Er is geen analoog aan hoe deze toppen eruit zien, niet alleen doorbrekend alle parallellen met “je-weet-wel-wat-bedrijf-ik-het-over” heb, maar ook iets fris, stijlvols en comfortabels aanbiedend*. Het bovenste deel van de knoppen heeft de vorm van de holte naast de gehoorgang (de concha genoemd), terwijl de stelen een druppelvorm hebben.
Het resulterende ontwerp is best aangenaam, het lijkt op een paar stijlvolle oorbellen. En hoewel deze analogie misschien niet de meest gewilde is als je normaal gesproken geen oorbellen draagt, ziet het er toch stijlvol uit. De Huawei FreeBuds 5 zijn verkrijgbaar in de kleuren vorstzilver, keramisch wit en koraaloranje, waarbij de zilveren onze favorieten zijn.

Passen en voelen
Dit is wanneer het interessant wordt en het sterretje uit het bovenstaande gedeelte in het spel komt. Huawei heeft veel tests ondergaan, waaronder oorfittingen om verschillende mallen en vormen uit te proberen. De anatomie van het menselijk oor kan enorm variëren en er is geen garantie dat de FreeBuds 5 voor jou en jouw specifieke oorvorm zal werken.
Dat gezegd hebbende, de toppen voelen bijna gewichtloos aan, en dat was een van de doelen bij het ontwerpen van de vreemde vorm van de FreeBuds 5. Nou, het bedrijf is daarin geslaagd! Een paar minuten nadat je ze hebt ingebracht, voel je ze niet meer.
Aan de andere kant zijn dit open-ear-koptelefoons, wat betekent dat ze eruit kunnen vallen als je oor groter is of als je iets actiefs doet zoals headbangen, rennen of resoluut het aanbod van een huis-aan-huisverkoper weigeren. Om betere grip en beter contact met je oor te bieden, heeft Huawei oordopjes meegeleverd (die ik mouwen zou noemen, omdat ze zich om het bovenste deel van de oordopjes wikkelen).
Koppelen en ondersteunde apparaten
Koppelen is vrij eenvoudig, je houdt gewoon de knop aan de zijkant van de hoes een paar seconden ingedrukt om de oordopjes in de koppelingsmodus te zetten, en dan zie je ze verschijnen in het Bluetooth-menu van je telefoon, tablet of computer. niet eenvoudig is om de bijbehorende app, Huawei AI Life, te krijgen. Ik moest eerst AppGallery installeren en voor sommige mensen kan dat vervelend zijn. Je kunt de oordopjes zonder de app gebruiken, maar ik zou zeker anders adviseren, aangezien alle coole functies in de app zitten.
App en functies
Voor degenen onder u die bekend zijn met Huawei-audioproducten: de AI Life is een bekende variabele en u zou zich thuis moeten voelen bij de interface en functies. Voor alle anderen geven we een kort overzicht van wat u met de app kunt doen.
Op het startscherm van de app kun je een blik werpen op het batterijniveau van elk oordopje, evenals het niveau van de oplaadcassette. Als je een niveau dieper gaat, vind je het Verbindingscentrum, Geluid en een heleboel andere handige functies gebundeld onder het tabblad Meer.
Connection Center biedt een blik op uw aangesloten apparaten (de Huawei FreeBuds 5 ondersteunt multipoint-verbinding), en als u een tikje dieper gaat, kunt u een voorkeursapparaat kiezen om de knoppen te laten weten wat uw favoriete muziekbron is.
Geluidskwaliteit en effecten brengt je naar een menu met vooraf gedefinieerde EQ-instellingen, maar er is een nieuwe functie: je kunt handmatig sleutelen aan de 10-bands EQ en je eigen geluidsinstelling toevoegen. Hier kunt u ook HD-oproepen inschakelen en ervoor kiezen om voorrang te geven aan geluidskwaliteit boven verbindingskwaliteit, of vice versa.
Aanraakbewegingen
Hoewel de vorm van deze oordopjes vrij buitengewoon is, ondersteunen ze wel aanraakbewegingen, en als je eenmaal bekend bent met waar de oordopjes zich in je oor bevinden, is het gebruik van deze gebaren vrij eenvoudig en ongecompliceerd.
Je hebt een dubbeltikgebaar om het afspelen te pauzeren of een oproep te beantwoorden/beëindigen, een veegbeweging om het volume te verhogen/verlagen en een tik en vasthouden om de instellingen voor ruisonderdrukking te wijzigen. Het is even wennen, want de vorm van de stelen is vrij uniek.
Ruisonderdrukking (ANC)
De Huawei FreeBuds 5 zijn uitgerust met drie microfoons die samenwerken met een 3A-algoritme voor ruisonderdrukking en een algoritme voor diep neutraal netwerk (DNN) om ruis adaptief te onderdrukken tijdens gesprekken en luistersessies naar muziek.
Het punt is dat uw kilometerstand sterk zal variëren, afhankelijk van hoe strak deze oordopjes in uw oren passen. Omdat ze een open oor hebben en ook een beetje buiten de gehoorgang hangen, kan ANC in deze oordopjes variëren van niet-bestaand tot echt merkbaar.
Geluidskwaliteit

Laten we eerst zeggen dat de Huawei FreeBuds 5 LDAC- en L2HC-codecs ondersteunt, zodat je naar high-definition muzieksamples kunt luisteren als je de juiste bron hebt. We hebben deze geprobeerd met enkele 24-bits/96 kHz-samples tegen de standaard 16-bits/48 kHz-samples, en er was een hoorbaar verschil.
De 24-bits samples onthulden duidelijk meer details en boden een betere instrumentscheiding, meer helderheid in de hoge frequenties en een meer open geluid. Laten we ons, met dat uit de weg, concentreren op de geluidskenmerken van deze oordopjes.
We begonnen onze test met Satie’s “Gymnopedies”, een klassiek pianostuk dat de hogere middentonen en hoge frequenties vrij goed benadrukt. Luisteren naar klassieke muziek op deze oordopjes is een genot, en het ontwerp met open oor draagt daaraan bij door een natuurlijker en minder gedempt of baszwaar geluid aan het geluid toe te voegen.
Vervolgens gingen we verder met Kosheen’s groenblijvende “Empty Skies”, en de tekortkomingen van het ontwerp met open oren werden duidelijk. Er is geen push in de basweergave, iets cruciaals voor de meeste D’n’B-tracks.
We moesten gewoon “Flowers” van Miley Cyrus spelen als onze popsample, en we zijn verheugd te kunnen zeggen dat de FreeBuds 5 vrij goed presteerde, waarbij de vocale middenfrequenties met veel detail werden geaccentueerd. De bas in het nummer is weer aan de zwakke kant, maar over het algemeen klinken deze knoppen geweldig voor vocale muziek.
Snoop Dogs “Wat is mijn naam?” vertoonde een zeer aangename vocale soundstage en ook een behoorlijke bas, de track is prachtig gemasterd. Nogmaals, als je een hiphopfan bent, ben je hoogstwaarschijnlijk beter af met een grote over-ear koptelefoon.
Eindelijk, aan de agressieve hardrock, heavy metal-kant van de dingen, sloeg Judas Priest hard toe met “Painkiller”, waarbij hij niet alleen de pijn doodde, maar ook een paar zwakke en zwakke hersencellen, maar zoals Norm van “Cheers” altijd deed zeggen: “Het is overleven van de sterkste.”
Gezien de prijs van de FreeBuds 5 en hun ontwerp met open oor, produceren deze oordopjes aangename en gedetailleerde audio in verschillende genres, met de verwachte zwakke plek in de basregio.
Batterijduur en opladen

Je zou dat gemakkelijk met minstens een uur kunnen verlengen als je de ANC uitschakelt, wat we aanbevelen omdat dit niet het meest opvallende kenmerk van deze knoppen is. Het oplaadetui was in staat om de batterijen van de oordopjes vier keer volledig op te laden, dus met ANC uit en alles opgeladen, kon je de geadverteerde 30 uur volhouden, of in ieder geval iets dat daar dicht bij in de buurt komt, zeker een volledige dag luisteren .
Laatste gedachten

Dit klinkt misschien oppervlakkig, maar we denken dat het uiterlijk van deze toppen een van de doorslaggevende factoren zal zijn in het kooptraject van de meeste mensen. Dat is niet erg, want zoals we al zeiden, draait het bij de Huawei FreeBuds 5 niet alleen om mode voor je oren. Zorg ervoor dat u een paar probeert om te zien hoe ze in uw oor passen voordat u de trekker overhaalt. De Huawei FreeBuds 5 kost 159 euro.