Google heeft de afgelopen jaren serieuze vooruitgang geboekt op de smartphonemarkt. Het bedrijf passeerde onlangs de drempel van 2% marktaandeel met zijn Pixel-apparaten, en hoewel dit (voorlopig) geen echte bedreiging lijkt voor Apple en Samsung, zit de mobiele business van de grote G in de lift.
In de blauwe hoek, zoals bokscommentatoren zeggen, hebben we de underdog, namelijk de Asus Zenfone 10. Na het succes van het vorige model, vond Asus dat het goud had gevonden met deze compacte krachtpatser en schotelde het de Zenfone 10 voor met kleine aanpassingen en upgrades. .
Op het eerste gezicht hebben deze twee niet veel met elkaar gemeen. De Zenfone 10 vecht voor de compacte Android-vlaggenschiptitel, terwijl de Pixel 7 geen echt vlaggenschip is en ook niet erg compact. Deze telefoons hebben echter enkele overeenkomsten die kunnen resulteren in een zeer vergelijkbare gebruikerservaring, namelijk het camerasysteem, de Android-versie en de batterijduur.
Kan de kleine kerel de Pixel 7 uitdagen? En welke van deze Androud-ontwerpen moet je kiezen? Vandaag gaan we het uitzoeken.
Google voerde een radicale ontwerpwijziging door met de Pixel 6-serie en ging over op een glazen sandwichontwerp, en sindsdien heeft het bedrijf deze filosofie geperfectioneerd. Het is echter geen doorsnee ontwerp van glas en aluminium, aangezien Google besloot de boel een beetje op te schudden met een lange strook die heen en weer ging aan de achterkant van de telefoon. Het bedrijf noemt het de ‘Camerastrip’.
Aan de andere kant hanteert Asus een andere ontwerpfilosofie met de Zenfone-serie, waarbij hij kiest voor compact en licht in plaats van glanzend. De achterkant van de telefoon is gemaakt van mat plastic met een papierachtig/rubberachtig gevoel. Het is een andere aanpak die andere resultaten oplevert.
De Zenfone 10 is veel lichter dan de Pixel 7 (169 gram vs 197), en dat komt niet alleen door de materialen; de Pixel heeft een groter scherm van 6,3 inch, terwijl de Zenfone met 5,9 onder de drempel van 6 inch blijft.
Over weergave gesproken, dit is een van de belangrijkste verschillen tussen de twee apparaten. De 5,9-inch door Samsung gemaakte AMOLED van de Zenfone 10 kan oplopen tot 144 Hz verversingssnelheid (hoewel alleen tijdens het gamen), terwijl het 6,3-inch paneel van de Pixel 9 caps op 90 Hz.
Beide schermen zijn behoorlijk kleurnauwkeurig, maar het Pixel-paneel is een beetje helderder. De resolutie is exact hetzelfde op de twee telefoons (1080 x 2400 pixels), maar omdat de pixel een groter scherm heeft, resulteert dit in een iets lagere dichtheid (418 versus 446 PPI). In werkelijkheid zijn bith-displays helder en is het beeld scherp genoeg.
Beide telefoons hebben ook Face Unlock, maar het is niet de geavanceerde 3D-variant die Apple gebruikt, dus het is minder veilig. Dat gezegd hebbende, deze functie werkt snel op zowel de Zenfone 10 als de Pixel 7.
Prestaties en software
Een ander radicaal verschil tussen de Pixel 7 en de Zenfone 10 ligt in de hardware-architectuur. Google besloot zijn eigen chip te ontwerpen en te bouwen met de Pixel 6-generatie, terwijl de Zenfone 10 vertrouwt op Qualcomm-silicium. Er is nog steeds een prestatiekloof tussen de tweede generatie Tensor in de Pixel 7 en de nieuwste en beste Snapdragon 8 Gen 2, gevonden in de Zenfone 10. U kunt de gedetailleerde resultaten bekijken in de onderstaande tabel. Synthetische benchmarks vertellen niet altijd het hele verhaal, maar je kunt een soepelere werking verwachten van de Zenfone 10, die meer brute kracht bevat.
In termen van RAM en ingebouwde opslag beginnen beide telefoons bij geheugenconfiguraties van 8 GB / 128 GB, en geen van beide heeft een microSD-kaartsleuf.
Prestatiebenchmarks:
Beide telefoons zijn standaard met Android 13 gelanceerd, maar de Pixel heeft een klein voordeel als het gaat om software-ondersteuning. Google belooft drie grote Android-updates, wat betekent dat de Pixel 7 aankomt bij Android 16, terwijl de Zenfone-software-updatecyclus eindigt bij Android 15.
Qua software-ervaring lijken de Pixel 7 en Zenfone 10 meer op elkaar dan je zou denken. Asus biedt de mogelijkheid om over te schakelen naar de “standaard” Android-ervaring met enkele kleine aanpassingen om uw dagelijkse leven met het apparaat verder te verbeteren. De Pixel 7 daarentegen kan niet meer “voorraad” zijn en bovendien ontvangt hij eerst nieuwe softwareversies.
Camera

De Zenfone 10 en de Pixel 7 zijn beide uitgerust met slechts twee camera’s, zonder een speciale telelens. Op papier lijken beide erg op elkaar, met behulp van 50 MP-sensoren voor de hoofdcamera (hoewel de sensor in de Pixel 7 groter is), met vergelijkbare openingen en respectieve brandpuntsafstand.
Laten we echter niet vergeten dat Google de koning is van computationele fotografie en deze sinds de eerste Pixel-telefoons heeft geperfectioneerd. Laten we dus eens kijken naar enkele foto’s uit het echte leven en kijken wat wat is.
Hoofdcamera – Dag
Hoewel Asus heeft besloten om dezelfde camerahardware te behouden als de vorige generatie op de Zenfone 10, heeft het bedrijf blijkbaar gespeeld met algoritmen voor nabewerking. Omdat foto’s er radicaal anders uitzien tussen de Zenfone 9 en de Zenfone 10. Het nieuwe model blaast kleuren zo uit dat foto’s er bijna onnatuurlijk uitzien, en het heeft ook de neiging om te overbelichten bij zeer heldere lichtomstandigheden.
De Pixel 7 weet kleuren daarentegen veel beter weer te geven; ze zien er natuurlijker uit en het dynamische bereik lijkt ook beter op de Pixel. Bekijk de foto met de bloemen eens, en zie hoe gebrand ze eruit zien op de Zenfone 10. De overgangen tussen lucht en zee zien er ook vloeiender en beter uit op de Pixel.
Hoofdcamera – Weinig licht
Nachtopnamen zijn een allegaartje. Beide telefoons fleuren de scène veel te veel op bij weinig licht, en de Zenfone 10 heeft ook de neiging om foto’s te verscherpen om een subjectief gevoel van meer detail te geven. Er is ook een vreemde groenachtige tint in nachtopnamen op de Zenfone 10.
De Pixel 7 daarentegen produceert meer uitgebalanceerde opnames die er wat zacht uitzien in vergelijking met de opnames die met de Zenfone zijn gemaakt. Soms brandt de Pixel highlights uit, en de Zenfone doet het beter om details in die helderdere gebieden te behouden.
Zoomkwaliteit
Er is geen speciale telecamera op een van deze telefoons, dus close-ups maken gebruik van digitale zoom, en het is niet verwonderlijk dat ze er niet geweldig uitzien. Bij een lage vergroting leveren beide telefoons redelijke resultaten op; foto’s gemaakt met de Pixel zien er wat zachter uit en de versterkte kleuren op de Zenfone zijn er nog steeds.
Als je maximaal inzoomt, beginnen foto’s eruit te zien als een mix tussen een abstract schilderij en door ChatGPT gegenereerde inhoud, en als we absoluut een winnaar zouden moeten kiezen, zou het de Pixel zijn. Je kunt op zijn minst de borden lezen en mensen onderscheiden van buitenaardse wezens in die shots (fluister, er zijn geen mensen, we zijn allemaal buitenaardse wezens).
Portret-modus
De portretmodus is redelijk op beide telefoons. De Pixel kan meer details oplossen, maar het bokeh-algoritme is een beetje agressief, soms knippen en vervagen delen die niet vervaagd mogen worden. De Zenfone 10 daarentegen doet het beter op dat vlak, maar mist soms dynamisch bereik en foto’s worden onderbelicht.
Ultrabrede camera
Ultrabrede opnames lijken op elkaar tussen de Pixel en de Zenfone, zowel qua detailniveau als gezichtsveld. Sommige kleuren worden nog steeds wat meer versterkt op de Zenfone (bijvoorbeeld het gras) en er zijn artefacten aan de randen van de foto’s.
Selfies
De Zenfone 10 heeft een nieuwe selfiecamera aan boord, een 32MP camera met mooie witte pixels erin. Fancy of niet, deze technologie werkt blijkbaar, want selfie-opnamen zien er geweldig uit. We kunnen stellen dat de Zenfone 10 nog meer details vastlegt dan de Pixel, hoewel kleuren nog steeds een beetje problematisch zijn en te versterkt voor onze persoonlijke smaak.
Video kwaliteit
Een van de belangrijkste hoogtepunten van de Zenfone 10 (en trouwens de Zenfone 9) is de 6-assige cardanische stabilisatie. Het is gewoon geweldig, je kunt perfecte video’s maken in vrijwel elke wankele situatie. Wat de videokwaliteit betreft, klaren zowel de Pixel 7 als de Zenfone 10 de klus. Er zijn meer details over de Zenfone 10, maar de kleuren zijn weer te verzadigd. De Pixel 7 doet het beter bij weinig licht en lost meer details op in lastig gemarkeerde gebieden.
Audiokwaliteit en haptiek
Als het op audio en haptiek aankomt, hebben we het gevoel dat de Zenfone 10 het een beetje beter doet dan de Pixel 7. Begrijp ons niet verkeerd, de stereo-installatie op de Pixel is meer dan behoorlijk; het is gewoon niet erg luid en kan hoog worden, vooral op hogere volumes.
De Zenfone 10 daarentegen gebruikt slimme magie om de basfrequenties te verbeteren, door dingen toe te voegen die je oor “voor de gek houden” om meer bas te horen, en het systeem werkt verrassend goed. De audiokwaliteit en luidheid zijn ook erg goed, vooral voor zo’n kleine telefoon. De 3,5 mm koptelefoonaansluiting geeft extra flexibiliteit aan de geluidsopstelling die u met de Zenfone kunt krijgen.
Batterijduur en opladen
De batterijcapaciteit ligt heel dicht tussen deze twee, althans op papier. De Zenfone 10 wordt geleverd met dezelfde 4.300 mAh-batterij als zijn voorganger, maar heeft een efficiëntere chipset, terwijl de Pixel 7 is uitgerust met een 4.355 mAh-cel, maar de Tensor is gebouwd met behulp van 5nm-technologie en verliest de strijd om efficiëntie met de Snapdragon 8 Gen 2.
Onze batterijbenchmarks schetsen een interessant beeld. Als het op browsen aankomt, vernietigt de Zenfone 10 de Pixel 7, maar de YouTube- en gametests leverden vergelijkbare resultaten op. In echte scenario’s gaan beide telefoons een hele dag mee, maar de Zenfone 10 kan dat gemakkelijk uitrekken tot twee dagen als je er niet al te veel moeite voor doet.
Resultaten batterijtest PhoneArena:
Ook de oplaadsituatie lijkt erg op elkaar, al heeft de Zenfone 10 op papier een voordeel. Google adverteert dat de Pixel 7 in staat is om 21 W bedraad op te laden, terwijl de Zenfone 10 tot 30 W oplaadstenen ondersteunt (en wordt geleverd met een in de doos).
In de praktijk laden beide telefoons in ongeveer 30 minuten op van 0 tot 50% en duurt een volledige lading ongeveer anderhalf uur. De Zenfone 10 kan nu draadloos worden opgeladen met snelheden tot 15 W, terwijl de Pixel 7 zonder kabels kan opladen met 20 W, maar nogmaals, de prestaties in het echte leven lijken erg op elkaar.
Samenvatting en eindoordeel

Uiteindelijk zijn de Asus Zenfone 10 en de Google Pixel 7 behoorlijk verschillend. Ze zijn er in verschillende maten en gewichten; de bouwmaterialen zijn anders; en de chipsets zijn ook anders. Dus waarom de moeite nemen om ze te vergelijken?
Wat niet zo verschillend is, is de daadwerkelijke gebruikerservaring: beide bieden een zeer solide Android-deal, vergelijkbare batterijduur, vergelijkbare cameraprestaties, oplaadsnelheden en soepele werking. De doorslaggevende factor hierbij is de prijs.
De Pixel is aanzienlijk goedkoper met $ 599 (voor dezelfde geheugenconfiguratie), terwijl je voor de nieuwste Snapdragon en wat snoepgoed (een oplaadsteen, een achteromslag) $ 200 meer moet uitgeven.