Asus Zenfone 10 vs Zenfone 9: iemand vergat de blauwdrukken te wijzigen

Home » Blog » Asus Zenfone 10 vs Zenfone 9: iemand vergat de blauwdrukken te wijzigen

De Zenfone 10 is officieel uit en bezorgt fans van compacte smartphones over de hele wereld rimpelingen van vreugde. Asus deed het geweldig met de laatste paar Zenfone-generaties en hield het idee van de compacte vlaggenschiptelefoon levend, maar er is een dringende kwestie die moet worden aangepakt.

De Zenfone 10 en de Zenfone 9 hebben beide zoveel overeenkomsten dat voor sommige mensen het nieuwste vlaggenschip van Asus heel goed de Zenfone 9S of Zenfone 9.5 zou kunnen heten. In dit artikel zullen we die twee telefoons in detail vergelijken, niet alleen om te onderscheiden welke het betere apparaat is, maar ook om u wat context te geven en u te helpen bij het kiezen van de beste voor uw specifieke behoeften.

Zenfone 10 versus Zenfone 9 in een notendop:

  • 120 Hz op de Zenfone 9 versus 144 Hz op de Zenfone 10 (alleen in games)
  • Draadloos opladen op de Zenfone 10
  • Nieuwe 32MP selfie-camera op de Zenfone 10 versus 8MP op het oudere model
  • Leeuwenbek 8 Gen 2 vs Leeuwenbek 8+ Gen 1 op het oudere model
  • Snellere RAM en opslag op de Zenfone 10

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Als je de Zenfone 10 en Zenfone 9 naast elkaar legt, is het moeilijk te zeggen welke welke is. Het ontwerp is bijna identiek tussen de twee, evenals de exacte afmetingen en materialen. Beide telefoons hebben hetzelfde 5,9-inch platte AMOLED-scherm met een perforator in de linkerbovenhoek; beide hebben een zwart aluminium frame; en beide gebruiken dezelfde sponsachtige en rubberachtige iets vooruitstekende achterkant. De plaatsing van de knoppen is hetzelfde op beide telefoons; de twee grote cameraringen aan de achterkant zijn even groot; het enige verschil is dat op de Zenfone 9 die ringen zilveren accenten hebben aan de buitenradius. Beide telefoons hebben een IP68-classificatie en Gorilla Glass Victus aan de voorkant.

Metingen weergeven:

Het schermpaneel dat wordt gebruikt in zowel de Zenfone 10 als de Zenfone 9 is waarschijnlijk hetzelfde, te oordelen naar de resultaten in helderheid, kleurnauwkeurigheid en kleurtemperatuur. De Zenfone 10 kan zijn scherm tijdens het gamen oversturen tot 144 Hz, maar dat is het enige verschil tussen de twee telefoons als het gaat om weergavestatistieken en prestaties.

Het bovenstaande is geen nadeel; de door Samsung gemaakte en op Pixelworks afgestemde panelen die Asus voor zijn Zenfones heeft gebruikt, zijn van topklasse. Het enige wat we graag zouden zien is iets meer piekhelderheid en natuurlijk LTPO en een variabele verversingssnelheid. Dat gezegd hebbende, als je probeert te kiezen tussen de Zenfone 10 en de Zenfone 9, zou het beeldscherm geen rol moeten spelen bij die beslissing.

De aan de zijkant gemonteerde vingerafdrukscanner die ook dienst doet als slimme sleutel, verdient hier een paar woorden. Het is dezelfde technologie en implementatie op beide telefoons, en het is nog steeds een van de snelste en meest nauwkeurige vingerafdrukscanners op een telefoon die we tot nu toe hebben getest.

Prestaties en software

Je kunt hier niet omheen, de hoofdcamera blijft vrijwel hetzelfde op de nieuwe Zenfone 10. Hij gebruikt dezelfde Sony IMX766 50MP-sensor en heeft een diafragma van f/1.9. De Ultrawide-camera heeft een breder gezichtsveld in vergelijking met de voorganger (122 graden versus 113), en er is nog steeds geen telefoto aan boord.

De grootste upgrade is de selfiecamera, die nu 32 MP is en een nieuwe witte pixeltechnologie gebruikt. Het model van vorig jaar had een 8MP selfiecamera, dus daar verwachten we het grootste verschil.

Hoofdcamera – Dag

Je zou verwachten dat deze twee identieke foto’s maken met de hoofdcamera, aangezien ze met dezelfde hardware worden geleverd, maar verrassend genoeg is dit niet het geval. Asus heeft duidelijk de algoritmen voor nabewerking aangepast, en de nieuwe Zenfone 10 produceert nu foto’s met meer verzadigde kleuren en heeft ook de neiging om ze op heldere dagen te overbelichten.

De Zenfone 9 fotografeert daarentegen in meer natuurlijke kleuren, waardoor de belichting redelijk in balans blijft. De details zijn even goed, en het dynamische bereik is ook behoorlijk, maar door de neiging van de Zenfone 10 tot overbelichting zien foto’s op het vorige model er iets beter uit.

Weer een interessante vergelijking die verrassende resultaten oplevert! De opnamen bij weinig licht zien er helderder uit op de Zenfone 10, maar ze hebben een vreemde gele tint en de focus is niet perfect. De samples van de Zenfone 9 zijn wat donkerder, maar zien er natuurlijker en gedetailleerder uit. De Zenfone 9 lijkt ook beter om te gaan met felle lichten en verblindingsartefacten. We denken dat mensen met instellingen kunnen spelen, maar uit de doos produceert de Zenfone 9 realistischere opnamen, opnieuw met betere kleuren, details en focus.

Zoomkwaliteit

Er is geen speciale telecamera op een van deze telefoons en ze vertrouwen op digitale zoom, bijsnijden en slimme (of niet zo slimme) algoritmen om het verlies aan details goed te maken. Opnamen met 2x zoom zien er overdreven scherp uit op de Zenfone 10, terwijl de Zenfone 9 er iets beter in slaagt om de natuurlijke uitstraling van het beeld te behouden.

8X-voorbeelden zijn een wazige puinhoop op beide telefoons en zijn min of meer onbruikbaar voor andere doeleinden dan puur testen.

Portret-modus

Het gebruik van de portretmodus op de nieuwe Zenfone 10 levert veel aangenamere resultaten op, vooral met de 2X-modus. De kleuren zien er natuurlijker uit en er zijn meer details in vergelijking met wat de Zenfone 9 aankon. Het bokeh-effect is ook overtuigender op het nieuwere model, waardoor de achtergrond geleidelijk vervaagt.

Ultrabrede camera

De ultrabrede camera op de Zenfone 10 heeft een breder gezichtsveld in vergelijking met de vorige generatie. Dit feit heeft enkele voordelen en enkele nadelen. Ten eerste kun je meer “dingen” vastleggen dankzij het bredere gezichtsveld, en kleuren zijn ook levendiger in vergelijking met de Zenfone 9.

Aan de andere kant zijn er focusproblemen en halo-artefacten aan de randen van de beelden, waarschijnlijk als gevolg van algoritmen die de optische vervorming niet compenseren. Het is echter een eerlijke afweging en geen gamechanger.

Selfies

Selfies zijn geweldig op de nieuwe Zenfone 10, vooral in vergelijking met die gemaakt met de Zenfone 9. Dit bewijst dat hardware-upgrades algoritmen verslaan (meestal). De Zenfone 10 wordt geleverd met een nieuw ontwikkelde 32MP selfie-camera met witte pixeltechnologie, bedoeld om details, gevoeligheid bij weinig licht en belichting te verbeteren.

En het doet wonderen! Aangename kleuren, verbeterde details in vergelijking met het vorige model en de toegevoegde ondersteuning voor zowel een brede weergave voor groepen als een close-upmodus voor selfies maken de Zenfone 10 een duidelijke winnaar in deze specifieke strijd.

Video kwaliteit

De Zenfone 9 was geweldig voor videowerk! Mijn ex-vriendin kocht er een en gebruikte het om samples voor klanten te schieten, en ze was onder de indruk van de cardanische stabilisatie en de algehele kwaliteit (het is niet nodig om een ​​dolly of grotere cardanische ophangingen mee te nemen naar mogelijke afgelegen locaties). De Zenfone 10 gaat nog een stap verder, maar beide telefoons kunnen weer geweldige video’s maken, met veel details en geweldige stabilisatie.

Er zijn enkele overgangen van donkere naar heldere aria’s die vloeiender hadden kunnen zijn, evenals af en toe verpletterde schaduwen, maar over het algemeen is de videokwaliteit geweldig op beide telefoons.

Audiokwaliteit en haptiek

Geweldig nieuws! De 3,5 mm koptelefoonaansluiting gaat nog een dag mee! Zowel de Zenfone 9 als de Zenfone 10 hebben de kleine poort en wat slimme magie om je audio-ervaring te verbeteren. Beide telefoons hebben een stereo-installatie met luide en duidelijke drivers; beide gebruiken basfrequentieverbeteringen om het kleine chassis veel groter te laten klinken; en beide hebben een Dirac-behandeling ondergaan (de geluidsstudio uit Parijs) om je een geweldige audio-ervaring te bieden.

Er is een 10-bands EQ om je luisterervaring verder te verfijnen, hi-res audio-ondersteuning, en al met al maken beide Zenfones echt indruk op de audio-afdeling. Haptics zijn kort en pittig op beide telefoons; ze gebruiken waarschijnlijk vergelijkbare (of zelfs dezelfde) haptische motoren.

Batterijduur en opladen

Asus slaagde erin een batterijcel van 4.300 mAh in de Zenfone 9 te proppen en gebruikte dat als excuus voor het ontbreken van draadloos opladen (de spoelen nemen ruimte in beslag, enzovoort). Raad eens? De Zenfone 10 heeft dezelfde batterijcapaciteit EN wordt geleverd met draadloze oplaadmogelijkheden!

Dit is een van de grootste verschillen tussen de twee modellen; als je absoluut draadloos wilt opladen, is de Zenfone 10 de juiste keuze. Afgezien daarvan is het grotendeels dezelfde deal: een volledige dag batterijduur als je graag met je telefoon speelt, en tot twee dagen als je voorzichtig bent of geen TikTok-verslaafde bent. Grappen terzijde, de batterijduur van beide telefoons is indrukwekkend. U kunt hieronder enkele testresultaten bekijken.

Resultaten batterijtest PhoneArena:

Een andere aangename verrassing is de overvloedige doos waarin beide telefoons worden geleverd. De 30 W HyperCharge-steen en de beschermende achterkant voelen tegenwoordig aan als de hoorn des overvloeds, wanneer sommige telefoons (kijkend naar je Sony) niet eens met een kabel worden geleverd.

De oplaadtijden lijken erg op elkaar, niet verrassend, en je krijgt 50% in ongeveer een half uur en volledig opgeladen in ongeveer 80 minuten.

Samenvatting en eindoordeel

Asus is bezweken voor de formule “Repareer het niet als het niet kapot is”. Dat is volkomen begrijpelijk, gezien het succes van de Zenfone 9, maar ook een beetje triest. De Zenfone 10 ziet er bijna precies hetzelfde uit als zijn voorganger, en het enige substantiële verschil is de toegevoegde ondersteuning voor draadloos opladen.

Ja, de Zenfone 10 wordt geleverd met een snellere en efficiëntere chipset, snellere opslag, hier en daar wat upgrades en verbeteringen, en een vernieuwingsfrequentie van 144 Hz in games. Maar als je de Zenfone 9 al hebt, zullen die dingen niet genoeg zijn om je te laten upgraden.

Als u nu op zoek bent naar een compacte Android-telefoon en nadenkt over uw eerste Zenfone, dan is dat een goed idee. Beide telefoons kosten praktisch hetzelfde, dus ga voor de nieuwere en iets betere: de Zenfone 10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *