat de iPhone 15 Pro Max een licht herontwerp krijgt. De verhouding tussen het scherm en de behuizing aan de voorkant kan dus worden verkleind, wat betekent dat het frame rond het scherm heel, heel dun zal worden. En ook zal de achterkant niet helemaal vlak zijn – in plaats van het frame van het apparaat in een rechte hoek te ontmoeten, zal de achterkant er met zachte rondingen in passen.

Oh, dubbel ook: de iPhone 15 Pro Max zou lichter kunnen zijn, gebouwd met een ander materiaal dan het roestvrij staal dat Pro’s al enkele jaren gebruiken. Ja, en het zal titanium zijn – nog steeds duur en premium, nog steeds sterk, maar zeker lichter dan staal.

Nog een primeur voor de serie: de mechanische mute-schakelaar is mogelijk verdwenen uit de iPhone 15 Pro Max. In plaats daarvan zal het worden vervangen door een soort “actieknop” – a-la Apple Watch Ultra. Vermoedelijk zou je er elke functie op kunnen programmeren, dus het dempen van de telefoon via een knop is niet uitgesloten. De actieknop kan zelfs worden gebruikt om automatisch door je Focus-scènes te bladeren, en werkt effectief als een mute-knop ++.

En om de lijst met primeurs af te ronden: de iPhone 15 Pro Max wordt geleverd met een USB Type-C-poort, waarvoor dank aan de EU. Met daarbij USB 3.2-snelheden, terwijl de met Lightning uitgeruste iPhone 13 Pro Max nog steeds vastzit aan USB 2.0 – ongeveer 10 keer langzamer dan de nieuwste standaard. Het is echter nog steeds mogelijk dat Apple een snelle versie maakt met de nieuwe iPhones en alleen hoge overdrachtssnelheden en snel opladen ontgrendelt als je een MFi USB Type-C-kabel hebt.

Verschillen weergeven

De Pro Max-serie is al enkele jaren niet veel veranderd aan de schermen – de iPhone 15 Pro Max en iPhone 13 Pro Max krijgen beide 6,7-inch OLED-panelen, 120 Hz ProMotion en een resolutie van 1290 x 2796. Uiteraard krijgt de iPhone 15 Pro Max het Dynamic Island waar de iPhone 13 Pro Max een Notch heeft. Welke heb je liever?

Bovendien zal de iPhone 15 Pro Max de betere maximale helderheid hebben – mogelijk tot 2.500 nits, wat op dit moment behoorlijk krankzinnig is. Gaan we HDR-films kijken terwijl we op het strand zijn? Nee, dat raden we je niet aan, stel je de hitte voor.

De iPhone 13 Pro Max tikt af op 1200 nits tijdens HDR-weergave, en we zouden zeggen dat dat al genoeg genoeg was. Maar hey, de 15 Pro Max geeft je meer helderheid van de tap.

Prestaties en software

Een generatiesprong

De A17 Bionic-chip van de iPhone 15 Pro Max zal worden gebouwd op een 3 nm-proces – volgens rapporten heeft Apple de productielijnen al gereserveerd, waardoor de productiecapaciteit van TSMC in feite wordt vergrendeld voor de volgende iPhone.

Het is een kleine sprong over het 4 nm-proces van de Apple A16 uit 2022, en een grotere sprong over de 5 nm A15, die de iPhone 13 Pro Max aandrijft. Maar wat betekent dat allemaal voor jou?

Meer transistors in de chips, kleinere paden voor de elektronen om te reizen – we verwachten een betere energie-efficiëntie van de Apple A17 en betere prestaties. De iPhone 13 Pro Max heeft al een behoorlijk goede batterijduur – de 15 Pro Max zou hem met een kleine maar merkbare marge moeten verslaan. De iPhone 13 Pro Max heeft al geweldige prestaties, de 15 Pro Max zou meer en meer ruimte moeten bieden voor toekomstbestendigheid.

Camera

Je hebt gemist

De iPhone 13 Pro Max voelt al achter de tijd met zijn 12 MP hoofdcamerasensor – de 14-serie heeft die geüpgraded naar een enorme 48 MP, die veel betere foto’s maakt. Dit is dus op zijn minst een upgrade die je krijgt als je voor een iPhone 15 Pro Max gaat, die naar verwachting dezelfde 48 MP hoofdcamera zal hebben.

Maar het lijkt er ook op dat de 15 Pro Max een nieuw zoommechanisme krijgt – een periscoopcamera die de huidige 3x telezoom zal upgraden naar 5x en 6x. Hoe dat precies zou werken, is nog een beetje een mysterie, maar het is mogelijk dat de iPhone 15 Pro Max echte optische zoom heeft met bewegende componenten, gaande van 3x tot 6x zonder digitaal bijsnijden.

Audiokwaliteit en haptiek

De luidsprekers van de iPhone zijn redelijk goed, vooral de Pro Max-modellen, die ruimte hebben voor grotere drivers en akoestiek. Ze worden luid en gedetailleerd, en zelfs de bas is goed hoorbaar. Onze enige klacht is dat ze hard kunnen worden in de hoge tonen, vooral bij sommige genres, en misschien missen ze wat details in de middentonen. We achten het niet waarschijnlijk dat de iPhone 15 Pro Max daar op enigerlei wijze verandering in zal brengen. Het zal waarschijnlijk ongeveer hetzelfde klinken als de iPhone 13 Pro Max, maar hier is er een voor de dromers.

En de haptiek zal niet veranderen, we geloven het niet. De Taptic-engine klikt en brrrt al jaren in iPhones met nauwkeurige accenten. Dus — meer van hetzelfde, maar u zult ons niet zien klagen!

Batterijduur en opladen

De grote gaan altijd langer mee

De Pro Max-modellen hebben altijd de beste batterijduur van hun generatie gehad. De ruimte hebben voor een enorme batterij helpt daar waarschijnlijk bij. We hebben dus niets slechts te zeggen over het uithoudingsvermogen van de iPhone 13 Pro Max, en we verwachten zeker dat de iPhone 15 Pro Max hieraan zal voldoen of beter zal presteren. Die nieuwe A17 Bionic-chips zouden immers efficiënter moeten zijn – twee generaties efficiënter.

Met de iPhone 13 Pro Max kun je gemakkelijk anderhalve dag tot twee dagen meegaan bij normaal gebruik. Dat geldt ook voor de iPhone 15 Pro Max, tenzij er iets vreselijk misgaat. Krijgen we echter snel opladen? Nee, we verwachten vast te houden aan 27 W bedraad en 15 W draadloos (MagSafe).

Vergelijking van specificaties

*Zeer speculatief

Hoewel het scherm niet zal veranderen, zien we zeker verschillen onder de motorkap – en in het ontwerp van de motorkap zelf. De iPhone 15 Pro Max wordt iets slanker, terwijl hij indrukwekkendere prestaties en cameratechnologie biedt.

Samenvatting en eindoordeel

Dus, zal de iPhone 15 Pro Max degene zijn om naar te upgraden als je een iPhone 13 Pro Max bezit? Mogelijk, vooral als je om de camerawisselingen geeft. De 48 MP-sensor was vorig jaar een behoorlijk goede sprong, maar het is begrijpelijk als je ervoor kiest om alleen daarvoor een nieuwe telefoon aan te schaffen.

Nu krijgen we een verbeterde telecamera, verbeterd ontwerp en bouwmaterialen… hmmm, het overwegen waard!

Als je de iPhone 13 Pro Max liever nog een tijdje vasthoudt, zijn we er vrij zeker van dat hij het perfect zal doen. Zolang je tevreden bent met je camera en je niet aandringt op dat Dynamic Island – natuurlijk, hou het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *