Google Pixel 6a versus Pixel 5a vergelijking: dubbele prestaties!

Home » Blog » Google Pixel 6a versus Pixel 5a vergelijking: dubbele prestaties!

Nu de Google Pixel 6a uit is, is het tijd voor ons om een ​​vergelijking te maken met deze nieuwe 5G mid-ranger van Google, en zijn voorganger – de Google Pixel 5a. Laten we eens kijken met wat voor soort upgrades we te maken hebben en of je genoeg redenen hebt om de oudere te verkopen en de gloednieuwe mid-range Pixel te kopen.


Pixel 6a versus Pixel 5a: prijs en releasedatum

De Google Pixel 6a werd officieel onthuld op 11 mei 2022. Pre-orders gingen open op 21 juli en de verzending begon op 28 juli 2022. Prijs: $ 449 voor het basismodel van 128 GB.

De Pixel 5a werd uitgebracht op 26 augustus 2021, met exact dezelfde startprijs van $ 449 voor, nogmaals, het basismodel met 128 GB opslagruimte.

Pixel 6a versus Pixel 5a: ontwerp en kleuren

Het ontwerp van de nieuwe Google Pixel 6a is behoorlijk veranderd ten opzichte van zijn voorganger en lijkt nu op het vlaggenschip Pixel 6 en Pixel 6 Pro, voornamelijk door hun brede, horizontale cameramodule te gebruiken. De oudere Pixel 5a heeft in plaats daarvan een vierkante.Google Pixel 6a-kleuren:

Afgezien daarvan zien beide mid-rangers er modern en premium uit, met minimale randen en een perforator-selfiecamera aan de voorkant, hoewel de nieuwe Pixel 6a iets kleinere randen heeft en de selfie-camera naar het midden bovenaan is verplaatst. Het is ook opmerkelijk dat de Pixel 5a een matte achterkant heeft, terwijl de achterkant van de Pixel 6a glanzender is.

Google Pixel 5a-kleuren:

(Ja, slechts één.)

Zoals we hierboven kunnen zien in onze maatvergelijking, is de Pixel 6a zowel een beetje compacter als een beetje lichter dan de Pixel 5a. We krijgen ook minder afgeronde hoeken op de eerste, wat eigenlijk een leuke manier is om een ​​klein beetje meer schermruimte uit te persen.

Pixel 6a versus Pixel 5a: weergave

Wat de weergaveverschillen betreft, brengt de nieuwe Pixel 6a niet echt iets opmerkelijks met zich mee ten opzichte van zijn voorganger, afgezien van het feit dat de 6a iets kleiner is. We laten onze display-benchmarks voor zich spreken:

Zoals we kunnen zien, is de Pixel 6a een behoorlijke verbetering ten opzichte van de Pixel 5a in termen van maximale helderheid. Hoewel de Pixel 5a onder bepaalde omstandigheden een beetje zwak kan aanvoelen, zou de Pixel 6a zelfs in zonlicht comfortabel moeten zijn. Wat betreft de kleurtemperatuur van beide schermen, ze zijn allebei ongeveer even goed.

Laten we eens kijken naar de daadwerkelijke weergavespecificaties van elke telefoon, te beginnen met de weergavespecificaties van de Pixel 6a:

Pixel 6a-schermspecificaties:

  • 6,1-inch, OLED
  • Verversingsfrequentie van 60 Hz
  • 1080p resolutie
  • 431 PPI (pixels per inch)
  • Krasbestendig glas (Corning Gorilla Glass 3)

De Pixel 5a van vorig jaar heeft een 6,3-inch OLED-scherm met de volgende specificaties:

Pixel 5a-schermspecificaties:

  • 6,3-inch, OLED
  • Verversingsfrequentie van 60 Hz
  • 1080p resolutie
  • 415 PPI (pixels per inch)
  • Krasbestendig glas (Corning Gorilla Glass 3)

Helaas biedt de Pixel 6a geen vernieuwingsfrequentie van 120 Hz, maar hij blijft bij de meer traditionele 60 Hz, net als zijn voorganger. Anders dan dat, geen grote verschillen in de onbewerkte display-specificatienummers. Het is vermeldenswaard dat de schermen van beide telefoons zijn bedekt met Gorilla Glass, wat altijd welkom is.

Pixel 6a versus Pixel 5a: hardware en prestaties

De nieuwe Google Pixel 6a wordt aangedreven door de eigen Google Tensor GS101-processor van de zoekmachinegigant en 6 GB RAM. In onze recente Google Pixel 6a-recensie we vonden dat de telefoon uitstekende prestaties bood, zowel voor casual gebruik als voor intensief gamen. We merkten echter dat de Pixel 6a onaangenaam warm kon worden tijdens langere gamesessies in games zoals Genshin Impact, iets waar je op moet letten als je zelf een hardcore gamer bent. De koeling van deze telefoon onder zware belasting is misschien niet de beste.

De Pixel 5a wordt in plaats daarvan aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 765G, opnieuw gecombineerd met 6 GB RAM. In onze Google Pixel 5a-recensie we waren niet bepaald onder de indruk van zijn prestaties, maar het is nog steeds een goede telefoon voor informeel gebruik en om af en toe een niet al te veeleisende game te spelen.

Laten we eens kijken naar onze prestatiebenchmarks voor beide telefoons en de ruwe cijfers bekijken:

Zoals vrij duidelijk is, is de Pixel 6a een enorme stap voorwaarts ten opzichte van de Pixel 5a wat betreft prestaties, en verplettert hij zijn voorganger in de meeste van onze tests verreweg. Houd er echter nogmaals rekening mee dat de 6a onaangenaam heet kan worden als hij lang wordt ingedrukt (bijvoorbeeld 20 minuten Genshin Impact spelen).

Pixel 6a versus Pixel 5a: camera’s

De Pixel 6a heeft twee camera’s in de grote, horizontale cameramodule: een 12,2 MP hoofdcamera en een 12 MP ultrabrede camera. Dat zijn beide Sony-sensoren, respectievelijk de IMX363 en IMX386. Nieuwe camerafuncties die men heeft, zijn met name een verbeterde Magic Eraser, die in staat is om afleidende objecten uit foto’s te verwijderen, beter nachtzicht en echte toon.

De Pixel 5a uit 2021 heeft twee hoofdcamera’s: een van 12,2 MP en een van 16 MP (ultrabreed). Die kunnen video opnemen met maximaal 3840×2160 (4K UHD) en 60 frames per seconde. De camera aan de voorkant van de Pixel 5a is een 8 MP-shooter die video-opnames van 1920 x 1080 (Full HD) kan maken.

Voorbeelden van Pixel 5a-camera’s

Laten we eens kijken naar onze cameravoorbeelden voor beide telefoons en de resultaten vergelijken, te beginnen met video…

Het is redelijk om te zeggen dat beide telefoons geweldige videobeelden kunnen leveren bij goed licht. Kleine verschillen zijn onder meer dat de Pixel 5a een iets sterker contrast en verscherping heeft, terwijl de Pixel 6a de donkere plekken van een afbeelding meer oplicht, waardoor alles gemakkelijker te zien is.

Beide telefoons kunnen tijdens video-opnamen direct overschakelen van de hoofdcamera naar de ultrabrede camera, en de resultaten vertonen dezelfde oververscherping en iets sterker contrast op de Pixel 5a dan op het mooiere en meer genormaliseerde beeld van de Pixel 6a.

Hetzelfde geldt voor nachtelijke video-opnames, waarbij beide telefoons het moeilijk hebben, maar de Pixel 5a heeft aanzienlijk slechtere oververscherping en uitgeblazen helderdere plekken, terwijl de Pixel 6a zachtere en meer kleurnauwkeurige nachtvideo’s produceert.

De videostabilisatie van beide telefoons is redelijk goed en ongeveer vergelijkbaar. En we kunnen hetzelfde zeggen over de kwaliteit van de microfoon.

Laten we nu de camera’s van de Pixel 6a en de Pixel 5a vergelijken met enkele voorbeeldfoto’s.

Zoals we kunnen zien aan de voorbeeldfoto’s overdag die zijn gemaakt met de hoofdcamera’s van beide telefoons, is er nauwelijks een verschil dat de moeite waard is om over te praten. Zowel de Pixel 6a als de Pixel 5a zouden meer dan geschikt moeten zijn voor diegenen die graag veel foto’s maken bij goede lichtomstandigheden.

In de bovenstaande opname kunnen we zien dat de Pixel 6a iets warmere beelden produceert, terwijl de Pixel 5a iets meer vervaagd is en, meer in het bijzonder, het beeld meer verscherpt, wat onaantrekkelijk kan worden, vooral tijdens het inzoomen.

Hierboven is een moeilijke nachtelijke opname, maar beide telefoons produceren respectabele foto’s in het donker. Als we naar de bladeren van de boom kijken, kunnen we zien dat de Pixel 6a meer details heeft vastgelegd, en nogmaals, nauwkeurigere kleuren, in tegenstelling tot de Pixel 5a, die deze wazig maakte en hun kleur kouder.

Pixel 6a versus Pixel 5a: batterij

De batterijcapaciteit van de Pixel 6a is 4410 mAh en hij kan snel opladen tot 18 W.

Het batterijformaat van de Pixel 5a is iets groter met 4680 mAh, maar de ondersteunde bekabelde snellaadsnelheden van de telefoon zijn hetzelfde, tot 18 W.

Helaas geen draadloos opladen voor beide telefoons.

Tijdens onze Pixel 6a-tests ontdekten we dat het een comfortabel apparaat van anderhalve dag is bij intensief gebruik, maar het kan waarschijnlijk langer meegaan bij normaal of licht gebruik.

Tijdens onze gebruikelijke tests van de levensduur van de batterij voor onze Pixel 5a-recensie, ontdekten we dat het ook een respectabel duurzaam apparaat was.

Bekijk hieronder onze batterijbenchmarks om te zien wat u kunt verwachten in termen van ruwe cijfers.

Zoals we kunnen zien, presteert de oudere Pixel 5a beter dan de Pixel 6a als het gaat om batterijduur, maar nogmaals, de 5a is een veel minder krachtige telefoon, die een grote rol speelt in hoe lang de batterij meegaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *