Apple iPhone 15 Pro Max versus iPhone 14 Pro Max: verwachte verschillen

Home » Blog » Apple iPhone 15 Pro Max versus iPhone 14 Pro Max: verwachte verschillen

Inleiding

We hebben ongeveer vier maanden voordat Apple de volgende iPhone-modellen aankondigt – het evenement vindt meestal plaats in september. Nogmaals, we verwachten twee niet-Pro iPhone-modellen, dan een iPhone 15 Pro en 15 Pro Max (ook misschien, waarschijnlijk, maar niet waarschijnlijk een iPhone 15Ultramaar dat is iets aparts).

Dus, het grote kwaad – de Pro Max. We verwachten eigenlijk dat het lijkt op een iPhone 14 Pro Max op steroïden – iets ander ontwerp, veel dunnere randen rond het scherm, een titanium behuizing en een periscoopzoomcamera die tot 5x of 6x optische zoom kan bereiken. Natuurlijk ook een nieuwe processor – in feite staat Apple op het punt om ’s werelds eerste 3 nm SoC voor smartphones uit te brengen met de iPhone 15 Pro-serie.

Dus het zal beter zijn dan de huidige iPhone 14 Pro Max? Maar… hoeveel beter? Zou het genoeg zijn om een ​​upgrade te rechtvaardigen? Of zal de iPhone 14 Pro Max nog steeds goed genoeg zijn – nu een betere aankoop omdat hij wordt afgeprijsd als “apparaat van vorig jaar”?

Laten we eens kijken wat we tot nu toe weten!

Verwachte verschillen tussen iPhone 15 Pro Max en iPhone 14 Pro Max:

  • Licht herontwerp
  • Titanium montuur
  • Mute-schakelaar wordt geüpgraded naar Action Switch
  • Nieuwe processor met enkele prestatieverbeteringen
  • 8 GB RAM (geüpgraded van 6 GB)
  • Zelfde opbergmogelijkheden
  • Nieuw camerasysteem — periscoopzoom
  • Nog helderdere weergave
  • USB Type C in plaats van Lightning

Inhoudsopgave:

Ontwerp en maat

Deze wordt geen Spider-Man-meme
Apple houdt doorgaans jarenlang vast aan hetzelfde ontwerp. De iPhone 8 uit 2017 leek veel op een Iphone 6 uit 2014. De iPhone 14 Pro Max ziet eruit als een iPhone 12 Pro Max, met een grotere camera. Het punt is dat Apple zelden het ontwerp van een product verandert, maar het is een groot probleem als het gebeurt. Op de smartphoneafdeling gebeurt het eens in de drie tot vier jaar.
Dat betekent dat de iPhone met de 15-serie toe is aan een facelift. En er gaan geruchten dat we iets dergelijks zullen zien … alleen niet bepaald een “face” -lift.
Naar verluidt, de achterkant van de iPhone 15-serie zal afgeronde hoeken hebben waar de iPhone 14-serie heeft rechte hoeken. Hierdoor ligt het apparaat zachter in de palm van je hand, in tegenstelling tot het koude, prikkende frame dat de iPhone 14 heeft. Het zal er ook voor zorgen dat de 15 meer op een MacBook Pro lijkt, met name hoe de onderste schaal meer afgerond is terwijl de flap vlakker en hoekiger is rond de randen.

Maar we zijn niet eerlijk – het gerucht gaat dat de voorkant ook een kleine verandering zal ondergaan. Blijkbaar zal de iPhone 15 Pro Max ongelooflijk dunne randen rond het scherm hebben – mogelijk de dunste randen op een smartphone op dit moment. Dat is een beetje raar, aangezien Apple er meestal de voorkeur aan geeft om een ​​rand te laten waar de gebruiker zich aan kan vastgrijpen. Maar gelekte metingen van de iPhone 15 Pro Max geven wel aan dat hij iets korter en smaller zal zijn, terwijl hij – zogenaamd – dezelfde schermgrootte en beeldverhouding behoudt. Dit zou dus heel goed waar kunnen zijn.

De iPhone 15 Pro Max is naar verluidt ook gebouwd met titanium, waardoor hij lichter zou moeten zijn dan de iPhone 14 Pro Max met zijn roestvrijstalen chassis. En titanium ziet er nog steeds uit en voelt premium aan, dus daar zijn geen verliezen te lijden.

Wat de knoppen betreft: geruchten suggereerden een iPhone 15 zonder knoppen of een met een volumeknop in plaats van twee knoppen. De laatste lekken zeggen echter dat alles uit het raam is verdwenen en dat de iPhone 15 Pro Max dezelfde configuratie zal hebben met afzonderlijke aan/uit-, volume+- en volumeknoppen. Wat interessant is, is dat de mute-schakelaar kan worden vervangen.
Volgens de laatste lekken wordt de mute-schakelaar van de iPhone 14 Pro Max a-la een actieknop Apple Watch Ultra. Je kunt het nog steeds je meldingen en geluiden laten dempen, maar als je dat wilt, kun je het aanpassen om specifieke apps en functies snel te starten.

Ook krijgt de iPhone 15-serie een USB Type-C-poort in plaats van de Lightning-poort voor opladen en gegevensoverdracht. Dit heeft u te danken aan de EU-toezichthouders. Het gerucht gaat echter dat Apple zijn eigen USB C-kabels zal verkopen met een chip erin, die het snel opladen en de snelle gegevensoverdracht van de iPhone “ontgrendelt”. Het gebruik van een generieke USB Type-C-kabel levert mogelijk niet de beste resultaten op. We zijn nog niet van MFi af!

Wat de gegevensoverdrachtssnelheden betreft, zegt de geruchtenmolen dat de iPhone 15 Pro Max een USB 3.2-verbinding zal hebben, die enorm veel, grenzen, jaren en mijlen beter is dan de USB 2.0-snelheden waar de iPhones tot nu toe aan vastzaten. USB 3.2 ondersteunt overdrachtssnelheden tot 5 Gbps (of 10 Gbps als het Gen 2 is), wat al 10 keer sneller is dan USB 2.0 en zijn 480 Mbps. Boe! Boe, Wendy Bliksemburger, boe!

Verschillen weergeven

We verwachten grotendeels dezelfde schermen van beide apparaten: door Samsung gemaakte OLED-panelen met de Dynamic Island-uitsparing bovenaan, 120 Hz verversingsfrequenties en uitstekende maximale helderheid. De iPhone 14 Pro Max kon al pieken op 2.000 nits – het gerucht gaat dat de iPhone 15 Pro Max tot 2.500 nits zal gaan.

Heb je ooit zoveel helderheid nodig? Mogelijk niet, we gaan ervan uit dat het duwen van die envelop specifiek is gedaan om de iPhone 15 Pro Max meer speelruimte te geven met de helderheidsregelaars, niet echt om het scherm altijd gloeiend heet te maken.

Maar verder zijn hier de saaie dingen: we verwachten hetzelfde 6,7-inch formaat, met dezelfde resolutie van 1290 x 2796 en een ProMotion-verversingssnelheid van 120 Hz. Apple heeft gevonden waar het zich prettig bij voelt en we verwachten geen verandering in die specificaties.

Prestaties en software

A17 Bionic… Commando?

Nog een iPhone, nog een nieuwe processor. Als de lijn van opvolging wordt gevolgd, zou de SoC in de iPhone 15 Pro Max Apple A17 Bionic moeten heten. Wie weet, misschien is het tijd voor een opschudding en een naamswijziging — A17 Cyborg? A17 StarDestroyer? We zullen zien.

Het wordt in ieder geval weer een snellere en efficiëntere chip. Vermoedelijk zal de A17 ’s werelds eerste smartphone-SoC zijn die is gebouwd op een 3 nm-proces, wat belachelijk klein is. Er zullen naar verluidt 4 tot 8 miljard (met ab) meer transistors in passen en 18% meer bewerkingen per seconde uitvoeren dan de A16 Bionic in de iPhone 14 Pro Max.

Houd er rekening mee dat “bewerkingen per seconde” zich niet vertaalt in een prestatieverhoging van 1 op 1, dus tot nu toe – hoe dankbaar we ook zijn voor de geruchten en lekkers – betekent dit niet veel voor ons.

Vermoedelijk zou de A17 Bionic LPDDR5X RAM ondersteunen / bevatten. De Android-vlaggenschepen in de branche hebben de overstap al gemaakt – de nieuwe geheugentechnologie is ongeveer 30% sneller dan gewone LPDDR5, dus… het werd tijd. Maar nee, recentere lekken zeggen dat deze upgrade is uitgesteld voor de iPhone 16-serie.

Wat we wel weten, is dat de iPhone 14 Pro Max nog steeds erg pittig, snel, soepel en eigenlijk een van de best presterende smartphones op de markt is. De A16-chip zal waarschijnlijk voortleven in de niet-Pro iPhone 15, dus het zal duidelijk nog niet als verouderd worden beschouwd. Wat betreft ruwe prestatieverschillen – we zullen moeten wachten op benchmarklekken of de daadwerkelijke release van het apparaat, zodat we dat 3 nm-circuit kunnen frituren.

En programmatuur? Gezien het feit dat Apple zijn oudere iPhones net zo snel bijwerkt als de nieuwere, verwacht dan dat beide apparaten dat hebben iOS 17 tegelijkertijd. Met grotendeels dezelfde functies en zeker hetzelfde uiterlijk en softwaregedrag. Vermoedelijk heeft Apple zijn ingenieurs hard aan het werk om verschillende manieren te bedenken om het Dynamic Island nuttig te maken. Dat is goed nieuws, aangezien zowel de iPhone 14 Pro Max als de aankomende iPhone 15 Pro Max een Dynamic Island rond de selfiecamera (zullen) hebben. We bedoelen, het is goed nieuws voor ons, geen goed nieuws voor de ingenieurs die de hele nacht bezig zijn om een ​​gebruik te bedenken voor die… ontwerpbeslissing.

Camera

Periscoop omhoog! Eigenlijk is het intern… nou, je begrijpt wat ik bedoel

En dat is logisch: de iPhones hebben zojuist een nieuwe sensor met hoge resolutie gekregen met de iPhone 14 Pro Max-serie. En Apple vindt het leuk om upgrades mooi te temporiseren en uit te spreiden. De iPhone 15 Pro Max zal waarschijnlijk gebruik maken van dezelfde 48 MP hoofdsensor en we verwachten geen grote verschillen in de prestaties van de hoofdcamera.

Wat de iPhone 15 Pro Max is krijgen (misschien, waarschijnlijk en waarschijnlijk) is een nieuwe periscoopzoom-telelens. Naar verluidt geeft het ons “tot” 5x of 6x optische zoom – hoger dan de telelenscamera van de iPhone 14 Pro Max met 3x zoom. Het is heel goed mogelijk dat de iPhone 15 Pro Max een werkelijke variabele optische zoomlens heeft tussen 3x en 5/6x, zoals de Sony Xperia 1V heeft (het is daar 3,5x tot 5,2x).

Selfiecamera? Ultrabrede camera? Daar hebben we geen informatie over. Geen hete lekken kunnen echter betekenen dat Apple daar geen veranderingen plant. Dus een 12 MP selfie en 12 MP ultrabrede camera, hetzelfde als voorheen.

Audiokwaliteit en haptiek

De haptiek van Apple is al jaren toonaangevend in de branche (hoewel Android-fabrikanten hun achterstand ongeveer 3 jaar geleden hebben ingehaald). Op dit moment weten we niet hoe de haptiek kan worden verbeterd – de Taptic-engine in de iPhone 14 Pro Max klikt en klakt supernauwkeurig met aangename feedback, zoals al jaren het geval is. Dat zien we niet veranderen met de iPhone 15 Pro Max.

Wat de luidsprekers betreft: de iPhone 14 Pro Max klinkt al uitstekend, met luid en vol stereogeluid. Het kan een beetje hard zijn of een beetje knetteren in de hoge tonen met specifieke genres. We denken dat Apple de EQ-curve voor de luidsprekers van de iPhones opnieuw zou moeten bekijken voor een paar kleine aanpassingen. Maar we denken niet dat het zal gebeuren met de iPhone 15 Pro Max.

Batterijduur en opladen

Batterij voor de hele dag? Zeker weten

De chips uit de Apple A-serie kunnen krachtig maar ook energiezuinig zijn. Echt, als je een iPhone enorm onder druk zet – max-res 3D-gaming, videobewerking en exporteren, of gewoon benchmark-stresstests – zal hij vrij snel door een batterij heen vreten. Zelfs toen leverde de iPhone 14 Pro Max een redelijk respectabele batterijduur onder zware belasting.

Aan de andere kant van het spectrum zijn iPhones uitzonderlijk goed in het behouden van de lading in stand-by, en verbruiken ze ook niet veel voor normale taken, zoals browsen, chatten en YouTube-binging. Nogmaals, de iPhone 14 Pro Max verpletterde de resultaten, waardoor we 19 uur op het web konden surfen voordat hij werd uitgeschakeld.

We verwachten volledig dat de iPhone 15 Pro Max op één lijn zou zijn. Als het erger is dan dit – dan maar een klein beetje. Ja, de iPhone 15 Pro Max zal naar verwachting een iets kleinere voetafdruk hebben, dus je zou aannemen “Ha! Kleinere batterij dan!”. Maar lekken zeggen dat het een iets dikker profiel zal hebben. Dus misschien krijgen we een cel die lijkt op die van 4.323 mAh in de iPhone 14 Pro Max.

Hoe zit het met opladen? We betwijfelen of Apple plotseling op de ultrasnelle oplaadwagen zal springen. We zullen dus waarschijnlijk dezelfde specificaties zien van 27 W bedraad opladen, 15 W draadloos (met MagSafe, anders – 7,5 W).

Vergelijking van specificaties

*Zeer speculatief

Geen enorm verschil? Nou… par voor de cursus in de iPhone-wereld. Maar laten we niet vergeten: de iPhone 14 Pro Max is nog steeds fris en hypermodern. Hoeveel verbetering kan men daarin aanbrengen? We zullen moeten afwachten…

Samenvatting en eindoordeel

Als je momenteel een iPhone 14 Pro Max hebt, zou je je in ieder geval behoorlijk goed moeten voelen – we denken niet dat een upgrade naar iPhone 15 Pro Max verplicht zou zijn of zo’n grote verbetering. Tenzij je echt heel graag die optische zoom (en als we begrijpen het).

We denken zelfs dat we de iPhone 14 Pro Max zullen aanbevelen als een “goedkopere super-premium-telefoon” zodra de iPhone 15 Pro Max uitkomt en zijn prijs een beetje doet dalen.

Maar begrijp ons niet verkeerd: de iPhone 15 Pro Max wordt beslist een geweldige telefoon. Als je een oudere iPhone gebruikt – met name 12 of lager – zal het een geweldige sprong zijn. Als je nog nooit een iPhone hebt gehad, zou dit het meest indrukwekkende startpunt zijn.

We denken… Oh, september, waarom ben je zo ver in de toekomst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *