Huawei Enjoy 60: 14nm Kirin chip en 6000mAh batterij

Goed nieuws voor de fans van Huawei

Home » Blog » Huawei Enjoy 60: 14nm Kirin chip en 6000mAh batterij
4nm Kirin chip
4nm Kirin chip

Introductie

We hebben je al verteld dat de volgende vlaggenschiplijn van Huawei op 23 maart zal worden geïntroduceerd. Op die dag zal de geplaagde Chinese fabrikant officieel de fotografie-gecentreerde P60-serie aankondigen, bestaande uit de P60 en de P60 Pro. Op diezelfde dag, volgende week donderdag, zal Huawei ook zijn nieuwe opvouwbare telefoon, de Mate X3, onthullen. Maar wat je misschien niet weet, is dat ook de Huawei Enjoy 60 mid-ranger op dezelfde dag zal worden gepresenteerd.

Huawei heeft een poster uitgebracht op zijn geverifieerde Weibo-account ter promotie van de telefoon en het evenement, en volgens MyFixGuide zijn er drie kleuropties: Magic Night Black, Dawn Gold en Ice Crystal Blue. Hmm. Wat gebeurt er met de smartphonemarkt als de namen voor verschillende kleurtinten opraken? Dit zou kunnen gebeuren voordat de wet van Moore wordt ingetrokken (en ja, dat is een grap. De wet van Moore is geen echte wet, maar een observatie dat het aantal transistors op chips elke twee jaar verdubbelt).

De Huawei Enjoy 60 zal naar verluidt over een 6000mAh batterij beschikken

Laten we teruggaan naar het onderwerp. Op basis van geruchten zal de Enjoy 60 voornamelijk bekend staan om de grote 6000mAh batterij die verantwoordelijk zal zijn voor het in stand houden van het apparaat. Het is een enorme batterij, maar deze zal opladen met een vrij traag tempo van 22.5W. De telefoon zal worden uitgerust met een 6.75-inch LCD-scherm met een HD+ resolutie van 720 x 1600 en een basis vernieuwingsfrequentie van 60Hz. Er is een waterdruppel-inkeping waar de 8MP selfiecamera zich bevindt. Het HD-scherm en de grote batterij zouden moeten resulteren in een geweldige batterijduur voor de telefoon.

Ja, dames en heren, Huawei gebruikt een zelf ontworpen Kirin chipset (ontwikkeld door zijn HiSilicon-eenheid) om de Enjoy 60 te laten werken; wees niet te enthousiast. Zoals je weet, kunnen gieterijen die Amerikaanse technologie gebruiken, vanwege de Amerikaanse exportregels geen chips naar Huawei verzenden, hoewel het bedrijf wel toestemming kreeg om gehandicapte Snapdragon SoC’s te gebruiken die niet werken met 5G-signalen. En er bestaat een kans dat de toegang tot die chips in gevaar is. Voor de Enjoy 60 zal Huawei de oudere Kirin 710A gebruiken, waar we bijna drie jaar geleden voor het eerst over schreven.

Vergelijking met Apple

In een tijdperk waarin Apple verwacht wordt zijn premium iPhone 15-modellen dit jaar te laten draaien op 3nm-chips en de Huawei P60 Pro aangedreven kan worden door de 4nm Snapdragon 8 Gen 2 4G. Wordt de Kirin 710A geproduceerd door de grootste gieterij van China, SMIC, met behulp van zijn 14nm-procesknooppunt. De chip bevat ongeveer 5,5 miljard transistors in vergelijking met meer dan 20 miljard voor de Apple A17 Bionic of de 16 miljard die worden gebruikt door de Snapdragon 8 Gen 2 SoC. Hoe hoger het transistoraantal van een chip, hoe krachtiger en energiezuiniger deze is.

De Kirin 710A beschikt over vier Cortex-A73 prestatie-CPU-kernen die werken op 2.0 GHz en vier Cortex-A53 efficiëntiekernen die werken op 1.7 GHz. Met andere woorden, verwacht geen krachtpatser van de Enjoy 60. En dit zal worden weerspiegeld in de prijs van de twee varianten. Een model met 8GB RAM en 128GB opslag wordt verwacht tegen de equivalent van € 190. Het andere model met 8 GB RAM en 256GB opslag kost de equivalent van € 220.

De Huawei Enjoy 60 zal een 48MP camera op de achterkant hebben, samen met een 2MP dieptesensor.

De Huawei Enjoy 60 zal worden geleverd met HarmonyOS 3.0 als voorgeïnstalleerd besturingssysteem. Dit is niet de nieuwste versie van het zelfontwikkelde besturingssysteem van Huawei, aangezien de P60-lijn wordt geleverd met HarmonyOS 3.1. Het toestel beschikt over een vingerafdrukscanner aan de zijkant geïntegreerd in de vergrendelingsknop en aan de achterzijde is er een 48MP camera met een 2MP dieptesensor.

Er waren geruchten dat Huawei een Kirin-chipset zou gaan gebruiken voor een toekomstige telefoon en vorige zomer verscheen er een gerucht. Dit gerucht zei dat Huawei een 14nm Kirin 9100-chipset zou gaan gebruiken voor de P60-lijn. 14nm is momenteel de enige procesnode die SMIC kan gebruiken om smartphonechips te produceren, vooral omdat het niet in staat is om de machine voor extreem ultraviolet lithografie (EUV) van het Nederlandse bedrijf ASML te verkrijgen. Deze machine ets circuitpatronen op wafers die dunner zijn dan mensenhaar.

Met tientallen miljarden transistors in moderne chips is het bezit van een EUV-machine de enige manier om de circuitpatronen correct te etsen. ASML mag deze machines echter niet naar China verzenden. SMIC was in staat om 7nm-chips te produceren zonder EUV, maar deze waren bedoeld voor cryptocurrency-mining en waren niet zo complex als smartphone-SoC’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *