iPhone 15 preview: biedt het basisvlaggenschip van Apple deze keer meer?

Home » Blog » iPhone 15 preview: biedt het basisvlaggenschip van Apple deze keer meer?

iPhone 15 introductie
De iPhone 15 zal naar verwachting ergens in september uitkomen, zoals traditie is met nieuwe iPhone-aankondigingen, en in tegenstelling tot zijn voorganger, gaat het gerucht dat het een grotere sprong voorwaarts zal zijn in termen van upgrades. Onder de verbeteringen zouden we een nieuwe chipset, een veel capabelere hoofdcamera, verbeterde batterijduur en meer moeten zien. Onnodig te zeggen dat alle informatie die tot nu toe is opgedoken bestaat uit lekken en rapporten, dus niets daarvan is in steen gezet. Dat gezegd hebbende, de bronnen die deze inzichten delen, hebben allemaal een solide staat van dienst, waardoor wat zij beweren de beste sneak peek is van het komende iPhone 15 we hebben. Laten we eens kijken wat we tot nu toe hebben geleerd!

Wat is er nieuw aan de iPhone 15?

 • 48MP hoofdcamera
 • A16 Bionic-chipset
 • Dynamisch eiland
 • Sneller geheugen
 • USB-C
 • Dunnere bezels (misschien)
 • Sneller opladen (misschien)

Inhoudsopgave:

iPhone 15 uitpakken

De unboxing-ervaring van de iPhone 15 zou erg moeten lijken op wat we nu allemaal gewend zijn: een dunne doos met de telefoon zelf, wat documentatie, een hulpmiddel voor het uitwerpen van de simkaart en geen oplaadsteen. Het enige verschil dat we verwachten te zien, is de toevoeging van een USB-C-oplaadkabel, aangezien alle nieuwe iPhones dit jaar zouden worden geleverd met een USB-C-oplaadpoort.

iPhone 15-specificaties

Bekijk de Geruchten over iPhone 15-specificaties in onderstaande tabel.

iPhone 15 ontwerp en kleuren

Appel heeft het uiterlijk van zijn vlaggenschip op instapniveau al geruime tijd niet wezenlijk veranderd. Dat zou dit jaar echter enigszins veranderen, met de overgang van de inkeping die we de afgelopen jaren allemaal hebben leren kennen, naar de Dynamic Island pilvormige uitsparing die vorig jaar voor het eerst verscheen op de iPhone 14 Pro En iPhone 14 Pro Max.

Naast het Dynamic Island is er ook gesproken over de iPhone 15 die dunnere bezels krijgt, hoewel dat gerucht waarschijnlijk alleen voor de Pro-modellen geldt. Wat de rest van de telefoon betreft, kun je dezelfde boxy-constructie verwachten, bestaande uit een aluminium frame met een 6,1-inch flatscreen aan de voorkant en een glazen achterkant. En natuurlijk mogen we de nieuwe USB-C-oplaadpoort aan de onderkant niet vergeten.

Qua kleuren zouden er twee nieuwe opties moeten zijn om uit te kiezen, afgezien van de meer algemene die bij elke generatie horen.

iPhone 15 geruchten kleuren:

 • middernacht
 • sterrenlicht
 • (PRODUCT)ROOD
 • donker roze
 • lichtblauw
 • geel

iPhone 15-scherm

Het display van de iPhone 15 is een beetje een allegaartje. Terwijl het voorheen Pro-exclusieve Dynamic Island naar de goedkopere modellen komt naast al zijn softwarefunctionaliteit en -functies, zal Apple waarschijnlijk nog steeds dezelfde vernieuwingsfrequentie van 60 Hz behouden. De meeste andere telefoons aan de Android-kant in deze prijscategorie biedt al jaren een scherm met een hogere verversingssnelheid, dus het is moeilijk om dit niet als een duidelijke fout in de iPhone 15 te zien. Er is echter een reden waarom de Pro-modellen beter verkopen, en dit is een van hen. Maar wie weet, misschien verrast Apple ons?

Al het andere aan het scherm moet hetzelfde blijven, wat betekent een 6,1-inch Super Retina XDR OLED-paneel met een pixelresolutie van 2532 x 1170 en een pixeldichtheid van 457 PPI (pixels per inch). Voeg daarbij de 800 nits nominale helderheid en 1200 nits maximale HDR-helderheid, en je hebt een echt goed uitziend scherm in handen.

iPhone 15-camera

Het camerasysteem is een gebied waar de iPhone 15 naar verwachting een aanzienlijke upgrade zal krijgen door dezelfde 48 MP hoofdbeeldsensor te erven die we vorig jaar op de iPhone 14 Pro en Pro Max zagen. Net als bij eerdere generaties, zal er ook een 12 MP ultrabreed zijn, die naar verluidt voorlopig ongewijzigd blijft.

Met een sensor van 65% die de hoofdsnapper aandrijft, zouden we een merkbare verbetering van de beeldkwaliteit moeten zien, vooral als het gaat om scenario’s met weinig licht. Bovendien is de kans groot dat de telefoon deze grotere sensor kan bijsnijden om een ​​hoogwaardige 2x zoomlens te creëren, wat het ontbreken van een speciale telecamera enigszins compenseert.

Hoewel de 48 MP hoofdcamera naar verluidt rechtstreeks afkomstig is van de iPhone 14 Pro-modellen, verwachten we helaas niet dat Apple de optie zal opnemen om opnamen te maken in Apple ProRAW – een indeling die beelden van veel hogere kwaliteit produceert door meer informatie vast te leggen met elke klik. In plaats daarvan zou die functie Pro-exclusief blijven. Er is echter een oplossing in de vorm van apps van derden waarmee u in RAW-indeling kunt fotograferen.

Ten slotte hebben we ook dezelfde 12MP-camera aan de voorkant die in staat is tot 60FPS video-opname, 4K-resolutie, evenals nacht- en portretmodi.

iPhone 15-prestaties

Vorig jaar besloot Apple om zijn niet-professionele iPhones uit te rusten met identieke chipsets als die van de vorige generatie. De kans is groot dat de iPhone 15 dezelfde behandeling krijgt, met de A16 Bionic die debuteerde met de iPhone 14 Pro en Pro Max.

Gezien hoe krachtig de chips van Apple zijn, zou dit echter geen alarmerend nieuws moeten zijn, aangezien de A16 voldoende in staat is om een ​​goede gebruikerservaring te bieden, zowel qua prestaties als qua energie-efficiëntie. Het RAM-geheugen is nog steeds 6 GB, maar nu van het snellere LPDDR5-type, wat zou moeten betekenen dat apps en functies sneller werken dan voorheen.

iPhone 15-software

De iPhone 15 wordt gelanceerd met de nieuwste grote OS-update van Apple, iOS 17, die wordt geleverd met een reeks nieuwe functies, apps en ontwerpwijzigingen. Er zijn echter genoeg details om over te leren, dus ga gerust een kijkje nemen in ons overzicht van alles wat er te weten valt over iOS 17.

iPhone 15 batterij en opladen

De levensduur van de batterij op de iPhone is van topklasse sinds de iPhone 13-serie, met de iPhone 14 die op dat vlak kleine verbeteringen brengt. De iPhone 15 krijgt hoogstwaarschijnlijk dezelfde 3279 mAh-batterij, maar in tegenstelling tot de vorige generatie, zal hij de energiezuinigere A16-chipset hebben die is gebouwd op het 4nm-proces, dus we zouden een algehele langere batterijduur moeten zien in vergelijking.

Nu zou je verwachten dat de laadsnelheden ook toenemen. Helaas, ondanks het verwisselen van de Lightning-connector voor een USB-C-connector, zou de iPhone 15 dezelfde 20 W bekabeld opladen. Hetzelfde geldt voor het 15W MagSafe draadloos opladen.

Lekken wijzen erop dat hogere bekabelde oplaadsnelheden exclusief zijn (althans voor deze generatie) voor de Pro-modellen uit de line-up.

Geluidskwaliteit

De iPhone 15 zou dezelfde geweldige audiokwaliteit moeten hebben die we vorig jaar van de iPhone 14 zagen. We hebben het hier over S-tier telefoonstereoluidsprekers, dus niets om je zorgen over te maken. Hetzelfde zou ook moeten gelden voor de geweldige haptiek die wordt geleverd door de TapTic-engine van Apple.

Samenvatting

Als we de iPhone 15 vanuit vogelperspectief zouden bekijken, is het gemakkelijk om ernaar te kijken als de iPhone 14 Pro, maar dan zonder het betere display en de telecamera. Dus, is het het geld echt waard?

Nou, als het je lukt om een ​​opgeknapte, tweedehands of een soort van leuke deal te vinden voor het Pro-model van vorig jaar dat de prijs op ongeveer $ 800 brengt, dan zou je waarschijnlijk voor die moeten gaan. Om nog maar te zwijgen van het feit dat volgens recente rapporten de iPhone 15 mogelijk een prijsstijging krijgt in vergelijking met het basismodel van vorig jaar, wat het een moeilijke aanbeveling zou maken als de 14 Pro een optie is.

Als je echter geen leuke deal kunt vinden op de iPhone 14 Pro, dan zou de iPhone 15 nog steeds een goede upgrade zijn. Deze verklaring is meer geldig als je een iPhone 12 of ouder bezit, maar er zijn ook zinvolle verbeteringen zoals de veel betere hoofdcamera en het Dynamic Island (als dat iets is waar je om geeft) dat de iPhone 15 te bieden heeft.

Natuurlijk is de iPhone 15 nog niet uit, dus we kunnen nog niets met zekerheid zeggen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat er al geweldige opties zijn aan de Android-kant, zoals de Galaxy S23, die doet hebben een snelle schermverversingssnelheid en genieten vaak van sappige kortingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *