Huawei FreeBuds 5i review: hi-res geluid en ANC met een beperkt budget

Home » Blog » Huawei FreeBuds 5i review: hi-res geluid en ANC met een beperkt budget

De marktniche voor oortelefoons is de afgelopen jaren behoorlijk druk geweest, maar Huawei is erin geslaagd een plekje voor zichzelf te veroveren met slimme technologie en een aantrekkelijk ontwerp. De FreeBuds-serie bevat nu een aantal verschillende subseries: de eersteklas FreeBuds Pro, het vanillemodel, de Special-serie en het onderwerp van de recensie van vandaag, de “i”-serie. Ook al waren de FreeBuds 5i-modus, deze kleine oordopjes, aangekondigd en uitgebracht in China in juni, maken nu hun wereldwijde debuut. Ze behoren tot de “dynamische” modellen van het bedrijf, wat betekent dat ze enkele van de hoogwaardige functies van het Pro-model bieden, met de nadruk op een meer alledaagse ervaring, een cool ontwerp en een zeer aantrekkelijk prijskaartje.

Voordat we erin duiken, een kleine spoiler voor jullie allemaal: deze oordopjes zijn op sommige gebieden erg goed, en rekening houdend met het prijskaartje van £ 99, zouden ze dat geheime kerstcadeau kunnen zijn waarvan je nooit had gedacht dat je het nodig zou hebben.

Huawei FreeBuds 5i specificaties

Inhoudsopgave

Ontwerp- en kleuropties

De FreeBuds 5i volgen nauwgezet de ontwerpfilosofie van de kernmodus, de FreeBuds Pro, maar introduceren ook verschillende updates. Hoewel dit een beetje contra-intuïtief klinkt, is het logisch als je erover nadenkt. Het FreeBuds 5i-model is meer geschikt voor actief dagelijks gebruik; de oplaadcassette is klein en licht (zoals een kiezelsteen); en de toppen zijn ook vrij licht, met relatief korte stelen.

Je kunt de specifieke afmetingen en gewichten in de bovenstaande tabel bekijken, maar subjectief voelen deze oordopjes vrij licht aan, en dankzij de goede pasvorm vergeet je bijna dat ze in je gehoorgang zitten. Er zijn drie kleuren beschikbaar: Ceramic White, Ice Blue en Fog Black. Onze review-unit kwam in het wit, wat niets bijzonders is; Het is uw standaard glanzend wit plastic, dat doet denken aan wat u op een paar AirPods krijgt.

passen en voelen

De toppen wegen iets minder dan 5 g per stuk en zijn redelijk ergonomisch. Ik heb jarenlang geworsteld met in-ear-modellen, maar het FreeBuds 5i- en Pro-model behoren tot de weinige die mijn oren geen pijn doen of eraf vallen.

De oordopjes zijn gevormd om uw buitenste deel van de gehoorgang na te bootsen en hebben meerdere contactpunten om op te klikken. Er zitten drie maten oordopjes in het pakket en ik vond de middelgrote maten het meest comfortabel voor mijn oren.

Er is een functie in de AI Life-app waarmee je de perfecte pasvorm kunt vinden, maar daarover later meer. Je kunt zeker trainen en joggen met deze oordopjes, en de toegevoegde IP54-classificatie suggereert dat ze ook voor dat gebruik zijn ontworpen.

Koppelen en ondersteunde apparaten

Als een Huawei-apparaat zou de FreeBuds 5i waarschijnlijk bij veel gebruikers zorgen baren. Vrees niet, het koppelingsproces is vrij eenvoudig: u opent het deksel van de behuizing en houdt de zijknop twee seconden ingedrukt om de koppelingsmodus te starten. De oordopjes verschijnen dan in het Bluetooth-menu van het apparaat waarmee je ze koppelt.

Je kunt deze knoppen koppelen aan vrijwel elk apparaat dat Bluetooth ondersteunt, maar om hun “volledige potentieel” te bereiken, zoals levenscoaches graag zeggen, heb je de Huawei AI Life-app nodig. En dat is waar het een beetje ingewikkelder wordt.

app en functies

Om de AI Life-app te downloaden, moet de Huawei App Gallery zijn geïnstalleerd. De alternatieve app store betekent dat je de app effectief aan het sideloaden bent, en het is een beetje ongemak, maar niet al te veel. Als je het niet prettig vindt om het op je telefoon te hebben, kun je het, zodra je AI Life hebt, eenvoudig verwijderen – ze werken allebei afzonderlijk.

Na installatie toont de app je FreeBuds 5i onder Apparaten, met wat snelle informatie over het batterijpercentage van elke knop en het oplaaddoosje direct op de duimafbeelding. Als je ze vastplakt, kom je in het knopcontrolecentrum.

Met Connection Center kunt u de “Dual Connect”-functie inschakelen en ook uw voorkeursapparaat instellen waarmee u de oordopjes automatisch wilt verbinden. U kunt ook eenvoudig schakelen tussen apparaten door simpelweg op het bijbehorende pictogram te tikken.

Onder het gedeelte “Geluid” vindt u de opties “Ruisbeheersing”: Ruisonderdrukking biedt drie modi: “Gezellig”, “Algemeen” en “Ultra”. De laatste op deze lijst zorgt voor 42dB ruisonderdrukking. Je kunt ook ruisonderdrukking uitschakelen of de Bewuste modus inschakelen.

Geluidskwaliteit geeft u de mogelijkheid om prioriteit te geven aan geluidskwaliteit of verbinding, en beschikt ook over een barebones EQ-aanpassing met drie opties: “Standaard”, “Bass Boost” en “Treble Boost”. In feite is dit een van de weinige achterblijvers in de FreeBuds 5i; Een vollere EQ zou zoveel beter zijn geweest.

De “Tip Fit Test” verdient hier een paar woorden. Het is een leuke functie die u helpt bij het kiezen van de beste pasvorm voor uw oor. Je plaatst de oortjes en start de test. De app speelt vervolgens wat muziek en beoordeelt de pasvorm met behulp van interne en externe microfoons op elk oordopje. Dit zal je ook helpen om de oordopjes goed in je oor te plaatsen.

aanraking en gebaren

Het tabblad Gebaren in de AI Life-app vertelt je welke gebaren beschikbaar zijn en laat je er enkele aanpassen. Je hebt “dubbeltikken” dat oproepen op elke knop beantwoordt of beëindigt, en je kunt ook elke knop aanpassen om het nummer te “spelen” of te “pauzeren”, naar het “volgende nummer” te springen, terug naar de “vorige” ga nummer’ of ‘maak de stemassistent wakker’.

Ingedrukt houden weigert oproepen en regelt ook het ruisonderdrukkingsniveau, en u kunt kiezen door welke modi u wilt bladeren wanneer u dit gebaar gebruikt. Als u een Huawei-apparaat gebruikt dat is gekoppeld aan de oordopjes, kunt u ook het gebaar van ingedrukt houden gebruiken om het nummer dat wordt afgespeeld te activeren. Het “veeg” -gebaar op de steel van elk oordopje regelt het volume.

Ruisonderdrukking en bewustzijnsmodus

Er zijn drie niveaus van ruisonderdrukking beschikbaar via de app of via het tik-en-houd-gebaar op elke knop. “Cosy” zorgt voor een klein beetje noise-cancelling en is ideaal als je thuis bent en vervelende geluiden van je huishoudelijke apparaten of huisdieren wilt wegfilteren (koelkastgeluid, de wasmachine die zijn vuile werk doet, papegaaiengeroep, slangengesis, je krijgt de foto).

“Algemeen” is meer geschikt voor drukke plaatsen, en “Ultra” past de maximale 42dB ruisonderdrukking toe, wat ik in de meeste gevallen de beste optie vond. Het blokkeert een behoorlijke hoeveelheid externe ruis en verbetert op de een of andere manier de geluidskwaliteit van de luisteraar (waarschijnlijk een subjectief gevoel).

“Bewustzijn” versterkt omgevingsgeluid, en dat is best handig, want zelfs als ruisonderdrukking is uitgeschakeld, bieden de oordopjes enige passieve ruisonderdrukking dankzij de strakke pasvorm. U kunt de FreeBuds 5i afstemmen voor optimale prestaties met alleen de “Awareness” en “Ultra” ruisonderdrukking en snel schakelen tussen de twee via het “ingedrukt houden” gebaar. Dit doet wonderen voor mij, maar je kunt de ervaring natuurlijk naar wens aanpassen.

geluidskwaliteit

Het FreeBuds 5i-model is uitgerust met dynamische 10 mm-drivers en heeft ook een uitgebreid frequentiebereik in de hoge frequenties. Huawei heeft 40 kHz als de bovenste frequentielimiet van deze oordopjes, en hoewel het menselijk gehoor slechts tot 20 kHz gaat, kunnen we stellen dat sommige frequenties boven die drempel worden waargenomen.

Geluid is sowieso behoorlijk subjectief, wat voor mij een comfortabel geluid is, is dat misschien niet voor jou. Dat gezegd hebbende, was ik aangenaam verrast hoe deze toppen uit de doos klonken, gezien de beperkte EQ-opties.

De standaardinstelling produceert een gebalanceerd geluid dat niet te basachtig of te hoog is. De oordopjes zijn in staat om veel details op te lossen, en als je van klassieke muziek, jazz of andere muziek met meerdere instrumenten houdt, zul je blij zijn met wat deze oordopjes te bieden hebben. Eric Satie’s “Gymnopédies” klinken geweldig door deze toppen, net als John Coltrane’s “My favorite things”.

Wil je nog meer punch, dan moet je de “Bass Boost”-modus activeren. Het is perfect voor agressieve muziek en alles dat sterk afhankelijk is van bas. Metallica’s “Master of Puppets” klinkt beter in deze modus, net als Kosheen’s “Empty skies”.

De “Treble Boost”-modus is naar mijn smaak te hard en ik zal het niet aanbevelen, hoewel je het kunt gebruiken om wat helderheid toe te voegen aan oude opnames en nummers met veel bas die verkeerd zijn gemixt. Wat betreft audio-ondersteuning met hoge resolutie, biedt het FreeBuds 5i-model LDAC-ondersteuning naast de AAC- en SBC-codecs – twee andere lossy en basisopties.

Batterijduur en opladen

Huawei belooft tot 6 uur batterijduur op de oordopjes (ANC aan) en 18,5 uur met de oplaadcassette in de vergelijking. Als je het ANC uitzet (wat je eigenlijk niet zou moeten doen) kun je dat oprekken tot respectievelijk 7,5 uur en 28 uur. In de praktijk komen deze cijfers aardig in de buurt van wat je in het echte leven zou krijgen. Ik kon ongeveer 5 uur en 45 minuten continu luisteren met gemiddeld volume en ANC op “Ultra”, wat prima is. De oplaadcassette biedt ongeveer twee volledige ladingen voor beide oordopjes en duurt ongeveer 2 uur om volledig op te laden (bekabeld).

Laatste gedachten

De Huawei FreeBuds 5i-oordopjes bieden met € 99 veel waar voor hun geld. Nog indrukwekkender is dat het bedrijf erin is geslaagd om voor deze prijs een aantal echt fatsoenlijke technologie en functies in te pakken. De ruisonderdrukking is erg goed en de geluidskwaliteit is ook vergelijkbaar met aanzienlijk duurdere oordopjes.

Als je rekening houdt met het comfort, IP54 water- en stofbestendigheid en LDAC-ondersteuning, zorgt dit allemaal voor een heel behoorlijk pakket. De enige minpunten zijn het ontbreken van een vollere EQ en de noodzaak om de AI Life-app te sideloaden, maar voor het grootste deel zijn deze oordopjes erg indrukwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *