Asus Zenfone 10 vs Samsung Galaxy S23: drie is meer dan twee?

Home » Blog » Asus Zenfone 10 vs Samsung Galaxy S23: drie is meer dan twee?

Inleiding

Als je tegenwoordig een compacte Android-telefoon wilt, zijn je keuzes enigszins beperkt. Je gaat voor de vanille Galaxy S-serie of kiest voor de hipster-route en kiest voor een lange en smalle Xperia-telefoon. Wacht, we zijn de Zenfone helemaal vergeten! Asus nam het compacte vlaggenschipidee, gaf het water, verzorgde het en het groeide uiteindelijk op, bloeide en gaf uiteindelijk wat fruit. Sinds de Zenfone 8 (en de teloorgang van de iPhone mini) heeft Asus een soort handelsmerk van het compacte vlaggenschip , maar is het eigenlijk beter dan de bovengenoemde Galaxy S23, zeker als beide toestellen hetzelfde prijskaartje hebben? Zijn een paar millimeter belangrijk en kan dat het ontbreken van een derde camera compenseren? Vandaag zullen we het ontdekken. Dit is onze gedetailleerde vergelijking tussen Zenfone 10 en Galazy S23.

Zenfone 10 versus Galaxy S23 in een notendop:

  • 5,9-inch scherm op de Zenfone 10 versus 6.1 op de Galaxy S23
  • De Zenfone 10 is smaller, maar de Galaxy S23 is dunner en korter
  • Telecamera op de Galaxy S23
  • De Zenfone 10 heeft een grotere batterij en sneller opladen (4.300 versus 3.900 mAh, 30W versus 25W)
  • 3,5 mm koptelefoonaansluiting op de Zenfone 10
  • 144Hz “gaming”-modus op de Zenfone 10 (geen LTPO, echter)

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Er is een conceptueel verschil in ontwerp tussen de Zenfone 10 en de Galaxy S23. De eerste probeert uit de traditionele glazen sandwich te breken met een zeer interessante achterkant (die rubberachtig en papierachtig aanvoelt), terwijl de laatste voor dat dunne plakje glas-metaal-glas gaat.

Schoonheid is in het oog van de toeschouwer, maar voor de meeste mensen zou de Galaxy S23 subjectief het mooiere en stijlvollere apparaat kunnen zijn. Dat gezegd hebbende, biedt de Zenfone 10 iets unieks in deze jungle van glas en metaal waarin de moderne smartphoneruimte zich momenteel bevindt, dus het hangt af van persoonlijke voorkeur.

Wat objectief kan worden gezegd, is dat de achterkant van de Zenfone 10 gemakkelijker krast, terwijl de achterkant van de Galaxy S23 gevoelig is voor versplintering en een vingerafdrukmagneet is. Je maakt hier je eigen keuze, maar de Zenfone 10 zou zonder hoesje kunnen worden gebruikt, en dat is zeker een voordeel in ons boek.

Qua gewicht en grootte zijn de Zenfone 10 en de Galaxy S23 veel dichterbij dan je zou denken. Beide telefoons wegen ongeveer 170 gram, en hun afmetingen zijn ook vrij gelijkaardig, met verschillen van ongeveer een of twee millimeter. De Galaxy S23 is korter, slanker maar breder, terwijl de Zenfone 10 smaller, iets groter en ook dikker is.

Metingen weergeven:

Hoewel het scherm van de Zenfone 10 is gemaakt door Samsung en gekalibreerd door Pixelworks, zijn er hier enkele duidelijke verschillen met de Galaxy S23. Het vlaggenschip van Samsung biedt iets meer schermruimte met 6,1 inch, het scherm is LTPO, wat betekent dat het tussen 48 en 120 Hz kan gaan; en de piekhelderheid is ook beter met 1.750 nits.

De Zenfone 10 daarentegen wordt geleverd met een 5,9-inch paneel met een geadverteerde piekhelderheid van 1.100 nits en kan alleen schakelen tussen vaste weergavefrequenties, namelijk 60, 90 en 120 Hz. In gamescenario’s kan de Zenfone 10 echter oversturen naar 144 Hz, wat een handige functie is als je van mobiel gamen houdt.

Biometrie verdient hier zeker wat woorden, aangezien dit een ander conceptueel verschil is tussen de Galaxy S23 en de Zenfone 10. De Galaxy gebruikt een vingerafdrukscanner onder het scherm, terwijl de Zenfone 10 vertrouwt op een capacitieve aan de zijkant gemonteerde scanner. Het is weer een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar onze ervaring is dat de Zenfone sneller presteert en nauwkeuriger is als het gaat om het ontgrendelen van het toestel met je vinger.

Prestaties en software

Qua hardware delen zowel de Zenfone 10 als de Galaxy S23 zeer vergelijkbaar silicium, namelijk de Snapdragon 8 Gen 2-chipset. Beide telefoons beginnen bij 8 GB / 128 GB geheugenconfiguraties, maar de Zenfone 10 kan worden gekocht met maximaal 16 GB RAM en 512 GB opslag. Het kost meer, maar de optie is er toch. Er is geen microSD-kaartuitbreidingsslot op een van de twee.

Synthetische benchmarkscores liggen erg dicht tussen deze twee, wat volkomen begrijpelijk is, en in echte scenario’s zult u op geen van beide apparaten enige vertraging, stotteren of verminderde prestaties kunnen opmerken.

Prestatiebenchmarks:

Zowel de Galaxy S23 als de Zenfone 10 worden geleverd met Android 13 aan boord en ze krijgen binnenkort de aanstaande grote Android 14-upgrade. De Zenfone bekleedt het mobiele besturingssysteem van Google met de fluweelzachte handen van de ZenUI, een zeer subtiele en behoorlijk behulpzame overlay, terwijl de Galaxy vertrouwt op de OneUI-interface, een meer op maat gemaakte en over het algemeen andere ervaring.

Met de Zenfone 10 kun je kiezen uit de ZenUI-ervaring of stock-Android, terwijl de Galaxy S23 je de OneUI een beetje opdringt, dus dat is een punt voor Asus. Aan de andere kant, als je uit het ecosysteem van Samsung komt, is deze misschien een pro in je boek.

Een groot voordeel voor camping Samsung hier is de softwareondersteuning. Het Koreaanse bedrijf zet in op vier jaar grote Android-updates, terwijl de Zenfone 10 slechts twee nieuwe Android-versies krijgt.

Camera

Hier ligt een van de grootste verschillen tussen deze twee telefoons en waarschijnlijk een doorslaggevende factor voor veel gebruikers. De Galaxy S23 wordt geleverd met een speciale telelenscamera, terwijl de Zenfone 10 vertrouwt op digitale zoom.

De hoofd- en ultrabrede camera’s op beide telefoons lijken erg op elkaar, althans op papier, beide gebruiken 50 MP-sensoren met vergelijkbare openingen en sensorafmetingen. We bevinden ons echter in het tijdperk van computationele fotografie, dus het is tijd om te zien hoe deze twee presteren in echte omstandigheden.

Hoofdcamera – Dag

Verrassend genoeg produceert de Zenfone 10 beelden met veel meer verzadigde kleuren dan de Galaxy S23. Deze opvallende kleuren waren de afgelopen jaren het handelsmerk van Samsung, maar nu lijkt het erop dat Asus een pagina uit Sammy’s boek heeft overgenomen.

Het detailniveau is vergelijkbaar tussen deze twee, wat te verwachten is gezien de vergelijkbare sensoren. De Zenfone 10 heeft de neiging om de afbeeldingen te overbelichten, vooral op heldere dagen, terwijl de Galaxy S23 meer gebalanceerde foto’s produceert met een iets beter dynamisch bereik.

Hoofdcamera – Weinig licht

Nachtopnamen zijn een allegaartje tussen deze twee. Aan de ene kant lijkt de Zenfone 10 meer details vast te leggen en de focus bij weinig licht beter aan te kunnen dan de Galaxy. Aan de andere kant hebben foto’s gemaakt met de Zenfone 10 een vreemde geelgroene tint en zijn ze soms onnatuurlijk helder.

Het dynamisch bereik is ook beter op de Zenfone 10 bij weinig licht, ook al blijken sommige beelden te scherp. De Zenfone 10 kan in deze omstandigheden ook beter omgaan met fel licht.

Zoomkwaliteit

De Galaxy S23 wint deze categorie zonder meer. Er is geen vervanging voor de speciale telelenscamera op de Galaxy, en optische zoom verslaat nog steeds de meeste digitale alternatieven. Bij lage vergrotingsniveaus houdt de Zenfone 10 stand, maar als je hoger probeert te gaan, vernietigt de Galaxy S23 de Zenfone.

Portret-modus

De portretmodus is erg goed, zowel op de Zenfone 10 als de Galaxy S23. Het detailniveau is geweldig en het bokeh-effect is behoorlijk overtuigend op beide telefoons. Als we hier een kant zouden kiezen, zouden we zeggen dat we in de normale portretmodus de Zenfone 10 wat leuker vinden, en bij gebruik van de 2X-modus produceert de Galaxy S23 aangenamere resultaten. Maar schoonheid zit in het oog van de toeschouwer, zoals mensen zeggen.

Ultrabrede camera

De Zenfone 10 wordt geleverd met een iets verbeterde ultrabrede camera die een breder gezichtsveld biedt in vergelijking met het vorige model. Dit heeft echter enkele nadelen: de afbeeldingen verliezen detail en focus naar de randen toe.

De situatie met de Galaxy S23 is beter, ook al lijken beide camera’s op papier erg op elkaar. De S23 behoudt details beter, en de algoritmen voor focus en optische vervormingscorrectie lijken ook beter te zijn.

Selfies

De Zenfone 10 wordt geleverd met een verbeterde selfiecamera (eigenlijk de enige substantiële hardware-upgrade op die afdeling), en de eindresultaten zijn gewoon geweldig. Selfies zijn gedetailleerd, levendig en scherp.

De selfiecamera van de Galaxy S23 is al een tijdje onze maatstaf, dus zeggen dat deze twee heel dichtbij en vergelijkbaar zijn, is een enorm compliment voor de Zenfone 10. De Galaxy S23 heeft nog steeds wat meer detail en dynamisch bereik, maar over het algemeen , kunnen beide telefoons geweldige selfies maken.

Video kwaliteit

De Zenfone 10 heeft hier een machtig wapen in zijn arsenaal, de zogenaamde cardanische stabilisatie. Het is een geavanceerd 6-assig systeem dat, in combinatie met de elektronische stabilisatie, resulteert in waanzinnige stabiele video’s. Maar laten we het hebben over de videokwaliteit.

De videokwaliteit is redelijk goed op beide telefoons, waarbij de Zenfone 10 kiest voor levendigere kleuren en een enigszins onderbelicht beeld. De S23 daarentegen heeft de neiging om het beeld uit te branden, en subjectief gezien kunnen sommigen de video als minder gedetailleerd ervaren. Dit is ook duidelijk tijdens nachtopnamen, waarbij de Zenfone 10 donkerdere video’s vastlegt, maar het beeld er natuurlijker uitziet en meer details bevat.

Audiokwaliteit en haptiek

Als het op audio aankomt, hebben zowel de Zenfone 10 als de Galaxy S23 een stereoluidsprekeropstelling, met een behoorlijke geluidskwaliteit, vooral gezien het compacte formaat van beide apparaten. De Zenfone 10 heeft echter een troef in petto, in de vorm van een 3,5 mm audio-aansluiting. U kunt uw favoriete audiofiele hoofdtelefoon aansluiten en op die manier genieten van serieuze kwaliteit. Voor de meeste mensen zal de Bluetooth-optie echter prima zijn, maar het is fijn om opties te hebben. De haptiek is redelijk goed op beide telefoons: korte en pittige uitbarstingen die je gemakkelijk kunt voelen wanneer de telefoon in je zak zit.

Batterijduur en opladen

De Zenfone 10 wordt geleverd met een aanzienlijk grotere batterij in vergelijking met de Galaxy S23 (4.300 mAh versus 3.900 mAh op de Galaxy). En dat blijkt uit onze batterijtesten. De Zenfone slaagt erin om de Galaxy ruimschoots te overtreffen in onze browsetest, en hij loopt ook voorop in onze continue YouTube-test. Als het op gamen aankomt, gaan beide telefoons ongeveer 6 uur mee, wat geen spectaculair resultaat is, maar toch behoorlijk.

In real-life scenario’s kun je van beide telefoons een hele dag intensief gebruik verwachten, waarbij de Zenfone 10 waarschijnlijk nog een paar uur meegaat.

Resultaten batterijtest PhoneArena:

Een ander voordeel voor de Zenfone 10 hier is de oplaadsnelheid, de telefoon ondersteunt tot 30W bedraad en wordt ook geleverd met een oplaadsteen van het genoemde wattage in de doos. De Galaxy S23 daarentegen ondersteunt 25W en je moet de oplader apart kopen (of een oude gebruiken als je er een hebt).

In de praktijk is 5W geen verschil van dag en nacht en haal je ongeveer dezelfde laadsnelheden uit beide telefoons. We hebben het over 50% in 30 minuten (iets van een standaard, gepusht door Apple) en 70-80 minuten voor een volledige lading.

Samenvatting en eindoordeel

Deze keer staat Samsung voor zware concurrentie van de Zenfone 10. Het succes van het vorige model zette mensen aan het praten, en hoewel we waarschijnlijk geen grote verschuiving zullen zien in de situatie van het marktaandeel van smartphones, zouden sommige mensen de Zenfone 10 als alternatief voor de meer populaire Galaxy S23. Het komt er allemaal op neer of je een derde telecamera nodig hebt of genoegen kunt nemen met een meer bescheiden opstelling van een brede en ultrabrede lens. Op de meeste andere gebieden lijkt de Zenfone 10 een voorsprong te hebben op de Galaxy S23, afgezien van het ontwerp, wat weer een subjectieve zaak is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *