Asus Zenfone 10 versus Apple iPhone 14: iPhone mini-vervangers?

Home » Blog » Asus Zenfone 10 versus Apple iPhone 14: iPhone mini-vervangers?
iOS

Inleiding

Sinds Apple de iPhone mini doodde, is er een gapend gat in de niche van de compacte vlaggenschip-smartphone. Mensen die de voorkeur geven aan iPhones en iOS in het algemeen hebben slechts twee compacte opties: de iPhone SE-serie, die geen echt vlaggenschip is, en de vanille-iPhone 14. Android-fans moeten daarentegen het grootste deel van de tijd genoegen nemen met de vanille Galaxy tijd. Er is een nieuwe opkomende kracht in de ruimte van het compacte Android-vlaggenschip, en deze kracht heet Asus. Het Taiwanese bedrijf heeft het compacte idee nu al drie generaties lang geperfectioneerd en het is volwassen genoeg om oog in oog te staan ​​met de iPhones en de sterrenstelsels. . Vandaag gaan we de iPhone 14 en de Zenfone 10 vergelijken, twee compacte vlaggenschepen die voldoen aan de behoeften van twee verschillende ecosystemen. Daar gaan we.

Zenfone 10 versus iPhone 14 in een notendop:

 • Android versus iOS
 • 5,9-inch tot 144Hz-scherm op de Zenfone versus 6,1-inch 60Hz op de iPhone
 • De Zenfone 10 heeft een grotere batterij (4.300 mAh versus 3.279 mAh op de iPhone)
 • Hogere laadsnelheden op de Zenfone (30W versus 20W op de iPhone)
 • De iPhone is wat breder en zwaarder, terwijl de Zenfone dikker is
 • Capacitieve vingerafdrukscanner versus 3D Face Unlock
 • De Zenfone 10 heeft meer werkgeheugen

Inhoudsopgave:

Ontwerp en weergavekwaliteit

Er is een conceptueel ontwerpverschil tussen de Zenfone 10 en de iPhone 14. De eerste vertrouwt op een zeer interessante niet-glazen achterkant die papierachtig aanvoelt en enigszins uit het chassis steekt, terwijl de laatste hetzelfde heeft (wordt niet oud) glazen sandwich design. De iPhone 14 is drie gram zwaarder dan de Zenfone 10, maar dat verschil merk je waarschijnlijk niet. Een ding dat je zeker zult voelen, is de bredere iPhone; deze paar millimeters maken wel degelijk verschil, en de Zenfone 10 is comfortabeler om met één hand te bedienen.

Een andere interessante invalshoek betreft de casussituatie. Naar onze mening kun je de Zenfone 10 zonder hoesje gebruiken; de niet-glazen achterkant overleeft vallen en stoten, hoewel hij veel gemakkelijker krast dan glas.

In de doos van de iPhone 14 vind je een Lightning-kabel en wat papierwerk. De situatie is veel genereuzer met de Zenfone 10. Er zit een 30W Hypercharge-steen in, een USB-C naar USB-C-kabel en een beschermende achterkant.

Als het op kleuren aankomt, zijn beide telefoons verkrijgbaar in een aantal echt frisse tinten. Hieronder vindt u gedetailleerde informatie.

Apple iPhone 14 kleuren:

 • Middernacht
 • paars sterrenlicht
 • (Product) ROOD
 • Blauw
 • Geel

Asus Zenfone 10 kleuren:

 • Middernacht zwart
 • Sterrenblauw
 • Komeet wit
 • Eclips rood
 • Aurora groen

De Zenfone 10 wordt geleverd met min of meer hetzelfde paneel als zijn voorganger, een 5,9-inch door Samsung gemaakte AMOLED met een piekhelderheid van 1.100 nits en verversingsfrequenties tot 144 Hz. De iPhone 14 daarentegen gebruikt een meer traditionele vernieuwingsfrequentie van 60 Hz op zijn 6,1-inch OLED-paneel dat volgens de specificaties een beetje helderder kan worden met 1.200 nits. Onze metingen bevestigden dat feit: het scherm van de iPhone 14 doet dat niet wordt een beetje helderder, en het is ook merkbaar in scenario’s uit het echte leven en in direct zonlicht. De Zenfone 10 is veel vloeiender, ook al is het paneel geen LTPO, en kan schakelen tussen vernieuwingsfrequenties van 60, 90, 120 en 144 (alleen in games).

Metingen weergeven:

De Zenfone 10 vertrouwt op een capacitieve vingerafdrukscanner die aan de zijkant van de telefoon is gemonteerd, terwijl de iPhone 14 wordt geleverd met 3D Face Unlock. Beide werken feilloos; de capacitieve scanner op de Zenfone is een van de beste die we ooit hebben getest, en we weten allemaal hoe goed 3D Face Unlock is op iPhones, dus geen klachten hier.

Prestaties en software

Het is altijd moeilijk om Android- en iOS-apparaten te vergelijken als het gaat om onbewerkte prestaties en synthetische benchmarks. Niet alleen is de hardware-architectuur anders, ook de manier waarop beide platformen omgaan met apps (app-optimalisatie en -beheer) is verschillend.

De Zenfone 10 wordt geleverd met het nieuwste dat Qualcomm te bieden heeft, namelijk de Snapdragon 8 Gen 2, terwijl de iPhone 14 een iets oudere A15 Bionic-chipset heeft (afkomstig van de iPhone 13 Pro). De benchmarkscores liggen redelijk dicht bij elkaar, maar het belangrijkste is dat beide telefoons in real-life scenario’s als echte vlaggenschepen werken. U zult geen vertraging of stotteren merken, en prestaties zouden geen doorslaggevende factor moeten zijn bij het kiezen tussen deze twee.

Prestatiebenchmarks:

De softwaresituatie is nog gecompliceerder; de Zenfone 10 wordt geleverd met Android 13 uit de doos en krijgt binnenkort de volgende versie, Android 14. De iPhone 14 wordt geleverd met iOS 16.x, en dit najaar zal de telefoon opnieuw de grote iOS 17-update ontvangen.

Het meest opvallende verschil hier is de softwareondersteuningscyclus. Als je besluit om met de iPhone 14 te gaan, krijg je vijf grote iOS-updates, terwijl je met de Zenfone genoegen moet nemen met slechts twee, wat betekent dat Android 15 zo ver zal zijn als je kunt gaan. .

Camera

Als het op het camerasysteem aankomt, hebben zowel de iPhone 14 als de Zenfone 10 een dubbele opstelling aan de achterkant: alleen een brede en ultrabrede camera zonder een spoor van telefoto. Nu gebruikt de Zenphone een 5MP-sensor en voert door middel van pixelbinning 12MP-opnamen uit, terwijl de iPhone 14 kiest voor een meer traditionele 12MP-sensor met een groter diafragma.

Maar we weten allemaal hoe belangrijk computationele fotografie-algoritmen tegenwoordig zijn, dus we moeten gewoon wat foto’s maken en de resultaten becommentariëren. Daar gaan we.

Hoofdcamera – Dag

De 50 MP Sony IMX766-sensor onder de hoofdlens van de Zenfone 10 heeft blijkbaar een aantal nieuwe software-algoritmen gekregen, omdat foto’s gemaakt met de hoofdcamera er super levendig uitzien, tot het punt dat kleuren er een beetje onnatuurlijk uitzien. Dit is vreemd omdat het model van vorig jaar dezelfde sensor gebruikte en zeer realistische opnames produceerde. Bovendien heeft de Zenfone bij helder daglicht de neiging om sommige delen van het beeld te overbelichten en in te branden (kijk bijvoorbeeld naar de oranje bloemen).

De iPhone 14 daarentegen doet geweldig werk door kleuren natuurlijk te houden, met de gebruikelijke warme tonaliteit die de meeste iPhones hebben. Details zijn goed op beide telefoons, maar als het op belichting aankomt, produceert de iPhone 14 evenwichtiger opnamen die er subjectief gedetailleerder uitzien en een groter dynamisch bereik hebben.

Hoofdcamera – Weinig licht

Bij weinig licht presteert de Zenfone 10 beter, dankzij de sensor met hogere resolutie. Foto’s zijn veel gedetailleerder en scherper, de focus is goed en het dynamische bereik is ook behoorlijk behoorlijk. De afbeeldingen hebben echter een vreemde groenachtige tint, en sommige zijn te helder, maar over het algemeen is het een overwinning voor de Asus.

De iPhone 14 worstelt met zijn 12MP-sensor en nachtopnamen vertonen een duidelijk verlies aan detail met een zachte en soms ronduit wazige kwaliteit. Felle lichten creëren een halo-effect en maken het nog moeilijker om details eromheen op te lossen.

Zoomkwaliteit

Zowel de Zenfone 10 als de iPhone 14 missen een speciale telecamera, en dat is te zien. Er zijn hier geen winnaars; de voorbeelden van de digitale zoom zien eruit als iets dat tientallen jaren geleden is genomen toen telefooncamera’s een lage resolutie en klein waren.

Als we absoluut tussen de twee moesten kiezen, zouden we de Zenfone 10 kiezen, omdat hij het beter doet bij lage vergrotingsniveaus. Maar geen van deze telefoons is een Galaxy Ultra-moordenaar.

Portret-modus

De portretmodus is goed op zowel de Zenfone 10 als de iPhone 14, waarbij de eerste een grote verbetering vertoont ten opzichte van zijn voorganger. Er is weer meer kleurverzadiging op de Zenfone 10, terwijl de iPhone 14 de kleuren neutraler houdt met een warmere tonaliteit voor het totaalbeeld.

In sommige situaties slaagt de Zenfone 10 erin om een ​​groter dynamisch bereik en meer realistische foto’s uit te voeren, maar het hangt echt af van de verlichting, aangezien de Zenfone 10 in sommige gevallen de beelden onderbelicht. De bokeh is behoorlijk overtuigend op beide telefoons en de Asus maakt indruk in de 2X portretmodus.

Ultrabrede camera

De ultrawide camera op de Zenfone 10 heeft een nog breder gezichtsveld in vergelijking met zijn voorganger. Dit komt echter met enkele afwegingen. Er is een verlies aan detail aan de randen van de afbeeldingen en de focus is ook niet zo goed. Het dynamische bereik lijdt eronder, en over het algemeen doen de algoritmen voor optische vervorming hier niet het beste werk.

De iPhone 14 daarentegen kan redelijk goed ultrabrede opnamen maken. Afbeeldingen zijn niet alleen consistenter als het gaat om belichting en focus, maar ook de kleuren zijn veel realistischer. Ter vergelijking: de Zenfone 10 blaast verzadiging door het dak, waardoor er artefacten ontstaan ​​in het proces.

Selfies

De Zenfone 10 wordt geleverd met een nieuwe selfiecamera, wat vrijwel de enige zinvolle hardware-upgrade op deze afdeling is. De resultaten zijn best aangenaam, en de telefoon is nu vergelijkbaar met veel andere vlaggenschepen en ook met de iPhone 14.

Selfies zijn gedetailleerd, gebalanceerd en hebben een goed dynamisch bereik. Het enige verschil is dat de iPhone 14 over het algemeen een warmere toon en een iets helderder beeld heeft, maar beide telefoons kunnen met hun camera’s aan de voorkant echt geweldige foto’s maken.

Video kwaliteit

De Zenfone 10 beschikt over hetzelfde indrukwekkende 6-assige cardanische stabilisatiesysteem dat we allemaal kennen en waarderen van zijn voorganger. Het is een geweldig hulpmiddel als je dynamische video’s maakt met hardlopen, fietsen of vrijwel alles wat extreem en wankel is.

Als het gaat om de videokwaliteit zelf, is deze erg goed op beide telefoons, en bij goede lichtomstandigheden presteert de Zenfone 10 zelfs in opgeloste details. Tijdens video-opnamen bij weinig licht worstelde de Zenfone 10 enigszins met heldere objecten, waardoor de hoogtepunten verbrandden, terwijl de iPhone 14 deze lastige opnames een beetje beter deed.

Audiokwaliteit en haptiek

Zowel de Zenfone 10 als de iPhone 14 hebben stereoconfiguraties. De line-up van de iPhone is notoir goed als het gaat om audioweergave op de hoofdluidsprekers, en de iPhone 14 is daarop geen uitzondering. Ondanks zijn compacte formaat is de audio luid en duidelijk, met een verrassend goede basweergave. De Zenfone 10 is ook geen flauwekul; er is een slimme magie aan de gang. Asus werkte samen met de Franse audio-expert Dirac om de audio van de telefoon te verfijnen en ook specifieke frequenties toe te voegen om je subjectief meer bas te laten horen. En het werkt geweldig; het geluid is dreunend en basachtig zonder modderig te zijn.

De Zenfone 10 heeft één voordeel in de vorm van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Sommige mensen zweren erbij, en het is naar onze mening zeker een nuttige toevoeging, maar geen game-wisselaar. De haptiek is goed op beide telefoons: kort, pittig en duidelijk.

Batterijduur en opladen

Er is een groot verschil in batterijcapaciteit op papier tussen de Zenfone 10 en de iPhone 14. De eerste wordt geleverd met een forse (voor zijn grootte) 4.300 mAh-cel, terwijl de laatste “slechts” 3.279 mAh beheert.

Het is niet verwonderlijk dat deze cijfers zich vrij goed vertalen in testresultaten. De Zenfone 10 is een van de telefoons die het langst meegaan die we hebben getest, met meer dan 27 uur continu browsen. De Zenfone presteert ook beter dan de iPhone als het gaat om videostreaming, en bij gamen zijn de resultaten vergelijkbaar, maar houd er rekening mee dat de Zenfone gamet op 144 Hz, terwijl de iPhone niet meer dan 60 Hz kan.

Resultaten batterijtest PhoneArena:

De oplaadsnelheden tussen deze twee lijken erg op elkaar, beide telefoons worden in ongeveer 30 minuten tot 50% opgeladen en het duurt ongeveer 80-90 minuten om volledig op te laden.

Samenvatting en eindoordeel

Welke moet je dan kopen? Hoewel geen van deze telefoons een echte iPhone mini-vervanger is, bieden beide een vlaggenschipervaring in een zeer compacte vormfactor. Hun verkoopprijzen zijn ook erg vergelijkbaar, dus het dilemma wordt nog ingewikkelder. Op papier is de Zenfone 10 de voor de hand liggende keuze; het heeft een grotere batterij (wat zich in onze tests vertaalt in een langere batterijduur), een scherm dat 144 Hz aankan, een kleiner en lichter chassis en een nogal apart ontwerp.

Aan de andere kant is het ding met iPhones dat ze een zeer soepele gebruikerservaring bieden, en je kunt het een vlaggenschip noemen, ondanks het ontbreken van enkele specificaties, althans op papier. Een groot voordeel is dat deze vlaggenschipervaring zal duren voor vijf lange jaren, terwijl de Zenfone 10 slechts twee jaar grote Android-updates krijgt.Uiteindelijk zul je blij zijn met een van deze telefoons, dus hier is geen verkeerd antwoord.

Meer Lezen

Geen berichten gevonden

Sorry, geen andere berichten over dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *