iPhone 15 Pro Max versus iPhone 11 Pro Max: klaar voor de sprong?

Home » Blog » iPhone 15 Pro Max versus iPhone 11 Pro Max: klaar voor de sprong?

Inleiding

Apple ondersteunt iPhones al geruime tijd, en hun krachtige processors geven ze veel speelruimte om mee te werken naarmate de jaren vorderen. Daarom zou het ons niet verbazen als er velen van jullie zijn die nog steeds een goede oude vasthouden iPhone 11 Pro Max.
Maar de iPhone 15-serie komt eraan… en misschien is het tijd om te upgraden? De drie iPhone-updates die zijn verstreken sinds de introductie van de serie 11 hebben samen… nogal wat upgrades toegevoegd. Naar de camera, de prestaties, het ontwerp, MagSafe… de inkeping!
We hebben al veel geruchten gehoord over de iPhone 15 Pro Max en zelfs als sommige niet lukken, zijn de upgrades die momenteel op bestaande iPhones te vinden zijn, genoeg om door te gaan. Laten we dus een diepe duik nemen en nadenken: is het tijd om je iPhone 11 Pro Max te upgraden naar een iPhone 15 Pro Max?
Verwachte verschillen tussen iPhone 15 Pro Max en iPhone 11 Pro Max:

 • Volledig herontwerp: hoekig en rechthoekig, versus de afgeronde hoeken van iPhone 11
 • MagSafe-compatibiliteit — welkom in de wereld van magneetaccessoires!
 • 120 Hz-scherm versus 60 Hz-scherm
 • HDR10-scherm en veel hogere helderheid op iPhone 15
 • Dynamisch eiland versus Notch
 • Titanium frame op de 15 voor een premium touch
 • Mute-schakelaar wordt geüpgraded naar actieknop
 • A17 Bionic zal een aanzienlijke upgrade zijn ten opzichte van A13 Bionic
 • 8 GB LPDDR5 RAM versus 4 GB LPDDR4
 • 128 GB basisopslag versus 64 GB basisopslag
 • Verbeterde 48 MP hoofdcamera
 • Nieuwe periscoopzoom
 • Over het algemeen verbeterde prestaties bij weinig licht van camera’s
 • USB Type C in plaats van Lightning

Ontwerp en maat

Welkom in het toekomstige verleden
De iPhone 12-serie veranderde het algehele ontwerp van de iPhones door rechte hoeken, platte frames en een magnetische reeks aan hun achterkant toe te voegen om ze compatibel te maken met MagSafe-accessoires (standaards, oplaadbanken, draadloze opladers, magnetische portemonnees). De iPhone 13-serie de inkeping (de uitsparing voor de selfiecamera aan de bovenkant van het scherm) kleiner gemaakt. En de 14 seriemet name de iPhone 14 Pro En iPhone 14 Pro Max, verving de inkeping door een pilvormige uitsparing die wordt gemaskeerd door geanimeerde widgets. Apple noemt dit het Dynamic Island en het is eigenlijk een manier om multitasking met de iPhone te verbeteren.

Ja, je hebt wat in te halen.

De iPhone 15 Pro Max zal natuurlijk al die functies erven en een kleine facelift toevoegen – volgens geruchten een dunnere rand rond het scherm. Bovendien wordt het gemaakt van titanium, dus je slaat de drie generaties over waarin Apple zijn Pro iPhones met zwaar roestvrij staal maakte. Koel!

De kenmerkende mute-schakelaar die je aan de zijkant van de iPhone 11 Pro Max hebt, zal waarschijnlijk worden vervangen door een nieuwe “Actieknop”. Het zou nog steeds de mogelijkheid hebben om als mute te werken, maar zou ook de mogelijkheid hebben om apps of mogelijk Siri Shortcuts te starten. We tasten nog een beetje in het duister over hoe dat zou werken. Misschien is het contextbewust? Dat klinkt als een manier van Apple om het te doen…

En zou je daar eens naar moeten kijken: de iPhone 15 Pro Max wordt geleverd met een USB Type-C-poort, dankzij de EU-regelgevers die Apple in feite dwingen om over te stappen. Naar verluidt ondersteunt het USB 3.2-snelheden. Waarom is dat erg? Omdat het ongeveer 10 keer sneller is dan de oude USB 2.0-standaard, waaronder Lightning nog steeds werkt. Iedereen die heeft geprobeerd video’s van hun iPhone naar hun Windows-pc te kopiëren, weet waarom dit lastig is – het is in principe onmogelijk vanwege de snelheden en de enorme 4K-video’s.

Verschillen weergeven

De Pro Max-schermgrootte is 6,7 inch – dat is eigenlijk in steen geschreven. En Apple lijkt best tevreden te zijn met de resolutie van 290 x 2796 pixels, dus we denken niet dat dat zal veranderen. De iPhone 15 Pro Max krijgt net als de iPhone 11 Pro Max een OLED-paneel.

Maar een veel capabeler OLED-paneel – Apple’s iPhones kunnen nu HDR-inhoud weergeven (daarvoor heb je een hoge helderheid nodig) en zijn veel beter zichtbaar in direct zonlicht. De iPhone 15 Pro zou een maximale helderheid van 2500 nits kunnen bereiken, wat meer dan het drievoudige is van de 800 nits van de iPhone 11 Pro Max. Ze hebben nu ook een verversingssnelheid van 120 Hz dankzij de ProMotion-technologie op de iPhones. De iPhone 11 Pro Max zit nog steeds vast met 60 Hz. Als je nog geen 120 Hz op een smartphone hebt ervaren: bereid je voor op begroeting door vloeiendere, sneller reagerende animaties die gewoon meevloeien met je tikken en vegen.

We hebben nu ook een Always On Display – de iPhone 14 Pro introduceerde het en de iPhone 15 Pro zal het ongetwijfeld op de een of andere manier verbeteren. Kortom, zelfs wanneer de telefoon in stand-by staat, blijven sommige pixels op het scherm verlicht om u meldingen te tonen of u zelfs real-time informatie te geven (de vernieuwingsfrequentie wordt verlaagd tot 1 Hz, natuurlijk om redenen van batterijbesparing).

Prestaties en software

Nanometer verschil

Er wordt gezegd dat Apple de gloednieuwe lijn van TSMC voor de productie van 3 nm-processors volledig heeft geboekt – uiteraard voor de A17 Bionic-chip die de iPhone 15 Pro Max van stroom moet voorzien. En ja, dat heeft in feite gegarandeerd dat de A17 de eerste smartphone-SoC zal zijn die is gebouwd op een 3 nm-proces.

Snelle nerdpraat – de nanometers geven hier de grootte van de transistors in de chip aan. Als ze kleiner zijn, heb je natuurlijk ruimte voor meer transistors, wat je weer een energiezuinigere chip geeft. Tuurlijk… we hebben het letterlijk over nanometers. Maar als we bedenken dat de Apple A13 Bionic in de iPhone 11 Pro Max is gebouwd op een 7 nm-proces, realiseren we ons dat de A17 genoeg ruimte zal hebben om zijn energie-efficiëntie te verdubbelen ten opzichte van het 2019-model.

Snelle non-nerd-praat – het gaat vroem sneller en het zal het langer doen.

Camera

Ogen naar voren, openingen open

Foto’s van de iPhone 11 Pro Max zijn… niet slecht volgens de huidige normen, maar laten zeker hun verouderde hardware zien. De 12 MP-sensor zit lang in de tand, legt niet zoveel details vast als de moderne modellen en presteert niet zo goed bij weinig licht als recentere iPhones.

De iPhone 14 Pro Max gaf ons eindelijk een 48 MP hoofdcamerasensor, die veel meer details vastlegt, en de mogelijkheid om RAW-foto’s te exporteren, zodat shutterbugs er later mee kunnen spelen. Er wordt gezegd dat de iPhone 15 Pro Max hier geen enorme upgrade doormaakt, dus iPhone 11-bezitters kunnen erop vertrouwen dat ze op zijn minst de 48 MP-camera krijgen. En dat is een enorme, enorme sprong.

Waar de iPhone 15 Pro Max zou kunnen verbeteren, is met de zoomcamera – geruchten gaan over een periscooplens die een vergroting van 5x of 6x zal bereiken. Het kan ook al dan niet een variabele zoomfunctie zijn (we hopen natuurlijk dat dit zo is).

Het was dus vrij duidelijk, maar ja, je krijgt een sprong in kwaliteit als je van iPhone 11 Pro Max naar iPhone 15 Pro Max gaat. De ultrabrede camera heeft in de loop der jaren ook enkele kleine verbeteringen ondergaan, voornamelijk met betrekking tot foto’s bij weinig licht en aanpassing van randvervorming. Wat betreft selfies… we weten het nog niet – blijf op de hoogte.

Audiokwaliteit en haptiek

iPhone-luidsprekers op de Pro Max-modellen zijn meestal fantastisch. Het testen van een iPhone 11 Pro Max versus een iPhone 14 Pro Max laat verbetering zien: minder boxiness, minder vervorming in het hoge bereik en een iets voller lichaam. De iPhone 15 Pro Max zal zeker een vergelijkbare upgrade bieden ten opzichte van je iPhone 11 Pro Max.

Wat haptiek betreft: de Taptic-engine is nog steeds dezelfde als jaren geleden, wat geen slechte zaak is. Apple heeft de haptiek in feite onderuit gehaald met de iPhone 6 en sindsdien is het spoelen en herhalen. Uitstekende trillingsfeedback – waarom veranderen?

Batterijduur en opladen

Uw batterij wordt zeker oud?

Hoewel de iPhone 11 Pro Max een behoorlijk goede batterijduur had (misschien anderhalve dag?), is je batterij nu waarschijnlijk een beetje versleten als je een oud apparaat hebt. Als dat het geval is, zou je een enorme sprong in uithoudingsvermogen moeten zien als je naar de iPhone 15 Pro Max gaat.

Natuurlijk heeft Apple in de loop der jaren ook zijn technologie verbeterd: grotere batterijen en efficiëntere processors. De aankomende (en onaangekondigde) Apple A17-silicone in de iPhone 15 Pro Max zou gebouwd moeten zijn op een 3 nm-proces, wat hem aanzienlijk efficiënter zou moeten maken dan de 7 nm Apple A13 Bionic.

Hoewel iPhones niet deelnemen aan de snelle oplaadsnelheid, merk je hier ook een kleine upgrade. De iPhone 11 Pro Max accepteert tot 18 W op een draad en 7,5 W draadloos, we verwachten dat de iPhone 15 Pro Max laders van 27 W ondersteunt en – nog belangrijker – 15 W draadloos opladen op een MagSafe-oplader (nog steeds 7,5 W op een andere Qi-oplaadpuck).

Vergelijking van specificaties

*Zeer speculatief

Nou, dat is nogal een sprong, nietwaar? Ja, als je een iPhone 14 Pro Max hebt, voel je je niet verplicht om te upgraden. Maar die iPhone 11 Pro Max… die gaat misschien de kant van de dodo op.

Samenvatting en eindoordeel

Dus, is het tijd voor bezitters van een iPhone 11 Pro Max om te gaan sparen voor de releases van september? Daar zijn veel redenen voor: het nieuwe ontwerp, MagSafe, het 120 Hz ProMotion-scherm, de 48 MP camera-upgrade en de prestaties en batterijstoten die je zeker zult voelen. Als je nog steeds tevreden bent met je iPhone 11 Pro Max, wedden we dat hij nog minstens een jaar meegaat. Anders – tijd om munten in die spaarpot te laten vallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *