iPhone 15 Pro Max versus iPhone 12 Pro Max: krijg je de volgende iPhone om te upgraden?

Home » Blog » iPhone 15 Pro Max versus iPhone 12 Pro Max: krijg je de volgende iPhone om te upgraden?

Inleiding

iPhones hebben over het algemeen een lange levensduur, aangezien Apple ze blijft ondersteunen met nieuwe iOS-versies en de hardware voldoende prestatieruimte heeft om ze door de jaren heen te halen. Dat gezegd hebbende, de iPhone 12 Pro Max nadert nu zijn derde verjaardag en hoewel het nog steeds een behoorlijk solide telefoon is, heb je misschien het gevoel dat je wat van de nieuwere technologie mist. Zoals een verbeterde camera, een 120 Hz-scherm of… een Dynamic Island?
Nou, de iPhone 15-serie staat op het punt om over een paar maanden op het podium te debuteren, en je denkt misschien bij jezelf: “Hm, misschien upgrade ik dit jaar …”. Zal het het waard zijn? Nou, laten we een diepe duik nemen met alles wat we weten over de iPhone 15 Pro Max tot nu toe en probeer het uit te zoeken, zullen we?
Verwachte verschillen tussen iPhone 15 Pro Max en iPhone 12 Pro Max:

 • Licht herontwerp
 • 120 Hz-scherm versus 60 Hz-scherm
 • Veel hogere piekhelderheid op iPhone 15 Pro Max
 • Dynamisch eiland versus Notch
 • Titanium frame op de 15 zou het iets lichter kunnen maken
 • Mute-schakelaar wordt geüpgraded naar actieknop
 • A17 Bionic zal een aanzienlijke upgrade zijn ten opzichte van A14 Bionic
 • 8 GB LPDDR5 RAM (geüpgraded van 6 GB LPDDR4X)
 • Zelfde opbergmogelijkheden
 • Verbeterde 48 MP hoofdcamera
 • Nieuwe periscoopzoom
 • Over het algemeen verbeterde prestaties bij weinig licht van camera’s
 • USB Type C in plaats van Lightning

Ontwerp en maat

Zoals iPhone 12 Pro Max, maar dan met 3 facelifts

De iPhone 12-serie zette deze nieuwe trend in waarbij de iPhones wat strakker, rechthoekiger, met platte zijkanten en rechte hoeken zijn. Apple voert zelden ontwerprevisies uit, maar voegt jaar na jaar kleine weetjes en veranderingen toe.

We hebben dus de basislook, met de cameramodule in de linkerbovenhoek, de MagSafe-array onder de achterkant en het end-to-end-scherm vooraan.

Maar de iPhone 15 Pro Max zal het Dynamic Island (in plaats van een inkeping) bovenop het scherm erven, zoals we voor het eerst zagen op de iPhone 14 Pro. Het is een soort permanent taakbalkding, dat de uitsparingen van de selfiecamera maskeert door er bubbels en widgets van je achtergrond-apps omheen te plaatsen. Naar verluidt heeft Apple hard gewerkt om het Dynamic Island “bruikbaarder” te maken in iOS 17, aangezien de meeste gebruikers tot nu toe niet super onder de indruk waren van de implementatie ervan.

Maar goed, dat is niet zo belangrijk. Wat we ook verwachten, is een grotere scherm-tot-lichaamverhouding aan de voorkant, dus dunnere randen. En de iPhone 15 Pro Max zou een frame van titanium kunnen hebben in plaats van roestvrij staal, waardoor hij lichter zou zijn maar toch de premium look en feel zou behouden.

De kenmerkende mute-schakelaar die op elke iPhone zit, kan ook veranderen met de 15 Pro-serie. Er wordt gezegd dat Apple aan het experimenteren is met de actieknop, die we voor het eerst zagen op de Apple Watch Ultra, en erover nadacht om die op een iPhone te slaan. Het zou nog steeds zijn gedempte eigenschappen als optie behouden, maar zou zogenaamd ook andere functies of app-snelkoppelingen hebben die je eraan zou kunnen koppelen. Het zou geweldig zijn als het standaard met Siri Shortcuts zou kunnen werken (en daar denkt Apple waarschijnlijk over na).

En dankzij nieuwe EU-regelgeving is Apple eindelijk uit 2014 gehaald, schoppend en schreeuwend. De iPhone 15 Pro Max wordt geleverd met een USB Type-C-poort, met USB 3.2-snelheden, die ongeveer 10 keer sneller zal zijn dan de USB 2.0 van Lightning. Er is nog steeds een kans dat de hoge snelheden en snel opladen alleen worden ondersteund als u een MFi-kabel koopt.

Verschillen weergeven

Het Pro Max-formaat is wat het is en zal hetzelfde blijven – zelfs als de iPhone 15 Pro Max iets dunnere randen moet hebben, zou het schermformaat niet moeten wijken. Dat betekent dus 6,7-inch OLED-panelen met 1290 x 2796 pixels op zowel de iPhone 15 Pro Max als de iPhone 12 Pro Max. Uiteraard krijgt de iPhone 15 Pro Max een ProMotion-scherm met superhoge verversingssnelheid, terwijl de 12 Pro Max blijft steken op 60 Hz. Ook heeft de 12 Pro Max de inkeping aan de bovenkant, terwijl het nieuwste vlaggenschip het Dynamic Island heeft – of dat een pro of een nadeel is, is aan jou.

Ook speelt Apple de laatste tijd veel met maximale helderheid, waardoor hun schermen zelfs in heldere omstandigheden HDR-inhoud kunnen weergeven, en de 15 Pro Max haalt mogelijk 2.500 nits, wat op dit moment behoorlijk krankzinnig is. Het verdubbelt effectief de piekhelderheid van 1.200 nit van de iPhone 12 Pro Max.

Prestaties en software

Nanometer, zoon!

De A17 Bionic-chip van de iPhone 15 Pro Max wordt waarschijnlijk de eerste SoC voor smartphones die is gebouwd op een 3 nm-proces, vervaardigd door TSMC – en er wordt gezegd dat Apple in feite de volledige productielijn heeft geboekt, dus niemand anders bemoeit zich ermee terwijl.

Het is een kleine sprong over het 4 nm-proces van de Apple A16 uit 2022 en een grotere sprong over de 5 nm A14 in de iPhone 12 Pro Max. Maar wacht, wat is er met de nanometers?

Nou, ze geven in feite de grootte aan van de transistors die zich in de chip bevinden. Kleinere transistors betekent meer ruimte, meer ruimte betekent meer transistors, en meer transistors betekent snellere prestaties en betere energie-efficiëntie, aangezien de chip meer berekeningen kan doen met minder stroomverbruik. De iPhone 12 Pro Max heeft nog steeds redelijk goede prestaties en een zeer behoorlijke batterijduur. Maar het verbleekt in vergelijking met bijvoorbeeld de iPhone 14 Pro Max, en we verwachten volledig dat een sprong naar een iPhone 15 Pro Max significant zal aanvoelen.

Camera

Een kleine stap voor de mens, 5 zoomstappen voor de camera

De iPhone 12 Pro Max is al een beetje lang in de tand met zijn 12 MP hoofdcamerasensor – ja, vroeger zeiden we altijd dat minder megapixels beter is omdat we grotere pixels hadden om mee te werken. Nu is de technologie verbeterd, zijn de camerasensoren van smartphones gegroeid en gebruiken fabrikanten pixelbinning om sensoren met een hoge resolutie om te zetten in sensoren met een lage resolutie wanneer lichtverzameling een prioriteit is.

De iPhone 14 Pro Max liet zien dat Apple veel ruimte heeft voor verbetering, aangezien het een 48 MP hoofdcamerasensor introduceerde, wat veel beter is dan wat we eerder hadden. Het gerucht gaat dat de iPhone 15 Pro Max die erft, dus we kunnen vol vertrouwen zeggen dat hij beter – merkbaar beter – zal zijn dan de hoofdcamera van de iPhone 12 Pro Max.

Er wordt ook verwacht dat de 15 Pro Max een enorme zoomverbetering zal krijgen – een periscoopcamera die een vergroting van 5x of 6x zal bereiken. We hebben een vermoeden (en een geheime hoop) dat Apple hier misschien aan het experimenteren is met daadwerkelijke variabele zoomlens, wat zou verklaren waarom de geruchten zo vaag en verwarrend zijn over de zoomlens.

In ieder geval, ja, je krijgt een camera-upgrade als je van iPhone 12 Pro Max naar iPhone 15 Pro Max springt. We kunnen op dit moment niet veel zeggen over de selfiecamera of ultrabrede camera, maar de laatste zou – op zijn minst – betere nachtprestaties moeten hebben, want dat is iets dat Apple heeft verbeterd met de 14-serie.

Audiokwaliteit en haptiek

iPhone-luidsprekers zijn al jaren geweldig, vooral de Pro Max-modellen. Elk jaar krijgen ze een heel kleine verbetering, voelen we – ongeveer 5% beter generatie op generatie. Maar hun geluidsprofiel blijft meestal hetzelfde: vlezige onderkant, licht uitgesneden middentonen en een prominente aanwezigheid. We achten het niet waarschijnlijk dat de iPhone 15 Pro Max daar verandering in zal brengen, hoewel we hopen dat we er minder hardheid in de hoge tonen mee krijgen.

Wat haptiek betreft: de Taptic-engine is er om te blijven, en dat is de afgelopen paar generaties iPhones ook zo geweest. Niet voor niets: het is een sterke, nauwkeurige haptische feedbackmachine die al geruime tijd een hoofdbestanddeel van de branche was (gelukkig hebben Android-smartphones hun inhaalslag gemaakt). We verwachten in ieder geval niet dat de iPhone 15 Pro Max in dit opzicht anders zal aanvoelen.

Batterijduur en opladen

De hele dag x2

Apple heeft altijd de slogan “De hele dag batterij!” wanneer het een nieuw product introduceert. De afgelopen jaren zijn de iPhones er echter behoorlijk bedreven in geworden om die verwachting te overtreffen. Vooral de Pro Max-modellen, die meer ruimte hebben voor een grotere cel. Combineer dat met het uitstekende batterijbeheer van iOS, en je kunt een iPhone Pro Max gemakkelijk tot twee dagen pushen op een enkele lading.

Dat geldt vooral voor de iPhone 14 Pro Max en als de A17 in de iPhone 15 Pro Max geen stroomvreter blijkt te zijn (dat zou ook niet moeten, 3 nm), dan verwachten we hetzelfde. De iPhone 12 Pro Max kan je nog steeds een dag + enkele uren opleveren, zolang de gezondheid van je batterij de afgelopen 3 jaar niet is verslechterd.

Wat betreft snel opladen: daar gaan iPhones meestal niet over. De 12 Pro Max kan 20 W op een draad en 15 W draadloos gebruiken (via MagSafe, 7,5 W op een oude Qi-pad). We verwachten dat de iPhone 15 Pro Max tot 27 W aan de draad zal raken en nog steeds 15 W aan MagSafe.

Vergelijking van specificaties

*Zeer speculatief

Dus, met drie generaties uit elkaar, zien we zeker een goede kloof in specificaties tussen deze twee telefoons. Met name op de afdeling camera’s en hardware.

Samenvatting en eindoordeel

Dus, is het tijd om te sparen voor de iPhone 15 Pro Max ter vervanging van die oude iPhone 12 Pro Max. We zouden ja zeggen – er zijn genoeg dingen om naar uit te kijken, zoals een 120 Hz-scherm, een sterk verbeterde camera en een krachtigere processor die je de komende x aantal jaren meegaat.

Waarom “x bedrag”? Nou, omdat de iPhone 12 Pro Max in wezen nog steeds een behoorlijk solide telefoon is. En krijgt nog steeds tijdige updates voor Apple – het is bekend dat iPhones minimaal 5 jaar na de release iOS-builds krijgen.

Met andere woorden, als je snakt naar een upgrade – ja, de iPhone 15 Pro Max geeft je nieuwe, betere ervaringen. Als je dit jaar niet per se zin hebt om extra geld uit te geven: de iPhone 12 Pro Max is nog steeds goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *