iPhone 15 Plus versus iPhone 14 Plus: verwachte verschillen

Home » Blog » iPhone 15 Plus versus iPhone 14 Plus: verwachte verschillen

Inleiding

De iPhone 15 Plus is de tweede iteratie van het herrezen “Plus”-model en dit jaar verwachten we verschillende verbeteringen ten opzichte van het vorige model. Hoe verhouden deze twee iPhone Plus-generaties zich tot elkaar? Lees verder om erachter te komen! Dit is onze gedetailleerde vergelijking tussen de aankomende iPhone 15 Plus en zijn ouder, de iPhone 14 Plus. De iPhone 15-serie wordt ergens midden september verwacht, dus er is nog wat tijd, en de informatie die je in dit artikel vindt, is voornamelijk gebaseerd op lekken en geruchten (hoewel uit respectabele bronnen), dus neem het niet als vanzelfsprekend aan en voeg een snufje zout toe voor het geval dat. Met dat in gedachten, laten we beginnen.

iPhone 15 Plus vs iPhone 14 Plus verwachtingen:

 • A16-chip versus A15-chip
 • Dezelfde 6 GB RAM
 • Dezelfde schermgrootte
 • Zelfde opbergmogelijkheden
 • Verbeterde 48MP hoofdcamera
 • Dynamisch eiland
 • Nieuwe kleuropties
 • Hetzelfde batterijformaat
 • (Potentieel) Hogere laadsnelheden

Ontwerp en maat

Dezelfde fysieke grootte, Dynamic Island en USB-C!

Qua design verwachten we geen grote veranderingen. De grote zijn natuurlijk de pilvormige camera-uitsparing en de Dynamic Island-softwarefunctie, die beide naar de iPhone 15 Plus komen, waardoor de notch voor altijd met pensioen gaat.

De andere ontwerpwijziging die al geruime tijd in de pijplijn zit en die Apple min of meer niet in handen heeft, is de overstap van Lightning naar USB-C. De nieuwe standaard zal naar verwachting hogere laadsnelheden ondersteunen, hoewel je misschien een eigen kabel nodig hebt om volledig te profiteren van de nieuwe poort.

Als het op materialen aankomt, wordt verwacht dat de iPhone 15 Plus hetzelfde sandwichontwerp van glas en aluminium zal hebben als zijn voorganger, waardoor de luxe titaniumoptie overblijft voor de Pro- en Pro Max-modellen.

iPhone 15 Plus/14 Plus-kleuren:

 • middernacht
 • sterrenlicht
 • (PRODUCT)ROOD
 • donkerroze versus paars op iPhone 14 Plus
 • lichtblauw versus blauw op iPhone 14 Plus
 • geel

De kleuropties kunnen een kleine opfrisbeurt krijgen met twee nieuwe tinten: donkerroze en lichtblauw. We verwachten dat de iPhone 15 Plus dezelfde glanzende afwerking aan de achterkant heeft en dezelfde kleuropties als zijn voorganger, afgezien van de twee nieuwe.

Verschillen weergeven

Dunnere bezels en een pilvormige uitsparing

We verwachten geen veranderingen in schermgrootte en resolutie van de iPhone 14 Plus naar het nieuwe model. Aangenomen wordt dat de iPhone 15 Plus wordt geleverd met hetzelfde 6,7-inch OLED-scherm, geklokt met de traditionele vernieuwingsfrequentie van 60 Hz die we kennen van het huidige model. Beide telefoons hebben dezelfde resolutie – 2778 x 1284 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van 458 PPI (pixels per inch).

De piekhelderheid zal naar verwachting ook hetzelfde zijn met een maximale helderheid van 800 nits en een piekhelderheid van 1.200 nits HDR. Beide telefoons lijken een vrijwel identiek scherm te hebben met één groot verschil: de inkeping! Of eigenlijk het gebrek eraan in de iPhone 15 Plus. Gelekte renders en andere bronnen uit de industrie suggereren dat de iPhone 15 Plus een pilvormige uitsparing zal hebben, net als de Pro- en Pro Max-versies van de iPhone 13-serie.

Helaas, zoals hierboven al vermeld, geen ProMotion op de iPhone 15 Plus, alleen de normale verversingssnelheid van 60 Hz. Dit betekent ook dat er geen Always-on-modus zal zijn op de iPhone 15 Plus, aangezien Apple vertrouwt op ProMotion om de levensduur van de batterij te beheren met behulp van die specifieke weergavefunctie.

Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat Touch ID onder het scherm zal verschijnen op de iPhone 15-serie, dus de iPhone 15 Plus zal, net als zijn voorganger, vertrouwen op Face ID. Nogmaals, het verwisselen van de inkeping voor een pilvormige uitsparing wordt geleverd met de Dynamic Island-interfacefunctie, wat goed nieuws is.

Prestatie

Een stap omhoog maar nog steeds een stap achter

De iPhone 15 Plus krijgt de A16 Bionic-chipset van de Pro- en Pro Max-modellen van vorig jaar, wat betekent dat hij meer rekenkracht zal hebben dan de iPhone 14 Plus. De traditionele tic-tock-cyclus gaat door en het model van dit jaar zal naar verwachting de prestaties opvoeren en naar de eerder genoemde Pro- en Pro Max-niveaus van vorig jaar brengen.

De overstap naar de A16 zal de iPhone 15 Plus enige efficiëntiewinst opleveren ten opzichte van zijn voorganger, aangezien deze chipset is gebouwd met behulp van een 4nm-productieproces in vergelijking met de 5nm van de iPhone 14 Plus en de A15. Verwacht betere 5G-snelheden en connectiviteit dankzij de X65 5G-modem, en al met al verwachten we qua prestaties vergelijkbare aantallen als de 13 Pro en 13 Pro Max met de nieuwe iPhone 15 Plus.

Zowel de iPhone 14 Plus als de iPhone 15 Plus hebben dezelfde 6 GB LPDDR5 RAM en de opslagopties blijven hetzelfde tussen beide modellen. Als het op software aankomt, zullen beide telefoons natuurlijk op iOS 17 draaien wanneer het in september wordt gelanceerd. Er gaan geruchten dat Apple de Emergency SOS by Satellite-functie naar de iPhone 15 Plus zal brengen, maar daar is nog geen bruikbare informatie over. We verwachten dezelfde 5 solide jaren software-ondersteuning ook op de nieuwe iPhone 15 Plus.

Camera

Dezelfde oude, maar met meer pixels
Er gaat een gerucht dat de hoofdcamerasensor van de iPhone 14 Pro en Pro Max wordt overgezet naar de iPhone 15 en iPhone 15 Plus. Als dit waar blijkt te zijn, heeft de iPhone 15 Plus een aantal voordelen op het gebied van het aantal pixels ten opzichte van zijn voorganger. De 14 Plus maakt gebruik van een 12 megapixel hoofdcamera met sensor-shift optische beeldstabilisatie, terwijl verwacht wordt dat de iPhone 15 Plus een 48 megapixel hoofdsensor zal hebben.

De resulterende afbeeldingen zullen hoogstwaarschijnlijk nog steeds 12-megapixel-opnamen zijn in combinatie met pixel-binning, maar sommige bronnen in de industrie beweren dat gebruikers op de iPhone 15 Plus de mogelijkheid zullen hebben om de volledige resolutie 48MP RAW-afbeelding te krijgen.

De ultrabrede camera zal naar verwachting worden overgenomen van de vorige generatie, dus we verwachten in dat opzicht geen verschil tussen de twee telefoons. We kijken naar een camera van 12 megapixels en een gezichtsveld van 120 graden op zowel de iPhone 14 Plus als de iPhone 15 Plus. We verwachten niet dat het LiDAR-systeem zal aanslaan op de iPhone 15 Plus, dus geen nieuws op dat vlak. De selfiecamera zal hoogstwaarschijnlijk identiek zijn tussen de twee modellen, namelijk de 12 megapixel-shooter op de iPhone 14 Plus.

Audiokwaliteit en haptiek

We verwachten geen grote veranderingen in de audiokwaliteit tussen de iPhone 14 Plus en de iPhone 15 Plus. Het is vrij waarschijnlijk dat exact dezelfde luidspreker, oortelefoon en haptische motor worden overgebracht naar het nieuwe model, wat geen slechte zaak is.

We weten al dat het grote formaat van de 14 Plus voldoende ruimte biedt voor een fatsoenlijke luidspreker, en de resultaten zijn zeer aangenaam – gedefinieerd, met een goede bas en bijna geen vervorming bij hogere volumes. Dezelfde stereoluidspreker zal naar verwachting in de iPhone 15 Plus landen, naast de strakke en responsieve haptische motor.

Batterijduur en opladen

Geen verandering in de grootte van de batterij, maar de efficiëntie is verbeterd
We verwachten dat de iPhone 15 Plus dezelfde grote batterij van 4.325 mAh behoudt (eigenlijk de grootste van alle iPhone-generaties tot nu toe), en we hebben al geweldige resultaten gezien van de batterijtests van de iPhone 14 Plus. Gezien het feit dat de iPhone 15 Plus hoogstwaarschijnlijk de A16-chip zal hebben, gebouwd op een efficiënter 4nm-productieproces, maar dezelfde vernieuwingsfrequentie van 60 Hz op het scherm zal behouden, verwachten we een nog betere batterijduur van het nieuwe model. Nu, de oplaadsituatie is op dit moment een grote onbekende, vooral door de overstap van Lightning naar USB-C. In theorie zou USB-C snellere oplaadsnelheden mogelijk moeten maken, maar we weten geen exacte cijfers of hoe deze hogere snelheden over de vier iPhone 15-modellen zouden worden verdeeld. Er is een kans dat de iPhone 15 Plus een lichte stijging in laadsnelheid krijgt in vergelijking met zijn voorganger, terwijl de grotere verandering is gereserveerd voor de premium-modellen.

De iPhone 14 Plus ondersteunt tot 20 W bedraad via de Lightning-poort, en dat is genoeg om 50% van de batterij in 30 minuten op te laden. We verwachten geen oplader in de doos van de iPhone 15 Plus, dus die zul je apart moeten kopen.

Specificaties

We hebben alle belangrijke specificaties van de twee modellen hieronder samengevat:

Samenvatting en eindoordeel

De iPhone 15 Plus is eerder een evolutie dan een revolutie. Het voegt duidelijk een aantal leuke functies toe aan zijn voorganger, zoals de pilvormige uitsparing voor de camera aan de voorkant, vergezeld van de Dynamic Island-functie, een grotere 48 MP hoofdcamera en een betere chipset.

Met de overstap naar USB-C zou de hele nieuwe iPhone 15-reeks, inclusief de Plus, kunnen profiteren van veel snellere oplaadsnelheden, wat opnieuw een potentieel verschil zou kunnen zijn tussen de iPhone 14 Plus en de nieuwe jongen in de buurt.

Afgezien daarvan kijken we naar twee zeer vergelijkbare telefoons, met bijna identieke afmetingen, batterij, beeldscherm, hardware- en softwaremogelijkheden. De prijs van de iPhone 15 Plus komt naar verwachting overeen met de prijs bij lancering van het vorige model, dus ook daar geen verschil. Moet je upgraden naar de 15 Plus als je de iPhone 14 Plus al hebt? Waarschijnlijk niet. Maar als je van een oudere iPhone komt en van grote schermen, een solide batterijduur en het gemak van een lange ondersteuningscyclus houdt, is de iPhone 15 Plus zeker een haalbare optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *