Apple iPhone 15 releasedatum, prijs, kenmerken en nieuws

Alle nieuws over de iPhone 15 van Apple

Home » Blog » Apple iPhone 15 releasedatum, prijs, kenmerken en nieuws
Apple iPhone 15 releasedatum, prijs, kenmerken en nieuws
Apple iPhone 15 releasedatum, prijs, kenmerken en nieuws

Introductie

Met nog zo’n zes maanden te gaan tot de lancering in september 2023, is Apple al druk bezig met het voorbereiden van grote veranderingen in de iPhone 15 serie. Leaks en geruchten zijn al begonnen met het onthullen van zeer interessante details over de nieuwe iPhones.

Net als de iPhone 14 serie die eraan voorafging, zal de iPhone 15 serie naar verwachting vier modellen bevatten, en zal deze in het midden van september 2023 worden gelanceerd.

Het eerste model is de 6,1-inch iPhone 15, het meest betaalbare model. Dan komt de grotere, 6,7-inch iPhone 15 Plus met een grotere batterij. Vervolgens hebben we de 6,1-inch iPhone 15 Pro met de Pro-functies en het premium prijskaartje, en tot slot hebben we de grote en krachtige iPhone 15 Ultra. Ja, Ultra! Naar verluidt zal Apple de Ultra-naam gebruiken in plaats van “Pro Max” om de grotere upgrades in dit model aan te duiden, waaronder de eerste periscoop-zoomcamera.

Het grote nieuws is dat alle vier de modellen een USB-C-connector zullen hebben, in plaats van de Lightning-poort die Apple al bijna een decennium gebruikt. Een ander gerucht suggereert dat de Dynamic Island ook naar alle vier de versies komt. Het is ook mogelijk dat sommige van deze nieuwe iPhones haptische volumeknoppen en aan/uit-knoppen krijgen in plaats van traditionele knoppen.

iPhone 15 releasedatum

Apple hanteert al jarenlang een strikt schema wat betreft de release van nieuwe iPhones: aankondigingen vinden altijd plaats begin september en de release volgt anderhalve week later.

We verwachten dat Apple bij de release van de iPhone 15 vast zal houden aan dit schema. Hierdoor kunnen we de officiële onthulling op dinsdag 12 september 2023 voorspellen, met een release in de winkels op vrijdag 22 september 2023.

Natuurlijk is het nog veel te vroeg om met enige zekerheid te kunnen zeggen wanneer de release zal plaatsvinden en zijn deze data gebaseerd op het gebruikelijke schema van Apple, niet op uitgelekte informatie.

iPhone 15 prijs

Hoewel we al veel weten over de nieuwe functies van de iPhone 15, hebben we nog geen inzicht in de prijzen en eerlijk gezegd zou dat gezien de huidige inflatie nogal moeilijk zijn om zo vroeg te voorspellen.

Toch zouden we als we een gok zouden moeten wagen, verwachten dat Apple dezelfde prijzen zal hanteren als voor de iPhone 14-serie. Alleen de iPhone 15 Ultra-variant lijkt meer kans te maken op een prijsverhoging.

De laatste geruchten speculeren dat de iPhone 15 Ultra-variant een prijsverhoging zal krijgen en de startprijs van dat model zou kunnen liggen tussen de € 1.200 of zelfs € 1.300 euro! Dat is één of twee benjamins meer dan de huidige startprijs van de iPhone 14 Pro Max, namelijk € 1.100 euro.

Naam van de nieuwe iPhone 15

De media en lekken verwijzen allemaal naar de aankomende iPhone-serie van 2023 als de “iPhone 15”.

Dit is zeer waarschijnlijk de definitieve naam, aangezien Apple de laatste jaren geen “S”-extensies meer heeft gebruikt, dus een iPhone 14S lijkt zeer onwaarschijnlijk.

De vier modelnamen van de iPhone 15-serie worden naar verwachting als volgt:

iPhone 15 iPhone 15 Plus iPhone 15 Pro iPhone 15 Ultra of iPhone 15 Pro Max

Mooi en simpel, toch?

Wat betreft de herbenoeming van de iPhone 15 Ultra-modelnaam, is dit nog niet zeker, maar Apple heeft in 2022 gestaag nieuwe producten geïntroduceerd met de naam “Ultra” en dit zou de eerste “Ultra” iPhone kunnen zijn. Niets is echter definitief en het is nog steeds mogelijk dat Apple deze volgende versie gewoon de iPhone 15 Pro Max noemt, dus houd dat in gedachten.

Camera van de iPhone 15

Volgens recente lekken zullen de iPhone 15 en 15 Plus modellen een dubbele camera aan de achterzijde gebruiken, terwijl het Pro-model een driedubbele camera zal hebben en alleen het Ultra-model zal worden geleverd met vier camera’s aan de achterzijde.

Zowel de iPhone 15 Pro als de Ultra worden verwacht de vertrouwde 3X zoomlens te hebben, maar het Ultra-model zal ook naar verwachting de eerste periscoopcamera in een iPhone hebben. Deze periscoop telelens met lange afstandszoom zal alleen beschikbaar zijn op het Ultra-model en niet op de Pro vanwege de extra benodigde ruimte. Analisten zeggen dat Apple een 12MP shooter met 6X native zoom zou kunnen gebruiken voor die camera.

* gebaseerd op vroege lekken en geruchten.

Een andere opwindende gerucht van januari 2023 suggereert dat de iPhone 15 en iPhone 15 Plus modellen de 48MP hoofdcamerasensor uit de iPhone 14 Pro-serie zullen krijgen, een grote upgrade van de eerder gebruikte 12MP-sensoren. Als dit waar is, betekent dit ook dat de gewone iPhone 15-modellen waarschijnlijk die 2X “verliesloze” zoom zullen krijgen door sensorbijsnijden.

De echt innovatieve camera moet echter die geruchten 6X zoom periscooplens zijn op de iPhone 15 Ultra-versie. Rapporten van eind 2022 beweerden dat Lante Optics, een van de bedrijven die naar verluidt Apple zal voorzien van de zoomlens, zijn capaciteit voor het prisma die nodig is om deze lens te maken, blijft verhogen.

Een ander opwindend nieuw gerucht vermeldt dat Sony een gloednieuwe sensor heeft ontwikkeld die Apple zal gebruiken voor de hoofdcamera van de iPhone 15. Deze nieuwe sensor verdubbelt naar verluidt het verzadigings-signaalniveau, wat betekent dat het twee keer zoveel licht zal verzamelen als huidige sensoren. Dit zou op zijn beurt moeten helpen om het dynamische bereik te verbeteren en het ruisniveau in foto’s te verminderen.

We zullen deze sectie bijwerken met nieuwe informatie zodra deze beschikbaar komt.

Opslag van de iPhone 15

Apple heeft alle iPhone-modellen uitgerust met 128 GB opslag als basis en we verwachten dat dit zo zal blijven bij de release van de iPhone 15.

Dus de reguliere iPhone 15 en 15 Plus modellen worden verwacht te beginnen met 128 GB opslag, net als de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Ultra.

Opslagcapaciteit iPhone 15 / 15 Plus:

 • 128 GB
 • 256 GB
 • 512 GB

Opslagcapaciteit iPhone 15 Pro / 15 Ultra:

 • *128 GB
 • 256 GB
 • 512 GB
 • 1 TB

Ontwerp van de iPhone 15

Het is al zover: de allereerste gelekte CAD-renderafbeeldingen van de iPhone 15 Pro zijn nu beschikbaar en tonen de grootte en het design van de nieuwe telefoon. Opvallend is de gigantische camera aan de achterkant! De iPhone 14 Pro had al een vrij grote camera-uitstulping, maar die op de iPhone 15 Pro is zelfs nog groter.

CAD-renderafbeeldingen van de iPhone 15 Pro

Maar de olifant in de kamer is toch wel de overstap naar een USB-C-poort in plaats van een Lightning-poort.

Jarenlang heeft Apple de overstap naar een USB-C-poort op de iPhone tegengehouden, ondanks dat het al wel werd gebruikt voor de iPads (voor het eerst op een iPad Pro in 2018) en MacBooks (voor het eerst in 2015). Echter heeft de Europese Commissie Apple eindelijk gedwongen om over te stappen, vanwege nieuwe regelgeving.

Eén van de meest betrouwbare Apple-insiders, Mark Gurman, zegt dat USB-C “zo goed als zeker” is voor de iPhone 15. Ook bevestigt de gerenommeerde insider Ming-Chi Kuo dit nieuws.

En gelekte CAD-renderafbeeldingen, verkregen door 9to5Mac in februari 2023, tonen aan dat alle nieuwe iPhone 15-modellen daadwerkelijk de overstap maken naar het type C-poort.

Beeldscherm van de iPhone 15

Apple lijkt de ideale schermformaten te hebben gevonden en we verwachten geen grote veranderingen meer. Zo zal de iPhone 15 en 15 Pro een schermgrootte hebben van 6,1 inch, terwijl de iPhone 15 Plus en iPhone 15 Ultra een scherm hebben van 6,7 inch.

Alle vier de modellen maken gebruik van OLED-schermen, maar er zullen waarschijnlijk kleine verschillen blijven bestaan in de piekhelderheid om de Pro en Ultra modellen een kleine voorsprong te geven.

De grote vraag is echter of de ProMotion-technologie beschikbaar zal zijn op alle modellen. Voorheen was deze technologie alleen beschikbaar op de Pro-modellen en we zijn nog niet zeker of Apple hier verandering in zal brengen in de 15-serie.

Geruchten melden ook de mogelijkheid van een scherm voor de iPhone 15 Pro dat nog helderder is overdag. Dit verbeterde display kan een piekhelderheid bereiken van 2.500 nits, wat hoger is dan de huidige maximale helderheid van 2.000 nits op de iPhone 14 Pro. Hierdoor wordt het nog makkelijker om het scherm buiten te bekijken.

Met de introductie van de Dynamic Island lijkt het erop dat geruchten over een onzichtbare camera onder het scherm nu tot rust komen en de Dynamic Island zal de oplossing zijn voor iPhones in de komende generaties.

Processor en specs van de iPhone 15

Met de release van de iPhone 15 in het vooruitzicht, zijn veel mensen benieuwd naar wat Apple ons dit keer zal brengen. Er zijn al verschillende geruchten over de specificaties van de nieuwe modellen. Zo zal er naar verwachting een onderscheid zijn tussen de reguliere iPhone 15 modellen en de Pro versies. De laatste zullen waarschijnlijk beschikken over de Apple A17 Bionic chip, terwijl de reguliere modellen waarschijnlijk een langzamere chip zullen gebruiken. Er is echter één ding dat alle vier de modellen mogelijk gemeen hebben: de modem.

Qualcomm zal waarschijnlijk de modem leveren voor alle vier de iPhone 15 modellen. Hoewel Apple eerder heeft geprobeerd om zijn eigen modems te ontwikkelen en daarmee los te breken van Qualcomm, lijkt het erop dat dit moeilijker is gebleken dan verwacht. Analisten voorspellen dan ook dat Apple weer zal terugvallen op Qualcomm.

Een andere mogelijke upgrade is de toename van het RAM-geheugen naar 8GB voor de Pro en Ultra modellen, terwijl de 15 en 15 Plus modellen waarschijnlijk zullen blijven steken op 6GB.

Op de iPhone 14 debuteerde de satellietconnectiviteit, en we verwachten dat Apple de technologie verder heeft ontwikkeld en dat deze nog beter zal werken op de iPhone 15.

Wat betekenen deze specificaties voor de prestaties van de iPhone 15? Wellicht zal de hogere RAM-capaciteit van de Pro en Ultra modellen leiden tot betere prestaties bij zwaardere taken, zoals het bewerken van video’s en het spelen van grafisch intensieve games. Ook de satellietconnectiviteit kan van pas komen in gebieden waar geen 4G- of 5G-dekking is.

Batterij van de iPhone 15

Apple staat erom bekend dat het weinig grote veranderingen doorvoert in bestaande ontwerpen, dus het is niet te verwachten dat de batterijgroottes van de iPhone 15 ingrijpend zullen veranderen.

Apple noemt zijn iPhones “hele dag” apparaten, maar bij gematigd gebruik verwachten we dat de iPhone Plus en Pro Max twee dagen gebruikt kunnen worden voordat ze opgeladen moeten worden, terwijl de kleinere modellen één dag meegaan.

 • Gewone model: 3,279mAh
 • Plus model: 4,325mAh
 • Pro model: 3,200mAh
 • Ultra / Pro Max Model: 4,323mAh

*prognoses gebaseerd op iPhone 14 batterijgroottes.

Zal Apple de oplaadsnelheden verhogen met de komst van USB-C opladen op de iPhone? We hebben niet al te hoge verwachtingen, maar het is redelijk om te verwachten dat de oplaadsnelheid van de kleinere modellen rond de 25W zal liggen, terwijl de twee grotere modellen met 30W opgeladen kunnen worden.

Alle vier de iPhone 15 modellen zullen naar verwachting ook MagSafe draadloos opladen hebben, de magnetische oplaadoptie van Apple die behoorlijk handig kan zijn.

Kenmerken en software van iPhone 15

De iPhone 14 familie markeert de eerste keer dat we zien dat Apple verschillende processors gebruikt voor zijn Pro en niet-Pro modellen, waarbij de Pro en Ultra modellen de nieuwste chips krijgen en de niet-Pro versies oudere generatie processors gebruiken.

We verwachten dat deze ongelukkige trend ook zal voortzetten in de iPhone 15 serie, maar dat hangt af van de complexe productieomgeving van de processor. Chipfabrikant TSMC, die Apple voorziet van processors, is begonnen met de productie van 3nm-chips die kunnen worden gebruikt in de Apple A17 Bionic chipset, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe dit zal uitpakken, en dat is een belangrijke factor die de processors zal bepalen die worden gebruikt in de iPhone 15 serie.

We zullen deze sectie bijwerken met nieuwe informatie zodra deze beschikbaar komt.

Meer Lezen

Geen berichten gevonden

Sorry, geen andere berichten over dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *