Google Pixel 7a versus Google Pixel 6a: moet u upgraden?

Home » Blog » Google Pixel 7a versus Google Pixel 6a: moet u upgraden?

Inleiding

Zoals aan alle goede dingen een einde komt, zo ook aan de Pixel 6a moet de handdoek in de ring gooien en zijn opvolger verwelkomen, de nieuw aangekondigde Google Pixel 7a. Met een opgefrist ontwerp, verbeterde camera en verbeterde interne onderdelen is de Pixel 7a een goede opvolger van de Pixel 6a, maar zeker niet veel beter.
Met $ 499 is de Pixel 7a een iets moeilijkere hap om te slikken, vooral als je bedenkt dat de Pixel 6a onmiddellijk na de aankondiging zakte naar $ 349, wat een geweldige prijs is voor een nog steeds perfect capabele telefoon!

Wat zijn de ingewikkelde verschillen tussen de Pixel 7a en de Pixel 6a, en is er iets intrigerends dat een upgrade van de uitstekende betaalbare Pixel-telefoon van vorig jaar rechtvaardigt? Moet je upgraden? Als je momenteel een Pixel 6a gebruikt en geen van de horrorverhalen hebt meegemaakt die Pixel-telefoons gewoonlijk overkomen, dan zou ik niet zeggen dat je een erg grote reden hebt om de Pixel 7a te kopen. Natuurlijk, het heeft een aantal nieuwe nice-to-haves, maar over het algemeen levert de Pixel 6a dezelfde algehele ervaring.

Pixel 7a versus Pixel 6a in een notendop:

  • Tensor G2 (Pixel 7a) versus Tensor G1 (Pixel 6a)
  • 90 Hz OLED (Pixel 7a) versus 60 Hz OLED (Pixel 6a)
  • 64 MP breed, 13 MP ultrabreed (Pixel 7a) versus 12 MP breed, 12 MP ultrabreed (Pixel 6a)
  • Vernieuwd ontwerp (Pixel 7a)
  • 8 GB RAM (Pixel 7a) versus 6 GB RAM (Pixel 6a)

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Core Pixel-DNA

Als directe opvolger van de Pixel 6a, maar ook veel inspiratie halend uit de nieuwe Pixel 7-familie, is de Pixel 7a een telefoon die dat onmiskenbare Pixel-DNA in zich draagt. Er is weinig veranderd en tegelijkertijd is de Pixel 7a behoorlijk anders dan de Pixel 6a.

Haat het of hou ervan, de zwarte camerastrip aan de achterkant van de Pixel 6a gaat de geschiedenis in en maakt plaats voor de benadrukte metalen camerabalk van de Pixel 7a. Persoonlijk vond ik het geweldig hoe uniek de zogenaamde 3D Metal Visor is. Deze past naadloos bij het geanodiseerde aluminium zijframe van de telefoon en zorgt voor een gedurfdere en meer uitgesproken nieuwe look.

Vanuit een ontwerpperspectief zou het waarschijnlijk niet erg verrassend zijn om te zien dat de Pixel 7a en de Pixel 6a grotendeels vergelijkbaar zijn vanaf de voorkant. Beide apparaten hebben 6,1-inch OLED-schermen van vergelijkbare grootte, relatief dikke randen waar je uiteindelijk aan zult wennen, en de goede oude camera-uitsparing. Geen koptelefoonaansluitingen, geen microSD-kaartuitbreidingsslots en de gebruikelijke knopplaatsing aan alle kanten. De vingerafdrukscanner is opnieuw ingebed in het scherm, maar we hebben Face Unlock op de Pixel 7a.

En ja, de Pixel 7a voelt iets zwaarder aan dan de Pixel 6a, maar niet aanmatigend.

Over het scherm gesproken, hoewel er schijnbaar veel overeenkomsten zijn (6,1-inch formaat, OLED-technologie, FHD + resolutie), maakt een belangrijke nieuwe functie van de Pixel 7a het een veel intrigerend apparaat. Met een schermverversingssnelheid van 90 Hz biedt het nieuwe apparaat veel soepelere interfacenavigatie, een stap hoger dan het traditionele 60 Hz-scherm dat de Pixel 6a heeft. Dit is een belangrijk kenmerk, absoluut een van de meer indrukwekkende nice-to-haves in de categorie onder de $ 500.

In het echte leven vindt u enkele kleine verschillen tussen de twee telefoons. De Pixel 7a heeft een iets hogere maximale helderheid en verversingssnelheid (als je deze inschakelt), maar verder zijn kleuren, contrast en kijkhoeken op beide vergelijkbaar.

Prestaties en software

Tensor dit, Tensor dat

De Tensor G2-chipset, die eind 2022 debuteerde op de Pixel 7-serie, drijft de nieuwe Pixel 7a aan, met al zijn kunstmatige intelligentie en machine learning-karbonades aan dek. Ja, dezelfde processor die verantwoordelijk is voor het zware werk in de nieuwste vlaggenschepen van Google, bevindt zich op de Pixel 7a, wat een belangrijk verkoopargument is van het nieuwe apparaat. Ondertussen wordt de Pixel 6a geleverd met de Tensor G1-chipset, die eigenlijk niet zo ver verwijderd is van zijn opvolger.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee chips? Weinig tussenin, eigenlijk. Zowel de Tensor G1 als de G2 worden geleverd met een 2+2+4 chipsetconfiguratie, bestaande uit twee krachtige ARM Cortex-X1-kernen en vier Cortex-A55-kernen. Toch gebruikt de Tensor G1 de Cortex-A76 mid-range cores, terwijl de Tensor G2 de iets snellere Cortex-A78 cores heeft. Daarom is het ruwe prestatieverschil tussen de twee chips niet zo groot, dus nee, de Tensor G2 is niet veel sneller dan zijn voorganger.

Verwacht in het echte leven ook geen substantieel verschil. Beide telefoons zijn perfect in staat om met verve door je dagelijkse schema te lopen, bekwaam jonglerend tussen apps en activiteiten. Het enige kleine probleem dat u misschien opmerkt, is bij het gamen: hoewel geen van beide telefoons oververhit raakt tijdens het gamen, kunt u wat framedrops verwachten tijdens langdurige gamesessies, evenals een grote impact op uw batterijduur.

Een ander verschil tussen de Pixel 7a en de Pixel 6a is de hoeveelheid RAM aan boord – 8 GB versus 6 GB. Dat is een grote sprong voorwaarts in het beschikbare geheugen, wat het multitaskingvermogen van het nieuwe apparaat mogelijk kan verbeteren en het veel toekomstbestendiger kan maken.

Camera

Veelbelovende veranderingen

Beide apparaten maken gebruik van dubbele camera-indelingen aan de achterkant, waarbij brede en ultrabrede lenzen worden gecombineerd, maar daar houden de meeste overeenkomsten op.

Hoewel de Pixel 6a vertrouwt op een van de favoriete camerasensoren van Google die door de jaren heen op veel Pixel-telefoons werd gebruikt, de Sony IMX363, zal de Pixel 7a een geheel nieuwe sensor gebruiken. Een 64MP 1/1.7-inch Sony IMX787-aangedreven camera zal de fakkel dragen voor de Pixel 7a, een nogal sterke verbetering ten opzichte van de 12.2MP 1/2.55-inch Sony IMX363 brede camera op de Pixel 6a.

Hoewel de resolutie alleen al een grote verbetering is, zou de veel grotere nieuwe sensor de mogelijkheden bij weinig licht van de Pixel 7a enorm kunnen verbeteren. Gezien de sterke afhankelijkheid van Google van geavanceerde beeldverwerkingsalgoritmen en kunstmatige intelligentie, zouden we verwachten dat de Pixel 7a ver boven zijn gewicht uitsteekt en veel duurdere apparaten op de camera-afdeling zal evenaren.

Hoofdcamera – Dag

Op klaarlichte dag kun je van beide telefoons grotendeels dezelfde beeldkwaliteit verwachten. De Pixel 7a heeft dat voordeel als het om details gaat, wat zeker terug te voeren is op de nieuwe gebruikte sensor. Kleuren lijken ook iets minder warm op de Pixel 7a, waardoor ze meer levensecht zijn.

En als uw onderwerp zou slechts een minuut stil blijven staankunt u met beide telefoons geweldige resultaten behalen.

De kleuren zijn levendig – en mooi – op beide telefoons, maar over het algemeen zou ik moeten leunen voor de Pixel 7a, die tonen levert die meer levensecht zijn. De kenmerkende dramatische Pixel-look met zijn vaak gruizige contrast en vlakkere dynamiek is aanwezig op zowel de Pixel 7a als de Pixel 6a.

Zoomkwaliteit

De 2x zoommodus op beide telefoons is zo ver als ik normaal zou zoomen, omdat de beeldkwaliteit snel achteruit gaat zodra je voorbij de 2x zoomt. De Pixel 6a heeft merkbaar meer oververscherping, waardoor hij die “smartphone” -look krijgt die niet geweldig is. Wat mij betreft is er geen overmatige verscherping op de Pixel 7a, wat zorgt voor details die er in vergelijking veel natuurlijker uitzien.

Ultrabrede camera

De ultrabrede camera op de Pixel 7a is ook nieuw. In tegenstelling tot de Pixel 6a, die wordt geleverd met een 12 MP Sony IMX386-aangedreven exemplaar, vertrouwt de Pixel 7a op een 13 MP Sony IMX712-sensor voor zijn ultrabrede shenanigans, die ook de beeldvormingsmogelijkheden in deze camerafunctie zouden kunnen verbeteren.

Het belangrijkste is echter het enorm uitgebreide gezichtsveld van de Pixel 7a, waardoor je veel meer inhoud in je foto kunt passen. Om zoveel te passen, zou je een stap terug moeten doen met de Pixel 6a, en dat is niet altijd mogelijk: stel je voor dat je door een bergachtig achterland trekt.

Selfies

Selfies zijn vergelijkbaar op zowel de Pixel 7a als de Pixel 6a, met als meest opvallende verschil dat deze recensent niet in staat is om twee identieke foto’s te maken. Ter verdediging verloor mijn bril de strijd tegen de felle meizon.

Audiokwaliteit en haptiek

Qua audiokwaliteit en haptiek klinkt de Pixel 7a iets krachtiger dan zijn voorganger, met een iets breder geluidsbeeld en meer uitgesproken middentonen. De basis is niet bijzonder rijk of diep, maar over het algemeen is het geluid best aangenaam. Je merkt misschien niet zo’n groot verschil in vergelijking met de Pixel 6a.

Qua haptiek bieden beide telefoons een behoorlijke ervaring, met trillingen die grotendeels goed aanvoelen, niet te scherp noch te modderig.

Batterijduur en opladen

Draadloos opladen is een feit

De Pixel 7a wordt geleverd met een 4.385 mAh-batterij, een lichte downgrade van de 4.410 mAh-batterij op de Pixel 6a. Het valt echter te betwijfelen of u door de kleinere batterijcel een groot verschil zult merken.

In de PhoneArena aangepaste batterijtest voor webbrowsen, die een webbrowsing in de tuin simuleert met een scherm ingesteld op 200 nits, gaat de Pixel 7a een paar uur langer mee dan de Pixel 6a. Technisch gezien zou je kunnen zeggen dat het verschil in onze webbrowsing-test de Pixel 7a op de winnende plek plaatst, maar de marge is erg dun. Ten slotte is het grootste verschil tussen de twee apparaten te zien in onze benchmark voor gamingbatterijen, die een 3D-game-ervaring simuleert. In deze oefening gaat de Pixel 6a aanzienlijk langer mee, maar het scherm wordt slechts vernieuwd tot 60 Hz, dus het merkbaar ‘zwakkere’ resultaat van de Pixel 7a komt voort uit het feit dat het een hogere verversingssnelheid heeft en niet in staat is om een ​​hoger aantal FPS te behalen.

Resultaten batterijtest PhoneArena:

Als het op opladen aankomt, hebben we al vastgesteld dat de Pixel 7a draadloos opladen gaat scoren, een primeur voor een betaalbare Pixel-telefoon, maar verwacht helaas niet al te snel van een oplaadoplossing. Google heeft 7,5 W draadloos opladen toegevoegd, wat in wezen ver onder de 15 W draadloze oplaadstandaard ligt die de meeste vlaggenschepen bieden. Afgezien daarvan laadt de nieuwe Pixel 7a 18 W bedraad op, net zo snel als zijn voorganger, dus hij zou de telefoon in ongeveer anderhalf uur moeten opladen.

En verwacht, net als bij de Pixel 6a, geen oplader in de doos van de Pixel 7a. U moet rechtstreeks bij Google kopen als u geen geschikte oplader heeft, of u moet vertrouwen op een oplossing van derden die de telefoon mogelijk langzamer oplaadt.

Vergelijking van specificaties

Dus, wat zijn de hardware Pixel 7a v Pixel 6a-specificaties verschillen? Bekijk deze in onze speciale tabel hieronder:

Samenvatting en eindoordeel

Dus, is de Pixel 7a een betere telefoon dan zijn voorganger? Zeker. Het verbetert enkele belangrijke aspecten van de algehele ervaring, maar baant niet echt nieuwe wegen. Ik denk dat we zouden kunnen zeggen dat Google incrementele revolutionaire stappen heeft gezet met zijn nieuwste Pixel-telefoon.

Betekent dit dat je moet upgraden van de Pixel 6a? Nee helemaal niet. Die laatste is nog steeds perfect in staat om stand te houden tegen de Pixel 7a. Natuurlijk krijg je iets verbeterde hardware met de nieuwe telefoon, maar afgezien van het 90Hz-scherm, veranderen de rest van de veranderingen de ervaring niet.

De prijsdaling van de Pixel 6a naar $ 349 na de aankondiging van de Pixel 7a van $ 499 helpt ook niet bij de laatste. Als je de beste waarde uit een Pixel-telefoon wilt halen, is het moeilijk om de Pixel 6a te laten liggen. Als u echter van een oudere Pixel komt en van plan bent uw apparaat lange tijd te gebruiken, is het logisch om uzelf toekomstbestendig te maken met de Pixel 7a.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *