iPhone 14 versus iPhone 13: belangrijkste verschillen

Home » Blog » iPhone 14 versus iPhone 13: belangrijkste verschillen

Inleiding

Voor het eerst ooit, het nieuwe iPhone 14 gebruikt dezelfde processor als het vorige model, en als je de grotendeels ongewijzigde camera’s en het zeer vergelijkbare ontwerp toevoegt, zou Apple dit misschien de iPhone 13S hebben genoemd.

Het is belangrijk om te weten dat Apple in het verleden elk jaar grotere veranderingen aan zijn nieuwe iPhone heeft aangebracht, en daarom voelt de iPhone 14 anders aan.

Maar het is niet zo dat Apple plotseling stopte met innoveren als bedrijf. We hebben nog steeds een nieuwe en krachtigere A16-chip, een betere camera en slimme functies zoals het Dynamic Island en een Always-On-display, maar… dat is allemaal nergens te zien op de iPhone 14! Het is alleen beschikbaar op de iPhone 14 Pro en Pro Max!

Dus wat is er eigenlijk nieuw in de iPhone 14 ten opzichte van de iPhone 13? En moet u zelfs maar overwegen om te upgraden?

Belangrijkste verschillen tussen iPhone 14 en iPhone 13:
 • Zeer vergelijkbaar ontwerp (maar 14 is een beetje dikker, dus hoesjes van de 13 passen niet)
 • Nieuwe 12 MP ƒ/1.9 camera aan de voorzijde met autofocus
 • Nieuwe 12 MP ultrabrede camera
 • Nieuwe hoofdcamera met grotere sensor van 1/1,65 inch en pixels van 1,9 micron
 • 4K Cinematic-modus met 30 fps
 • Betere foto’s bij weinig licht met Photonic engine
 • Sneller, energiezuiniger 6nm Qualcomm 5G-modem gemaakt door TSMC
 • Bluetooth 5.3
 • 6 GB RAM-geheugen
 • Satellietconnectiviteit voor SOS-berichten
 • Penta-core GPU
 • Nieuwe paarse kleur en verschillende blauwe en rode tinten
 • Grotere batterij
 • HDR-gyro en high-g-versnellingsmeter voor de nieuwe Crash Detection-service
 • Videostabilisatie in actiemodus

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Geen grote veranderingen

De iPhone 14 ziet eruit en voelt bijna hetzelfde aan als het huidige iPhone 13-model. De vormfactor van 6,1 inch en het ontwerp met platte zijkanten blijven hetzelfde, evenals het dubbele camerasysteem aan de achterkant. Het komt echter in een nieuwe paarse kleur, en zowel de blauwe als de rode modellen zijn er in iets andere, meer flitsende tinten.

De iPhone 14 is gemaakt van glas aan de achterkant en Ceramic Shield-displaybescherming aan de voorkant met een aluminium frame in het midden. Om je meest prangende vraag te beantwoorden: nee, een iPhone 13- of iPhone 12-hoesje past niet op de iPhone 14, omdat deze dikker is en niet goed aansluit.

Er is echter één zeer belangrijke ontwerpwijziging die onzichtbaar is voor het oog. De iPhone 14 is aan de binnenkant volledig herschikt en deze veranderingen maken het veel gemakkelijker om te repareren. Als je de achterruit van de iPhone 13 of eerdere modellen zou breken, zou je bijna $ 600 moeten betalen voor een vervanging in een ongelooflijk complexe reparatie, maar nu is dat veel gemakkelijker op de iPhone 14 en kost het slechts $ 150. Batterij en scherm vervangen is ook eenvoudiger.

Aan de voorkant heeft de iPhone 14 net als de iPhone 13 een 6,1-inch OLED-scherm met de bekende inkeping (de nieuwe pilvormige uitsparing is alleen beschikbaar op de iPhone 14 Pro-serie).

Waar het hier om gaat, is wat niet gewijzigd: de iPhone 14 draait nog steeds op 60Hz, dus je hebt GEEN ProMotion 120Hz-ondersteuning zoals op de Pro-modellen. De schermhelderheid blijft hetzelfde met een piek tot 1.200 nits en een typische helderheid van 800 nits.

Om de een of andere reden, misschien omdat dit nu het instapmodel is, heeft Apple niet zoveel aandacht besteed aan de schermkalibratie van de iPhone 14 en als gevolg daarvan is de brede dekking van het kleurengamma minder nauwkeurig dan op het iPhone 13-paneel zoals jij kan zien in onze grafieken hieronder.

Ook op het gebied van biometrie is er niets veranderd: je hebt de vertrouwde Face ID en nu het met maskers werkt, is een van onze grootste klachten er niet langer een punt van zorg.

Prestaties en software

Het ontbreken van een prestatie-upgrade is misschien wel de grootste teleurstelling

Het grote nieuws, of beter gezegd het ontbreken daarvan, is dat Apple grotendeels dezelfde A15 Bionic-chip op de iPhone 14 gebruikt als op de iPhone 13-serie. Het is echter niet helemaal dezelfde configuratie. De versie van de A15 op de iPhone 14 komt rechtstreeks uit de 13 Pro met zijn 5-core GPU die een boost van 20% levert, zoals je kunt zien in onze benchmarks hieronder, dus dit is je troostprijs.

We krijgen ook een RAM-boost van 4 GB naar 6 GB op de iPhone 14.

Benchmarkresultaten:

Toch, zoals je kunt zien, zijn de CPU-prestaties van de iPhone 14 absoluut identiek aan die van de vorige generatie telefoon.

Met de nieuwe 5-core GPU zullen gamers echter blij zijn met de cijfers die de iPhone 14 kan kraken. In 3D Mark heb je een verbetering van 28% in de aanvankelijke prestaties, en na 20 minuten en wat afknijpen krijg je nog steeds bijna 24% betere GPU-prestaties.

Een andere upgrade die u moet kennen, is de gloednieuwe modem in de iPhone 14. Deze maakt gebruik van de Qualcomm X65-modem, die werd gemeten om te leveren grote verbeteringen in 5G-snelheden in de VS, plus het is het onderdeel dat de belangrijke banden levert voor de satellietconnectiviteitsfuncties.

Camera

Verbeterd hoofd, groot nieuws voor de camera aan de voorkant

De iPhone 14 heeft net als zijn voorganger twee camera’s aan de achterkant, een hoofdcamera en een ultrabrede camera, in een vergelijkbare diagonale opstelling. Helaas wordt geen van beide telefoons geleverd met een speciale telelens, wat hun zoomprestaties schaadt (en Apple een reden geeft om u te overtuigen om een ​​duurder Pro-model te kopen).

De iPhone 14 wordt geüpgraded naar een groter sensorformaat met dezelfde resolutie van 12 MP als voorheen, en hij is nu gekoppeld aan een sneller diafragma van f/1.5, opnieuw een component die rechtstreeks uit de iPhone 13 Pro is gehaald. De ultrabrede camerahardware is hetzelfde, maar eigenlijk profiteren alle camera’s van het nieuwere model van een nieuw verwerkingsmodel, de Photonic Engine.

Alle iPhone 14-modellen krijgen ook een nieuwe 12 MP camera aan de voorkant met autofocus en optische beeldstabilisatie. Het eindresultaat?

Welnu, foto’s van de iPhone 14 zijn gewoon beter in alle belangrijke aspecten. De verminderde halo rond lampen in de nachtopnamen en de helderdere schaduwen wijzen op een verbetering van het dynamisch bereik, terwijl de iPhone 14 ook meer details vastlegt. Apple heeft eindelijk ook de witbalansschuifregelaar standaard naar de koudere kant van het spectrum verplaatst, zodat de kleuren niet zo badend zijn in een gele bewolking als op de iPhone 13 en alle voorgaande iPhones. De kleuren zijn nog steeds warm en aangenaam om naar te kijken, maar niet zo geelachtig, en door de lichte toename van het contrast springen ze meer uit, samen met fijnere details.

De nieuwe 12 MP selfiecamera met autofocus en OIS is ook beter omdat hij meer details vastlegt en gezichtskenmerken niet zo gladgestreken en verfraaid zijn als op de iPhone 13, om nog maar te zwijgen van de hogere kleurgetrouwheid.

Op het gebied van video ondersteunen beide telefoons tot 4K-video, maar je krijgt een nieuwe actiemodus gimbal-achtige stabilisatie voor extreme omstandigheden waarbij je in een hoog tempo moet rennen of lopen met de iPhone in je handen.

De video van de iPhone 13 is echter opgenomen in een iets hogere belichtingsreeks en ziet er helderder uit dan wat de nieuwe HDR-algoritmen van de iPhone 14 voortbrengen.

Audiokwaliteit en haptiek

Een van de meest onderschatte verbeteringen in de iPhone 13 waren zonder twijfel de dreunende, rijkere luidsprekers die een betere geluidskwaliteit leverden dan de meeste andere telefoons op de markt. Onnodig te zeggen dat hetzelfde nu geldt voor de iPhone 14, een zeer welkome overdracht om in de gaten te houden!

Er is geen koptelefoonaansluiting op de iPhone 14, net zoals er de afgelopen jaren geen was op de iPhone. De haptiek wordt verzorgd door het gigantische Taptic Engine-mechanisme binnenin, dat uitstekend was, en we zijn blij dat er hier geen veranderingen zijn.

Batterijduur en opladen

Een allegaartje

Vorig jaar maakte Apple een enorme sprong in batterijduur met de iPhone 13-serie, maar de nieuwe iPhone 14 biedt grotendeels dezelfde batterijduur als zijn glorieuze voorganger.

Apple zegt dat de iPhone 14 16 uur meegaat voor videostreaming (naar schatting 15 uur op de iPhone 13), en voor het afspelen van audio gaat de iPhone 14 80 uur mee, iets meer dan de 75 uur die je uit de iPhone 13 haalt , dus een toename van de batterij is aanwezig, het is gewoon geen enorme.

 • iPhone 14: 3.279 mAh (+1,6% ten opzichte van de vorige generatie)
 • iPhone 13: 3.227 mAh (+14,6% ten opzichte van de vorige generatie)
 • iPhone 12: 2.815 mAh (-9,4% ten opzichte van de vorige generatie)
 • iPhone 11: 3.110 mAh (+5,7% ten opzichte van de vorige generatie)
 • iPhone XR: 2.942 mAh

De capaciteit van het apparaat is iets groter en de iPhone 14 biedt een iets langere batterijduur. Apple zegt dat vergeleken met de iPhone 13, de iPhone 14 het kan een uur langer meegaan bij het afspelen van lokale video of het streamen van video, of vijf uur langer tijdens het afspelen van audio.

Resultaten batterijtest PhoneArena:

We hebben echter een veel kleiner verschil geklokt als het gaat om bijvoorbeeld YouTube-videostreaming. Tijdens de gestandaardiseerde wifi-browsingsessie leverde onze gestandaardiseerde test echter meer significante winst op voor de iPhone 14 die zelfs overtrof wat Apple belooft. De snellere penta-core GPU trok echter meer energie tijdens 3D-gaming en maakte plaats voor de iPhone 13 als het gaat om batterijduur. Over het algemeen is de levensduur van de batterij van de iPhone 14 een allegaartje in vergelijking met de iPhone 13.

De iPhone 14 krijgt echter geen hogere laadsnelheden. Dezelfde oplaadsnelheden van 20 W zijn van toepassing op de 14, net als op de 13, en dat komt neer op ongeveer 2 uur voor een volledige herlaadbeurt, een behoorlijk zielige maatstaf vergeleken met Android-telefoons, hoe je het ook snijdt. Bovendien moet je de oplader kopen als je er geen hebt, maar zowel de iPhone 14 als de iPhone 13 ondersteunen ook MagSafe draadloos opladen met snelheden van 15 W.

Vergelijking van specificaties

Als je gewoon een snelle verwijzing naar de belangrijkste specificaties wilt, dan heb je die hieronder. Vergeet niet dat we ook onze iPhone 14 vs iPhone 13 specs-pagina hebben waar je alle details kunt vinden.

Samenvatting en eindoordeel

Als we onze vergelijking tussen iPhone 14 en iPhone 13 in één zin zouden moeten samenvatten, zou dat zo zijn “grotendeels hetzelfde.” De iPhone 14 is waarschijnlijk de minst waardige iPhone ooit. Dit zou nauwelijks doorgaan voor een iPhone 13S, laat staan ​​iPhone 14.

Nu Apple de prijs van de iPhone 13 met $ 100 verlaagt, kunnen we stellen dat dit veel gebruikers een perfect argument geeft om het oudere model daadwerkelijk voor die lagere prijs te krijgen, aangezien de verschillen echt niet zo veel zijn.

Er zijn twee dingen die hier van gedachten kunnen veranderen: SOS via satelliet en crashdetectie. Hoewel deze twee functies levensreddend kunnen zijn en uw beslissing ten gunste van het nieuwe model kunnen beïnvloeden, zou zelden iemand alleen vanwege deze functies voor de iPhone 14 kiezen. Je kunt ook rekenen op een iets betere camera als het gaat om opnamen bij weinig licht, dynamisch bereik en het vastleggen van details, plus je krijgt een betere selfie-snapper, wat ook een belangrijke overweging is.

Voor alle andere doeleinden, afgezien van de veel lagere reparatieprijs, aangezien je nu niet de hele behuizing hoeft te vervangen voor een achterplaat, is de iPhone 14 een nogal matte upgrade ten opzichte van de iPhone 13, aangezien Apple iedereen ertoe aanzet zijn duurdere Pro-modellen, zo lijkt het, dus upgraden van zijn voorganger is nogal zinloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *