Google Pixel 6a versus Pixel 6: belangrijkste verschillen

Home » Blog » Google Pixel 6a versus Pixel 6: belangrijkste verschillen

Spring naar:

Prijs en releasedatum

De Pixel 6 en 6 Pro zijn eind 2021 samen uitgebracht, terwijl de reguliere Pixel 6 begint bij $ 599 voor het 128 GB-model.

De Pixel 6a, aan de andere kant, werd uitgebracht op 28 juli 2022 en wordt alleen geleverd met de opslagoptie van 128 GB voor $ 450.

Ontwerp en kleuren

Geen verrassing, de Pixel 6a volgt dezelfde ontwerptaal die Google introduceerde met de Pixel 6-serie. De twee telefoons zien er bijna identiek uit, met hun kenmerkende camerastrip aan de achterkant die zich van links naar rechts uitstrekt. Grootte is echter een factor die hen onderscheidt. De Pixel 6a is de kleinere telefoon, met een 6,1-inch scherm versus het 6,4-inch scherm van de Pixel 6. Het lijkt er ook op dat de Pixel 6a een “3D thermogevormde composiet” achterkant heeft, wat een mooi woord is voor plastic. De Pixel 6 wordt geleverd met een Gorilla Glass 6-achterkant.

Qua kleur hebben de Pixel 6 en 6a beide drie opties.

  • Een soort koraal
  • Sorta Zeeschuim
  • Stormachtig zwart

Weergave

Nog een hoek die Google moest bezuinigen, is het weglaten van een scherm met een hoge verversingssnelheid – het is een 60Hz-affaire op de Pixel 6a. Geen dealbreaker, als je het ons vraagt, maar het is een verschil in soepelheid dat je misschien merkt als je verwend wordt door schermen zoals het 90Hz-paneel van de Pixel 6.

Zoals je kunt zien, delen de Pixel 6a en Pixel 6, naast het verschil in grootte en verversingssnelheid, dezelfde helderheid en kleurnauwkeurigheid. Dit is vooral indrukwekkend als je rekening houdt met het prijskaartje van $ 450 op de 6a.

Hardware en prestaties

Tensor is de naam van de aangepaste SoC van Google, die vorig jaar zijn debuut maakte op de Pixel 6-serie. Het is ook de chip die de Pixel 6a aandrijft, wat geweldig nieuws is: zulke krachtige chips zijn niet gebruikelijk bij telefoons voor deze prijs. Volgens benchmarks is de Google Tensor niet zo krachtig als de nieuwste Qualcomm Snapdragon-chips, maar hij is wel geoptimaliseerd voor AI en machine learning-taken zoals spraakherkenning.

Qua prestaties is de chipset echter waar de overeenkomsten tussen de Pixel 6a en de reguliere Pixel 6 eindigen. Als het op geheugen aankomt, heeft de 6a 6 GB RAM, terwijl de Pixel 6 in vergelijking 8 GB heeft. Dit heeft echter niet zoveel invloed op alledaagse taken, zoals we ontdekten tijdens onze review.

Dit zijn onze prestatiebenchmarks voor beide telefoons:

Zoals u kunt zien, zijn de prestaties over het algemeen uitgebalanceerd, aangezien de chipsets in wezen hetzelfde zijn. In sommige gevallen verslaat de Pixel 6 de 6a, mogelijk vanwege het hogere RAM-geheugen. In andere gevallen lijkt het er echter op dat de 6a de leiding neemt, wat mogelijk te wijten is aan het minder belastende 60Hz-scherm, vergeleken met het 90Hz-scherm op de Pixel 6 dat meer stroom nodig heeft om te ondersteunen.

Camera

Het camerasysteem is meestal een van de gebieden waarop bedrijven zich als eerste richten bij het maken van een betaalbaarder model. Hetzelfde geldt voor de Pixel 6a, die wordt geleverd met dezelfde hoofdcamera als de Pixel 5a en zelfs oudere modellen.

De opname van de eigen Tensor-chipset van Google geeft het nieuw leven in de vorm van functies zoals de Enhanced Magic Eraser-tool voor het verwijderen van objecten in foto’s, Real Tone voor nauwkeurige huidtinten en Night Sight voor betere prestaties bij weinig licht.

Hier zijn naast elkaar vergelijkende foto’s van de Pixel 6a en Pixel 6:

De belangrijkste verschillen die we kunnen zien in de bovenstaande voorbeelden, is dat de hoofdcamera van de Pixel 6 iets breder schiet dan die van de 6a. De afbeeldingen zien er ook iets anders uit qua kleurtemperatuur, waarbij de 6a warmere kleuren produceert in vergelijking met de Pixel 6.

De ultrabrede shooter op de Pixel 6 heeft een breder gezichtsveld in vergelijking met dat van zijn meer betaalbare broers en zussen, wat direct kan worden opgemerkt in de voorbeeldopnamen hierboven. Opnieuw merken we in deze voorbeelden warmere tonen op de 6a.

Dit is waar de Pixel 6 zijn superioriteit het meest laat zien. De hoofdcamera op de Pixel 6a is merkbaar minder scherp in vergelijking met het duurdere model. Om nog maar te zwijgen van hoeveel meer licht de Pixel 6 in de opname heeft kunnen vastleggen, waardoor het hele beeld helderder en beter zichtbaar is.

Pixel 6a selfiecamera:

Pixel 6 selfiecamera:

Een functie van de duurdere varianten die de Pixel 6a echter mist, is de Bewegingsmodus waardoor een snel bewegend onderwerp scherp blijft. Als je het ons vraagt, is dat meestal een onbeduidende downgrade. De hoofdcamera zelf kan daarentegen gemakkelijk als een downgrade worden beschouwd, gaande van een 50 MP op de Pixel 6 tot een 12,2 MP op de Pixel 6a.

Wat betreft de ultrabrede camera, die op de Pixel 6a heeft dezelfde exacte specificaties op papier als die van de Pixel 6. Met andere woorden, een 12MP ultrawide aangedreven door de Sony IMX386-sensor, met 1,25 μm grote pixels, een diafragma ƒ/2.2, en een gezichtsveld van 114°. Een andere shooter die is gestolen van de duurdere modellen van $ 150, is de naar voren gerichte, die 8 MP en de IMX355-sensor heeft.

Laten we nu eens kijken naar voorbeeldvideo’s van beide telefoons.

Over het algemeen komt de hoofdcamera op de Pixel 6a vrij dicht in de buurt van die op de Pixel 6, totdat we natuurlijk het gebied met weinig licht betreden. Zo te zien produceert de 6a meer ruis bij het fotograferen in donkere omstandigheden. Gelukkig lijkt het erop dat de stabilisatie en microfoonkwaliteit net zo goed zijn, wat een prestatie op zich is.

De ultrabrede snapper, die op beide telefoons hetzelfde is, lijkt bijna identiek te presteren met de 6 en 6a.

Batterijduur en opladen

De Pixel 6a wordt geleverd met slechts een iets kleinere batterij dan die van de Pixel 6: 4410 mAh versus 4614 mAh. Als we het echter over laadsnelheden hebben, is de Pixel 6 hier de duidelijke winnaar met een maximale laadsnelheid van 30 W, terwijl de Pixel 6a slechts 18 W kan.

Dit zijn de benchmarkresultaten voor de batterijduur van de Pixel 6a en Pixel 6:

Bovendien wordt de Pixel 6a niet geleverd met draadloos opladen, in tegenstelling tot de Pixel 6 en Pixel 6 Pro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *